Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

what we accomplished

Αυτά που πετύχαμε το 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Κατά τη διάρκειά του προχωρούσαμε μέρα με τη μέρα, θέταμε στόχους, τους υλοποιούσαμε και συνεχίζαμε στους επόμενους. Κάθε ένας από αυτούς ήταν για εμάς «ο μοναδικός». Συγκέντρωνε όλη την προσοχή μας και απαιτούσε όλη την ενέργειά μας. Όμως, με το βλέμμα στραμμένο πάντα στον ένα και μοναδικό στόχο, συνήθως δεν συνειδητοποιούμε το σύνολο των δράσεων που φέραμε σε πέρας. Έτσι, λοιπόν, ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

Σεμινάρια, εργαστήρια, υπηρεσίες

Συμβάλαμε στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των κατοίκων της περιοχήςμε σεμινάρια και εργαστήρια. Διοργανώσαμε τα σεμινάρια: Δημόσιου Λόγου με τον ηθοποιό Μιλτιάδη Φιορέντζη, Ασφάλειας στο Διαδίκτυο και Αθλητικής ψυχολογίας για αθλητές και προπονητές. Επίσης, κάναμε το θεατρικό εργαστήρι με τον Κώστα Γάκη, το εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά στο πλαίσιο του προγράμματος «Τεχνο-κάψουλα», και το Χορωδιακό Εργαστήρι. Προσφέραμε υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, coaching, mentoring και συμβουλευτικής καριέρας, και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και φροντίδας του εαυτού.

Εκθέσεις, παραστάσεις, παρουσιάσεις

Διοργανώσαμε την έκθεση «Athlesis», προωθώντας τα ιδεώδη του αθλητισμού και δίνοντας βήμα σε 7 φωτογράφους που συνδέονται με την περιοχή να παρουσιάσουν το έργο τους. Φέραμε στον Πόρο δύο υψηλού επιπέδου παραστάσεις, για τα παιδιά, τον «Ραφτάκο των λέξων», με τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, και για τους μεγάλους την «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό», με τον Κώστα Γάκη. Για τα παιδιά, διοργανώσαμε και παρουσιάσεις του παιδικού βιβλίου «Τελικά μιλάνε τα βιβλία;», από τη συγγραφέα Ελένη Πεταλά, σε Πόρο και Τροιζήνα, και συμμετείχαμε στη διοργάνωση χριστουγεννιάτικης γιορτής για τα παιδιά του Δ.Σ. του Γαλατά.

Δράσεις προστασίας, υποστήριξης, ανάδειξης

Κάναμε 5 δράσεις καθαρισμού παραλίας και καταγραφής απορριμμάτων, στη Βαγιωνιά του Πόρου και στην Αγία Σωτήρα του Γαλατά, στο πλαίσιο του προγράμματος citizens science «Υιοθέτησε μια παραλία». Επίσης, δώσαμε το παρών στον αγώνα κατά της ΠΟΑΥ Πόρου, με την ενημερωτική δράση έlα Vagionia, καθώς και με αναρτήσεις με στόχο τη συλλογή υπογραφών κατά της βιομηχανικής ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στον Πόρο.

Στηρίξαμε την εκπαιδευτική κοινότητα, προσφέροντας τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία της περιοχής και δωρεάν συνδρομή σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/-τριες.

Δημιουργήσαμε το παιχνίδι «Σοκάκια» και το παίξαμε με ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου, για να τους γνωρίσουμε μια πιο άγνωστη πλευρά του Πόρου, με παιχνιδιάρικο τρόπο. Επιπρόσθετα, αναδείξαμε την τοπική περιοχή μέσα από άρθρα για τα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες, τα προϊόντα και τις τέχνες του τόπου μας.

Συνεργασίες

Συνεργαστήκαμε με φορείς και ιδιώτεςγια να στηρίξουμε τοπικές προσπάθειες που συνδέονται με τους σκοπούς της Καθετής. Οι συνεργασίες περιλαμβάνουν:

 • την παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Τελικά μιλάνε τα βιβλία;» στα παιδιά της Τροιζήνας, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας
 • την επίσκεψη της Ομάδας Νέων του WWF στον Γαλατά
 • τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα INCIRCLE για την κυκλική οικονομία
 • τη συμβολή στη φιλοξενία προσκόπων από το Βέλγιο που πρόσφεραν εθελοντική εργασία στην περιοχή μας
 • τη συμμετοχή μας με περίπτερο στα Σαρώνεια
 • την έκθεση ζωγραφικής «Στα ίδια νερά», με το ζωγραφικό δίδυμο πατέρα Χρήστου και κόρης Τζίνας Παπαδοπούλου
 • τα γυρίσματα της ταινίας «Κιούκα», με την εταιρεία Heretic
 • την 1η Διάσχιση Μεθάνων, με το Volcanotrails.gr, στην οποία συμμετείχαν γύρω στα 100 άτομα από διάφορα μέρη της Ελλάδας
 • την Τεχνο-κάψουλα, με τη ΔΗΚΕΔΗΤ και τα ΚΔΑΠ Τροιζηνίας-Μεθάνων υπό την αιγίδα και με τη μερική οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
 • τη χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Δ.Σ. Γαλατά.

Και συνεχίζουμε, χάρη στη συμβολή όλων των ανθρώπων που μας στηρίζουν!

Μπορείτε κι εσείς να κάνετε μια δωρεά στην Καθετή για να ενισχύσετε έμπρακτα το έργο μας. Είμαστε ευγνώμονες για κάθε ποσό που μπορείτε να προσφέρετε, όμως σας προτείνουμε κάποιες επιλογές, αναφέροντας ενδεικτικά τι μπορούμε να πετύχουμε και με μία μόνο δωρεά:

 • Με δωρεά 200 ευρώ θα δώσετε τη δυνατότητα σε έναν έφηβο ή μία έφηβη από την περιοχή να έχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού.
 • Με δωρεά 500 ευρώ θα καλύψουμε την αμοιβή ενός εισηγητή ή μίας εισηγήτριας για ένα σεμινάριο απόκτησης επαγγελματικών δεξιοτήτων για τους κατοίκους της περιοχής μας.
 • Με δωρεά 1.000 ευρώ θα καλύψετε το βασικό κόστος μιας θεατρικής ή μουσικής εκδήλωσής μας.
 • Με δωρεά 2.000 ευρώ θα διοργανώσουμε μία ακόμη έκθεση που θα αναδείξει την όμορφη περιοχή μας και τους καλλιτέχνες της.

Με κάθε δωρεά από 50 ευρώ και πάνω, σας χαρίζουμε το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής.

Με κάθε δωρεά από 100 ευρώ και πάνω, σας χαρίζουμε μια χειροποίητη μαύρη πάνινη τσάντα για τα ψώνια σας, με το λογότυπο της Καθετής κεντημένο στο χέρι, από το εργαστήριο υφαντικής ΕΡΓΑΝΗ

ή

ένα από τα δύο καλαίσθητα λευκώματα («Γέφυρες» και «Athlesis», τα οποία δημιουργήσαμε για να κρατήσουμε για πάντα ζωντανή την υπέροχη εμπειρία των ομώνυμων καλοκαιρινών εκθέσεων.

Επίσης, αποκτάτε την κάρτα μέλους της Καθετής, απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια των μελών, όπως έκπτωση ή δωρεάν συμμετοχή σε σεμινάρια/εργαστήρια, δωρεάν πρόσβαση στη δανειστική βιβλιοθήκη μας και προτεραιότητα σε όλες τις δράσεις μας.

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

women's businesses
Προηγουμενο Αρθρο
Τοπική γυναικεία επιχειρηματικότητα
22 Δεκεμβριου 2022
katheti is relocating
Επομενο Αρθρο
Η Καθετή μετακομίζει
03 Απριλιου 2023

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!

Korfos fish farm
10 Μαΐου 2024

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.