Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Εντυπώσεις από τις δράσεις της Καθετής για το 2018-2019

Η Καθετή έχει προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους ντόπιους και σε επισκέπτες –και δεν πρόκειται για κάτι που εμείς ισχυριζόμαστε! Συνεχίστε την ανάγνωση ώστε να δείτε πώς πέρασαν τον χρόνο τους κοντά μας τα άτομα που συμμετείχαν στις δράσεις μας.

Οκτώβριος 2018 Τον Οκτώβριο του 2018 συμμετείχα εθελοντικά στην προετοιμασία της παράστασης στα πλαίσια του Crash Smallville. Πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με ξεχωριστή πρωτοτυπία και πολύ καλή οργάνωση. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και ως θεάτρια είχα την ευκαιρία να ζήσω την εμπειρία της αλληλεπιδραστικής παράστασης καθώς στο τέλος της ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους συντελεστές, τους συμμετέχοντες και τους θεατές.

-Μαρία Πατεράκη, εκπαιδευτικός

Νοέμβριος 2018 Στο σεμινάριο για το πολιτισμικό σοκ και τη διαπολιτισμική επικοινωνία] εξερευνήσαμε πολλές και ενδιαφέρουσες πτυχές που συνθέτουν το θέμα της πολυπολιτισμικότητας. Μέσα από μοίρασμα προσωπικών εμπειριών και μέσα από απλές και ευχάριστες βιωματικές ασκήσεις, διαπιστώσαμε από πόσες πολλές πολιτισμικές ιδιαιτερότητες περιτριγυριζόμαστε χωρίς πολλές φορές καν να το υποψιαζόμαστε. Σημαντικό καθώς είναι το θέμα αυτό για τον σημερινό δάσκαλο/την σημερινή δασκάλα, ευαισθητοποιηθήκαμε στο πόσο σημαντικό είναι να προσεγγίζουμε με ενδιαφέρον και σεβασμό τις διαφορές αυτές που μπορεί να μας περιβάλλουν και να βρίσκονται μπροστά μας σε καθημερινή βάση, χωρίς εμείς να τους δίνουμε την δέουσα προσοχή. Νιώσαμε για λίγες ώρες πολίτες του κόσμου!

-Σταυρούλα Πατσιά, εκπαιδευτικός

  Ζω εδώ και λίγο καιρό στον Πόρο και με πολύ ενδιαφέρον "προσδέθηκα" στην Ομάδα Κινηματογραφικών Προβολών και τις δραστηριότητες της Καθετής, η οποία αποτελεί μια μικρή αλλά φιλόδοξη κοιτίδα μάθησης, κοινωνικοποίησης  και πολιτισμού στην περιοχή μας, χάρις στην επίμονη προσπάθεια και δουλειά της Φαίης Ορφανίδου και των συνεργατών της.

-Βάσω Παπαδιαμάντη

  Το Νοέμβριο του 2018 παρακολούθησα το σεμινάριο «Το σώμα ως μουσικό όργανο» με τη Λαρίσα Ιασωνίδου. Ως εκπαιδευτικός χρησιμοποιώ συνέχεια τη φωνή μου και το σεμινάριο αυτό ήταν εξαιρετικό δώρο εκ μέρους της Καθετής προς εμάς που ζώντας στην επαρχία δεν έχουμε εύκολη πρόσβαση σε τέτοιου είδους διοργανώσεις. Οργανωτικά ήταν όλα εξαιρετικά και η πολύ ζεστή και φιλική στάση της Φαίης Ορφανίδου που μας υποδέχτηκε στον χώρο της Καθετής, έκαναν τη συνολική εμπειρία του σεμιναρίου πολύ θετική.

-Μαρία Πατεράκη, εκπαιδευτικός

  Ήταν η πρώτη μου επαφή με κάποιο βιωματικό σεμινάριο και το απόλαυσα ιδιαίτερα! Μου φάνηκε εξαιρετικά χρήσιμο τόσο για τους εκπαιδευτικούς γενικά όσο και για οποιονδήποτε έρχεται σε επαφή με κόσμο με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο. Το σεμινάριο ήταν διαδραστικό και με τη συμμετοχή όλων και όλες οι απόψεις που ακούστηκαν ήταν διαφορετικές και πολύ ενδιαφέρουσες. Το κλίμα ήταν ζεστό και η εκπαιδεύτρια πολύ ευχάριστη. Ανυπομονώ για το επόμενο!

- Νικολέτα-Κατερίνα Ζαροδήμου, καθηγήτρια αγγλικών

  Δεκέμβριος 2018 Τον Δεκέμβριο του 2018, είχα τη χαρά να συμμετάσχω στο βιωματικό σεμινάριο που οργανώθηκε στην Καθετή με θέμα τις προσωπικές αξίες και ομολογώ ότι βρέθηκα σε ένα ζεστό και φιλικό χώρο, όπου η Αναστασία Καρούτη διευκόλυνε –με γνώση και ενσυναίσθηση− μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Μέσα από παιγνίδια και δραστηριότητες δημιουργήσαμε ένα κλίμα ομάδας και προσεγγίσαμε  τόσο τις δικές μας αξίες όσο και τις διαφορετικές αξίες των μελών της ομάδας, ανταλλάξαμε σκέψεις και απόψεις,  «είδαμε»  και συζητήσαμε διαφορετικές οπτικές και προβληματιστήκαμε  σχετικά με το ρόλο που ένας/μία εκπαιδευτικός μπορεί να παίξει στην καλλιέργεια της αυτογνωσίας των μαθητών και την αναγνώριση  των δικών τους αξιών.

-Βάσω Παπαδιαμάντη

  Μάρτιος 2019 Ως εκπαιδευτικός, συμμετείχα στο σεμινάριο μη-τυπικής μάθησης που διοργανώθηκε στην "Καθετή". Η εκπαιδεύτρια μάς πρόσφερε μία ολοκληρωμένη εμπειρία και άνοιξε τους ορίζοντές μας. Ήταν κάτι που δεν περίμενα να ζήσω σε ένα τόσο μέρος όπως ο Πόρος και θεωρώ μεγάλο όφελος για την τοπική κοινωνία, τη δημιουργία πρωτοβουλιών όπως η "Καθετή", που μπορούν να προσφέρουν νέες ευκαιρίες και ιδέες. Μακάρι να διοχετεύσετε αυτό τον ενθουσιασμό και σε άλλες δράσεις. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πρωτοβουλίες σας. Συνεχίστε έτσι!

-Εύα Κάρκουλα, ερευνήτρια & εκπαιδευτικός

  Μάιος 2019 Ο Πόρος και o Γαλατάς έχουν να προσφέρουν φυσική ομορφιά, όμως αυτό δεν αρκεί. Μετά από δύο χρόνια διαμονής στον Γαλατά, επιτέλους είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω υπέροχους ανθρώπους με δημιουργικές ιδέες και διάθεση για το κάτι διαφορετικό. Πέρασα υπέροχα, συγκινήθηκα, προβληματίστηκα βλέποντας ταινίες με την Ομάδα Προβολών, ταινίες που δε θα επέλεγα να δω μόνος μου. Ανυπομονώ για νέες δράσεις, ταινίες και άτομα στην ομάδα μας.

-Πέτρος Ποπέσκου, μέλος Ομάδας Προβολών, γεωπόνος

  Ιούλιος 2019 Με ενδιαφέρει πολύ ο εθελοντισμός και η εκπαίδευση, κυρίως η εκπαίδευση ενηλίκων, και θεωρώ ότι η «Καθετή» είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για εμένα. Πήρα την απόφαση να επικοινωνήσω με την Καθετή και τελικά συνεργαζόμαστε. Έλαβα εκπαίδευση και υποστήριξη από μέντορα, ανατροφοδότηση για ένα υλικό που είχα διαμορφώσει, καθώς και εργαλεία για να κάνω πιο διαδραστικό το μάθημά μου. Ευχαριστώ την Αναστασία για τη φιλοξενία και για την άμεση επικοινωνία.

-Ιωάννα Γεωργίου, φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Προηγουμενο Αρθρο
Η Αναστασία Καρούτη μάς μιλά
22 Αυγούστου 2019
Επομενο Αρθρο
Η Μαρία Πατεράκη μάς μιλά
30 Οκτωβριου 2019

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.