Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Events

Εκδηλώσεις

Φόρτωση Εκδηλώσεις
Πολιτισμoς

Έκθεση κεντήματος και υφαντικής «Νήματα ζωής»

3 Ιουλίου 24
Καθετή, Πόρος, 18020
Venue website Venue map link

Εγκαίνια: 15 Ιουνίου 8:00 μμ

Διάρκεια: 15 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2024

Ώρες λειτουργίας: 7:00 – 11:00 μμ

Είσοδος ελεύθερη

Πολιτισμoς

Έκθεση κεντήματος και υφαντικής «Νήματα ζωής»

3 Ιουλίου 24

Πώς συνδέεται η κλωστή του νήματος με το νήμα της ζωής; Οι κλωστές μάς οδηγούν στη φαντασία και τις ιστορίες τριών καλλιτέχνιδων, μέσα από την έκθεση υφαντικής και κεντήματος «Νήματα ζωής». Η Josiane Maisse, η Ελένη Παύλου και η Μαρία Κουλαρμάνη εμπνέονται από τη φύση, τον ανθρώπινο ψυχισμό και τις προσωπικές τους εμπειρίες, πλέκοντας με δεξιοτεχνία αυτά τα στοιχεία στα έργα τους. Η έκθεση «Νήματα ζωής» θα φιλοξενηθεί στην Καθετή από τις 15 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, 7:00-11:00 μμ. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 15 Ιουνίου, 8:00 μμ. Είσοδος ελεύθερη.

«Ανάλογα με την εποχή, τη διάθεση και διάφορες εκπλήξεις της ζωής μου, αναδημιουργώ έναν απτικό, λαμπερό κόσμο, σαν ένα δεύτερο δέρμα, σε σχήματα που μερικές φορές είναι μεγαλύτερα από εμένα. Πίσω από τη θεματική της φύσης, προσπαθώ να πλέξω και να κάνω ορατό κάτω από τις πλεγμένες μεταξωτές κλωστές τον λαβύρινθο των θαμμένων επιθυμιών μας, των καλά κρυμμένων μυστικών, των καλοπροαίρετων φαντασμάτων του παρελθόντος και των δειλών ονείρων των ημερών που έρχονται». -Josiane Maisse

Νήματα Ζωής

Είμαστε κλωστές.

Κλωστές χρωματιστές, υφασμένες σε όνειρα και εμπειρίες.

Κάθε κλωστή, μια μοναδική ιστορία.

Κάθε ιστορία, μια διαφορετική ματιά στον κόσμο.

Δημιουργούμε.

Δημιουργούμε με τα χέρια μας, με την ψυχή μας, με την φαντασία μας.

Κάθε κούκλα, κάθε υφαντό, ένα κομμάτι από εμάς.

Μια έκφραση του εαυτού μας, μια σύνδεση με τους άλλους.

Είμαστε κλωστές.

Μαζί, υφαίνουμε έναν κόσμο γεμάτο χρώμα, φαντασία και αγάπη.

Καλώς ήρθατε στον κόσμο μας.

-Μαρία Κουλαρμάνη – Ελένη Παύλου

Βιογραφικά

H Josiane Maisse είναι καλλιτέχνιδα γαλλικής καταγωγής που ζει ανάμεσα στις Άλπεις και την Ελλάδα. Εργάστηκε είκοσι πέντε χρόνια στο Παρίσι, στον τομέα των ντοκιμαντέρ, ενώ ζωγράφιζε και σχεδίαζε πολύ καιρό πριν ανακαλύψει τη χειροτεχνία. Το κέντημα έχει γίνει πλέον για τη Josiane σχεδόν τόσο απαραίτητο όσο η αναπνοή.

Η Ελένη Παύλου είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και ιδιοκτήτρια του εργαστηρίου υφαντικής «Εργάνη», το οποίο βρίσκεται στον Πόρο, στην οδό Ερμού. Παράλληλα, η Ελένη Παύλου διδάσκει την τέχνη της υφαντικής. Έχει συμμετάσχει σε πολλές δράσεις του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του δήμου Πόρου, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια διοργανώνει σε συνεργασία με άλλους και άλλες επαγγελματίες, εθελοντές και εθελόντριες του νησιού το Φεστιβάλ Χειροτεχνίας στην οδό Ερμού.

Η Μαρία Κουλαρμάνη γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από τον Πόρο. Σπούδασε στη Καλών Τεχνών ζωγραφική και σκηνογραφία – ενδυματολογία. Εργάστηκε ως σκηνογράφος-ενδυματολόγος σε θεατρικά, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στον Πόρο.

Η Καθετή προωθεί την τέχνη της χειροτεχνίας με δράσεις, όπως «Εργαστήρι Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών» και «Φτιάχνουμε στολίδια και περπατάμε μαζί», και άρθρα, όπως «Χειροποίητες δημιουργίες». Παράλληλα, η Καθετή στηρίζει τους/τις ντόπιους/-ιες καλλιτέχνες/-ιδες μέσα από πολιτιστικά δρώμενα, όπως οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιρινού προγράμματος της Καθετής «Katheti Summer Arts 2024» και του περσινού «Poros Arts Festival», η συνδιοργάνωση του οποίου είχε ανατεθεί από τον Δήμο στην Καθετή.

Μπορείτε και εσείς να προσφέρετε εθελοντική εργασία στην Καθετή. Συμπληρώστε την αίτηση εθελοντισμού και ξεκινήστε αυτό το υπέροχο ταξίδι μαζί μας!

Ως τοπικός/-η εκπαιδευτικός ή μαθητής/-τρια πληροίτε τις προϋποθέσεις για δωρεάν συνδρομή στην Καθετή!

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Πληροφορίες έκθεσης

Εγκαίνια: 15 Ιουνίου 8:00 μμ

Διάρκεια: 15 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2024

Ώρες λειτουργίας: 7:00 – 11:00 μμ

Πληροφορίες/επικοινωνία: info@katheti.gr, 2298043825

Κατηγορίες