Ανακύκλωση

Είναι αδιαμφισβήτητο το όφελος της ανακύκλωσης για τον πλανήτη μας. Υπάρχει πεπερασμένη ποσότητα πρώτων υλών που δεν μπορούμε να σπαταλάμε αλόγιστα. Η ανακύκλωση δεν είναι κάποια εφήμερη μόδα ή μια εποχική τάση, αλλά μια επιλογή ζωής. Αποτελεί προτεραιότητα για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, το οποίο μοιραζόμαστε στο παρόν και θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η ανακύκλωση πρέπει να λογίζεται ως υποχρέωση κάθε ατόμου και κάθε κοινωνίας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εξέλιξη και η ποιότητα του συνόλου στο οποίο ζούμε εξαρτάται από το κατά πόσο η ανακύκλωση είναι μέρος της καθημερινότητας του πολίτη και έχει γίνει τρόπος ζωής και σκέψης.

Παρ’ όλα τα σημαντικά βήματα βελτίωσης και ευαισθητοποίησης, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν αντιμετωπίζει τη διαδικασία της ανακύκλωσης υπεύθυνα. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την ένταξη της ανακύκλωσης στη σχολική εκπαίδευση και τη λήψη περισσότερων μέτρων δράσης και ενημέρωσης από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τοπική αυτοδιοίκηση και δράσεις

Στα περισσότερα νησιά η ανακύκλωση βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ενώ υπάρχουν νησιά και επαρχίες που δεν διαθέτουν καν τις κατάλληλες υποδομές. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, ο Πόρος κατατάσσεται στους νησιωτικούς δήμους με αρκετά μεγάλη συμμετοχή στην ανακύκλωση. Συλλέγονται 22,5 κιλά ανά μόνιμο κάτοικο κατά μέσο όρο, ενώ ο συνολικός μέσος όρος είναι 29,02 κιλά ανά κάτοικο. Ενδεικτικά, το νησί που βρίσκεται στην κορυφή της ανακύκλωσης είναι η Μύκονος, με 211, 8 κιλά ανά κάτοικο. Αντίθετα το νησί με τη λιγότερη ανακύκλωση είναι η Σαλαμίνα, όπου και αναλογούν 0,5 κιλά ανά κάτοικο.

Επίσης, ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων στηρίζει έμπρακτα την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων τοποθετώντας μεγάλα κοντέινερ για τη συλλογή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται στις συσκευές αυτές. Επιπρόσθετα, ανακτώνται αξιοποιήσιμα υλικά, όπως μέταλλο, γυαλί και πλαστικό. Αυτά επαναχρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία παραγωγής, εξοικονομώντας πρώτες ύλες και διαφυλάσσοντας τον ορυκτό πλούτο του πλανήτη μας.

Tips Ανακύκλωσης

Πολλοί από εμάς κάνουμε ανακύκλωση. Όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν κάποια πράγματα που αγνοούμε. Παρακάτω θα βρείτε διάφορα tips για όσο το δυνατόν σωστότερη ανακύκλωση.

  • Ανακυκλώνουμε τα πλαστικά. Αλλά όχι όλα.

Μπορούμε να ανακυκλώσουμε μεγάλο μέρος των πλαστικών, όπως μπουκάλια, σακούλες, κουτιά, βάζα. Όλα αυτά μπορούν να μπουν στους μπλε κάδους. Όμως πλαστικά που στα συστατικά τους εμπεριέχονται κι άλλα υλικά καλό θα είναι να μην πετιούνται σε κάδους ανακύκλωσης.

  • Το γυαλί ανακυκλώνεται. Αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

Τα αντικείμενα από γυαλί ανακυκλώνονται. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε τι ακριβώς πετάμε στους κάδους ανακύκλωσης, διότι καθρέπτες, τζάμια και κεραμικά είδη δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

  • Το χαρτί ανακυκλώνεται. Αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

Και πάλι δεν ανακυκλώνονται όλα τα είδη χαρτιού. Μικρά κομμάτια χαρτιού και φωτογραφίες δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Επίσης, το χαρτί κουζίνας, το χαρτί υγείας και οι λερωμένες χάρτινες συσκευασίες, όπως τα κουτιά από πίτσα, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Ακόμη και αν το υλικό της συσκευασίας είναι ανακυκλώσιμο δεν μπαίνει στον κάδο ανακύκλωσης γιατί περιέχει λάδια και υπολείμματα φαγητού.

  • Λερωμένες συσκευασίες και χαρτιά.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως πριν πετάξουμε ανακυκλώσιμες συσκευασίες, όπως κουτιά από γάλα και χυμούς, πρέπει να τις ξεπλένουμε καλά.

  • Καπάκια από μπουκάλια

Τα καπάκια από τα πλαστικά μπουκάλια ανακυκλώνονται ξεχωριστά από τα ίδια τα μπουκάλια.

  • Αφρολέξ και φελιζόλ.

Θα ήταν καλό να μην μπαίνουν σε κάδους ανακύκλωσης, καθώς είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά.

  • Στην ανακύκλωση πετάμε πάντα χωρίς σακούλα.

Πάντα αδειάζουμε τα απορρίμματα χύμα μέσα στον κάδο και όχι δεμένα μέσα σε σακούλα.

  • Φάρμακα, λάμπες, μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Αυτά τα υλικά δεν πετιούνται στους μπλε κάδους αλλά ξεχωριστά, σε ειδικούς κάδους και σημεία ανακύκλωσης. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ανακύκλωση των υπολογιστών και των μπαταριών, διότι περιέχουν βαρέα μέταλλα, τα οποία εισχωρούν στο υπέδαφος και είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και την υγεία μας.

  • Μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές

Στην περίπτωση των μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών, επικοινωνούμε με τον Δήμο και τις βγάζουμε στο πεζοδρόμιο τη μέρα και ώρα που έχουμε συμφωνήσει. Επίσης, όταν παραλαμβάνουμε μια καινούργια ηλεκτρική συσκευή το κατάστημα πολλές φορές μπορεί να πάρει την παλιά για ανακύκλωση.

Παράλληλες Δράσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξίσου απαραίτητη με την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας είναι και η κομποστοποίηση, δηλαδή η μετατροπή των οργανικών υλικών σε λίπασμα (κομπόστ). Η κομποστοποίηση συνήθιζε να είναι στην καθημερινότητα των επαρχιακών κοινωνιών. Μια πρακτική που ξεχάστηκε με το πέρασμα του χρόνου. Επανέρχεται τα τελευταία χρόνια με κάποια προγράμματα οικιακής κομποστοποίσης, καθώς και με πιο εκτεταμένες παραγωγές για τη λίπανση καλλιεργειών.

Ο τόπος μας, με τον διπλό χαρακτήρα του, τουριστικό και αγροτικό, θα μπορούσε να ωφεληθεί πολλαπλά από προγράμματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Μια σκέψη που αφήνει πολλά περιθώρια για συζήτηση και προβληματισμό. Πρόθεση της Καθετής είναι, μέσα από το βαθύ ενδιαφέρον για την προαγωγή του τόπου σε όλα τα επίπεδα, να προβάλει και να στηρίξει τέτοιες δράσεις.

Προηγουμενο Αρθρο
Η Καθετή κάνει Zoom στον Μιλτιάδη Φιορέντζη
22 Ιανουαριου 2021
Επομενο Αρθρο
Είπαν για μας
22 Φεβρουαριου 2021

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.