Η Αναστασία Καρούτη μάς μιλά

Η Καθετή είναι ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο που έχει ως στόχο να προσφέρει στους ντόπιους και στους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής την ευκαιρία να μάθουν νέα πράγματα, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να ψυχαγωγηθούν παρακολουθώντας ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πολλές από τις φετινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Καθετής για την προηγούμενη σχολική χρονιά, 2018-2019, σχεδιάστηκαν από την Αναστασία Καρούτη, εκπαιδευτικό και μεταφράστρια.

Διαβάστε μία συνέντευξη με την Αναστασία Καρούτη παρακάτω και ανακαλύψτε περισσότερα για τη δουλειά της και την εκπαίδευση, ώστε να μας γνωρίσετε καλύτερα!

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.

Είμαι καθηγήτρια αγγλικών και μεταφράστρια και εργάζομαι στην Καθετή. Στην Καθετή σχεδιάζω εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παραδίδω σεμινάρια σε θέματα πάνω στα οποία έχω λάβει εκπαίδευση και κατάρτιση και σε σχέση με τα οποία έχω επαγγελματική εμπειρία.

Διδάσκω αγγλικά από το 2010. Έχω διδάξει αγγλικά σε μαθητές και μαθήτριες όλων των επιπέδων. Μεγάλη μου αγάπη ήταν και παραμένει η μετάφραση –από το 2009, έχω συνεργαστεί με διάφορες εταιρείες για τη μετάφραση ιατρικών και νομικών κειμένων και για τη μετάφραση παραδοτέων υλικών έργων INTERREG.

 

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;

Επισκέφθηκα τον Πόρο για πρώτη φορά το 2011 και αμέσως ερωτεύτηκα την περιοχή. Από τότε, ξεκίνησα να επισκέπτομαι το νησί κάθε χρόνο. Το 2017, ενώ ζούσα στην Αθήνα για 3 χρόνια ήδη, συνειδητοποίησα πως ήθελα να φύγω και να ζήσω πλέον σε ένα μέρος που θα μου δώσει έμπνευση και θα με βοηθήσει να μάθω περισσότερα για εμένα, μακριά από τον θόρυβο της πόλης. Έτσι, μετακόμισα στον Πόρο τον Αύγουστο του ’18 και δεν το μετανιώνω στιγμή.

 

Πώς έχει επηρεάσει η κρίση το έργο και τη ζωή σας και πώς την αντιμετωπίζετε;

Αποφοίτησα από τη σχολή μου το 2010, εν μέσω κρίσης. Ήμουν εξαιρετικά τυχερή που αμέσως βρήκα δουλειά και που δεν έμεινα σχεδόν ποτέ άνεργη. Η κρίση με έχει επηρεάσει βαθύτατα, όμως, καθώς για να τα καταφέρω χρειάστηκε να μη σταματήσω να ψάχνω για δουλειά ακόμη και όταν ήδη εργαζόμουν κάπου ή να εργάζομαι σε δύο ή τρεις δουλειές ταυτόχρονα. Πλέον μπορώ να πω πως αντιμετωπίζω την κρίση με το να θέτω ξεκάθαρους στόχους, με τη διαρκή αναζήτηση και με το να βρίσκω δημιουργικές λύσεις στα θέματα που με απασχολούν. Φυσικά, και με τη διαρκή επιμόρφωση.

 

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σάς έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις και τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά;

Αυτό που έχω αξιοποιήσει στο έπακρο είναι η περιέργειά μου και η διάθεση να μαθαίνω νέα πράγματα και να βελτιώνω τις δεξιότητές μου. Είμαι βέβαιη πως δίχως την όρεξη να μαθαίνω και να εξελίσσομαι, δε θα μπορούσα να σχεδιάζω σεμινάρια ή δραστηριότητες και να μη φοβάμαι να κάνω κάτι έξω από τη ζώνη άνεσής μου.

Ένα μειονέκτημά μου είναι η επιμονή μου να κάνω τα πάντα μόνη μου, γεγονός που οδήγησε στο να πάθω υπερκόπωση. Είναι κάτι που ακόμη προσπαθώ να βελτιώσω και πλέον νομίζω πως είμαι σε καλό δρόμο.

 

Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό σας ή στη δουλειά σας;

Καθημερινά κανείς ανακαλύπτει κενά στις γνώσεις του ή πράγματα που θέλει να εξελίξει. Έτσι κι εγώ, όταν συνειδητοποιώ ότι υπάρχουν πράγματα που μπορώ να βελτιώσω σε μια δραστηριότητα που σχεδιάζω ή σε ένα κείμενο που μεταφράζω, κάνω την έρευνά μου και προσπαθώ να συμπληρώσω τα κομμάτια που λείπουν. Νομίζω πως αυτό που θέλω να βελτιώσω είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζω τον εαυτό μου όταν καταλαβαίνω πως πρέπει να μάθω και κάτι ακόμη –μερικές φορές μού φέρομαι σκληρά ή νιώθω ενοχές εάν κάνω ένα λάθος. Θα πρέπει να μάθω πώς να δείχνω μεγαλύτερη κατανόηση σε εμένα.

 

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;

Αυτό που θα έκανα διαφορετικά είναι να συζητώ περισσότερο με άτομα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μέντορές μου, με καθηγήτριές μου ή φίλους/-ες και με συναδέλφους και συναδέλφισσες, ώστε να παίρνω ιδέες και να μαθαίνω αποφεύγοντας κοινότυπα λάθη.

Αυτό που θεωρώ ότι έχω κάνει πολύ σωστά είναι ότι ποτέ δε σταμάτησα να εξελίσσομαι, ότι προσαρμόστηκα πολύ εύκολα σε όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα στα οποία βρέθηκα και ότι έθετα σαφείς στόχους: να είμαι ανεξάρτητη, να δρω βάσει των αξιών μου και να σέβομαι τους άλλους.

 

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;

Να μη σταματήσει ποτέ να αναζητά ευκαιρίες και να μη φοβάται να δοκιμάζει νέα πράγματα. Να κάνει εθελοντισμό, να ζήσει για ένα τουλάχιστον μικρό διάστημα στο εξωτερικό, να διαβάζει πολλή λογοτεχνία και να είναι πάντα ενημερωμένος/-η για τις εξελίξεις στον τομέα του. Να μάθει τουλάχιστον 2 ξένες γλώσσες σε πολύ καλό επίπεδο, να παρακολουθεί σεμινάρια και μαθήματα και να προσπαθεί πάντοτε να απαντά στα εξής ερωτήματα: ποιος/-α είμαι, πού θέλω να πάω, πώς μπορώ να πάω εκεί, γιατί θέλω να πάω εκεί. Εάν το τελευταίο ερώτημα έχει ως απάντηση το πρώτο είναι σε πολύ καλό δρόμο!

 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;

Σκοπεύω να συνεχίσω να μαθαίνω και να διασκεδάζω περισσότερο.

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Αναστασία Καρούτη μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Είναι καθηγήτρια αγγλικών και μεταφράστρια με μεταπτυχιακές σπουδές στις σπουδές φύλου και τη φεμινιστική θεωρία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με την εκπαίδευση, τη μη τυπική και βιωματική μάθηση, τη διαπολιτισμική επικοινωνία και το πρόγραμμα Erasmus+ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για δύο χρόνια υπήρξε εκπαιδεύτρια ενηλίκων και εκπαιδευτική σύμβουλος σε οργανώσεις στη Ρουμανία. Το 2013-2014 συμμετείχε στο εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης επαγγελματικών και προσωπικών δεξιοτήτων  GROW. Ως εκπαιδεύτρια, ήταν υπεύθυνη για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό και για την παράδοση βιωματικών σεμιναρίων σε εφήβους, αλλά και για την κατάρτιση διεθνών εθελοντών σε θέματα μη τυπικής μάθησης.

Προηγουμενο Αρθρο
Εντυπώσεις από το εργαστήρι «Από την Ιδέα στην Πράξη»
29 Ιουλιου 2019
Επομενο Αρθρο
Εντυπώσεις από τις δράσεις της Καθετής για το 2018-2019
11 Σεπτεμβριου 2019

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.