Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Events

Εκδηλώσεις

Loading Events
adopt-a-beach-november
Δραστηριoτητες

Δεύτερη δράση στις παραλίες που «υιοθετήσαμε»

7 Νοεμβρίου 21

Βαγιωνιά, Πόρος

Αγία Σωτήρα, Γαλατάς

7 Νοεμβρίου 2021, 11:00 πμ

8 Νοεμβρίου 2021, 11:00 πμ

Καθετή: 2298043825, info@katheti.gr

Δραστηριoτητες

Δεύτερη δράση στις παραλίες που «υιοθετήσαμε»

7 Νοεμβρίου 21

Η Βαγιωνιά στον Πόρο και η Αγία Σωτήρα στον Γαλατά είναι οι δύο παραλίες που συμμετέχουν από τον Ιούνιο 2021 στο πρόγραμμα του WWF «Υιοθέτησε μια παραλία». Η Καθετή, ως μέλος της κοινοπραξίας Ec(h)o, οργάνωσε τη δράση, που περιλαμβάνει καταγραφή απορριμμάτων και καθαρισμό. Τον Νοέμβριο γίνεται η δεύτερη δράση στις παραλίες που «υιοθετήσαμε». Στις 7 και 8 Νοεμβρίου, η ομάδα των εθελοντών και εθελοντριών θα επισκεφτούν αντίστοιχα τη Βαγιωνιά και την Αγία Σωτήρα.

Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» είναι καινοτόμο και αντιμετωπίστηκε από τους Δήμους Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων πολύ θετικά. Στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά και λειτουργεί στα πλαίσιο της «επιστήμης των πολιτών». Είναι δηλαδή μια δράση με την οποία ενήλικες αλλά και παιδιά έρχονται σε επαφή με την επιστημονική μεθοδολογία.

Η διαδικασία

Η διαδικασία της καταγραφής είναι πολύ απλή και χρειάζεται, ιδανικά, ομάδες των 5-6 ατόμων, με ένα άτομο στον συντονισμό. Οι συμμετέχοντες/-ουσες ενημερώνονται τόσο για τη μεθοδολογία όσο και για τους κανόνες ασφάλειας. Η παραλία θα πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση και να είναι εκτεθειμένη στην ανοιχτή θάλασσα. Η παρακολούθηση γίνεται δύο με τέσσερις φορές τον χρόνο.

Τα δεδομένα που συλλέγονται εισάγονται στην ανοιχτή βάση δεδομένων που βρίσκεται στον ιστότοπο του προγράμματος. Η γνώση του όγκου, της προέλευσης, της σύστασης και της εποχικότητας των απορριμμάτων που συναντάμε στις παραλίες αποτελεί υπόβαθρο για έρευνα, αλλά και για ενημέρωση των πολιτών και των αρμόδιων κρατικών φορέων.

Είναι σημαντικό που γίνεται δεύτερη δράση στις παραλίες που «υιοθετήσαμε» διότι οι πληροφορίες που συλλέγονται μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην κατανόηση του τρόπου και των πηγών ρύπανσης των ακτών μας. Η γνώση που αποκτάμε από αυτήν τη δράση μάς δίνει τη δυνατότητα να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας. Συμβάλλει σε ένα πιο υγιές περιβάλλον, σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας.

Ας ενισχύσουμε λοιπόν τη δράση «Υιοθέτησε μια παραλία» με τη συμμετοχή μας!

Κατηγορίες

Συνδιοργανωτές