Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

poros arts festival

Poros Arts Festival 2023

31 Μαΐου 2023

Το Poros Arts Festival είναι το καλλιτεχνικό φεστιβάλ-θεσμός του Πόρου, που διοργανώνεται ανελλιπώς από το 2014. Κάθε καλοκαίρι, ο Πόρος γεμίζει από καλλιτεχνικά δρώμενα, αποτελώντας πολιτιστικό σημείο αναφοράς τόσο για την περιοχή όσο και για τον Αργοσαρωνικό. Φέτος, το Poros Arts Festival 2023, τη διοργάνωση του οποίου έχει αναθέσει ο Δήμος Πόρου στην Καθετή, θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, καλύπτοντας όλο το φάσμα των τεχνών, με πλήθος εκδηλώσεων, κατά τη διάρκεια της πιο νευραλγικής τουριστικά περιόδου για το νησί, αλλά και για την Ελλάδα. Σε όλες τις εκδηλώσεις του φετινού Poros Arts Festival θα συγκεντρώνονται χρήματα για την στήριξη της εννιάχρονης Βαλέριας.

Για τρεις μήνες, καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συνθέσουν μια πολύχρωμη γιορτή με ελεύθερη είσοδο για όλους. Στόχος του φεστιβάλ είναι να προβάλλει τους αξιόλογους ντόπιους καλλιτέχνες, αλλά και γνωστά ονόματα καλλιτεχνών από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, να μυήσει τη νέα γενιά του Πόρου στην τέχνη και τον πολιτισμό, και ταυτόχρονα να αναδείξει την ομορφιά του τόπου. Μέσα από τις διαφορετικές εκδηλώσεις, που θα φιλοξενούνται σε δημόσιους χώρους του νησιού, όπως στην κεντρική παραλιακή οδό, σε τοπικές πλατείες, στο ανοιχτό θέατρο Συγγρού, και σε άλλα μοναδικού ενδιαφέροντος σημεία, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει κρυφές γωνιές και γραφικές γειτονιές του Πόρου. Πρόκειται για μια ξεχωριστή εξερεύνηση, που θα ταξιδέψει τον νου με όχημα τον πολιτισμό.

Ιστορία

Το 1o Poros Arts Festival, με σύνθημα «Ένα νησί, μία γιορτή!» ξεκίνησε το 2014 από τον Σύλλογο Πολιτών & Καταναλωτών, με αρωγό τον Δήμο Πόρου. Αρχικά βασίστηκε αποκλειστικά στον εθελοντισμό των δημοτών, στο κέφι των διοργανωτών και των καλλιτεχνών, και στην πίστη των επιχειρηματιών και χορηγών. Από το 2015 και ύστερα διοργανωτής του φεστιβάλ έγινε ο Δήμος Πόρου, με την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Το 2020 και το 2021 ο Δήμος Πόρου ανέστειλε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του λόγω της πανδημίας, ενώ το 2022 το Poros Arts Festival επανήλθε με σημαντικές εκδηλώσεις.

Το 2023, ο Δήμος Πόρου εμπιστεύτηκε στην Καθετή τη διοργάνωση του Poros Arts Festival. Έτσι, φέτος το καλοκαίρι, ο Δήμος Πόρου, η Καθετή και η εθελοντική ομάδα δημοτών/-ριών Πόρου, με πνεύμα συνεργασίας, θα δώσουμε νέα πνοή στο φεστιβάλ-θεσμό του τόπου μας.

Πρόγραμμα

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, το οποίο και θα υλοποιηθεί στην ολότητά του εφόσον καλυφθεί το κόστος όλων των εκδηλώσεων:

Ιούνιος

Ιούλιος

Αύγουστος

  • 2 Αυγούστου, «Full Moon Beach Party» και μάθημα latin και zumba χορών από το χοροδιδασκαλείο του ΝΟΠΤ, παραλία Κανάλι
  • 4 Αυγούστου, παραδοσιακοί χοροί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης», ανοιχτό θέατρο Συγγρού
  • 5 Αυγούστου, παρουσίαση ποριώτικου βιβλίου για την περίοδο 2020-2023. Επιμέλεια Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, οργάνωση Γιάννης Μανιάτης, ανοιχτό θέατρο Συγγρού
  • 13 Αυγούστου, happening κλασικής μουσικής με τη Σοφία Ζαράνη από τον βράχο του Ρολογιού του Πόρου
  • 19 Αυγούστου, «Ρεσιτάλ πιάνου για τη Βαλέρια» με τον Αχιλλέα Γουάστωρ και τη συμμετοχή της Ελισάβετ Μαντοπούλου, ανοιχτό θέατρο Συγγρού
  • 26 Αυγούστου, συναυλία «Μουσικές του κόσμου» με τον Δήμο Κουμαρίδη, τον Ανδρέα Μπουτσικάκη και την Ευδοκία Ράπτη, Άγιος Γεώργιος

Σεπτέμβριος

  • 3-13 Σεπτεμβρίου, έκθεση μικτών εικαστικών τεχνών «Μεταμορφώσεις». Συμμετέχουν: Γκελής Γιώργος (ζωγραφική, αγιογραφία), Τσουκαλά Αθανασία (κεραμική), Παιδιαδιτάκη Ελένη (φωτογραφία), Παύλου Νίκος (φωτογραφία). Καθετή, Πούντα

Χορηγός Επικοινωνίας ΕΡΤ.

Σε όλες τις εκδηλώσεις του φετινού Poros Arts Festival θα συγκεντρώνονται χρήματα  για την στήριξη της εννιάχρονης Βαλέριας. Στηρίξτε την Βαλέρια και την οικογένεια της.

Η Καθετή στο παρελθόν έχει διοργανώσει εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, θεατρικά εργαστήρια και σεμινάρια, εργαστήρια ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις για τα παιδιά. Κάποιες από τις δράσεις των τελευταίων ετών είναι αυτά που πετύχαμε το 2021 και το 2022, και μας δίνουν την εμπειρία και την ώθηση να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά τη φετινή χρονιά.

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Cine Diana
Προηγουμενο Αρθρο
Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας
30 Μαΐου 2023
Επομενο Αρθρο
Δήλωση των ιδρυτριών της Καθετής για τις ιχθυοκαλλιέργειες
01 Ιουνιου 2023

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.