Εντυπώσεις από το εργαστήρι «Από την Ιδέα στην Πράξη»

Το εργαστήρι «Από την Ιδέα στην Πράξη» με τον Μελαχρινό Βελέντζα πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις μας από αυτό;

-Ιωάννα Γεωργίου, φοιτήτρια

Το εργαστήρι «Από την Ιδέα στην Πράξη» ήταν μια εμπειρία συνειδητοποίησης αλλά και μια ευκαιρία για να κοιτάξουμε τον εαυτό μας και τις ιδέες μας στα μάτια. Οι στόχοι και η μεθοδολογία του εργαστηρίου ήταν αρκετά σαφείς και η θεωρία που αξιοποιήθηκε ήταν καλή τροφή για σκέψη. Ο εκπαιδευτής μάς εξήγησε αναλυτικά τα «βήματα» για το πώς θα κάνουμε την ιδέα μας πράξη και μας ώθησε να κάνουμε βήματα μπροστά με βιωματικά παιχνίδια και εξάσκηση.

Αρχικά ένα από τα πράγματα που μου έμειναν ήταν το γεγονός πως δεν πρέπει να ερωτευόμαστε τις ιδέες μας − από τη μία δύσκολο γιατί ό,τι αγαπάμε το ομορφαίνουμε, αλλά από την άλλη ειλικρινές. Ωστόσο, η μάθηση ξεκινά όταν μας διαλύουν την πραγματικότητα μας. Κι αυτό το εργαστήριο ήταν μια τέτοια συγκυρία.

Μπορούμε να πούμε το άλλο. Όταν είσαι παιδί ρωτάς συνεχώς «γιατί», μεγαλώνοντας συνειδητοποιείς πως η κατάλληλη ερώτηση είναι το «πώς». Κι έτσι, το εργαστήρι προσωπικά με βοήθησε γιατί έχω μια ιδέα στα χέρια μου που θέλω να κάνω πραγματικότητα και όταν ρώτησα τον εαυτό μου το «πώς» δεν ήξερα να απαντήσω ουσιαστικά. Γι’ αυτό το «πώς» είναι το θεμέλιο, αποτυχία σημαίνει θεμελιακό λάθος, λάθος στη διαδικασία. Επίσης έγινε μεγάλη κουβέντα γύρω από την αναζήτηση του εαυτού, και η «ιδέα» αυτή κάθε αυτή δεν είναι τίποτα παραπάνω από την πυροδότηση της γνώσης για τον εαυτό μας.

Ακόμη μια αλήθεια που βοηθάει είναι πως πρέπει να μοιραζόμαστε τις ιδέες μας όσο κι αν από εγωισμό δεν το κάνουμε. «Μοίρασμα» σημαίνει η μετεξέλιξη του προηγούμενου, «μοιράζομαι» σημαίνει εξελίσσω την ιδέα μου, γιατί αν αυτή η ιδέα δεν περάσει από πολλά χέρια και δεν παρατηρηθεί από πολλά μάτια δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική και συναρπαστική, δε θα καταφέρει να συγκινήσει. Επομένως, ένα βήμα για να φτάσουμε από την ιδέα στην πράξη είναι το μοίρασμα της ιδέας, κάτι που εμένα σαν άποψη με βοήθησε γιατί μέχρι στιγμής το απέφευγα.

Αν είσαι ο ηγέτης της ιδέας σου δεν αρκεί, πρέπει να γίνεις ο φάρος, να φωτίζεις τους άλλους όχι για να μη χαθούν, αλλά για να ξαναβρούν τον δρόμο τους. Αν μια ιδέα στο βάθος της δεν είναι ριζοσπαστική, τότε δεν έχει βάθος, και ξανά θα πέσει κάτω. Ευχαριστούμε τον Μελαχρινό για αυτήν την ωραία παρώθηση και για την παράσταση Lemon που μας απέδειξε πως όχι μόνο έκανε την δική του ιδέα πράξη αλλά και αυτή η ιδέα είχε κάτι να πει, κάτι για να μείνει.

-Αναστασία Καρούτη, εκπαιδευτικός

Πριν από λίγες ημέρες συμμετείχα σε ένα εργαστήρι που μου έδωσε πολλή τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Το θέμα του εργαστηρίου (πώς μπορεί κανείς να κάνει την ιδέα του πράξη) με αφορούσε άμεσα, καθώς το καλοκαίρι για εμένα είναι σχεδόν πάντοτε μια περίοδος αναπροσαρμογής και ενδοσκόπησης. Έτσι και τώρα: έχοντας στο μυαλό μου κάποια πράγματα που θα ήθελα να πραγματοποιήσω άμεσα και αναλογιζόμενη τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως το εργαστήρι αυτό ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Η συζήτηση που έγινε ήταν διαφωτιστική και πολύ ενδιαφέρουσα. Ο εκπαιδευτής μας με τη γνώση και την εμπειρία του καθοδήγησε την πορεία της σκέψης μας και μας βοήθησε να κατανοήσουμε σε βάθος πώς να διαχειριζόμαστε τέτοιες κρίσεις και πόσο σημαντικό είναι να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι οι ιδέες μας δεν είναι δικές μας, αλλά μας επισκέπτονται, ότι πάντοτε υπάρχει χώρος για αναπροσαρμογές κα για μοίρασμα των ιδεών.

Θα μείνω σε ένα από τα βασικά σημεία που αναφέρθηκαν, στο γεγονός ότι η ιδέα που έχει κανείς θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια κρίση, μια περίοδο προβληματισμού, παρατήρησης και αναστοχασμού, καθώς πιστεύω πως αυτό ήταν ένα σημείο που με βοήθησε ιδιαίτερα. Με αφορμή το παραπάνω, μπορώ να σημειώσω τις ιδέες μου στο χαρτί και να ακολουθήσω αυτή τη συλλογιστική πορεία ώστε να σχεδιάσω τα μελλοντικά μου βήματα. Θα αξιοποιήσω σίγουρα τη γνώση αυτή στην προσωπική μου και στην επαγγελματική μου ζωή.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Μελαχρινό, που μας βοήθησε τόσο. Ήταν απολαυστικό να βλέπουμε έναν άνθρωπο που σε λίγες ώρες θα έπρεπε να ανέβει στη σκηνή και να κάνει τη δική του ιδέα πραγματικότητα να μεταφέρει τις γνώσεις του. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη γενική πρόβα της παράστασης “Lemon” και να δούμε στην πράξη πώς συνεργάζεται μια ομάδα, πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει κοινό όραμα και σεβασμός, αλλά και προσήλωση στην αρχική ιδέα.

Προηγουμενο Αρθρο
Η Ελένη Παύλου μάς μιλά
26 Ιουλιου 2019
Επομενο Αρθρο
Η Αναστασία Καρούτη μάς μιλά
22 Αυγούστου 2019

Πρόσφατα Νέα

Αναζήτηση εργασίας / Job opportunities
20 Αυγούστου 2020

Το φθινόπωρο είναι μια εποχή κατεξοχήν συνυφασμένη με την αναζήτηση εργασίας, στα αστικά κέντρα ιδίως. Την ίδια εποχή που οι τουριστικές περιοχές ετοιμάζονται σιγά σιγά να ξεκουραστούν από τους τρελούς ρυθμούς του καλοκαιριού. Η φετινή χρονιά είναι πιο περίπλοκη. Η τουριστική περίοδος περιορίστηκε πολύ χρονικά και από άποψη εσόδων. Η αναζήτηση εργασίας για τη χειμερινή […]

20 Αυγούστου 2020

Δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά στην περιοχή για πάνω από τριάντα χρόνια, τα είκοσι τελευταία με τη ναυτιλία. Πιστεύω πως η ιδιωτική πρωτοβουλία συμβάλλει στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών και μάλιστα, αν αυτή καινοτομεί, τότε μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην κοινωνία. Γι’ αυτό, το 2000, με τον σύζυγό μου, κατασκευάσαμε το πρώτο μας επιβατικό οχηματαγωγό, το ΚΥΡΙΑΚΗ, […]

Ecocars
20 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι του 2020 είχαμε μια νέα, φιλική προς το περιβάλλον άφιξη στην περιοχή μας. Τα EcoCar στον Γαλατά! Η αλλαγή του κλίματος καλεί για δραστικές αλλαγές στις συνήθειές μας, με στόχο τη μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος. Η Darsinos Services και η Ρίτσα Δαρσινού, συνέντευξη της οποίας στην Καθετή μπορείτε να διαβάσετε εδώ, αναγνώρισαν […]