
Μαθήματα ποριώτικου χασάπικου και λαϊκών χορών 2024-25
Πρώτη συνάντηση: Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024, 6:00 μμ
Έναρξη μαθημάτων: Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024, 6:00 μμ
Ημέρα και ώρα μαθημάτων: Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, 6:00 – 8:00 μμ
Κόστος: 20 ευρώ/μήνα (15 ευρώ/μήνα για μέλη της Καθετής, άτομα κάτω των 18 και άνεργους/-ες)
Πληροφορίες/εγγραφές: info@katheti.gr, +302298043825
Μαθήματα ποριώτικου χασάπικου και λαϊκών χορών 2024-25
Το ποριώτικο χασάπικο επιστρέφει για άλλη μια χρονιά στην Πούντα! Και ο φετινός χειμώνας στη γειτονιά των ψαράδων, της ταβέρνας και του ποριώτικου χασάπικου θα είναι μουσικός και χορευτικός. Από τον Οκτώβριο, η Καθετή, σε συνεργασία με τον Γιώργο Κληροδοτάκο, για μια ακόμη χρονιά προσφέρει μαθήματα ποριώτικου χασάπικου και λαϊκών χορών. Παράλληλα, φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε να χορεύουμε χασαποσέρβικο και ζεϊμπέκικο. Σας περιμένουμε στη συνάντηση γνωριμίας ή επανασύνδεσης, που θα γίνει την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στις 6:00 μμ, στην Καθετή. Τα μαθήματα ξεκινούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 6:00 μμ και θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 6:00 – 8:00 μμ. Το κόστος είναι 15 ευρώ/μήνα για τα μέλη της Καθετής, άτομα κάτω των 18 και ανέργους/-ες, και 20 ευρώ/μήνα για το γενικό κοινό. Τα μαθήματα χορού, πέρα από τις χορευτικές γνώσεις και τη διατήρηση της παράδοσης, μας προσφέρουν έναν πολύ ευχάριστο τρόπο κοινωνικοποίησης και διασκέδασης. Ανυπομονούμε να σας δούμε όλους και όλες εκεί!
Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο, ο Γιώργος μάς εξιστορεί πώς εξελίχθηκε το χασάπικο και το χασαποσέρβικο στον Πόρο. «Τη δεκαετία του ’50 οι Κουλουριώτες ψαράδες μετά το ψάρεμα έβγαιναν για να φάνε στις ταβέρνες της Πούντας. Οι Κουλουριώτες, εκτός από καλοί ψαράδες, ήταν και εξαιρετικοί χορευτές στο αντικρυστό και στο απτάλικο ζεϊμπέκικο, καθώς και στο χασαποσέρβικο. Οι νότες του γραμμοφώνου γέμιζαν με μουσική την Πούντα, όπου επισκέπτες του νησιού και ντόπιοι μαζεύονταν στις ταβέρνες για να φάνε, να ακούσουν μουσική και να χορέψουν». Ο Γιώργος έμαθε τις πρώτες του χορευτικές φιγούρες από τον μπάρμπα Σταύρο τον Κορμό και ξεκίνησε να χορεύει μαζί του. «Τις δεκαετίες του ’60-’70 οι Ποριώτες πρόσθεσαν σταδιακά στο χασάπικο τις δικές τους φιγούρες, όπως το μέσα-έξω, το σουρτό, τον Πειραιά, το κουτσό, την Κούλουρη και άλλες, και έτσι γεννήθηκε το ποριώτικο χασάπικο».
Η Καθετή αγαπά και στηρίζει τη μουσική και τις τέχνες, μέσα από δράσεις της όπως η «Γιορτή της Πούντας», το μουσικό εργαστήρι εργαστήρι Synthesis & Anasynthesis, με τον Γιάννη Λούκο, και το χορωδιακό εργαστήρι 2022-2023 και 2023-2024, που οδήγησε στις συναυλίες «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Παλιά κι αγαπημένα» και «Χριστούγεννα στην Καθετή». Παράλληλα, θέλοντας να αναδείξει την ιστορία, την παράδοση και τους ανθρώπους του τόπου μας, πραγματοποίησε στο παρελθόν την έκθεση φωτογραφίας «Ίσαλος γραμμή» και τις ομαδικές εκθέσεις «Γέφυρες» και «Η θάλασσά μας». Ακόμη, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εργαστήρι Θεατρικής καταγραφής Πόρου Τροιζηνίας και Μεθάνων, που οδήγησε στην επιτυχημένη θεατρική παράσταση «Πέρασμα».
Βιογραφικό Γιώργου Κληροδοτάκου
Η μεγάλη αγάπη του Γιώργου είναι ο χορός. Από τα 24 του χορεύει επαγγελματικά ελληνικούς χορούς και, μέσα από αυτήν την ενασχόλησή του, ταξίδεψε τον κόσμο, έκανε φιλίες, γνώρισε σημαντικούς ανθρώπους και συνεργάστηκε μαζί τους. Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και ελληνικές ταινίες, με πιο γνωστές την ταινία «Επιχείρηση Απόλλων» (1968), με την Έλενα Ναθαναήλ και τον Τόμας Φριτς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκαλενάκη, και την τηλεοπτική σειρά «Της Αγάπης Μαχαιριά» (2006), σε σκηνοθεσία Στράτου Μακρίδη. Το καλοκαίρι του 2023, ο Γιώργος πραγματοποίησε στην Καθετή τη δική του έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Από τον Πόρο στην Κορνουάλη». Επιπλέον, το φετινό καλοκαίρι παρουσίασε μια ακόμη έκθεση με τίτλο «Άλλη μια σκέψη μου» και συμμετείχε στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής «Διάλογοι».
Ευχαριστούμε των Γιώργο που προσφέρει τα μαθήματα χορού εθελοντικά, με μοναδικό σκοπό να μην ξεχαστεί το ποριώτικο χασάπικο και να συνεχιστεί μια όμορφη παράδοση του τόπου μας.
Πληροφορίες μαθημάτων
Πρώτη συνάντηση: Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024, 6:00 μμ
Έναρξη μαθημάτων: Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024, 6:00 μμ
Τοποθεσία: Καθετή
Ημέρα και ώρα μαθημάτων: Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, 6:00 – 8:00 μμ
Κόστος: 20 ευρώ/μήνα (15 ευρώ/μήνα για μέλη της Καθετής, άτομα κάτω των 18 και ανέργους/-ες)
Πληροφορίες/εγγραφές: info@katheti.gr, +302298043825
Μπορείτε και εσείς να προσφέρετε εθελοντική εργασία στην Καθετή. Συμπληρώστε την αίτηση εθελοντισμού και ξεκινήστε αυτό το υπέροχο ταξίδι μαζί μας!
Ως τοπικός/-η εκπαιδευτικός ή μαθητής/-τρια πληροίτε τις προϋποθέσεις για δωρεάν συνδρομή στην Καθετή!
Κατηγορίες
Πρόσφατα
