Σχετικά με εμάς Old

Μανιφέστο

Η Καθετή είναι ένα πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο που εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής του Πόρου, της Τροιζηνίας και των Μεθάνων. Υποστηρίζουμε ντόπιους τεχνίτες και επιχειρηματίες, μαθητές και μαθήτριες που προετοιμάζονται για τη μελλοντική τους ζωή και όλους όσοι επιδιώκουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, να μοιραστούν τη γνώση και να απολαύσουν τον πλούτο του πολιτισμού μας.

Αποστολή μας είναι να θέσουμε σε κίνηση τη βαθιά εμπειρία και τη δημιουργικότητα που ήδη υπάρχει στην κοινότητα της περιοχής και να παρέχουμε τα επιπλέον εφόδια που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τι σημαίνει το όνομα «Καθετή»;

Η Καθετή είναι ο παραδοσιακός αλιευτικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται από πολλές γενιές ντόπιων οικογενειών. Αποτελείται από ορθογώνια κομμάτια φελλού, ένα βαρίδι και απλά αγκίστρια και είναι σύμβολο εφευρετικότητας και αυτάρκειας.

Το όνομά μας επίσης αντανακλά την αδιαμφισβήτητη διορατικότητα του ρητού: «Δώσε σε έναν άνθρωπο ένα ψάρι και θα τον ταΐσεις για μία ημέρα. Μάθε σε έναν άνθρωπο να ψαρεύει και θα τον χορτάσεις για μια ζωή».

Το όραμά μας

  • Να μοιραστούμε την αγάπη μας για την Ελλάδα και την πεποίθησή μας για τις σπουδαίες προοπτικές της
  • Να ενεργήσουμε ως φυτώριο για την προώθηση εναλλακτικών τρόπων σκέψης, ζωής και απασχόλησης σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο
  • Να υποστηρίξουμε και να προωθήσουμε την ανάπτυξη της περιοχής μέσω της ενίσχυσης της καλλιτεχνικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής
  • Να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές από όλο τον κόσμο και να κάνουμε την τοπική περιοχή πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης

Αξίες

  • Να κάνουμε το σωστό
  • Να βοηθούμε τους άλλους να αξιοποιούν τις ικανότητές τους και να βοηθούν τον εαυτό τους
  • Να προσπαθούμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε και να αναζητούμε καλές πρακτικές
  • Να αναλαμβάνουμε την ευθύνη του εαυτού μας και της μελλοντικής μας ζωής
  • Να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες και να στηρίζουμε τη συμπερίληψηα

Η ιστορία μας

Η Καθετή είναι μια νέα οργάνωση με βαθιές ρίζες στον Πόρο. Οι συνιδρύτριες Εύα και Φαίη εμπνέονται από τις γιαγιάδες τους, τη Λιλή και τη Φρόσω, δύο σπουδαίες γυναίκες, που πέρασαν όλη τους τη ζωή στο νησί. Το όνομα «Καθετή» τιμά την κληρονομιά της αυτάρκειας και της μακρόχρονης αγάπης τους για το ψάρεμα και τις πολιτιστικές παραδόσεις του Πόρου.

Η Καθετή είναι ένας χώρος δημιουργίας, στον οποίο οι άνθρωποι έρχονται για να συναντηθούν, να μάθουν, να μοιραστούν ιδέες, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να απολαύσουν την τέχνη. Τα προγράμματά μας προς το παρόν υλοποιούνται στην οδό 25ης Μαρτίου στον Γαλατά, καθώς και σε άλλους χώρους της περιοχής. Οι δράσεις μας περιλαμβάνουν ομάδα κινηματογραφικών προβολών και ομάδα βιβλίου, σεμινάρια και υπηρεσίες ανάπτυξης δεξιοτήτων και επαγγελματικής εξέλιξης, μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, καθώς και εκθέσεις που παρουσιάζουν το έργο ντόπιων καλλιτεχνών.

Η παλιά ταβέρνα «Σωτήρης» στην Πούντα, η οποία βρίσκεται στην παραλιακή οδό του Πόρου, θα είναι το μελλοντικό σπίτι της Καθετής. Όταν οι εργασίες ανακαίνισης ολοκληρωθούν, η Καθετή θα ξεκινήσει ένα εύρος προγραμμάτων εικαστικών και παραστατικών τεχνών.

Διοίκηση

ΕΥΑ ΔΟΥΖΙΝΑ

Η Εύα Δουζίνα μεγάλωσε στο Λόνγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης και πέρασε τα καλοκαίρια της στον Πόρο, μαζί με τους παππούδες της από την πλευρά του πατέρα της. Αφού ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στα οικονομικά στο Wesleyan University και MBA στο New York University, η Εύα ίδρυσε από κοινού μια εταιρεία λογισμικού του εμπορικού ναυτικού και εργάστηκε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου για 15 περίπου χρόνια. Ως έμπειρη επιχειρηματίας, εστιάζει τώρα στην εδραίωση της Καθετής ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης και ανάπτυξης της κοινότητας. Η Εύα είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Rauch με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΦΑΙΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ

Η Φαίη Ορφανίδου γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της στο Λεμονοδάσος και στον Πόρο. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στον Ελληνικό Πολιτισμό και είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στις Κοινωνικές Επιστήμες καθώς και σε Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τα τελευταία 20 χρόνια, η Φαίη εργαζόταν ως μεταφράστρια της αγγλικής, ισπανικής, ιταλικής και γερμανικής γλώσσας, ενώ έχει εργαστεί και στο πεδίο της κοινωνίας των πολιτών, τόσο για το WWF Ελλάς όσο και για τη Fair Trade Ελλάς. Το 2013 η Φαίη ίδρυσε από κοινού το Λιτρίβι, έναν πολιτιστικό φορέα στον Πόρο.

Ο χώρος μας

Θέλουμε η Καθετή να είναι ένας δημιουργικός χώρος όπου οι άνθρωποι έρχονται για να συναντηθούν, να μάθουν, να μοιραστούν ιδέες, να βελτιωθούν και να εμπνευστούν.

Στον χώρο της στον Γαλατά, στην 25ης Μαρτίου, καθώς και σε άλλους χώρους της περιοχής, η Καθετή οργανώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που απευθύνονται στα παιδιά και στα άτομα νεαρής ηλικίας, αλλά και στο γενικό κοινό. Ομάδα κινηματογράφου και βιβλίου, σεμινάρια και υπηρεσίες ανάπτυξης δεξιοτήτων και επαγγελματικής εξέλιξης, μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, καθώς και εκθέσεις είναι κάποια από τα πρώτα πεδία ενδιαφέροντός της.

Εντωμεταξύ, σύντομα θα ξεκινήσει η ανακαίνιση του μελλοντικού μόνιμου «σπιτιού» της Καθετής, της παλιάς ταβέρνας του Σωτήρη Κερρά στην Πούντα, στην παραλιακή οδό του Πόρου. Εκεί, η Καθετή θα μπορεί να αναπτύξει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της, όπως εκδηλώσεις εικαστικών και παραστατικών τεχνών.

Έλα κοντά μας

Μπορείς να υποστηρίξεις την Καθετή με διάφορους τρόπους, όπως με δωρεά σε χρήματα ή σε είδος ή με εθελοντική εργασία. με την οποία θα αποκτήσεις χρήσιμη επαγγελματική εμπειρία σε διάφορα προγράμματα δουλεύοντας δίπλα σε καταρτισμένους μέντορες και λαμβάνοντας πιστοποιητικό εθελοντισμού, ενώ ταυτόχρονα προσφέρεις. Επικοινώνησε μαζί μας αφήνοντας το όνομα και το email σου στη συνέχεια για να σου στείλουμε περισσότερες πληροφορίες.

Δήλωσε συμμετοχή
«Δώσε σε έναν άνθρωπο ένα ψάρι και θα τον ταΐσεις για μία ημέρα. Μάθε σε έναν άνθρωπο να ψαρεύει και θα τον χορτάσεις για μια ζωή»
Παραδοσιακό κινέζικο ρητό
«Αυτό που έχει σημασία δεν είναι το τι σου συμβαίνει αλλά το πώς αντιδράς σε ό,τι σου συμβαίνει»
Επίκτητος
«Ό,τι κάνεις έχει αντίκτυπο και πρέπει να αποφασίσεις τι αντίκτυπο θες να έχεις»
Τζέιν Γκούνταλ
«Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω»
Νίκος Καζαντζάκης