Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Το 87% των κατοίκων του Πόρου αντιτίθεται στην ΠΟΑΥ

14 Σεπτεμβρίου 2023

«Οι πολλαπλές τραγωδίες που πλήττουν την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι μάς προκαλούν μεγάλη θλίψη. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουμε ότι επίκειται μια άλλη περιβαλλοντική τραγωδία, την οποία όμως μπορούμε να αποφύγουμε. Η πραγματικότητα της ιχθυοκαλλιέργειας ανοιχτών κλωβών είναι ότι το κόστος της για  το περιβάλλον είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιοδήποτε όφελος για τις κοινότητες, ειδικά για εκείνες που εξαρτώνται από τη φύση για τον τουρισμό, όπως ο Πόρος».

Εύα Δουζίνα, πρόεδρος Ιδρύματος Rauch

Δημοσκόπηση της κοινής γνώμης των κατοίκων του Πόρου και των Μεθάνων που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει ότι το 87% των ατόμων που ερωτήθηκαν διαφωνεί με τα σχέδια επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο. Η έρευνα, που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2023 από την Kapa Research, μέτρησε πόσο ενήμεροι/-ες ήταν οι κάτοικοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να επεκτείνει τις ιχθυοκαλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα, καθώς και πόσα γνώριζαν για τα σχέδια επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών ειδικά στο δημοφιλές τουριστικό νησί του Πόρου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Rauch, που εδρεύει στις ΗΠΑ, και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Καθετή, που εδρεύει στον Πόρο, και χρηματοδοτήθηκε από το Rauch. Η Εύα Δουζίνα, πρόεδρος του Ιδρύματος Rauch και συνιδρύτρια της Καθέτης, τόνισε: «Η έρευνα αυτή αναδεικνύει τη σαφή και ξεκάθαρη βούληση του λαού. Η πραγματικότητα των ιχθυοκαλλιεργειών είναι ότι το κόστος τους για το περιβάλλον ξεπερνά το όποιο όφελος για τις κοινότητες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως ο Πόρος».

Η θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια στα ελληνικά παράκτια ύδατα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και τα κύρια προϊόντα είναι το λαβράκι και η τσιπούρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 η ελληνική κυβέρνηση προετοίμασε ένα σχέδιο για την αύξηση της ετήσιας παραγωγής από 131.000 σε 470.000 τόνους εκτρεφόμενων ψαριών και προσδιόρισε 25 Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών σε όλη την Ελλάδα. Ο Πόρος, ένα νησί 3.200 κατοίκων και δημοφιλής προορισμός για σκάφη, περιλαμβάνεται σε αυτόν τον κατάλογο, παρά τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας επί σειρά ετών. Πολλοί παράγοντες και κάτοικοι του νησιού εξέφρασαν πρόσφατα την αντίθεσή τους στα σχέδια αυτά στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους Saving Poros και κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης με μεγάλη συμμετοχή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου Δημήτρης Συξέρης τόνισε: «Ο φυσικός πλούτος του νησιού είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο έρχονται εδώ οι τουρίστες. Το 2022 το λιμάνι του Πόρου κατέγραψε 18.000 αφίξεις ιδιωτικών σκαφών και σχεδόν 311.000 αφίξεις επιβατών με πλοίο. Είναι ξεκάθαρα προορισμός τουριστικών σκαφών αναψυχής και η πανέμορφη, σχεδόν παρθένα ακτογραμμή μας είναι πραγματικά το κύριο πλεονέκτημα του Πόρου. Με σχεδόν το 80% του εργατικού δυναμικού να απασχολείται άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό, μια επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στο 25% της ακτογραμμής μας θα ήταν καταστροφική για την οικονομία του νησιού και την τοπική κοινωνία». Σύμφωνα με μελέτη για τον αειφόρο τουρισμό και τη διαχείριση τουριστικών προορισμών, το 2015 ο Πόρος είχε δυναμικότητα 4.000 κλινών και 54.000 διανυκτερεύσεις.

Ενώ μόνο το 41% των κατοίκων του Πόρου και των Μεθάνων ήταν πολύ ή κάπως ενήμερο για τα σχέδια επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών σε όλη την Ελλάδα, το 77% δήλωσε ότι ήταν πολύ ή κάπως ενήμερο για τα σχέδια επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο. Τα άτομα που ερωτήθηκαν ανησυχούν ότι η επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο θα επηρεάσει αρνητικά τους περισσότερους τομείς που αγγίζει:

Το 84% ανησυχεί ότι θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του θαλασσινού νερού

Το 86% ανησυχεί ότι θα επηρεάσει αρνητικά το φυσικό περιβάλλον

Το 85% ανησυχεί ότι θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό

Το 71% ανησυχεί ότι θα επηρεάσει αρνητικά την τοπική οικονομία.

Το 62% ανησυχεί ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις θέσεις εργασίας

Στην πραγματικότητα, μόνο το 28% πιστεύει ότι η επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών μπορεί να έχει θετική επίδραση στις θέσεις εργασίας και μόνο το 20% πιστεύει ότι θα βοηθήσει την τοπική οικονομία γενικά.

Η συνιδρύτρια και διευθύντρια της Καθετής Φαίη Ορφανίδου πρόσθεσε: «Οι κάτοικοι του Πόρου δεν ερωτήθηκαν για την απόφαση αυτή, η οποία περιλαμβάνει ένα σχέδιο επέκτασης των υφιστάμενων ιχθυοτροφείων στον Πόρο κατά 28 φορές και πλήρους κατάληψης του 25% της ακτογραμμής και της στεριάς του νησιού. Με το 87% των ντόπιων να αντιτίθεται στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα δώσει τέλος σε αυτό το καταστροφικό σχέδιο. Αποτελεί καθαρή ζημία ως προς τα μέσα διαβίωσης, το περιβάλλον και τον χαρακτήρα του πολύτιμου ιστορικού νησιού μας».

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Rauch, περιέχονται στην έκθεση «Τοπική κοινωνία και ιχθυοκαλλιέργειες: Οι περιπτώσεις του Πόρου και των Μεθάνων».

Άλλοι σύνδεσμοι:

Ολοκληρωμένος κατάλογος Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ)

Πληροφορίες και πηγές για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Ντοκιμαντέρ Saving Poros

Το Ίδρυμα Rauch είναι ένα οικογενειακό ίδρυμα με έδρα τις Η.Π.Α., που επενδύει σε ιδέες και οργανισμούς που πυροδοτούν και διατηρούν θετικές συστημικές αλλαγές. Βασιζόμενο σε μια μακρά ιστορία παροχής τεκμηριωμένης έρευνας και δεδομένων για την ενημέρωση της πολιτικής, το τρέχον έργο του επικεντρώνεται στη διερεύνηση των συστημάτων που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση, την προμήθεια, την παραγωγή και την παράδοση των τροφίμων. Το ίδρυμα ενδιαφέρεται για το πώς οι παγκόσμιες, εθνικές και περιφερειακές δράσεις επηρεάζουν την υγεία των κοινοτήτων, των οικονομιών και του περιβάλλοντος..

Η Καθετή είναι ένα μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο που εξυπηρετεί τους κατοίκους του Πόρου, της Τροιζηνίας και των Μεθάνων. Αυτήν την περίοδο έχει εστιάσει στην προστασία του απειλούμενου περιβάλλοντος της περιοχής. Η Καθετή υποστηρίζει ντόπιους τεχνίτες και επιχειρηματίες, μαθητές και μαθήτριες που προετοιμάζονται για τη μελλοντική τους ζωή και όλους όσοι επιδιώκουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, να μοιραστούν τη γνώση και να απολαύσουν τον πλούτο του τοπικού πολιτισμού. Αποστολή της είναι να θέσει σε κίνηση τη βαθιά εμπειρία και τη δημιουργικότητα που ήδη υπάρχει στην κοινότητα της περιοχής και να παρέχει τα επιπλέον εφόδια που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Καθετή» ονομάζεται ο παραδοσιακός αλιευτικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται από πολλές γενιές ντόπιων οικογενειών. Αποτελείται από ορθογώνια κομμάτια φελλού, ένα βαρίδι και απλά αγκίστρια και είναι σύμβολο εφευρετικότητας και αυτάρκειας. Το όνομα αντανακλά το ρητό: «Δώσε σε έναν άνθρωπο ένα ψάρι και θα τον ταΐσεις για μία ημέρα. Μάθε σε έναν άνθρωπο να ψαρεύει και θα τον χορτάσεις για μια ζωή».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΜΕ

Για ελληνικά ΜΜΕ, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Φαίη Ορφανίδου:

fay@katheti.gr

T +30 693 219 0365

Για κάθε άλλη περίπτωση, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για συνεντεύξεις και άλλων στοιχείων, επικοινωνήστε με την Curious PR, Λονδίνο:

Sophie Wesley: SophieW@CuriousPR.com T +44(0)20 3397 9111  M +44(0)7880 290702 Ή

Hannah Kapff: Hannah@CuriousPR.com T +44(0)20 3397 9111 M +44(0)7747 794306 www.CuriousPR.comInstaCuriousPR | TwCurious_PRFb CuriousPR | LICurious-PR

Saronic Chanber Music Festival
Προηγουμενο Αρθρο
11ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού
29 Αυγούστου 2023
Επομενο Αρθρο
Αθλητικός Σύλλογος Τροιζηνιακός
29 Σεπτεμβριου 2023

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.