Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Korfos fish farm

Ντοκιμαντέρ για τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας

10 Μαΐου 2024

Τον τελευταίο χρόνο, η Καθετή, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Rauch, ξεκίνησε μια σειρά ερευνητικών προσπαθειών για να βοηθήσει στην εκπαίδευση της κοινότητας σχετικά με την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών βιομηχανικής κλίμακας στην περιοχή μας, σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές παρόμοιες παράκτιες κοινότητες σε όλον τον κόσμο, όπου δημιουργεί αναταραχή. Δυστυχώς, ανακαλύψαμε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες στα ελληνικά, οπότε, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ελληνικούς υπότιτλους για ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο με θέμα τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Ο αγώνας του Πόρου κατά των βιομηχανικών υδατοκαλλιεργειών έχει συνοδοιπόρους και συμμάχους σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό έχουμε και την άδεια να προβάλουμε τα διεθνή ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους. Αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, που καταδεικνύουν το πρόβλημα των ιχθυοκαλλιεργειών διεθνώς, είναι διαθέσιμα στο κανάλι της Καθετής στο You Tube. Οι επιπτώσεις από την επέκταση των ΠΟΑΥ για το περιβάλλον και την υγεία μας, παγκοσμίως, είναι τεράστιες. Ιδιαίτερα, επειδή, οι πολυεθνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών αναζητούν χώρες με ελάχιστη περιβαλλοντική προστασία και σχεδόν ανύπαρκτη κυβερνητική εποπτεία.

«Centinela» (2 λεπτά)

Η Centinela είναι μια ομάδα ευαισθητοποιημένων θαλάσσιων βιολόγων, μηχανικών, καλλιτεχνών/-ιδων, ψαράδων και άλλων ντόπιων πολιτών, οι οποίοι/-ες αγαπούν το μοναδικό και ιδιαίτερο περιβάλλον του Chiloé και της χιλιανής Παταγονίας και θέλουν να το προστατεύσουν για τις μελλοντικές γενιές.

«Laxaþjóð-A Salmon Nation» (27 λεπτά)

Κάτω από την επιφάνεια των φιόρδ της Ισλανδίας, η βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια απειλεί να καταστρέψει μια από τις τελευταίες εναπομείνασες άγριες εκτάσεις της Ευρώπης. Η ταινία «A Salmon Nation» αφηγείται την ιστορία μιας χώρας που ενώνεται από τα εδάφη και τα νερά της και τη δύναμη μιας κοινότητας που προστατεύει τους άγριους τόπους και τα ζώα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ταυτότητάς της.

«The slow death of Long Bay» (5 λεπτά)

Το «The slow death of Long Bay» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τους κατοίκους του Long Bay στην Τασμανία και τον αγώνα τους για την απομάκρυνση των εκτροφείων σολομού από τα νερά τους.

«Corazón Salado» (27 λεπτά)

Στο ντοκιμαντέρ «Corazón Salado» ο Ramón Navarro συνεργάζεται με τους Kawésqar, μια κοινότητα αυτόχθονων στη χιλιανή Παταγονία, για να καταπολεμήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανίας σολομού στα πατρογονικά τους ύδατα. Μοιράζονται την αγάπη τους για τη θάλασσα και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή στο Εθνικό Πάρκο Kawésqar.

«Tasmanian Atlantic Salmon The Toxic Truth» (4 λεπτά)

Στο ντοκιμαντέρ «Tasmanian Atlantic Salmon The Toxic Truth» η ηθοποιός και συγγραφέας Miriam Margolyes εξερευνά τη σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας του σολομού στην Τασμανία.

«The Heart of The Island» (21 λεπτά)

Το ντοκιμαντέρ «The Heart of The Island» συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχημένη έκβαση του αγώνα που έδωσε το νησί Flinders για να κρατήσει τις ιχθυοκαλλιέργειες μακριά από την παρθένα περιοχή του.

«Saving Poros» (9 λεπτά)

Το ντοκιμαντέρ «Saving Poros» σκιαγραφεί τη σοβαρή απειλή από την δραστική επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών βιομηχανικής κλίμακας στο νησί του Πόρου, μέσα από αποκαλυπτικά στοιχεία και συνεντεύξεις.

«The Toxic Tsunami» (15 λεπτά)

Το ντοκιμαντέρ «The Τoxic Τsunami» παρουσιάζει την περίπτωση της Τασμανίας. Ενώ, όλο και περισσότερες χώρες απορρίπτουν την υδατοκαλλιέργεια σολομών, οι πολυεθνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών αναζητούν συνεχώς νέες τοποθεσίες για επέκταση, κάτι που εξαπλώνεται ταυτόχρονα με τη ρύπανση των ακτών.

«Contracorriente» (28 λεπτά)

Το ντοκιμαντέρ «Contracorriente» αναλύει την περίπτωση της Αργεντινής, μέσα από την αφήγηση του επιτυχούς αγώνα κατά των υδατοκαλλιεργειών σολομού στη θάλασσα της Αργεντινής και την περιοχή Tierra del Fuego. Λόγω αυτής της καμπάνιας, η Αργεντινή ήταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τις υδατοκαλλιέργειες σολομού, και αποτέλεσε τον υποκινητή της παγκόσμιας αντίστασης, ώστε και άλλες χώρες ανά τον κόσμο να αγωνιστούν ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες βιοβηχανικής κλίμακας.   

Ντοκιμαντέρ «Οι επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών στη Δ. Ελλάδα» (8 λεπτά)

Στο ντοκιμαντέρ «Οι επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών στη Δ. Ελλάδα», ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Francesco De Augustinis εξερευνά τον αντίκτυπο της ΠΟΑΥ που σχεδιάζεται για την Αιτωλοακαρνανία, όπου οι κλωβοί των ιχθυοκαλλιεργειών θα καταλάβουν έκταση 1.000 στρεμμάτων και άλλα 1.000 στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν για υδρανάπαυση. Από αυτό το βίντεο (?χρονικά?), η κυβέρνηση ενέκρινε συγκεκριμένο το σχέδιο, με αποτέλεσμα, οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία να αποτελούν τις μεγαλύτερες σε έκταση σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας 22,765 στρέμματα. Οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στο συγκεκριμένο σχέδιο.

«Saving Martha | Keep King Island Fish Farm Free» (10 λεπτά)

Η Τασμανία θεωρείται μια από τις πιο άγριες, και πιο παρθένες πολιτείες της Αυστραλίας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτή η φήμη έχει αμαυρωθεί από την άνθηση της τοπικής βιομηχανίας εκτροφής σολομού, παρά το γεγονός ότι ο σολομός δεν είναι εγγενής σε αυτό το μέρος του κόσμου. Όταν η βιομηχανία των Ιχθυοκαλλιεργειών έβαλε στο στόχαστρο να ανοίξει μια νέα περιοχή στην Τασμανία, στο γειτονικό King Island – δίπλα στα παγκοσμίου φήμης κύματα της Martha Lavinia Beach – δεν ήξεραν ότι είχαν απέναντί τους ένα τεράστιο «κύμα» σέρφερ, από όλο τον κόσμο, πολέμιων της ΠΟΑΥ.

«Artifishal | The Fight to Save Wild Salmon» (120 λεπτά)

To Artifishal είναι ένα ντοκιμαντέρ για τους ανθρώπους, τα ποτάμια και τον αγώνα για το μέλλον των άγριων ψαριών και του περιβάλλοντός τους. Εξερευνά την κατηφόρα του σολομού προς την εξαφάνιση, την απειλή από τα εκκολαπτήρια και τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη συνεχιζόμενη δυσπιστία μας προς τη φύση.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Η Καθετή στηρίζει έμπρακτα τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, διοργανώνοντας δράσεις και συμμετέχοντας σε προγράμματα όπως αυτό του WWF «Υιοθέτησε μια παραλία». Παράλληλα, η Καθετή, έχοντας ενώσει τις δυνάμεις της με φορείς που προωθούν τον αειφόρο τουρισμό, επέλεξε να προβάλει το μεγάλο θέμα της υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να εναντιωθεί στην ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον Πόρο.

 Φωτογραφία: Bernhard Lang

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

     
Προηγουμενο Αρθρο
Poros Stands
03 Απριλιου 2024
Επομενο Αρθρο
Katheti Summer Arts 2024
10 Μαΐου 2024

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

28 Μαΐου 2024

Φέτος το καλοκαίρι μια πανδαισία φωτογραφικών τοπίων θα πλημυρίσει την Πούντα. Το iFocus.gr σε συνεργασία με την Καθετή διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Πόρου και σας καλεί να λάβετε μέρος. Ο Διαγωνισμός του iFocus.gr ξεκινά την Πέμπτη 9 Μαΐου και λήγει την Κυριακή 1 Ιουλίου στις 23:59.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!