Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Αειφόρος τουρισμός

Ζούμε σε έναν παράδεισο. Βουνό, θάλασσα, διάσπαρτα νησάκια, παραλίες για όλα τα γούστα, από οργανωμένες μέχρι εντελώς φυσικές, άγνωστες αμμουδιές. Υδροβιότοποι, ηφαίστεια, θερμά λουτρά, μονοπάτια, το Λεμονοδάσος με τα κοντίτα του, το Διαβολογέφυρο. Αρχαιολογικοί χώροι, μοναστήρια, εκκλησάκια, ανοιχτό θέατρο στα Μέθανα, εκπληκτική αρχιτεκτονική, η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου με την πλούσια συλλογή της, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, λαογραφικά μουσεία σε Τροιζήνα και Πόρο. Δραστηριότητες στη φύση, σε βουνό και θάλασσα, γευσιγνωσία, οινογευσία, συναυλίες, παραστάσεις, μαθήματα μαγειρικής, χειροτεχνίας, δημιουργικής γραφής, ζωγραφικής. Τοπικά προϊόντα από την εύφορη γη, εξαιρετικό φαγητό και ζαχαροπλαστική, καταλύματα για όλα τα γούστα και τα βαλάντια, ιστιοπλοϊκά και glamping. Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο. Η Ec(h)o είναι μια κοινοπραξία τριών οργανισμών της περιοχής μας (Καθετής, Live-Bio και Odyssey), που έχει στόχο την προώθηση του αειφόρου τουρισμού στις περιοχές του Πόρου, της Τροιζηνίας και των Μεθάνων.

Πιστεύουμε ότι ο αειφόρος τουρισμός φέρνει μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στις τοπικές κοινότητες: οικονομικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά. Το πρώτο βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας είναι η συνεργασία με το Project Resound στη δημιουργία στρατηγικής επωνυμίας και επικοινωνίας (branding) για την προώθηση της περιοχής ως αειφόρου τουριστικού προορισμού.

Ec(h)o & Project Resound

Η συνεργασία αυτή μετρά ήδη 1,5 χρόνο, στη διάρκεια του οποίου έχουν επιτευχθεί πολύ σημαντικοί στόχοι:

  1. Την εξασφάλιση της αιγίδας των δύο Δήμων, Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων, που είναι οι βασικοί επωφελούμενοι του έργου.
  2. Τη δημιουργία της τοπικής άτυπης ομάδας μας, της κοινοπραξίας Ec(h)o, με αρχικά μέλη την Καθετή, το Live-Bio και το Odyssey.
  3. Τη διενέργεια έρευνας με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής σε σχέση με τον αειφόρο τουρισμό.

Στο πλαίσιο της έρευνας διεξήχθησαν ημιδομημένες, εις βάθος συνεντεύξεις με 23 ανθρώπους κυρίως από την περιοχή που δραστηριοποιούνται σε σχετικούς κλάδους. Σε όσους δεν μπορούσαν να συμμετέχουν σε συνέντευξη στάλθηκαν ερωτηματολόγια με ερωτήσεις ανοιχτού και κλειστού τύπου, στα οποία ανταποκρίθηκαν 11 επιπλέον άτομα. Επίσης, διεξήχθη έρευνα ως προς τις συνήθειες, τις στάσεις και τις αντιλήψεις των ταξιδιωτών σε σχέση με τον αειφόρο τουρισμό. Για το σκοπό αυτό έγινε στοχευμένη αποστολή ερωτηματολογίων με ερωτήσεις ανοιχτού και κλειστού τύπου, εκ των οποίων συλλέχθηκαν 74. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της ανάλυσης των δεδομένων.

Το Project Resound Greece θα κορυφωθεί το καλοκαίρι του 2021 με δύο εβδομαδιαία εργαστήρια, στα οποία θα συμμετέχουν αφιλοκερδώς σχεδιαστές από όλο τον κόσμο, με στόχο τη δημιουργία branding για τους δύο δήμους μας ως προορισμών αειφόρου τουρισμού! Ωστόσο, αυτό το γεγονός θα είναι μόνο η αρχή για το έργο της κοινοπραξίας Ec(h)o.

Η πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε τους ντόπιους επαγγελματίες αλλά και τους δήμους, έτσι ώστε ο τόπος μας να αξιοποιήσει στο μέγιστο το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς. Ειδικά τώρα, που τα σχέδια για δημιουργία Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής και θαλάσσιας έκτασης του Πόρου προδιαγράφουν ένα πολύ δυσοίωνο μέλλον για το περιβάλλον όλης της περιοχής.

Προηγουμενο Αρθρο
Βιβλία με τοπικό άρωμα
24 Νοεμβριου 2020
Επομενο Αρθρο
Χειροποίητες δημιουργίες
22 Ιανουαριου 2021

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!

Korfos fish farm
10 Μαΐου 2024

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.