Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Events

Εκδηλώσεις

Loading Events
culture geek
Πολιτισμoς

Καινοτόμες ιδέες ανάπτυξης με ψηφιακά εργαλεία

14 Ιουνίου 21
Διαδικτυακά

14 Ιουνίου – 16 Ιουνίου 2021

12:00μμ – 6:00μμ

Καθετή: 2298043825, info@katheti.gr

Πολιτισμoς

Καινοτόμες ιδέες ανάπτυξης με ψηφιακά εργαλεία

14 Ιουνίου 21
Τι καλύτερο για τον τόπο μας από το να προβάλλεται σε παγκόσμιο επίπεδο; Μια τέτοια ευκαιρία ήρθε με τη συμμετοχή της Φαίης Ορφανίδου στις 15 Ιουνίου στο διεθνές συνέδριο Culture Geek. Έλαβε μέρος ως ομιλήτρια, εκπροσωπώντας την Καθετή και προβάλλοντας τη περιοχή μας! Το συνέδριο Culture Geek, που φέτος είχε θεματική καινοτόμες ιδέες ανάπτυξης με ψηφιακά εργαλεία, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λονδίνο. Φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και διήρκεσε τρεις ημέρες, από τις 14 ως τις 16 Ιουνίου. Το συνέδριο διοργανώνεται από την ομάδα του MuseumNext και μέσω αυτού συναντάται η ευρύτερη πολιτιστική κοινότητα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 50 ομιλητές από όλο τον κόσμο. Αντάλλαξαν γνώσεις, καλές πρακτικές, ιδέες, εμπειρίες, καινοτομίες, και συζήτησαν για τα νέα δρώμενα στον χώρο του πολιτισμού. Σκοπός τους ήταν να παρουσιάσουν καινοτόμες ιδέες ανάπτυξης με ψηφιακά εργαλεία. Στο συνέδριο διερευνήθηκε η χρήση και συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στον πολιτιστικό τομέα. Συμμετείχαν εκπρόσωποι και συνεργάτες από τον χώρο της όπερας, του μουσείου, του θεάτρου, των φεστιβάλ και των πολιτιστικών οργανισμών. Μίλησαν για το πώς τον τελευταίο χρόνο στράφηκαν στην ψηφιακή τεχνολογία και τι μαθήματα τους δίδαξε αυτό. Τα θέματα που παρουσιάστηκαν ήταν πολλά και ενδιαφέροντα. Στη συνέχεια σας περιγράφουμε αυτά που εμείς βρήκαμε πιο συναρπαστικά.  

Ο ήχος μπορεί να σε μεταφέρει σε ένα μέρος

Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα ήταν «Οι ήχοι του δάσους» του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Wild Rumpus. Ο οργανισμός διοργανώνει φεστιβάλ, όπως το Timber Festival, και εκδηλώσεις με μουσική, θέατρο και χορό σε δάση και πάρκα, με σκοπό τη σύνδεση ανθρώπου και φύσης. Τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της πανδημίας, οδηγήθηκαν σε ένα διαφορετικό μοντέλο. Δημιούργησαν έναν δωρεάν παγκόσμιο χάρτη ήχων του δάσους, με τη συμμετοχή ανθρώπων από όλον τον κόσμο, που ηχογράφησαν ήχους της φύσης. Έτσι δημιουργήθηκε αφενός ένα αρχείο δασών που μπορεί στο μέλλον να χαθούν αφετέρου μια δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι ήχοι από οργανισμούς, καλλιτέχνες ακόμα και σχολεία, σε βίντεο ή καλλιτεχνικά πρότζεκ και σε εκπαιδευτικά προγράμματα.  

Ο τρισδιάστατος ψηφιακός κόσμος

Άλλη μια παρουσίαση ήταν αυτή της πλατφόρμας Saganworks. Η πλατφόρμα είναι δωρεάν και παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας τρισδιάστατων χώρων πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Μπορεί να είναι μουσεία, γκαλερί, εκθέσεις, εστιατόρια ή προσωπικοί χώροι που θέλουμε να μοιραστούμε με φίλους και συγγενείς. Η χρήση είναι γρήγορη, απλή και γίνεται ακόμα και με ένα κινητό iOS ή Android. Μέσω της εφαρμογής, μπορεί όποιος/-α θέλει να σχεδιάσει τρισδιάστατα έναν χώρο και να τον ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε μια ιστοσελίδα.  

Φτιάξε το μουσείο των ονείρων σου

Το Εθνικό Μουσείο της Ουαλίας έκανε έναν διαγωνισμό με τίτλο «Minecraft your museum» για παιδιά από έξι ως έντεκα χρονών, με στόχο να «χτίσουν» το μουσείο των ονείρων τους. Χρησιμοποίησαν τη δωρεάν εκπαιδευτική εκδοχή του παιχνιδιού Minecraft, ενός από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια σε παγκόσμιο επίπεδο, και έπρεπε να διερευνήσουν τις συλλογές των μουσείων για να πάρουν ιδέες. Έτσι δόθηκε στα παιδιά η ευκαιρία να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και δεξιότητες στην παρουσίαση, τον σχεδιασμό, την έρευνα, την ερμηνεία, την επίλυση προβλημάτων και την αυτοδιεύθυνση, Τα έργα των παιδιών βρίσκονται στο People’s Collection Wales και αποτελούν έναν καλό οδηγό για χώρους εστιασμένους στον επισκέπτη, που θα μπορούσαν να ελκύσουν νεαρά άτομα. Από τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν γίνεται εύκολα κατανοητό πως το συνέδριο Culture Geek 2021 ήταν πολυδιάστατο και συγκέντρωσε καινοτόμες ιδέες ανάπτυξης με ψηφιακά εργαλεία από όλο τον κόσμο. αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι πολύ σημαντικό που επιλέχτηκε ως ομιλήτρια η Φαίη Ορφανίδου. Η ομιλία της για το πώς αντεπεξήλθε η Καθετή στη δοκιμασία της πανδημίας ήταν γεμάτη έμπνευση και ενθουσιασμό για τα μελλοντικά σχέδια της Καθετής και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να συμβάλει στην εξέλιξη της περιοχής μας.

Κατηγορίες