Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Events

Εκδηλώσεις

Loading Events
Πολιτισμoς

Η γυναίκα μέσα στους αιώνες

16 Δεκεμβρίου 23
Καθετή, Πόρος, 18020
Venue website Venue map link
16 Δεκεμβρίου, 2023 | 7:00 μμ - 9:00 μμ

Είσοδος ελεύθερη

Πολιτισμoς

Η γυναίκα μέσα στους αιώνες

16 Δεκεμβρίου 23

Η θέση της γυναίκας έχει περάσει από διάφορα στάδια, αναδιαμορφώσεις και αλλαγές ανά τους αιώνες. Εξερευνώντας την κοινωνικοπολιτική θέση της γυναίκας, θα ταξιδέψουμε στην αρχαιά Αθήνα και Σπάρτη φτάνοντας μέχρι τα χρόνια του Βυζαντίου. Η διάλεξη «Η γυναίκα μέσα στους αιώνες» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 7:00 μμ, στην Καθετή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού (Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας) και το Φεστιβάλ Χειροτεχνίας Πόρου, με ομιλήτριες την αρχαιολόγο και συγγραφέα Εύη Πίνη και τη φιλόλογο Mαρία Περαχωρίτη.

Η διάλεξη ξεκινάει με την ανάλυση της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής των γυναικών στην αρχαία Αθήνα και Σπάρτη. Η αρχαιολόγος και συγγραφέας Εύη Πίνη συζητά με το κοινό για τη θέση των γυναικών σε δύο διαφορετικές κοινωνίες. Πώς ζούσαν οι Αθηναίες και οι Σπαρτιάτισσες εντός και εκτός του οίκου; Πόσο ορατές ή πόσο αόρατες ήταν; Ποιος ήταν ο ρόλος τους στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο και γιατί οι αρχαίοι Έλληνες κατηγορούσαν τους Σπαρτιάτες ότι τους κυβερνούν οι γυναίκες τους; Στο δεύτερο μέρος, η εισηγήτρια Μαρία Περαχωρίτη παρουσιάζει μια λογοτεχνική προσέγγιση του θέματος της αναζήτησης ισχύος και εξουσίας από την βυζαντινή γυναίκα, μέσα από το έργο της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Η πρώτη Ελληνίδα διηγηματογράφος φωτίζει τα πορτρέτα δυναμικών γυναικών, οι οποίες αναζήτησαν καταξίωση και δύναμη στη βυζαντινή αυτοκρατορία και συγκεκριμένα στο αυτοκρατορικό παλάτι.

Στην Καθετή, υποστηρίζουμε την πεποίθηση ότι η επίτευξη της κοινωνικής ισότητας βασίζεται σε πολιτισμικές αξίες, συμπεριφορές και αντιλήψεις. Πιστεύουμε πως ο σεβασμός μεταξύ των ανθρώπων αποτελεί βασικό θεμέλιο για την ευημερία της κοινωνίας. Η Καθετή, στο παρελθόν, διοργάνωσε επιμορφωτικά σεμινάρια με ασκήσεις βιωματικού χαρακτήρα όπως «Προσωπικές αξίες: Η προσωπική μας πυξίδα», «Πολιτισμικό σοκ & διαπολιτισμική επικοινωνία: Προσαρμοζόμαστε παντού και πάντα», «Συμπεριληπτική εκπαίδευση για όλα τα φύλα» και το σεμινάριο «Ειρηνική επίλυση διαφορών με Σχολική Διαμεσολάβηση», καθώς και το επιμορφωτικό διήμερο Φιλοσοφίας και Κινηματογράφου. Σκοπός μας είναι η δημιουργία σεμιναρίων και δράσεων, μέσα από συνεργασίες με ποικίλους φορείς, αποσκοπώντας στην πολύπλευρη επιμόρφωση των κατοίκων της περιοχής μας.

Ευχαριστούμε την Ελένη Παύλου για την πρωτοβουλία!

Οι εισηγήτριες

Η Εύη Πίνη είναι αρχαιολόγος και εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Από το 2012 υπηρετεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, όπου υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις για το μαθητικό και το ευρύ κοινό και ασχολείται με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα μουσειακής εκπαίδευσης. Παράλληλα, γράφει βιβλία γνώσεων και ιστορικά μυθιστορήματα για νεανικό κοινό και σενάρια για εκπαιδευτικές ταινίες μικρού μήκους. Βιβλία της έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και τις εκδόσεις Ερευνητές, Παπαδόπουλος, Κέδρος και Πατάκης.

H Mαρία (Μάνια) Περαχωρίτη γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1965. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων Αγίας Παρασκευής (Pierce College) και σπούδασε Παιδαγωγικά και Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία. Είναι υποψήφια διδακτόρισσα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα διατριβής την εθνική ταυτότητα. Εργάστηκε στο ελληνικό δημόσιο σχολείο ως δασκάλα και διετέλεσε Διευθύντρια του 7ου και του 8ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης (2011-2020). Στο σχολείο προσπάθησε να συνδέσει τους μαθητές της βιωματικά με την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό, την πόλη και την ιστορική μνήμη. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αργοσαρωνικού (1991-92) και ταμίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Μακρυγιάννης» (2012-14). Είναι ενεργό μέλος του γυναικείου κινήματος από το 2007 και έχει διατελέσει Γραμματέας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος, ενώ σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Δάφνης της Ε.Γ.Ε. Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια.

Μπορείτε και εσείς να προσφέρετε εθελοντική εργασία στην Καθετή. Συμπληρώστε την αίτηση εθελοντισμού και ξεκινήστε αυτό το υπέροχο ταξίδι μαζί μας!

Ως τοπικός/-η εκπαιδευτικός ή μαθητής/-τρια πληροίτε τις προϋποθέσεις για δωρεάν συνδρομή στην Καθετή!

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Κατηγορίες