Αλιευτικός τουρισμός

Αλιευτικά ταξίδια, μια ξεχωριστή εμπειρία 

Η αλιεία στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Ελλάδας είναι δραστηριότητα ζωτικής σημασίας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όμως τις τελευταίες δεκαετίες αντιμετωπίζει όλο και περισσότερα προβλήματα. Αναγνωρίζοντας και τα δύο γεγονότα, η Καθετή, μέλος της κοινοπραξίας Ec(h)o για την προώθηση του αειοφόρου τουρισμού, επέλεξε να προβάλει μια εναλλακτική επιλογή για την περιοχή. Και αυτή είναι ο αλιευτικός τουρισμός. Η αλιεία ως αναψυχή προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στους επισκέπτες και μια συμπληρωματική δραστηριότητα στους επαγγελματίες.

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης για επισκέπτες με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Τι καλύτερο από ένα αλιευτικό ταξίδι με θέα τον Σαρωνικό! Αυτήν την ιδέα έχουν ήδη εφαρμόσει δύο επαγγελματίες ψαράδες την περιοχής. Ο Τάσος Λαδάς (Fishing trips Poros) και ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος (Poseidon fishing trips) παρουσιάζουν μια διαφορετική πλευρά της περιοχής με τις μονοήμερες εκδρομές που διοργανώνουν.

Τι περιλαμβάνει ένα αλιευτικό ταξίδι; 

Το ταξίδι γίνεται με ένα σκάφος ασφαλές και με ανέσεις που περιλαμβάνουν κουζίνα, ψυγείο, WC, ντουζιέρα, κουκέτα, σκίαση και εξοπλισμό ψαρέματος. Ουσιαστικά είναι μια εμπειρία ψαρέματος με διαφορετικούς τρόπους: καλάμι, καθετή, δίχτυα και παραγάδι.

Ακολουθεί κολύμπι σε απόμερες παραλίες και κολπίσκους μη προσβάσιμους με άλλον τρόπο. Το φαγητό γίνεται πάνω στο σκάφος με την ψαριά της ημέρας και πολλά άλλα ντόπια προϊόντα.

Οι θαλασσινές ιστορίες, οι συζητήσεις και οι φωτογραφίες συνοδεύουν τη συντροφιά σε όλο το ταξίδι. Εκτός από το βασικό πρόγραμμα, υπάρχει και η δυνατότητα προσαρμογής του ανάλογα με τις επιθυμίες της ομάδας που συμμετέχει. 

 

Ο Τάσος Λαδάς, περιγράφοντας τα αλιευτικά ταξίδια που προσφέρει, μας λέει: «Είναι μια διαφορετική, ξεχωριστή και αυθεντική εμπειρία, τόσο για μένα όσο και για τους επισκέπτες μας, μιας και συνδυάζει όλα όσα αντιπροσωπεύουν τη χώρα μας. Ήλιο, βουνό, θάλασσα και την καλύτερη ελληνική φιλοξενία!» Και συνεχίζει: «Τα οφέλη από τον αλιευτικό τουρισμό είναι πάρα πολλά. Τα βασικότερα από αυτά είναι ένα πιο σίγουρο εισόδημα και η προστασία του ιχθυοαποθέματος».

Ο αλιευτικός τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στην εφαρμογή ενός αειφορικού μοντέλου ανάπτυξης στην περιοχή. Στην τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, που διενήργησε η κοινοπραξία Ec(h)o σε συνεργασία με τον συμβουλευτικό οργανισμό Project Resound, επισημαίνονται πολλές δραστηριότητες που οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Υποστηρίξτε την προσπάθεια του Ec(h)o για την ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής μας με ένα like στη σελίδα του στο Facebook. Η Καθετή θα δημοσιεύσει σειρά άρθρων με ντόπιους επαγγελματίες που προσφέρουν δραστηριότητες και υπηρεσίες στα πλαίσια του αειφόρου τουρισμού. Σκοπός μας είναι η ενημέρωση και η έμπνευση! 

Πηγή φωτογραφιών: http://www.fishingtripsporos.gr/

Προηγουμενο Αρθρο
Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας στον Πόρο
27 Απριλιου 2021
Women's consulting center of Salamina Municipality
Επομενο Αρθρο
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Σαλαμίνας
27 Μαΐου 2021

Πρόσφατα Νέα

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fires-featured-image
01 Σεπτεμβρίου 2021

Η στήριξη του τόπου μας στους πυρόπληκτους έδειξε την ανθρωπιά και την ενσυναίσθηση της μικρής μας κοινωνίας.

yuren-featured-image
01 Σεπτεμβρίου 2021

Ποια είναι η εμπειρία ενός Κινέζου ασκούμενου από τον τόπο μας και πώς περιγράφει ο ίδιος την πρώτη του επαφή με την Ελλάδα;

winetasting-featured-image
01 Σεπτεμβρίου 2021

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.