Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

Cine Diana

Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας

30 Μαΐου 2023

Ένα άρθρο της Ηρώς Λαμπίρη

«Το σινεμά είναι η πιο όμορφη απάτη», όπως ειπώθηκε από τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Μας ταξιδεύει και μας μεταφέρει βιώματα και όλων των ειδών τα συναισθήματα. Μας ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Έτσι λοιπόν, εύκολα μπορούμε να πούμε πως υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας. Η Έβδομη Τέχνη, λόγω της ποικιλομορφίας της ως προς τα είδη ταινιών και θεματολογίας, κάνει για όλα τα γούστα. Γι’ αυτό και είναι αγαπητή από όλον τον κόσμο. Είναι τόσο αγαπητή που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχαγωγίας μας. Ειδικά σήμερα, με τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι καινοτόμες πλατφόρμες ταινιών και σειρών. Το σινεμά πλέον έχει μπει σπίτι μας, και είναι πιο προσβάσιμο από ποτέ.

Η μαγεία της μεγάλης οθόνης

Ωστόσο, δύσκολα μπορούμε να αντικρούσουμε την ιδέα πως η κινηματογραφική αίθουσα προσφέρει την πραγματική, ατόφια εμπειρία για να απολαύσουμε -να ζήσουμε, μάλλον, καλύτερα- μια ταινία. Η Έβδομη Τέχνη εκφράζει το συλλογικό πνεύμα της εποχής μας. Έίναι ο καθρέφτης μας, και γι’ αυτό της αξίζει δικαιωματικά και η ανάλογη ιεροτελεστία, της παρακολούθησης μιας ταινίας στον κινηματογράφο.

Υπάρχει η γιγαντοοθόνη που σου γεμίζει τον ορίζοντα, κεντρίζοντας την προσοχή σου. Είναι οι ήχοι από όλες τις γωνίες της αίθουσας που σε κατακλύζουν, οι μυρωδιές των σνακ που σε συντροφεύουν. Είναι η αίσθηση της συλλογικότητας που ενυπάρχει στη διαδικασία του να παρακολουθείς μια ταινία, να γελάς, να θυμώνεις, να συγκινείσαι μαζί με κόσμο. Καθώς και ο ρομαντισμός του να βυθίζεσαι σε μια λαμπερή οθόνη, σε μια σκοτεινή αίθουσα μαζί με αγνώστους. Η πρόσφατη συζήτηση που άνοιξε σχετικά με τα παλιά σινεμά της Αθήνας μάς θύμισε πως αυτοί οι χώροι δεν είναι δεδομένοι. Έχουν ανάγκη τη στήριξή μας. Είναι οι χώροι όπου ξεκίνησε πρακτικά η τέχνη του κινηματογράφου. Και μόνο εκεί συνεχίζει να πραγματώνεται και να βιώνεται αυθεντικά και καλλιτεχνικά.

Ο κινηματογράφος του Πόρου

Στον Πόρο έχουμε τη δυνατότητα κάθε καλοκαίρι να απολαύσουμε πολλές ταινίες. Αυτές που μπορεί να χάσαμε μέσα στη χρονιά, αλλά και πολλές νέες κυκλοφορίες. Αυτά θα βρούμε στον θερινό κινηματογράφο Cine Diana. Και μόνο η ξεχωριστή θέα του αποτελεί σίγουρα έναν λόγο για να τον επισκεφτεί κανείς. Μετράει δεκαετίες λειτουργίας. Πρόκειται για έναν χώρο ψυχαγωγίας του νησιού που έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Ντόπιους αλλά και από επισκέπτες, που ίσως βιώνουν για πρώτη φορά την εμπειρία του θερινού κινηματογράφου. Η ταράτσα με το δροσερό αεράκι, πάνω από την περαντζάδα του Πόρου, είναι μια όαση ακόμα και για τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Εκτός από τον κινηματογράφο του Πόρου, υπάρχει και η Ομάδα Προβολών της Καθετής. Εκεί βλέπουμε μαζί ελληνικές ταινίες μικρού μήκους με αγγλικούς υποτίτλους και στη συνέχεια ακολουθεί εποικοδομητική συζήτηση. Πρόκειται για μια διαδραστική εμπειρία,  κατά την οποία η εμβάθυνση στην ταινία μετατρέπεται σε μια συλλογική διαδικασία ανταλλαγής ιδεών. Έτσι, εμπλουτίζεται η εμπειρία της παρακολούθησης. Δημιουργείται ένα πλαίσιο δημιουργικού διαλόγου πάνω σε κοινωνικά θέματα. Προάγεται η ευαισθητοποίηση και η ανάπτυξη κριτικής σκέψης.

Φέτος τον Ιούνιο, στο Cine Diana, μπορείτε να απολαύσετε το «Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Ταινιών Μικρού Μήκους», που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Poros Arts Festival! Μη χάσετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε την αγάπη σας για το σινεμά στην περιοχή μας. Αφήστε να σας συνεπάρει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας. Οι εμπειρίες θα σας μείνουν αξέχαστες!

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

poay western greece
Προηγουμενο Αρθρο
Οι επιπτώσεις της ΠΟΑΥ στη Δυτική Ελλάδα
23 Μαΐου 2023
poros arts festival
Επομενο Αρθρο
Poros Arts Festival 2023
31 Μαΐου 2023

Πρόσφατα Νέα

Korfos fish farm
13 Νοεμβρίου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Απριλίου 2024

Το ντοκιμαντέρ «Poros Stands» κάνει πρεμιέρα φέτος τον Απρίλιο και στοχεύει στην υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

02 Απριλίου 2024

Με τις θάλασσές μας να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές από τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την κλιματική κρίση, ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικός.

28 Φεβρουαρίου 2024

Ο δημιουργός της Γοργόνας του Πόρου, Γιώργος Ξενούλης, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με το άγαλμα που φιλοτέχνησε για το νησί μας.