
Ανακύκλωση
Είναι αδιαμφισβήτητο το όφελος της ανακύκλωσης για τον πλανήτη μας. Υπάρχει πεπερασμένη ποσότητα πρώτων υλών που δεν μπορούμε να σπαταλάμε αλόγιστα. Η ανακύκλωση δεν είναι κάποια εφήμερη μόδα ή μια εποχική τάση, αλλά μια επιλογή ζωής. Αποτελεί προτεραιότητα για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, το οποίο μοιραζόμαστε στο παρόν και θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η ανακύκλωση πρέπει να λογίζεται ως υποχρέωση κάθε ατόμου και κάθε κοινωνίας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εξέλιξη και η ποιότητα του συνόλου στο οποίο ζούμε εξαρτάται από το κατά πόσο η ανακύκλωση είναι μέρος της καθημερινότητας του πολίτη και έχει γίνει τρόπος ζωής και σκέψης.
Παρ’ όλα τα σημαντικά βήματα βελτίωσης και ευαισθητοποίησης, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν αντιμετωπίζει τη διαδικασία της ανακύκλωσης υπεύθυνα. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την ένταξη της ανακύκλωσης στη σχολική εκπαίδευση και τη λήψη περισσότερων μέτρων δράσης και ενημέρωσης από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Τοπική αυτοδιοίκηση και δράσεις
Στα περισσότερα νησιά η ανακύκλωση βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ενώ υπάρχουν νησιά και επαρχίες που δεν διαθέτουν καν τις κατάλληλες υποδομές. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, ο Πόρος κατατάσσεται στους νησιωτικούς δήμους με αρκετά μεγάλη συμμετοχή στην ανακύκλωση. Συλλέγονται 22,5 κιλά ανά μόνιμο κάτοικο κατά μέσο όρο, ενώ ο συνολικός μέσος όρος είναι 29,02 κιλά ανά κάτοικο. Ενδεικτικά, το νησί που βρίσκεται στην κορυφή της ανακύκλωσης είναι η Μύκονος, με 211, 8 κιλά ανά κάτοικο. Αντίθετα το νησί με τη λιγότερη ανακύκλωση είναι η Σαλαμίνα, όπου και αναλογούν 0,5 κιλά ανά κάτοικο.
Επίσης, ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων στηρίζει έμπρακτα την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων τοποθετώντας μεγάλα κοντέινερ για τη συλλογή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται στις συσκευές αυτές. Επιπρόσθετα, ανακτώνται αξιοποιήσιμα υλικά, όπως μέταλλο, γυαλί και πλαστικό. Αυτά επαναχρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία παραγωγής, εξοικονομώντας πρώτες ύλες και διαφυλάσσοντας τον ορυκτό πλούτο του πλανήτη μας.
Tips Ανακύκλωσης
Πολλοί από εμάς κάνουμε ανακύκλωση. Όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν κάποια πράγματα που αγνοούμε. Παρακάτω θα βρείτε διάφορα tips για όσο το δυνατόν σωστότερη ανακύκλωση.
- Ανακυκλώνουμε τα πλαστικά. Αλλά όχι όλα.
Μπορούμε να ανακυκλώσουμε μεγάλο μέρος των πλαστικών, όπως μπουκάλια, σακούλες, κουτιά, βάζα. Όλα αυτά μπορούν να μπουν στους μπλε κάδους. Όμως πλαστικά που στα συστατικά τους εμπεριέχονται κι άλλα υλικά καλό θα είναι να μην πετιούνται σε κάδους ανακύκλωσης.
- Το γυαλί ανακυκλώνεται. Αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις.
Τα αντικείμενα από γυαλί ανακυκλώνονται. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε τι ακριβώς πετάμε στους κάδους ανακύκλωσης, διότι καθρέπτες, τζάμια και κεραμικά είδη δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.
- Το χαρτί ανακυκλώνεται. Αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις.
Και πάλι δεν ανακυκλώνονται όλα τα είδη χαρτιού. Μικρά κομμάτια χαρτιού και φωτογραφίες δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Επίσης, το χαρτί κουζίνας, το χαρτί υγείας και οι λερωμένες χάρτινες συσκευασίες, όπως τα κουτιά από πίτσα, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Ακόμη και αν το υλικό της συσκευασίας είναι ανακυκλώσιμο δεν μπαίνει στον κάδο ανακύκλωσης γιατί περιέχει λάδια και υπολείμματα φαγητού.
- Λερωμένες συσκευασίες και χαρτιά.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως πριν πετάξουμε ανακυκλώσιμες συσκευασίες, όπως κουτιά από γάλα και χυμούς, πρέπει να τις ξεπλένουμε καλά.
- Καπάκια από μπουκάλια
Τα καπάκια από τα πλαστικά μπουκάλια ανακυκλώνονται ξεχωριστά από τα ίδια τα μπουκάλια.
- Αφρολέξ και φελιζόλ.
Θα ήταν καλό να μην μπαίνουν σε κάδους ανακύκλωσης, καθώς είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά.
- Στην ανακύκλωση πετάμε πάντα χωρίς σακούλα.
Πάντα αδειάζουμε τα απορρίμματα χύμα μέσα στον κάδο και όχι δεμένα μέσα σε σακούλα.
- Φάρμακα, λάμπες, μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.
Αυτά τα υλικά δεν πετιούνται στους μπλε κάδους αλλά ξεχωριστά, σε ειδικούς κάδους και σημεία ανακύκλωσης. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ανακύκλωση των υπολογιστών και των μπαταριών, διότι περιέχουν βαρέα μέταλλα, τα οποία εισχωρούν στο υπέδαφος και είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και την υγεία μας.
- Μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές
Στην περίπτωση των μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών, επικοινωνούμε με τον Δήμο και τις βγάζουμε στο πεζοδρόμιο τη μέρα και ώρα που έχουμε συμφωνήσει. Επίσης, όταν παραλαμβάνουμε μια καινούργια ηλεκτρική συσκευή το κατάστημα πολλές φορές μπορεί να πάρει την παλιά για ανακύκλωση.
Παράλληλες Δράσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι εξίσου απαραίτητη με την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας είναι και η κομποστοποίηση, δηλαδή η μετατροπή των οργανικών υλικών σε λίπασμα (κομπόστ). Η κομποστοποίηση συνήθιζε να είναι στην καθημερινότητα των επαρχιακών κοινωνιών. Μια πρακτική που ξεχάστηκε με το πέρασμα του χρόνου. Επανέρχεται τα τελευταία χρόνια με κάποια προγράμματα οικιακής κομποστοποίσης, καθώς και με πιο εκτεταμένες παραγωγές για τη λίπανση καλλιεργειών.
Ο τόπος μας, με τον διπλό χαρακτήρα του, τουριστικό και αγροτικό, θα μπορούσε να ωφεληθεί πολλαπλά από προγράμματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Μια σκέψη που αφήνει πολλά περιθώρια για συζήτηση και προβληματισμό. Πρόθεση της Καθετής είναι, μέσα από το βαθύ ενδιαφέρον για την προαγωγή του τόπου σε όλα τα επίπεδα, να προβάλει και να στηρίξει τέτοιες δράσεις.