Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Events

Εκδηλώσεις

Loading Events
Πολιτισμoς

Έκθεση φωτογραφίας «Ίσαλος γραμμή»

12 Ιουνίου 24
Καθετή, Πόρος, 18020
Venue website Venue map link

Εγκαίνια: 1 Ιουνίου 8:00 μμ

Διάρκεια: 1 Ιουνίου – 12 Ιουνίου 2024

Ώρες λειτουργίας: 7:00 – 11:00 μμ

Είσοδος ελεύθερη

Πολιτισμoς

Έκθεση φωτογραφίας «Ίσαλος γραμμή»

12 Ιουνίου 24

Ταξίδια με ποντοπόρα φορτηγά & γκαζάδικα πλοία, 1950-1966

Ο άρρηκτος δεσμός του Πόρου με τη ναυτοσύνη σε μια νοσταλγική έκθεση φωτογραφίας. Το καλοκαιρινό πρόγραμμα της Καθετής ανοίγει φέτος με μια ιδιαίτερη έκθεση. Η έκθεση φωτογραφίας «Ίσαλος γραμμή» είναι μια υπόσχεση και παράλληλα μια ευχή. Μια αφιέρωση στον πολυαγαπημένο τους πατέρα, Φώτη Μεταξά, και μια παντοτινή ενθύμηση από τα παιδιά του, Λαμπρινή και Σπύρο Μεταξά. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Καθετή από την 1η έως τις 12 Ιουνίου και θα είναι καθημερινά ανοιχτή για το κοινό μεταξύ 7:00 και 11:00 μμ. Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 1η Ιουνίου στις 8:00 μμ.

Η αγάπη της Λαμπρινής και του Σπύρου για τους γονείς τους φανερώνεται μέσα από τα λόγια τους: «Με φωτογραφικά-κινηματογραφικά κλικ ο πατέρας μας, Φώτης Μεταξάς, με τη φωτογραφική μηχανή Zorki, αγορασμένη από τη Ρωσία, παρόλη τη σκληρή δουλειά του μάγειρα-τροφοδότη στα ποντοπόρα φορτηγά και γκαζάδικα πλοία του Νιάρχου, μας ξεδιπλώνει τις δεκαετίες ’50-’60, ταξιδεύοντάς μας σε λιμάνια και σταθμούς, και μας καθιστά κοινωνούς εν πλω! Δεκαέξι χρόνια αποχωρισμών και καλωσορισμάτων, αγωνίας και νοσταλγίας, πίστης και αφοσίωσης, αλληλογραφώντας  με την αγαπημένη του και μετέπειτα σύζυγό του, Πιπίτσα Κουτουζή, η οποία ήταν η μεγάλη αγάπη και δύναμή του και ο κύριος λόγος που κατάφερε να επιζήσει από 3 ναυάγια».

Φωτογραφία: Φώτης Μεταξάς και Παναγιώτα (Πιπίτσα) Κουτουζή

Βιογραφικό Φώτη Μεταξά

Ο Φώτης Μεταξάς, γεννήθηκε στον Ασπρογέρακα Κεφαλληνίας στις 2 Φεβρουαρίου 1931, το πρώτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Ήταν ανήσυχο πνεύμα με διορατικότητα και ισχυρή προσωπικότητα, με ανιδιοτέλεια και άπειρο σεβασμό στον συνάνθρωπό του. Το 1954 βρέθηκε στον Πόρο ως ναύτης για την στρατιωτική του θητεία (Κ.Ε. ΠΟΡΟΣ), με την ειδικότητα του Εσχαρέα (Μάγειρα) και ήταν γραφτό να μείνει για πάντα, καθώς εκεί γνώρισε και αγάπησε την σύζυγό του Παναγιώτα (Πιπίτσα) Κουτουζή (1935-2000), που ήταν το παντοτινό του λιμάνι. Ταξίδεψε από το 1950 έως και το 1966 ανά τον κόσμο, αποτυπώνοντας στιγμές με μοναδικό οπτικό πεδίο και κινηματογραφική κουλτούρα. Το 1967 θα σταθεί για πάντα στη στεριά, στον Πόρο, όπου και άνοιξαν μια από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού στην περιοχή της Πούντας, με αδιάλειπτη λειτουργία, χειμώνα-καλοκαίρι. Το 2021 φεύγει για το τελευταίο του ταξίδι, για να βρεθεί επιτέλους για πάντα με την αγάπη της ζωής του.

Η Καθετή στηρίζει τους/τις ντόπιους/-ιες φωτογράφους και την τέχνη της φωτογραφίας. Αυτό που κάνει όμως το έργο μας ακόμα πιο ιδιαίτερο και σημαντικό είναι το να στηρίζουμε και να αναδεικνύουμε όμορφες ανθρώπινες ιστορίες ντόπιων μέσα από την τέχνη. Η Καθετή στηρίζει την φωτογραφική ομάδα της περιοχής «Πέρασμα» και στο παρελθόν έχει διοργανώσει φωτογραφικές εκθέσεις όπως: «Η θάλασσά μας», «Ταβέρνα  “Σωτήρης”»,  «Athlesis», καθώς και την εικαστική έκθεση «Γέφυρες». Παράλληλα, η Καθετή, προβάλλοντας ντόπιους/ες φωτογράφους, τύπωσε το 2021 και το 2023 το δικό της Ημερολόγιο.

Μπορείτε και εσείς να προσφέρετε εθελοντική εργασία στην Καθετή. Συμπληρώστε την αίτηση εθελοντισμού και ξεκινήστε αυτό το υπέροχο ταξίδι μαζί μας!

Ως τοπικός/-ή εκπαιδευτικός ή μαθητής/-τρια πληροίτε τις προϋποθέσεις για δωρεάν συνδρομή στην Καθετή!

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Πληροφορίες έκθεσης

Εγκαίνια: 1 Ιουνίου 8:00 μμ

Διάρκεια: 1 Ιουνίου – 12 Ιουνίου 2024

Ώρες λειτουργίας: 7:00 – 11:00 μμ

Πληροφορίες/επικοινωνία: info@katheti.gr, 2298043825

Κατηγορίες