Η Αναστασία Καρούτη μάς μιλά

Η Καθετή είναι ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο που έχει ως στόχο να προσφέρει στους ντόπιους και στους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής την ευκαιρία να μάθουν νέα πράγματα, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να ψυχαγωγηθούν παρακολουθώντας ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πολλές από τις φετινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Καθετής για την προηγούμενη σχολική χρονιά, 2018-2019, σχεδιάστηκαν από την Αναστασία Καρούτη, εκπαιδευτικό και μεταφράστρια.

Διαβάστε μία συνέντευξη με την Αναστασία Καρούτη παρακάτω και ανακαλύψτε περισσότερα για τη δουλειά της και την εκπαίδευση, ώστε να μας γνωρίσετε καλύτερα!

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.

Είμαι καθηγήτρια αγγλικών και μεταφράστρια και εργάζομαι στην Καθετή. Στην Καθετή σχεδιάζω εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παραδίδω σεμινάρια σε θέματα πάνω στα οποία έχω λάβει εκπαίδευση και κατάρτιση και σε σχέση με τα οποία έχω επαγγελματική εμπειρία.

Διδάσκω αγγλικά από το 2010. Έχω διδάξει αγγλικά σε μαθητές και μαθήτριες όλων των επιπέδων. Μεγάλη μου αγάπη ήταν και παραμένει η μετάφραση –από το 2009, έχω συνεργαστεί με διάφορες εταιρείες για τη μετάφραση ιατρικών και νομικών κειμένων και για τη μετάφραση παραδοτέων υλικών έργων INTERREG.

 

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;

Επισκέφθηκα τον Πόρο για πρώτη φορά το 2011 και αμέσως ερωτεύτηκα την περιοχή. Από τότε, ξεκίνησα να επισκέπτομαι το νησί κάθε χρόνο. Το 2017, ενώ ζούσα στην Αθήνα για 3 χρόνια ήδη, συνειδητοποίησα πως ήθελα να φύγω και να ζήσω πλέον σε ένα μέρος που θα μου δώσει έμπνευση και θα με βοηθήσει να μάθω περισσότερα για εμένα, μακριά από τον θόρυβο της πόλης. Έτσι, μετακόμισα στον Πόρο τον Αύγουστο του ’18 και δεν το μετανιώνω στιγμή.

 

Πώς έχει επηρεάσει η κρίση το έργο και τη ζωή σας και πώς την αντιμετωπίζετε;

Αποφοίτησα από τη σχολή μου το 2010, εν μέσω κρίσης. Ήμουν εξαιρετικά τυχερή που αμέσως βρήκα δουλειά και που δεν έμεινα σχεδόν ποτέ άνεργη. Η κρίση με έχει επηρεάσει βαθύτατα, όμως, καθώς για να τα καταφέρω χρειάστηκε να μη σταματήσω να ψάχνω για δουλειά ακόμη και όταν ήδη εργαζόμουν κάπου ή να εργάζομαι σε δύο ή τρεις δουλειές ταυτόχρονα. Πλέον μπορώ να πω πως αντιμετωπίζω την κρίση με το να θέτω ξεκάθαρους στόχους, με τη διαρκή αναζήτηση και με το να βρίσκω δημιουργικές λύσεις στα θέματα που με απασχολούν. Φυσικά, και με τη διαρκή επιμόρφωση.

 

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σάς έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις και τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά;

Αυτό που έχω αξιοποιήσει στο έπακρο είναι η περιέργειά μου και η διάθεση να μαθαίνω νέα πράγματα και να βελτιώνω τις δεξιότητές μου. Είμαι βέβαιη πως δίχως την όρεξη να μαθαίνω και να εξελίσσομαι, δε θα μπορούσα να σχεδιάζω σεμινάρια ή δραστηριότητες και να μη φοβάμαι να κάνω κάτι έξω από τη ζώνη άνεσής μου.

Ένα μειονέκτημά μου είναι η επιμονή μου να κάνω τα πάντα μόνη μου, γεγονός που οδήγησε στο να πάθω υπερκόπωση. Είναι κάτι που ακόμη προσπαθώ να βελτιώσω και πλέον νομίζω πως είμαι σε καλό δρόμο.

 

Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό σας ή στη δουλειά σας;

Καθημερινά κανείς ανακαλύπτει κενά στις γνώσεις του ή πράγματα που θέλει να εξελίξει. Έτσι κι εγώ, όταν συνειδητοποιώ ότι υπάρχουν πράγματα που μπορώ να βελτιώσω σε μια δραστηριότητα που σχεδιάζω ή σε ένα κείμενο που μεταφράζω, κάνω την έρευνά μου και προσπαθώ να συμπληρώσω τα κομμάτια που λείπουν. Νομίζω πως αυτό που θέλω να βελτιώσω είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζω τον εαυτό μου όταν καταλαβαίνω πως πρέπει να μάθω και κάτι ακόμη –μερικές φορές μού φέρομαι σκληρά ή νιώθω ενοχές εάν κάνω ένα λάθος. Θα πρέπει να μάθω πώς να δείχνω μεγαλύτερη κατανόηση σε εμένα.

 

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;

Αυτό που θα έκανα διαφορετικά είναι να συζητώ περισσότερο με άτομα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μέντορές μου, με καθηγήτριές μου ή φίλους/-ες και με συναδέλφους και συναδέλφισσες, ώστε να παίρνω ιδέες και να μαθαίνω αποφεύγοντας κοινότυπα λάθη.

Αυτό που θεωρώ ότι έχω κάνει πολύ σωστά είναι ότι ποτέ δε σταμάτησα να εξελίσσομαι, ότι προσαρμόστηκα πολύ εύκολα σε όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα στα οποία βρέθηκα και ότι έθετα σαφείς στόχους: να είμαι ανεξάρτητη, να δρω βάσει των αξιών μου και να σέβομαι τους άλλους.

 

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;

Να μη σταματήσει ποτέ να αναζητά ευκαιρίες και να μη φοβάται να δοκιμάζει νέα πράγματα. Να κάνει εθελοντισμό, να ζήσει για ένα τουλάχιστον μικρό διάστημα στο εξωτερικό, να διαβάζει πολλή λογοτεχνία και να είναι πάντα ενημερωμένος/-η για τις εξελίξεις στον τομέα του. Να μάθει τουλάχιστον 2 ξένες γλώσσες σε πολύ καλό επίπεδο, να παρακολουθεί σεμινάρια και μαθήματα και να προσπαθεί πάντοτε να απαντά στα εξής ερωτήματα: ποιος/-α είμαι, πού θέλω να πάω, πώς μπορώ να πάω εκεί, γιατί θέλω να πάω εκεί. Εάν το τελευταίο ερώτημα έχει ως απάντηση το πρώτο είναι σε πολύ καλό δρόμο!

 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;

Σκοπεύω να συνεχίσω να μαθαίνω και να διασκεδάζω περισσότερο.

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Αναστασία Καρούτη μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Είναι καθηγήτρια αγγλικών και μεταφράστρια με μεταπτυχιακές σπουδές στις σπουδές φύλου και τη φεμινιστική θεωρία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με την εκπαίδευση, τη μη τυπική και βιωματική μάθηση, τη διαπολιτισμική επικοινωνία και το πρόγραμμα Erasmus+ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για δύο χρόνια υπήρξε εκπαιδεύτρια ενηλίκων και εκπαιδευτική σύμβουλος σε οργανώσεις στη Ρουμανία. Το 2013-2014 συμμετείχε στο εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης επαγγελματικών και προσωπικών δεξιοτήτων  GROW. Ως εκπαιδεύτρια, ήταν υπεύθυνη για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό και για την παράδοση βιωματικών σεμιναρίων σε εφήβους, αλλά και για την κατάρτιση διεθνών εθελοντών σε θέματα μη τυπικής μάθησης.

Προηγουμενο Αρθρο
Εντυπώσεις από το εργαστήρι «Από την Ιδέα στην Πράξη»
29 Ιουλιου 2019
Επομενο Αρθρο
Εντυπώσεις από τις δράσεις της Καθετής για το 2018-2019
11 Σεπτεμβριου 2019

Πρόσφατα Νέα

22 Ιανουαριου 2021

Ο Μιλτιάδης Φιορέντζης, στη συνομιλία του με τη Φαίη Ορφανίδου, εκφράζει τις απόψεις του για την εποχή που ζούμε, για το θέατρο και για το coaching.

22 Ιανουαριου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβριου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.