what we accomplished

Αυτά που πετύχαμε το 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Κατά τη διάρκειά του προχωρούσαμε μέρα με τη μέρα, θέταμε στόχους, τους υλοποιούσαμε και συνεχίζαμε στους επόμενους. Κάθε ένας από αυτούς ήταν για εμάς «ο μοναδικός». Συγκέντρωνε όλη την προσοχή μας και απαιτούσε όλη την ενέργειά μας. Όμως, με το βλέμμα στραμμένο πάντα στον ένα και μοναδικό στόχο, συνήθως δεν συνειδητοποιούμε το σύνολο των δράσεων που φέραμε σε πέρας. Έτσι, λοιπόν, ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

Σεμινάρια, εργαστήρια, υπηρεσίες

Συμβάλαμε στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των κατοίκων της περιοχήςμε σεμινάρια και εργαστήρια. Διοργανώσαμε τα σεμινάρια: Δημόσιου Λόγου με τον ηθοποιό Μιλτιάδη Φιορέντζη, Ασφάλειας στο Διαδίκτυο και Αθλητικής ψυχολογίας για αθλητές και προπονητές. Επίσης, κάναμε το θεατρικό εργαστήρι με τον Κώστα Γάκη, το εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά στο πλαίσιο του προγράμματος «Τεχνο-κάψουλα», και το Χορωδιακό Εργαστήρι. Προσφέραμε υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, coaching, mentoring και συμβουλευτικής καριέρας, και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και φροντίδας του εαυτού.

Εκθέσεις, παραστάσεις, παρουσιάσεις

Διοργανώσαμε την έκθεση «Athlesis», προωθώντας τα ιδεώδη του αθλητισμού και δίνοντας βήμα σε 7 φωτογράφους που συνδέονται με την περιοχή να παρουσιάσουν το έργο τους. Φέραμε στον Πόρο δύο υψηλού επιπέδου παραστάσεις, για τα παιδιά, τον «Ραφτάκο των λέξων», με τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, και για τους μεγάλους την «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό», με τον Κώστα Γάκη. Για τα παιδιά, διοργανώσαμε και παρουσιάσεις του παιδικού βιβλίου «Τελικά μιλάνε τα βιβλία;», από τη συγγραφέα Ελένη Πεταλά, σε Πόρο και Τροιζήνα, και συμμετείχαμε στη διοργάνωση χριστουγεννιάτικης γιορτής για τα παιδιά του Δ.Σ. του Γαλατά.

Δράσεις προστασίας, υποστήριξης, ανάδειξης

Κάναμε 5 δράσεις καθαρισμού παραλίας και καταγραφής απορριμμάτων, στη Βαγιωνιά του Πόρου και στην Αγία Σωτήρα του Γαλατά, στο πλαίσιο του προγράμματος citizens science «Υιοθέτησε μια παραλία». Επίσης, δώσαμε το παρών στον αγώνα κατά της ΠΟΑΥ Πόρου, με την ενημερωτική δράση έlα Vagionia, καθώς και με αναρτήσεις με στόχο τη συλλογή υπογραφών κατά της βιομηχανικής ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στον Πόρο.

Στηρίξαμε την εκπαιδευτική κοινότητα, προσφέροντας τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία της περιοχής και δωρεάν συνδρομή σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/-τριες.

Δημιουργήσαμε το παιχνίδι «Σοκάκια» και το παίξαμε με ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου, για να τους γνωρίσουμε μια πιο άγνωστη πλευρά του Πόρου, με παιχνιδιάρικο τρόπο. Επιπρόσθετα, αναδείξαμε την τοπική περιοχή μέσα από άρθρα για τα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες, τα προϊόντα και τις τέχνες του τόπου μας.

Συνεργασίες

Συνεργαστήκαμε με φορείς και ιδιώτεςγια να στηρίξουμε τοπικές προσπάθειες που συνδέονται με τους σκοπούς της Καθετής. Οι συνεργασίες περιλαμβάνουν:

 • την παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Τελικά μιλάνε τα βιβλία;» στα παιδιά της Τροιζήνας, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας
 • την επίσκεψη της Ομάδας Νέων του WWF στον Γαλατά
 • τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα INCIRCLE για την κυκλική οικονομία
 • τη συμβολή στη φιλοξενία προσκόπων από το Βέλγιο που πρόσφεραν εθελοντική εργασία στην περιοχή μας
 • τη συμμετοχή μας με περίπτερο στα Σαρώνεια
 • την έκθεση ζωγραφικής «Στα ίδια νερά», με το ζωγραφικό δίδυμο πατέρα Χρήστου και κόρης Τζίνας Παπαδοπούλου
 • τα γυρίσματα της ταινίας «Κιούκα», με την εταιρεία Heretic
 • την 1η Διάσχιση Μεθάνων, με το Volcanotrails.gr, στην οποία συμμετείχαν γύρω στα 100 άτομα από διάφορα μέρη της Ελλάδας
 • την Τεχνο-κάψουλα, με τη ΔΗΚΕΔΗΤ και τα ΚΔΑΠ Τροιζηνίας-Μεθάνων υπό την αιγίδα και με τη μερική οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
 • τη χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Δ.Σ. Γαλατά.

Και συνεχίζουμε, χάρη στη συμβολή όλων των ανθρώπων που μας στηρίζουν!

Μπορείτε κι εσείς να κάνετε μια δωρεά στην Καθετή για να ενισχύσετε έμπρακτα το έργο μας. Είμαστε ευγνώμονες για κάθε ποσό που μπορείτε να προσφέρετε, όμως σας προτείνουμε κάποιες επιλογές, αναφέροντας ενδεικτικά τι μπορούμε να πετύχουμε και με μία μόνο δωρεά:

 • Με δωρεά 200 ευρώ θα δώσετε τη δυνατότητα σε έναν έφηβο ή μία έφηβη από την περιοχή να έχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού.
 • Με δωρεά 500 ευρώ θα καλύψουμε την αμοιβή ενός εισηγητή ή μίας εισηγήτριας για ένα σεμινάριο απόκτησης επαγγελματικών δεξιοτήτων για τους κατοίκους της περιοχής μας.
 • Με δωρεά 1.000 ευρώ θα καλύψετε το βασικό κόστος μιας θεατρικής ή μουσικής εκδήλωσής μας.
 • Με δωρεά 2.000 ευρώ θα διοργανώσουμε μία ακόμη έκθεση που θα αναδείξει την όμορφη περιοχή μας και τους καλλιτέχνες της.

Με κάθε δωρεά από 50 ευρώ και πάνω, σας χαρίζουμε το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής.

Με κάθε δωρεά από 100 ευρώ και πάνω, σας χαρίζουμε μια χειροποίητη μαύρη πάνινη τσάντα για τα ψώνια σας, με το λογότυπο της Καθετής κεντημένο στο χέρι, από το εργαστήριο υφαντικής ΕΡΓΑΝΗ

ή

ένα από τα δύο καλαίσθητα λευκώματα («Γέφυρες» και «Athlesis», τα οποία δημιουργήσαμε για να κρατήσουμε για πάντα ζωντανή την υπέροχη εμπειρία των ομώνυμων καλοκαιρινών εκθέσεων.

Επίσης, αποκτάτε την κάρτα μέλους της Καθετής, απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια των μελών, όπως έκπτωση ή δωρεάν συμμετοχή σε σεμινάρια/εργαστήρια, δωρεάν πρόσβαση στη δανειστική βιβλιοθήκη μας και προτεραιότητα σε όλες τις δράσεις μας.

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

women's businesses
Προηγουμενο Αρθρο
Τοπική γυναικεία επιχειρηματικότητα
22 Δεκεμβριου 2022
katheti is relocating
Επομενο Αρθρο
Η Καθετή μετακομίζει
03 Απριλιου 2023

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.