
Δήλωση των ιδρυτριών της Καθετής για τις ιχθυοκαλλιέργειες
1 Ιουνίου 2023
Η Καθετή* ιδρύθηκε το 2017 με σκοπό να αναζωογονήσει και να υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη του Πόρου, της Τροιζηνίας και των Μεθάνων -μιας περιοχής στην οποία οι οικογένειές μας ζουν εδώ και αιώνες. Δυστυχώς, το καταστροφικό σχέδιο της ΠΟΑΥ** για ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που θα καταλάβουν το 25% της ακτογραμμής και της ξηράς του Πόρου, ανάγκασε την Καθετή να επαναπροσδιορίσει τον προσανατολισμό της, για να προστατεύσει το απειλούμενο περιβάλλον μας.
Το 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο του Πόρου ψήφισε ομόφωνα κατά των σχεδίων για ΠΟΑΥ. Αυτή η εναντίωση υποβλήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κατά την περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης, αλλά αγνοήθηκε. Ακολούθησαν πολλές συναντήσεις και προσπάθειες, που έφεραν μονάχα ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και μια αόριστη δήλωση για την καθυστέρηση της επέκτασης. Με ποια ισχυρότερη δύναμη μπορεί μια μικρή νησιωτική κοινότητα να αντιταχθεί, αν όχι με την ψηφοφορία που εκφράζει τη βούληση του λαού;
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών, η Καθετή, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Rauch, ξεκίνησε μια σειρά ερευνητικών προσπαθειών για να βοηθήσει στην κατανόηση και την εκπαίδευση της κοινότητας σχετικά με την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών βιομηχανικής κλίμακας στην περιοχή μας, σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές παρόμοιες παράκτιες κοινότητες σε όλον τον κόσμο, όπου δημιουργεί αναταραχή. Μια σειρά από χώρες στις οποίες υπάρχει η σχετική ενημέρωση έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο. Τέτοιες επιτυχημένες προσπάθειες έχουν γίνει στην Αργεντινή, στα νησιά Φόκλαντ και, στις ΗΠΑ, στις πολιτείες της Καλιφόρνιας, του Όρεγκον, της Ουάσιγκτον και της Αλάσκας. Η εκστρατεία μας για τη διάχυση αυτής της πληροφορίας ξεκινά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου 2023.
Το περιβάλλον βρίσκεται στην καρδιά όλων των πολύτιμων αγαθών -της υγείας, της έμπνευσης, του σεβασμού για την άγρια φύση, της ευημερίας της κοινότητάς μας και του μέλλοντος που θα ζήσουν τα παιδιά μας. Δεν υφίστανται οφέλη από τις ιχθυοκαλλιέργειες για την κοινότητα του Πόρου. Η καθαρή αξία για την Ελλάδα συνολικά είναι αρνητική, καθώς ο αριθμός των μέσων βιοπορισμού που θα χαθούν θα είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι εκείνος των ποιοτικών θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν, για να μην αναφερθούμε στην τεράστια οικολογική καταστροφή.
Με ευγνωμοσύνη, θα θέλαμε να αναφέρουμε τους πολλούς εταίρους μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, που συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια μέσω των γνώσεων, του δικτύου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης που διαθέτουν: Το Ίδρυμα Rauch, την One-Earth.it, τη Global Salmon Farming Resistance (The GSFR), την Patagonia, την Grain.org, την Living Oceans, τη Neighbors of Fish Farms (NOFF), την Green Tank, την Ozon NGO, την Curious PR, την Conscience Consulting, την Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ξηρόμερου Καλάμου – Καστού ενάντια στην Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας, και πολλούς ανθρώπους που προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο και την εμπειρία τους. Ταυτόχρονα, συγχαίρουμε τα μέλη της δικής μας κοινότητας και άλλων κοινοτήτων σε όλη την Ελλάδα που με θάρρος εκφράζουν την οργή τους και προειδοποιούν ενάντια σε μια ισχυρή και προστατευμένη βιομηχανία.
Η Καθετή ζητά την άμεση απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών από το μικρό, πανέμορφο, τουριστικό νησί του Πόρου.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών και να επανεξετάσει τα ελλιπή και υπερβολικά επιθετικά σχέδια για την ΠΟΑΥ.
Φαίη Ορφανίδου και Εύα Δουζίνα
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε:
1. Μοιραστείτε την έρευνα και τα μηνύματά μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οικογένεια και τους φίλους σας
2. Υπογράψτε την αίτηση για την αφαίρεση του Πόρου από τα σχέδια για ΠΟΑΥ
3. Απαιτήστε ενημέρωση και δράση από τους πολιτικούς σας ηγέτες, εντός και εκτός Ελλάδας. Πρόκειται για μια απειλή που επηρεάζει κοινότητες σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.
* Ως αρχή, η Καθετή δεν υποστηρίζει καμία πολιτική παράταξη. Η Καθετή συνεργάζεται με τις εκλεγμένες δημοτικές αρχές και το συμβούλιο που επιλέγουν οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς και με παράγοντες, φορείς και συλλόγους, για το καλό της περιοχής μας
** Το ακρωνύμιο Π.Ο.Α.Υ. καθιερώθηκε το 2011 και σημαίνει «Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών». Το σχέδιο για τις ΠΟΑΥ επεκτείνει τις περιοχές επιτρεπόμενων υδατοκαλλιεργειών κατά 25 φορές σε όλη την Ελλάδα, παραχωρώντας τεράστιες εκτάσεις της ακτογραμμής της χώρας στον έλεγχο ιδιωτικών, κυρίως ξένων, εταιρειών. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ.