Εντυπώσεις από το εργαστήρι «Από την Ιδέα στην Πράξη»

Το εργαστήρι «Από την Ιδέα στην Πράξη» με τον Μελαχρινό Βελέντζα πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις μας από αυτό;

-Ιωάννα Γεωργίου, φοιτήτρια

Το εργαστήρι «Από την Ιδέα στην Πράξη» ήταν μια εμπειρία συνειδητοποίησης αλλά και μια ευκαιρία για να κοιτάξουμε τον εαυτό μας και τις ιδέες μας στα μάτια. Οι στόχοι και η μεθοδολογία του εργαστηρίου ήταν αρκετά σαφείς και η θεωρία που αξιοποιήθηκε ήταν καλή τροφή για σκέψη. Ο εκπαιδευτής μάς εξήγησε αναλυτικά τα «βήματα» για το πώς θα κάνουμε την ιδέα μας πράξη και μας ώθησε να κάνουμε βήματα μπροστά με βιωματικά παιχνίδια και εξάσκηση.

Αρχικά ένα από τα πράγματα που μου έμειναν ήταν το γεγονός πως δεν πρέπει να ερωτευόμαστε τις ιδέες μας − από τη μία δύσκολο γιατί ό,τι αγαπάμε το ομορφαίνουμε, αλλά από την άλλη ειλικρινές. Ωστόσο, η μάθηση ξεκινά όταν μας διαλύουν την πραγματικότητα μας. Κι αυτό το εργαστήριο ήταν μια τέτοια συγκυρία.

Μπορούμε να πούμε το άλλο. Όταν είσαι παιδί ρωτάς συνεχώς «γιατί», μεγαλώνοντας συνειδητοποιείς πως η κατάλληλη ερώτηση είναι το «πώς». Κι έτσι, το εργαστήρι προσωπικά με βοήθησε γιατί έχω μια ιδέα στα χέρια μου που θέλω να κάνω πραγματικότητα και όταν ρώτησα τον εαυτό μου το «πώς» δεν ήξερα να απαντήσω ουσιαστικά. Γι’ αυτό το «πώς» είναι το θεμέλιο, αποτυχία σημαίνει θεμελιακό λάθος, λάθος στη διαδικασία. Επίσης έγινε μεγάλη κουβέντα γύρω από την αναζήτηση του εαυτού, και η «ιδέα» αυτή κάθε αυτή δεν είναι τίποτα παραπάνω από την πυροδότηση της γνώσης για τον εαυτό μας.

Ακόμη μια αλήθεια που βοηθάει είναι πως πρέπει να μοιραζόμαστε τις ιδέες μας όσο κι αν από εγωισμό δεν το κάνουμε. «Μοίρασμα» σημαίνει η μετεξέλιξη του προηγούμενου, «μοιράζομαι» σημαίνει εξελίσσω την ιδέα μου, γιατί αν αυτή η ιδέα δεν περάσει από πολλά χέρια και δεν παρατηρηθεί από πολλά μάτια δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική και συναρπαστική, δε θα καταφέρει να συγκινήσει. Επομένως, ένα βήμα για να φτάσουμε από την ιδέα στην πράξη είναι το μοίρασμα της ιδέας, κάτι που εμένα σαν άποψη με βοήθησε γιατί μέχρι στιγμής το απέφευγα.

Αν είσαι ο ηγέτης της ιδέας σου δεν αρκεί, πρέπει να γίνεις ο φάρος, να φωτίζεις τους άλλους όχι για να μη χαθούν, αλλά για να ξαναβρούν τον δρόμο τους. Αν μια ιδέα στο βάθος της δεν είναι ριζοσπαστική, τότε δεν έχει βάθος, και ξανά θα πέσει κάτω. Ευχαριστούμε τον Μελαχρινό για αυτήν την ωραία παρώθηση και για την παράσταση Lemon που μας απέδειξε πως όχι μόνο έκανε την δική του ιδέα πράξη αλλά και αυτή η ιδέα είχε κάτι να πει, κάτι για να μείνει.

-Αναστασία Καρούτη, εκπαιδευτικός

Πριν από λίγες ημέρες συμμετείχα σε ένα εργαστήρι που μου έδωσε πολλή τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Το θέμα του εργαστηρίου (πώς μπορεί κανείς να κάνει την ιδέα του πράξη) με αφορούσε άμεσα, καθώς το καλοκαίρι για εμένα είναι σχεδόν πάντοτε μια περίοδος αναπροσαρμογής και ενδοσκόπησης. Έτσι και τώρα: έχοντας στο μυαλό μου κάποια πράγματα που θα ήθελα να πραγματοποιήσω άμεσα και αναλογιζόμενη τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως το εργαστήρι αυτό ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Η συζήτηση που έγινε ήταν διαφωτιστική και πολύ ενδιαφέρουσα. Ο εκπαιδευτής μας με τη γνώση και την εμπειρία του καθοδήγησε την πορεία της σκέψης μας και μας βοήθησε να κατανοήσουμε σε βάθος πώς να διαχειριζόμαστε τέτοιες κρίσεις και πόσο σημαντικό είναι να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι οι ιδέες μας δεν είναι δικές μας, αλλά μας επισκέπτονται, ότι πάντοτε υπάρχει χώρος για αναπροσαρμογές κα για μοίρασμα των ιδεών.

Θα μείνω σε ένα από τα βασικά σημεία που αναφέρθηκαν, στο γεγονός ότι η ιδέα που έχει κανείς θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια κρίση, μια περίοδο προβληματισμού, παρατήρησης και αναστοχασμού, καθώς πιστεύω πως αυτό ήταν ένα σημείο που με βοήθησε ιδιαίτερα. Με αφορμή το παραπάνω, μπορώ να σημειώσω τις ιδέες μου στο χαρτί και να ακολουθήσω αυτή τη συλλογιστική πορεία ώστε να σχεδιάσω τα μελλοντικά μου βήματα. Θα αξιοποιήσω σίγουρα τη γνώση αυτή στην προσωπική μου και στην επαγγελματική μου ζωή.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Μελαχρινό, που μας βοήθησε τόσο. Ήταν απολαυστικό να βλέπουμε έναν άνθρωπο που σε λίγες ώρες θα έπρεπε να ανέβει στη σκηνή και να κάνει τη δική του ιδέα πραγματικότητα να μεταφέρει τις γνώσεις του. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη γενική πρόβα της παράστασης “Lemon” και να δούμε στην πράξη πώς συνεργάζεται μια ομάδα, πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει κοινό όραμα και σεβασμός, αλλά και προσήλωση στην αρχική ιδέα.

Προηγουμενο Αρθρο
Η Ελένη Παύλου μάς μιλά
26 Ιουλιου 2019
Επομενο Αρθρο
Η Αναστασία Καρούτη μάς μιλά
22 Αυγούστου 2019

Πρόσφατα Νέα

Saronic Chanber Music Festival
31 Ιουλίου 2023

Σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, ο Πόρος θα φιλοξενήσει και πάλι από σπουδαστές μέχρι και καταξιωμένους εγχώριους και διεθνείς μουσικούς.

29 Ιουλίου 2023

Τον Ιούνιο, ταξιδέψαμε στο ΣΙΝΕ ΔΙΑΝΑ, στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου, μέσα από αληθινές ιστορίες, από όλο τον κόσμο.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

22 Σεπτεμβρίου 2023

Δημοσκόπηση της κοινής γνώμης των κατοίκων του Πόρου και των Μεθάνων που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει ότι το 87% των ατόμων που ερωτήθηκαν διαφωνεί με τα σχέδια επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο.

Saronic Chanber Music Festival
29 Αυγούστου 2023

Ο Αύγουστος του 2023 ήταν γεμάτος κλασική μουσική στον Πόρο, με σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις να επιστρέφουν μετά από καιρό.