Αειφόρος τουρισμός

Ζούμε σε έναν παράδεισο. Βουνό, θάλασσα, διάσπαρτα νησάκια, παραλίες για όλα τα γούστα, από οργανωμένες μέχρι εντελώς φυσικές, άγνωστες αμμουδιές. Υδροβιότοποι, ηφαίστεια, θερμά λουτρά, μονοπάτια, το Λεμονοδάσος με τα κοντίτα του, το Διαβολογέφυρο. Αρχαιολογικοί χώροι, μοναστήρια, εκκλησάκια, ανοιχτό θέατρο στα Μέθανα, εκπληκτική αρχιτεκτονική, η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου με την πλούσια συλλογή της, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, λαογραφικά μουσεία σε Τροιζήνα και Πόρο. Δραστηριότητες στη φύση, σε βουνό και θάλασσα, γευσιγνωσία, οινογευσία, συναυλίες, παραστάσεις, μαθήματα μαγειρικής, χειροτεχνίας, δημιουργικής γραφής, ζωγραφικής. Τοπικά προϊόντα από την εύφορη γη, εξαιρετικό φαγητό και ζαχαροπλαστική, καταλύματα για όλα τα γούστα και τα βαλάντια, ιστιοπλοϊκά και glamping. Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο. Η Ec(h)o είναι μια κοινοπραξία τριών οργανισμών της περιοχής μας (Καθετής, Live-Bio και Odyssey), που έχει στόχο την προώθηση του αειφόρου τουρισμού στις περιοχές του Πόρου, της Τροιζηνίας και των Μεθάνων.

Πιστεύουμε ότι ο αειφόρος τουρισμός φέρνει μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στις τοπικές κοινότητες: οικονομικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά. Το πρώτο βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας είναι η συνεργασία με το Project Resound στη δημιουργία στρατηγικής επωνυμίας και επικοινωνίας (branding) για την προώθηση της περιοχής ως αειφόρου τουριστικού προορισμού.

Ec(h)o & Project Resound

Η συνεργασία αυτή μετρά ήδη 1,5 χρόνο, στη διάρκεια του οποίου έχουν επιτευχθεί πολύ σημαντικοί στόχοι:

  1. Την εξασφάλιση της αιγίδας των δύο Δήμων, Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων, που είναι οι βασικοί επωφελούμενοι του έργου.
  2. Τη δημιουργία της τοπικής άτυπης ομάδας μας, της κοινοπραξίας Ec(h)o, με αρχικά μέλη την Καθετή, το Live-Bio και το Odyssey.
  3. Τη διενέργεια έρευνας με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής σε σχέση με τον αειφόρο τουρισμό.

Στο πλαίσιο της έρευνας διεξήχθησαν ημιδομημένες, εις βάθος συνεντεύξεις με 23 ανθρώπους κυρίως από την περιοχή που δραστηριοποιούνται σε σχετικούς κλάδους. Σε όσους δεν μπορούσαν να συμμετέχουν σε συνέντευξη στάλθηκαν ερωτηματολόγια με ερωτήσεις ανοιχτού και κλειστού τύπου, στα οποία ανταποκρίθηκαν 11 επιπλέον άτομα. Επίσης, διεξήχθη έρευνα ως προς τις συνήθειες, τις στάσεις και τις αντιλήψεις των ταξιδιωτών σε σχέση με τον αειφόρο τουρισμό. Για το σκοπό αυτό έγινε στοχευμένη αποστολή ερωτηματολογίων με ερωτήσεις ανοιχτού και κλειστού τύπου, εκ των οποίων συλλέχθηκαν 74. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της ανάλυσης των δεδομένων.

Το Project Resound Greece θα κορυφωθεί το καλοκαίρι του 2021 με δύο εβδομαδιαία εργαστήρια, στα οποία θα συμμετέχουν αφιλοκερδώς σχεδιαστές από όλο τον κόσμο, με στόχο τη δημιουργία branding για τους δύο δήμους μας ως προορισμών αειφόρου τουρισμού! Ωστόσο, αυτό το γεγονός θα είναι μόνο η αρχή για το έργο της κοινοπραξίας Ec(h)o.

Η πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε τους ντόπιους επαγγελματίες αλλά και τους δήμους, έτσι ώστε ο τόπος μας να αξιοποιήσει στο μέγιστο το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς. Ειδικά τώρα, που τα σχέδια για δημιουργία Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής και θαλάσσιας έκτασης του Πόρου προδιαγράφουν ένα πολύ δυσοίωνο μέλλον για το περιβάλλον όλης της περιοχής.

Προηγουμενο Αρθρο
Βιβλία με τοπικό άρωμα
24 Νοεμβριου 2020
Επομενο Αρθρο
Χειροποίητες δημιουργίες
22 Ιανουαριου 2021

Πρόσφατα Νέα

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.