Η Ελένη Παύλου μάς μιλά

Με αφορμή τις δράσεις του 2ου Φεστιβάλ Χειροτεχνίας που διοργανώθηκε στον Πόρο τον Ιούλιο, όπως η έναρξη λειτουργίας της δανειστικής και ανταλλακτικής βιβλιοθήκης Πόρου, μιλήσαμε με την Ελένη Παύλου, επαγγελματία υφάντρα και «ψυχή» του φεστιβάλ. Η Ελένη μας μίλησε για την δουλειά της, για το εργαστήριο υφαντικής «Εργάνη», για τη δημιουργικότητα και για το πόσο σημαντικό είναι να έχει κανείς δίπλα του ένα δίκτυο ατόμων από τα οποία λαμβάνει υποστήριξη.

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.

Το εργαστήριο υφαντικής «Εργάνη» ιδρύθηκε στον Πόρο το 1998. Συνδυάζοντας παραδοσιακές τεχνικές με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον,  σύγχρονη αισθητική και πρωτότυπο σχεδιασμό δημιουργούμε,στο χώρο αυτό, μοναδικά χειροποίητα προϊόντα.

Εκτός από τις δικές μας δημιουργίες από ύφασμα και νήματα, στο κατάστημά μας φιλοξενούμε και ξεχωριστά έργα ελλήνων σχεδιαστών. Επίσης συχνά πραγματοποιούνται δημιουργικά εργαστήρια (σεμινάρια) γνωριμίας με την τέχνη της υφαντικής, του γνεσίματος, του felting και άλλων τεχνικών, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα με τη συνεργασία σχολείων, μουσείων ή άλλων φορέων.

 

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πόρο. Έζησα για 7 χρόνια περίπου στην Αθήνα, όπου και σπούδασα, και κατόπιν επιστρέψαμε με τον άντρα μου εδώ, ώστε να δημιουργήσουμε την οικογένειά μας.

 

Πώς έχει επηρεάσει η κρίση το έργο και τη ζωή σας και πώς την αντιμετωπίζετε;

Υπάρχουν οι αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κάθε επαγγελματίας αυτό τον καιρό. Πιστεύω, όμως, ότι η κρίση έχει λειτουργήσει και ευεργετικά στη δουλειά μου, γιατί η ανάγκη πολλές φορές με έχει οδηγήσει στο να σκεφτώ νέους τρόπους, νέα υλικά και οδηγεί την καλλιτεχνική δημιουργία σε καινούργιους δρόμους.

 

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας;

Οι πανεπιστημιακές σπουδές μου με έχουν βοηθήσει στο να αναζητώ τη γνώση και να εμβαθύνω σε κάθε τομέα με τον οποίο έρχομαι σε επαφή. Επίσης, με βοήθησαν πολύ στην οργάνωση των σεμιναρίων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τέλος, η υφαντική είναι μια τέχνη που απαιτεί αρκετή υπομονή.

 

Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό ή και στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά;

Επειδή μου κινούν το ενδιαφέρον και με ενθουσιάζουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, μερικές φορές δεν μπορώ να περιοριστώ σε ένα μόνο.

 

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;

Νιώθω ότι όλο αυτό είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται συνεχώς και διαμορφώνεται από τις περιστάσεις. Πολλές φορές, αυτά που θεωρώ λάθη με έχουν οδηγήσει σε κάτι που δεν το είχα σκεφτεί. Σημαντικότερο στοιχείο πάντως θεωρώ τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια, οικογένεια, φίλους και συνεργάτες.

 

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;

Να έχει αγάπη πρώτα για αυτό που κάνει και μετά όρεξη να μάθει και να εργαστεί σκληρά.

 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;

Να συνεχίζω υφαίνω και να δημιουργώ, να μαθαίνω συνεχώς και να εισπράττω χαρά και ικανοποίηση.

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Ελένη Παύλου είναι ιδιοκτήτρια του εργαστηρίου υφαντικής «Εργάνη», το οποίο βρίσκεται στον Πόρο, στην οδό Ερμού. Παράλληλα, η Ελένη Παύλου συμμετέχει στις δράσεις του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του δήμου Πόρου και διδάσκει την τέχνη της υφαντικής, ενώ εδώ και δύο χρόνια διοργανώνει σε συνεργασία με άλλους και άλλες επαγγελματίες, εθελοντές και εθελόντριες του νησιού το Φεστιβάλ Χειροτεχνίας στην οδό Ερμού.

Προηγουμενο Αρθρο
2ο Φεστιβάλ Χειροτεχνίας Πόρου
07 Ιουλιου 2019
Επομενο Αρθρο
Εντυπώσεις από το εργαστήρι «Από την Ιδέα στην Πράξη»
29 Ιουλιου 2019

Πρόσφατα Νέα

Αναζήτηση εργασίας / Job opportunities
20 Αυγούστου 2020

Το φθινόπωρο είναι μια εποχή κατεξοχήν συνυφασμένη με την αναζήτηση εργασίας, στα αστικά κέντρα ιδίως. Την ίδια εποχή που οι τουριστικές περιοχές ετοιμάζονται σιγά σιγά να ξεκουραστούν από τους τρελούς ρυθμούς του καλοκαιριού. Η φετινή χρονιά είναι πιο περίπλοκη. Η τουριστική περίοδος περιορίστηκε πολύ χρονικά και από άποψη εσόδων. Η αναζήτηση εργασίας για τη χειμερινή […]

20 Αυγούστου 2020

Δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά στην περιοχή για πάνω από τριάντα χρόνια, τα είκοσι τελευταία με τη ναυτιλία. Πιστεύω πως η ιδιωτική πρωτοβουλία συμβάλλει στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών και μάλιστα, αν αυτή καινοτομεί, τότε μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην κοινωνία. Γι’ αυτό, το 2000, με τον σύζυγό μου, κατασκευάσαμε το πρώτο μας επιβατικό οχηματαγωγό, το ΚΥΡΙΑΚΗ, […]

Ecocars
20 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι του 2020 είχαμε μια νέα, φιλική προς το περιβάλλον άφιξη στην περιοχή μας. Τα EcoCar στον Γαλατά! Η αλλαγή του κλίματος καλεί για δραστικές αλλαγές στις συνήθειές μας, με στόχο τη μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος. Η Darsinos Services και η Ρίτσα Δαρσινού, συνέντευξη της οποίας στην Καθετή μπορείτε να διαβάσετε εδώ, αναγνώρισαν […]