fish farms

Ντοκιμαντέρ για τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας

31 Μαΐου 2023

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών, η Καθετή, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Rauch, ξεκίνησε μια σειρά ερευνητικών προσπαθειών για να βοηθήσει στην εκπαίδευση της κοινότητας σχετικά με την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών βιομηχανικής κλίμακας στην περιοχή μας, σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές παρόμοιες παράκτιες κοινότητες σε όλον τον κόσμο, όπου δημιουργεί αναταραχή. Δυστυχώς, ανακαλύψαμε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες στα ελληνικά, οπότε, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ελληνικούς υπότιτλους για ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο με θέμα τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Ο αγώνας του Πόρου κατά των βιομηχανικών υδατοκαλλιεργειών έχει συνοδοιπόρους και συμμάχους σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό έχουμε και την άδεια να προβάλουμε τα διεθνή ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους. Αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, που καταδεικνύουν το πρόβλημα των ιχθυοκαλλιεργειών διεθνώς, είναι διαθέσιμα στο κανάλι της Καθετής στο You Tube. Οι επιπτώσεις από την επέκταση των ΠΟΑΥ για το περιβάλλον και την υγεία μας, παγκοσμίως, είναι τεράστιες. Ιδιαίτερα, επειδή, οι πολυεθνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών αναζητούν χώρες με ελάχιστη περιβαλλοντική προστασία και σχεδόν ανύπαρκτη κυβερνητική εποπτεία.

«The Toxic Tsunami» (15 λεπτά)

Το ντοκιμαντέρ «The Τoxic Τsunami» παρουσιάζει την περίπτωση της Τασμανίας. Ενώ, όλο και περισσότερες χώρες απορρίπτουν την υδατοκαλλιέργεια σολομών, οι πολυεθνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών αναζητούν συνεχώς νέες τοποθεσίες για επέκταση, κάτι που εξαπλώνεται ταυτόχρονα με τη ρύπανση των ακτών.

«Contracorriente» (28 λεπτά)

Το ντοκιμαντέρ «Contracorriente» αναλύει την περίπτωση της Αργεντινής, μέσα από την αφήγηση του επιτυχούς αγώνα κατά των υδατοκαλλιεργειών σολομού στη θάλασσα της Αργεντινής και την περιοχή Tierra del Fuego. Λόγω αυτής της καμπάνιας, η Αργεντινή ήταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τις υδατοκαλλιέργειες σολομού, και αποτέλεσε τον υποκινητή της παγκόσμιας αντίστασης, ώστε και άλλες χώρες ανά τον κόσμο να αγωνιστούν ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες βιοβηχανικής κλίμακας.   

Ντοκιμαντέρ «Οι επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών στη Δ. Ελλάδα» (8 λεπτά)

Στο ντοκιμαντέρ «Οι επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών στη Δ. Ελλάδα», ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Francesco De Augustinis εξερευνά τον αντίκτυπο της ΠΟΑΥ που σχεδιάζεται για την Αιτωλοακαρνανία, όπου οι κλωβοί των ιχθυοκαλλιεργειών θα καταλάβουν έκταση 1.000 στρεμμάτων και άλλα 1.000 στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν για υδρανάπαυση. Από αυτό το βίντεο (?χρονικά?), η κυβέρνηση ενέκρινε συγκεκριμένο το σχέδιο, με αποτέλεσμα, οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία να αποτελούν τις μεγαλύτερες σε έκταση σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας 22,765 στρέμματα. Οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στο συγκεκριμένο σχέδιο.

«Saving Martha | Keep King Island Fish Farm Free» (10 λεπτά)

Η Τασμανία θεωρείται μια από τις πιο άγριες, και πιο παρθένες πολιτείες της Αυστραλίας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτή η φήμη έχει αμαυρωθεί από την άνθηση της τοπικής βιομηχανίας εκτροφής σολομού, παρά το γεγονός ότι ο σολομός δεν είναι εγγενής σε αυτό το μέρος του κόσμου. Όταν η βιομηχανία των Ιχθυοκαλλιεργειών έβαλε στο στόχαστρο να ανοίξει μια νέα περιοχή στην Τασμανία, στο γειτονικό King Island – δίπλα στα παγκοσμίου φήμης κύματα της Martha Lavinia Beach – δεν ήξεραν ότι είχαν απέναντί τους ένα τεράστιο «κύμα» σέρφερ, από όλο τον κόσμο, πολέμιων της ΠΟΑΥ.

«Artifishal | The Fight to Save Wild Salmon» (120 λεπτά)

To Artifishal είναι ένα ντοκιμαντέρ για τους ανθρώπους, τα ποτάμια και τον αγώνα για το μέλλον των άγριων ψαριών και του περιβάλλοντός τους. Εξερευνά την κατηφόρα του σολομού προς την εξαφάνιση, την απειλή από τα εκκολαπτήρια και τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη συνεχιζόμενη δυσπιστία μας προς τη φύση.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Η Καθετή στηρίζει έμπρακτα τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, διοργανώνοντας δράσεις και συμμετέχοντας σε προγράμματα όπως αυτό του WWF «Υιοθέτησε μια παραλία». Παράλληλα, η Καθετή, έχοντας ενώσει τις δυνάμεις της με φορείς που προωθούν τον αειφόρο τουρισμό, επέλεξε να προβάλει το μεγάλο θέμα της υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να εναντιωθεί στην ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον Πόρο.

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

     
poros arts festival
Προηγουμενο Αρθρο
Poros Arts Festival 2023
31 Μαΐου 2023
Επομενο Αρθρο
Δήλωση των ιδρυτριών της Καθετής για τις ιχθυοκαλλιέργειες
01 Ιουνιου 2023

Πρόσφατα Νέα

Saronic Chanber Music Festival
31 Ιουλίου 2023

Σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, ο Πόρος θα φιλοξενήσει και πάλι από σπουδαστές μέχρι και καταξιωμένους εγχώριους και διεθνείς μουσικούς.

29 Ιουλίου 2023

Τον Ιούνιο, ταξιδέψαμε στο ΣΙΝΕ ΔΙΑΝΑ, στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου, μέσα από αληθινές ιστορίες, από όλο τον κόσμο.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

22 Σεπτεμβρίου 2023

Δημοσκόπηση της κοινής γνώμης των κατοίκων του Πόρου και των Μεθάνων που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει ότι το 87% των ατόμων που ερωτήθηκαν διαφωνεί με τα σχέδια επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο.

Saronic Chanber Music Festival
29 Αυγούστου 2023

Ο Αύγουστος του 2023 ήταν γεμάτος κλασική μουσική στον Πόρο, με σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις να επιστρέφουν μετά από καιρό.