Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Εθελοντισμός στην Καθετή / Volunteering at Katheti

Εθελοντική εργασία στην Καθετή

Η Φαίη Ορφανίδου γράφει για την εθελοντική εργασία στην Καθετή και τον εθελοντισμό γενικά.

Την άνοιξη του 1996, στα 23 μου, εργαζόμουν στον τουρισμό και μου έμεναν 10 μέρες άδεια ως το τέλος του χρόνου. Ήμουν υποστηρίκτρια του WWF και λάμβανα το τριμηνιαίο περιοδικό του, το «Πάντα». Ξεφυλλίζοντάς το, είδα μια ανακοίνωση για 15ήμερα εθελοντικά καμπ στη Δαδιά Έβρου. Δεν το σκέφτηκα στιγμή. Αφού τους τηλεφώνησα και ρώτησα αν μπορούσα να φύγω στις 10 μέρες, έκλεισα μια θέση, εξαντλώντας όλη μου την άδεια για εκείνη τη χρονιά. Αυτό ήταν. Δεν γύρισα ποτέ πίσω. Έγινα «δια βίου εθελόντρια».

Έμαθα να κοιτάζω ψηλά στον ουρανό, για να διακρίνω τα αρπακτικά. Να συμβιώνω και να συνεργάζομαι με διαφορετικούς ανθρώπους, που μας ένωνε όμως ένας κοινός σκοπός. Να ιεραρχώ αλλιώς τις ανάγκες μου και να βασίζω τις αποφάσεις μου στις αξίες μου. Να απολαμβάνω τη χαρά της προσφοράς περισσότερο από εκείνη της απολαβής.

Ταξίδεψα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, προσφέροντας εθελοντική εργασία σε διαφορετικές οργανώσεις και για διαφορετικούς σκοπούς. Απέκτησα φίλους και φίλες ζωής, εργασιακή πείρα, οργανωτική και διοικητική εμπειρία, αναρίθμητες δεξιότητες, εξελίχθηκα ως επαγγελματίας και ως άνθρωπος. Υπήρξα απλό μέλος, ομαδάρχης, αργότερα υπάλληλος, υπεύθυνη, ακόμα και ιδρύτρια κοινωφελών φορέων, πάντα και πάνω απ’ όλα, όμως, από όλα μου τα πόστα, υπήρξα ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ.

Εθελοντισμός στην Καθετή

Όταν φτιάξαμε την Καθετή, δεν σκέφτηκα στιγμή ότι υπήρχε περίπτωση να λειτουργήσει αυτό το εγχείρημα χωρίς εθελοντές και εθελόντριες. Αφενός διότι η ισχύς εν τη ενώσει, αφετέρου επειδή ήθελα να δώσω σε νέους και νέες (όχι μόνο στα χρόνια αλλά και στην ψυχή κυρίως) την ευκαιρία να ζήσουν εμπειρίες όπως αυτές που καθόρισαν εμένα μέσα από την ενασχόλησή μου με τον εθελοντισμό.

Και έτσι ακριβώς έγινε. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια λειτουργίας, από την Καθετή έχουν περάσει περίπου δέκα εθελόντριες και εθελοντές. Κάθε μέλος της εθελοντικής ομάδας έχει προσφέρει ένα λιθαράκι, μεγαλύτερο ή μικρότερο, σε αυτό που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στην Καθετή.

Ενδεικτικά, η Καθετή χρειάστηκε και συνεχίζει να χρειάζεται εθελοντική υποστήριξη στους εξής τομείς:

Η Καθετή προσφέρει στους/στις εθελοντές/-όντριες πλαισίωση, εκπαίδευση και εξατομικευμένη συστατική επιστολή μετά από τρεις μήνες εθελοντικής εργασίας.

Ας μας πουν τώρα με δικά τους λόγια τι είναι αυτό που αισθάνονται κάποιες εθελόντριες ότι πήραν από αυτήν την εμπειρία:

Μαρία Βλάχου

Τον χειμώνα του 2019 μού προτάθηκε από την Καθετή να αναλάβω την ενισχυτική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε δύο παιδιά δημοτικού από την Ινδία. Η επαφή με τα παιδιά, με την διδασκαλία και γενικότερα με τον χώρο της Καθετής ήταν και είναι για εμένα χρόνος ωφέλιμος, δημιουργικός, και κάθε φορά που έφευγα από το μάθημα ήμουν πλημμυρισμένη από χαρά κι ευγνωμοσύνη!

Περισσότερα για την εμπειρία της Μαρίας ως εθελόντριας στην Καθετή αλλά και για τη ζωή της στον Πόρο εδώ.

Βίκυ Μακρίδου

Η συμμετοχή μου συνολικά μπορεί να χαρακτηριστεί μια ανεκτίμητη εμπειρία, καθώς αποτελεί για μένα ουσιώδη προσφορά ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Σε προσωπικό επίπεδο οι σχέσεις που έχω συνάψει στην κάθετη θεωρώ ότι είναι σημαντικές για μένα, γιατί κάθε άνθρωπος που έχω γνωρίσει και έχω συναναστραφεί με πλούτισε ηθικά και συναισθηματικά.

Μαρία Πατεράκη

Για μένα ο εθελοντισμός καλλιεργεί μια κουλτούρα αλληλοϋποστήριξης, μέσω της οποίας πιστεύω ότι μπορεί να βελτιωθεί μια κοινότητα και η κοινωνία εν γένει. Μέσα από την διαδικασία αυτή νιώθω ότι χτίζονται και καλύτερες σχέσεις με τους ανθρώπους, και ακριβώς επειδή δεν υπάρχει η σκέψη της αποτίμησης σε κάτι μειώνεται η καχυποψία που δικαίως έχουμε οι άνθρωποι ότι όλα γίνονται με σκοπό την οικονομική ανταμοιβή.

Κωνσταντίνα Χριστοδούλου

Είχα να διαλέξω ανάμεσα σε καναπέ-τηλεόραση και εθελοντισμό. Δεν υπήρξε δίλημμα. Γεμίζω το πρόγραμμά μου με προσφορά. Όποια κι αν είναι αυτή. Δεν περιγράφεται το συναίσθημα, πρέπει να το κάνει κάποιος έστω και μία φορά στη ζωή του. Και είμαι ακόμα στην αρχή. Ευχαριστώ, Κάθετη!!

Μαρία-Λουΐζα (Ανδριακοπούλου), Μαρία (Βλάχου), Ιωάννα (Γεωργίου), Αναστασία (Καρούτη), Χρυσόστομε (Κουτσουμπέλη), Βίκυ (Μακρίδου), Μαρία (Πατεράκη), Ευγενία (Σαρίδου), Κωνσταντίνα (Χριστοδούλου), Κατερίνα (Νάσσου), εμείς σας ευχαριστούμε πάρα πολύ!

Αν σας ενδιαφέρει η εθελοντική εργασία στην Καθετή, συμπληρώστε την αίτηση εθελοντισμού και ξεκινήστε αυτό το υπέροχο ταξίδι μαζί μας!

Καλές γιορτές από την Καθετή!
Προηγουμενο Αρθρο
Ευχές για καλές γιορτές και γιορτινές προτάσεις από την Καθετή!
20 Δεκεμβριου 2019
Η Μαρία Βλάχου μάς μιλά
Επομενο Αρθρο
Η Μαρία Βλάχου μάς μιλά
22 Δεκεμβριου 2019

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.