Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Ανακύκλωση

Είναι αδιαμφισβήτητο το όφελος της ανακύκλωσης για τον πλανήτη μας. Υπάρχει πεπερασμένη ποσότητα πρώτων υλών που δεν μπορούμε να σπαταλάμε αλόγιστα. Η ανακύκλωση δεν είναι κάποια εφήμερη μόδα ή μια εποχική τάση, αλλά μια επιλογή ζωής. Αποτελεί προτεραιότητα για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, το οποίο μοιραζόμαστε στο παρόν και θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η ανακύκλωση πρέπει να λογίζεται ως υποχρέωση κάθε ατόμου και κάθε κοινωνίας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εξέλιξη και η ποιότητα του συνόλου στο οποίο ζούμε εξαρτάται από το κατά πόσο η ανακύκλωση είναι μέρος της καθημερινότητας του πολίτη και έχει γίνει τρόπος ζωής και σκέψης.

Παρ’ όλα τα σημαντικά βήματα βελτίωσης και ευαισθητοποίησης, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν αντιμετωπίζει τη διαδικασία της ανακύκλωσης υπεύθυνα. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την ένταξη της ανακύκλωσης στη σχολική εκπαίδευση και τη λήψη περισσότερων μέτρων δράσης και ενημέρωσης από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τοπική αυτοδιοίκηση και δράσεις

Στα περισσότερα νησιά η ανακύκλωση βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ενώ υπάρχουν νησιά και επαρχίες που δεν διαθέτουν καν τις κατάλληλες υποδομές. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, ο Πόρος κατατάσσεται στους νησιωτικούς δήμους με αρκετά μεγάλη συμμετοχή στην ανακύκλωση. Συλλέγονται 22,5 κιλά ανά μόνιμο κάτοικο κατά μέσο όρο, ενώ ο συνολικός μέσος όρος είναι 29,02 κιλά ανά κάτοικο. Ενδεικτικά, το νησί που βρίσκεται στην κορυφή της ανακύκλωσης είναι η Μύκονος, με 211, 8 κιλά ανά κάτοικο. Αντίθετα το νησί με τη λιγότερη ανακύκλωση είναι η Σαλαμίνα, όπου και αναλογούν 0,5 κιλά ανά κάτοικο.

Επίσης, ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων στηρίζει έμπρακτα την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων τοποθετώντας μεγάλα κοντέινερ για τη συλλογή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται στις συσκευές αυτές. Επιπρόσθετα, ανακτώνται αξιοποιήσιμα υλικά, όπως μέταλλο, γυαλί και πλαστικό. Αυτά επαναχρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία παραγωγής, εξοικονομώντας πρώτες ύλες και διαφυλάσσοντας τον ορυκτό πλούτο του πλανήτη μας.

Tips Ανακύκλωσης

Πολλοί από εμάς κάνουμε ανακύκλωση. Όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν κάποια πράγματα που αγνοούμε. Παρακάτω θα βρείτε διάφορα tips για όσο το δυνατόν σωστότερη ανακύκλωση.

  • Ανακυκλώνουμε τα πλαστικά. Αλλά όχι όλα.

Μπορούμε να ανακυκλώσουμε μεγάλο μέρος των πλαστικών, όπως μπουκάλια, σακούλες, κουτιά, βάζα. Όλα αυτά μπορούν να μπουν στους μπλε κάδους. Όμως πλαστικά που στα συστατικά τους εμπεριέχονται κι άλλα υλικά καλό θα είναι να μην πετιούνται σε κάδους ανακύκλωσης.

  • Το γυαλί ανακυκλώνεται. Αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

Τα αντικείμενα από γυαλί ανακυκλώνονται. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε τι ακριβώς πετάμε στους κάδους ανακύκλωσης, διότι καθρέπτες, τζάμια και κεραμικά είδη δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

  • Το χαρτί ανακυκλώνεται. Αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

Και πάλι δεν ανακυκλώνονται όλα τα είδη χαρτιού. Μικρά κομμάτια χαρτιού και φωτογραφίες δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Επίσης, το χαρτί κουζίνας, το χαρτί υγείας και οι λερωμένες χάρτινες συσκευασίες, όπως τα κουτιά από πίτσα, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Ακόμη και αν το υλικό της συσκευασίας είναι ανακυκλώσιμο δεν μπαίνει στον κάδο ανακύκλωσης γιατί περιέχει λάδια και υπολείμματα φαγητού.

  • Λερωμένες συσκευασίες και χαρτιά.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως πριν πετάξουμε ανακυκλώσιμες συσκευασίες, όπως κουτιά από γάλα και χυμούς, πρέπει να τις ξεπλένουμε καλά.

  • Καπάκια από μπουκάλια

Τα καπάκια από τα πλαστικά μπουκάλια ανακυκλώνονται ξεχωριστά από τα ίδια τα μπουκάλια.

  • Αφρολέξ και φελιζόλ.

Θα ήταν καλό να μην μπαίνουν σε κάδους ανακύκλωσης, καθώς είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά.

  • Στην ανακύκλωση πετάμε πάντα χωρίς σακούλα.

Πάντα αδειάζουμε τα απορρίμματα χύμα μέσα στον κάδο και όχι δεμένα μέσα σε σακούλα.

  • Φάρμακα, λάμπες, μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Αυτά τα υλικά δεν πετιούνται στους μπλε κάδους αλλά ξεχωριστά, σε ειδικούς κάδους και σημεία ανακύκλωσης. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ανακύκλωση των υπολογιστών και των μπαταριών, διότι περιέχουν βαρέα μέταλλα, τα οποία εισχωρούν στο υπέδαφος και είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και την υγεία μας.

  • Μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές

Στην περίπτωση των μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών, επικοινωνούμε με τον Δήμο και τις βγάζουμε στο πεζοδρόμιο τη μέρα και ώρα που έχουμε συμφωνήσει. Επίσης, όταν παραλαμβάνουμε μια καινούργια ηλεκτρική συσκευή το κατάστημα πολλές φορές μπορεί να πάρει την παλιά για ανακύκλωση.

Παράλληλες Δράσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξίσου απαραίτητη με την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας είναι και η κομποστοποίηση, δηλαδή η μετατροπή των οργανικών υλικών σε λίπασμα (κομπόστ). Η κομποστοποίηση συνήθιζε να είναι στην καθημερινότητα των επαρχιακών κοινωνιών. Μια πρακτική που ξεχάστηκε με το πέρασμα του χρόνου. Επανέρχεται τα τελευταία χρόνια με κάποια προγράμματα οικιακής κομποστοποίσης, καθώς και με πιο εκτεταμένες παραγωγές για τη λίπανση καλλιεργειών.

Ο τόπος μας, με τον διπλό χαρακτήρα του, τουριστικό και αγροτικό, θα μπορούσε να ωφεληθεί πολλαπλά από προγράμματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Μια σκέψη που αφήνει πολλά περιθώρια για συζήτηση και προβληματισμό. Πρόθεση της Καθετής είναι, μέσα από το βαθύ ενδιαφέρον για την προαγωγή του τόπου σε όλα τα επίπεδα, να προβάλει και να στηρίξει τέτοιες δράσεις.

Προηγουμενο Αρθρο
Η Καθετή κάνει Zoom στον Μιλτιάδη Φιορέντζη
22 Ιανουαριου 2021
Επομενο Αρθρο
Είπαν για μας
22 Φεβρουαριου 2021

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.