Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Δήλωση των ιδρυτριών της Καθετής για τις ιχθυοκαλλιέργειες

1 Ιουνίου 2023

Η Καθετή* ιδρύθηκε το 2017 με σκοπό να αναζωογονήσει και να υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη του Πόρου, της Τροιζηνίας και των Μεθάνων -μιας περιοχής στην οποία οι οικογένειές μας ζουν εδώ και αιώνες. Δυστυχώς, το καταστροφικό σχέδιο της ΠΟΑΥ** για ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που θα καταλάβουν το 25% της ακτογραμμής και της ξηράς του Πόρου, ανάγκασε την Καθετή να επαναπροσδιορίσει τον προσανατολισμό της, για να προστατεύσει το απειλούμενο περιβάλλον μας.

Το 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο του Πόρου ψήφισε ομόφωνα κατά των σχεδίων για ΠΟΑΥ. Αυτή η εναντίωση υποβλήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κατά την περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης, αλλά αγνοήθηκε. Ακολούθησαν πολλές συναντήσεις και προσπάθειες, που έφεραν μονάχα ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και μια αόριστη δήλωση για την καθυστέρηση της επέκτασης. Με ποια ισχυρότερη δύναμη μπορεί μια μικρή νησιωτική κοινότητα να αντιταχθεί, αν όχι με την ψηφοφορία που εκφράζει τη βούληση του λαού;

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών, η Καθετή, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Rauch, ξεκίνησε μια σειρά ερευνητικών προσπαθειών για να βοηθήσει στην κατανόηση και την εκπαίδευση της κοινότητας σχετικά με την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών βιομηχανικής κλίμακας στην περιοχή μας, σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές παρόμοιες παράκτιες κοινότητες σε όλον τον κόσμο, όπου δημιουργεί αναταραχή. Μια σειρά από χώρες στις οποίες υπάρχει η σχετική ενημέρωση έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο. Τέτοιες επιτυχημένες προσπάθειες έχουν γίνει στην Αργεντινή, στα νησιά Φόκλαντ και, στις ΗΠΑ, στις πολιτείες της Καλιφόρνιας, του Όρεγκον, της Ουάσιγκτον και της Αλάσκας. Η εκστρατεία μας για τη διάχυση αυτής της πληροφορίας ξεκινά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου 2023.

Το περιβάλλον βρίσκεται στην καρδιά όλων των πολύτιμων αγαθών -της υγείας, της έμπνευσης, του σεβασμού για την άγρια φύση, της ευημερίας της κοινότητάς μας και του μέλλοντος που θα ζήσουν τα παιδιά μας. Δεν υφίστανται οφέλη από τις ιχθυοκαλλιέργειες για την κοινότητα του Πόρου. Η καθαρή αξία για την Ελλάδα συνολικά είναι αρνητική, καθώς ο αριθμός των μέσων βιοπορισμού που θα χαθούν θα είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι εκείνος των ποιοτικών θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν, για να μην αναφερθούμε στην τεράστια οικολογική καταστροφή.

Με ευγνωμοσύνη, θα θέλαμε να αναφέρουμε τους πολλούς εταίρους μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, που συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια μέσω των γνώσεων, του δικτύου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης που διαθέτουν: Το Ίδρυμα Rauch, την One-Earth.it, τη Global Salmon Farming Resistance (The GSFR), την Patagonia, την Grain.org, την Living Oceans, τη Neighbors of Fish Farms (NOFF), την Green Tank, την Ozon NGO, την Curious PR, την Conscience Consulting, την Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ξηρόμερου Καλάμου – Καστού ενάντια στην Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας, και πολλούς ανθρώπους που προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο και την εμπειρία τους. Ταυτόχρονα, συγχαίρουμε τα μέλη της δικής μας κοινότητας και άλλων κοινοτήτων σε όλη την Ελλάδα που με θάρρος εκφράζουν την οργή τους και προειδοποιούν ενάντια σε μια ισχυρή και προστατευμένη βιομηχανία.

Η Καθετή ζητά την άμεση απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών από το μικρό, πανέμορφο, τουριστικό νησί του Πόρου.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών και να επανεξετάσει τα ελλιπή και υπερβολικά επιθετικά σχέδια για την ΠΟΑΥ.

Φαίη Ορφανίδου και Εύα Δουζίνα

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε:

1. Μοιραστείτε την έρευνα και τα μηνύματά μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οικογένεια και τους φίλους σας

2. Υπογράψτε την αίτηση για την αφαίρεση του Πόρου από τα σχέδια για ΠΟΑΥ

3. Απαιτήστε ενημέρωση και δράση από τους πολιτικούς σας ηγέτες, εντός και εκτός Ελλάδας. Πρόκειται για μια απειλή που επηρεάζει κοινότητες σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

* Ως αρχή, η Καθετή δεν υποστηρίζει καμία πολιτική παράταξη. Η Καθετή συνεργάζεται με τις εκλεγμένες δημοτικές αρχές και το συμβούλιο που επιλέγουν οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς και με παράγοντες, φορείς και συλλόγους, για το καλό της περιοχής μας

** Το ακρωνύμιο Π.Ο.Α.Υ. καθιερώθηκε το 2011 και σημαίνει «Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών». Το σχέδιο για τις ΠΟΑΥ επεκτείνει τις περιοχές επιτρεπόμενων υδατοκαλλιεργειών κατά 25 φορές σε όλη την Ελλάδα, παραχωρώντας τεράστιες εκτάσεις της ακτογραμμής της χώρας στον έλεγχο ιδιωτικών, κυρίως ξένων, εταιρειών. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

poros arts festival
Προηγουμενο Αρθρο
Poros Arts Festival 2023
31 Μαΐου 2023
Korfos fish farm
Επομενο Αρθρο
Saving Poros
26 Ιουνιου 2023

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.