Εντυπώσεις από τις δράσεις της Καθετής για το 2018-2019

Η Καθετή έχει προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους ντόπιους και σε επισκέπτες –και δεν πρόκειται για κάτι που εμείς ισχυριζόμαστε! Συνεχίστε την ανάγνωση ώστε να δείτε πώς πέρασαν τον χρόνο τους κοντά μας τα άτομα που συμμετείχαν στις δράσεις μας.

Οκτώβριος 2018 Τον Οκτώβριο του 2018 συμμετείχα εθελοντικά στην προετοιμασία της παράστασης στα πλαίσια του Crash Smallville. Πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με ξεχωριστή πρωτοτυπία και πολύ καλή οργάνωση. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και ως θεάτρια είχα την ευκαιρία να ζήσω την εμπειρία της αλληλεπιδραστικής παράστασης καθώς στο τέλος της ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους συντελεστές, τους συμμετέχοντες και τους θεατές.

-Μαρία Πατεράκη, εκπαιδευτικός

Νοέμβριος 2018 Στο σεμινάριο για το πολιτισμικό σοκ και τη διαπολιτισμική επικοινωνία] εξερευνήσαμε πολλές και ενδιαφέρουσες πτυχές που συνθέτουν το θέμα της πολυπολιτισμικότητας. Μέσα από μοίρασμα προσωπικών εμπειριών και μέσα από απλές και ευχάριστες βιωματικές ασκήσεις, διαπιστώσαμε από πόσες πολλές πολιτισμικές ιδιαιτερότητες περιτριγυριζόμαστε χωρίς πολλές φορές καν να το υποψιαζόμαστε. Σημαντικό καθώς είναι το θέμα αυτό για τον σημερινό δάσκαλο/την σημερινή δασκάλα, ευαισθητοποιηθήκαμε στο πόσο σημαντικό είναι να προσεγγίζουμε με ενδιαφέρον και σεβασμό τις διαφορές αυτές που μπορεί να μας περιβάλλουν και να βρίσκονται μπροστά μας σε καθημερινή βάση, χωρίς εμείς να τους δίνουμε την δέουσα προσοχή. Νιώσαμε για λίγες ώρες πολίτες του κόσμου!

-Σταυρούλα Πατσιά, εκπαιδευτικός

  Ζω εδώ και λίγο καιρό στον Πόρο και με πολύ ενδιαφέρον "προσδέθηκα" στην Ομάδα Κινηματογραφικών Προβολών και τις δραστηριότητες της Καθετής, η οποία αποτελεί μια μικρή αλλά φιλόδοξη κοιτίδα μάθησης, κοινωνικοποίησης  και πολιτισμού στην περιοχή μας, χάρις στην επίμονη προσπάθεια και δουλειά της Φαίης Ορφανίδου και των συνεργατών της.

-Βάσω Παπαδιαμάντη

  Το Νοέμβριο του 2018 παρακολούθησα το σεμινάριο «Το σώμα ως μουσικό όργανο» με τη Λαρίσα Ιασωνίδου. Ως εκπαιδευτικός χρησιμοποιώ συνέχεια τη φωνή μου και το σεμινάριο αυτό ήταν εξαιρετικό δώρο εκ μέρους της Καθετής προς εμάς που ζώντας στην επαρχία δεν έχουμε εύκολη πρόσβαση σε τέτοιου είδους διοργανώσεις. Οργανωτικά ήταν όλα εξαιρετικά και η πολύ ζεστή και φιλική στάση της Φαίης Ορφανίδου που μας υποδέχτηκε στον χώρο της Καθετής, έκαναν τη συνολική εμπειρία του σεμιναρίου πολύ θετική.

-Μαρία Πατεράκη, εκπαιδευτικός

  Ήταν η πρώτη μου επαφή με κάποιο βιωματικό σεμινάριο και το απόλαυσα ιδιαίτερα! Μου φάνηκε εξαιρετικά χρήσιμο τόσο για τους εκπαιδευτικούς γενικά όσο και για οποιονδήποτε έρχεται σε επαφή με κόσμο με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο. Το σεμινάριο ήταν διαδραστικό και με τη συμμετοχή όλων και όλες οι απόψεις που ακούστηκαν ήταν διαφορετικές και πολύ ενδιαφέρουσες. Το κλίμα ήταν ζεστό και η εκπαιδεύτρια πολύ ευχάριστη. Ανυπομονώ για το επόμενο!

- Νικολέτα-Κατερίνα Ζαροδήμου, καθηγήτρια αγγλικών

  Δεκέμβριος 2018 Τον Δεκέμβριο του 2018, είχα τη χαρά να συμμετάσχω στο βιωματικό σεμινάριο που οργανώθηκε στην Καθετή με θέμα τις προσωπικές αξίες και ομολογώ ότι βρέθηκα σε ένα ζεστό και φιλικό χώρο, όπου η Αναστασία Καρούτη διευκόλυνε –με γνώση και ενσυναίσθηση− μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Μέσα από παιγνίδια και δραστηριότητες δημιουργήσαμε ένα κλίμα ομάδας και προσεγγίσαμε  τόσο τις δικές μας αξίες όσο και τις διαφορετικές αξίες των μελών της ομάδας, ανταλλάξαμε σκέψεις και απόψεις,  «είδαμε»  και συζητήσαμε διαφορετικές οπτικές και προβληματιστήκαμε  σχετικά με το ρόλο που ένας/μία εκπαιδευτικός μπορεί να παίξει στην καλλιέργεια της αυτογνωσίας των μαθητών και την αναγνώριση  των δικών τους αξιών.

-Βάσω Παπαδιαμάντη

  Μάρτιος 2019 Ως εκπαιδευτικός, συμμετείχα στο σεμινάριο μη-τυπικής μάθησης που διοργανώθηκε στην "Καθετή". Η εκπαιδεύτρια μάς πρόσφερε μία ολοκληρωμένη εμπειρία και άνοιξε τους ορίζοντές μας. Ήταν κάτι που δεν περίμενα να ζήσω σε ένα τόσο μέρος όπως ο Πόρος και θεωρώ μεγάλο όφελος για την τοπική κοινωνία, τη δημιουργία πρωτοβουλιών όπως η "Καθετή", που μπορούν να προσφέρουν νέες ευκαιρίες και ιδέες. Μακάρι να διοχετεύσετε αυτό τον ενθουσιασμό και σε άλλες δράσεις. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πρωτοβουλίες σας. Συνεχίστε έτσι!

-Εύα Κάρκουλα, ερευνήτρια & εκπαιδευτικός

  Μάιος 2019 Ο Πόρος και o Γαλατάς έχουν να προσφέρουν φυσική ομορφιά, όμως αυτό δεν αρκεί. Μετά από δύο χρόνια διαμονής στον Γαλατά, επιτέλους είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω υπέροχους ανθρώπους με δημιουργικές ιδέες και διάθεση για το κάτι διαφορετικό. Πέρασα υπέροχα, συγκινήθηκα, προβληματίστηκα βλέποντας ταινίες με την Ομάδα Προβολών, ταινίες που δε θα επέλεγα να δω μόνος μου. Ανυπομονώ για νέες δράσεις, ταινίες και άτομα στην ομάδα μας.

-Πέτρος Ποπέσκου, μέλος Ομάδας Προβολών, γεωπόνος

  Ιούλιος 2019 Με ενδιαφέρει πολύ ο εθελοντισμός και η εκπαίδευση, κυρίως η εκπαίδευση ενηλίκων, και θεωρώ ότι η «Καθετή» είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για εμένα. Πήρα την απόφαση να επικοινωνήσω με την Καθετή και τελικά συνεργαζόμαστε. Έλαβα εκπαίδευση και υποστήριξη από μέντορα, ανατροφοδότηση για ένα υλικό που είχα διαμορφώσει, καθώς και εργαλεία για να κάνω πιο διαδραστικό το μάθημά μου. Ευχαριστώ την Αναστασία για τη φιλοξενία και για την άμεση επικοινωνία.

-Ιωάννα Γεωργίου, φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Προηγουμενο Αρθρο
Η Αναστασία Καρούτη μάς μιλά
22 Αυγούστου 2019
Επομενο Αρθρο
Η Μαρία Πατεράκη μάς μιλά
30 Οκτωβριου 2019

Πρόσφατα Νέα

Saronic Chanber Music Festival
31 Ιουλίου 2023

Σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, ο Πόρος θα φιλοξενήσει και πάλι από σπουδαστές μέχρι και καταξιωμένους εγχώριους και διεθνείς μουσικούς.

29 Ιουλίου 2023

Τον Ιούνιο, ταξιδέψαμε στο ΣΙΝΕ ΔΙΑΝΑ, στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου, μέσα από αληθινές ιστορίες, από όλο τον κόσμο.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

22 Σεπτεμβρίου 2023

Δημοσκόπηση της κοινής γνώμης των κατοίκων του Πόρου και των Μεθάνων που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει ότι το 87% των ατόμων που ερωτήθηκαν διαφωνεί με τα σχέδια επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο.

Saronic Chanber Music Festival
29 Αυγούστου 2023

Ο Αύγουστος του 2023 ήταν γεμάτος κλασική μουσική στον Πόρο, με σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις να επιστρέφουν μετά από καιρό.