Μουσική εκδήλωση Jazz «Manouchedrome Sur La Route»
7 & 8 Αυγούστου| 9:00 μμ – 11:00 μμ
Τιμή εισιτηρίου: €10 με ένα ποτήρι κρασί ή πορτοκαλάδα
Για κρατήσεις επικοινωνήστε στο info@katheti.gr ή στο 22980 43825
Μουσική εκδήλωση Jazz «Manouchedrome Sur La Route»
Ετοιμαστείτε για ένα εκρηκτικό μείγμα gypsy jazz, γαλλικής φινέτσας και παγκόσμιου swing! Το διεθνές jazz σχήμα που ζει και δημιουργεί στη Γαλλία επιστρέφει στη γενέτειρά του, την Ελλάδα και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας θα εμφανιστεί στο ισόγειο της Καθετής την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Αυγούστου στις 9 μ.μ.. Η μουσική εκδήλωση Jazz «Manouchedrome Sur La Route» είναι μέρος του Katheti Summer Arts 2025. Τιμή εισιτηρίου: €10 με ένα ποτήρι κρασί ή πορτοκαλάδα. Για κρατήσεις επικοινωνήστε στο info@katheti.gr ή στο 22980 43825.
Ο τίτλος του συγκροτήματος αποτυπώνει το πνεύμα της jazz manouche, ενός μουσικού ιδιώματος που γεννήθηκε στη Γαλλία μέσα στην κοινότητα των Manouche (Ρομά) και συνδέεται άρρηκτα με τον θρυλικό κιθαρίστα και συνθέτη Django Reinhardt και το Quintette du Hot Club de France. Όπως ακριβώς και ο τίτλος της περιοδείας τους «Sur la Route», δηλαδή «στον δρόμο», η μουσική τους είναι μια αδιάκοπη κίνηση, ένα περιπετειώδες ταξίδι γεμάτο ρυθμό, συναίσθημα και αυθορμητισμό! Οι Manouchedrome κινούνται στα μονοπάτια της gypsy jazz και της γαλλικής μουσικής, συνδυάζοντας αυθεντικές συνθέσεις με μοναδικές διασκευές. Από το 2014 εξερευνούν τον ήχο και την κουλτούρα των τσιγγάνων της δυτικής Ευρώπης, δημιουργώντας μια μουσική ταυτότητα που ξεχωρίζει για την ενέργεια και την αυθεντικότητά της. Με gypsy κιθάρες, ακορντεόν, και τη βάση της jazz, το σχήμα αντλεί έμπνευση από τον Django Reinhardt, τα γαλλικά βαλς και τη βραζιλιάνικη μουσική, χαρίζοντας στο swing έναν αέρα παγκόσμιας περιπλάνησης.
Συντελεστές
Δημήτρης Ψαλλίδας – Κιθάρα
Ελένη Στυλιανή Σαπρανίδη- Ακορντεόν
Artur Rendu – Κοντραμπάσο
Nάντια Μάντη – Φωνή
Βιογραφικά
Δημήτρης Ψαλλίδας – κιθαρίστας & ιδρυτής των Manouchedrome
Ο Δημήτρης Ψαλλίδας είναι Έλληνας κιθαρίστας, συνθέτης και ιδρυτής του συγκροτήματος Manouchedrome. Ξεκίνησε μαθαίνοντας κλασική κιθάρα στα 13, αλλά σύντομα ανακάλυψε το φλαμένκο, το φάντο και την τσιγγάνικη (manouche) τζαζ, την οποία έμαθε αρχικά παίζοντας δίπλα σε Ρομά μουσικούς και στη συνέχεια με τους Samy Daussat και Romaine στο Παρίσι, καθώς και στο Samois-sur-Seine. Εδώ και 12 χρόνια είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του συγκροτήματος Manouchedrome, με εμφανίσεις σε σημαντικές σκηνές όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Τεχνόπολη, ενώ έχει περιοδεύσει σε όλη την Ευρώπη. Έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ και ένα single. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στη Γαλλία, εξερευνώντας τον ήχο της τσιγγάνικης τζαζ και παίζοντας σε σκηνές σε όλη τη χώρα.
Αλίνα Σαπρανίδη – ακορντεονίστρια & υπεύθυνη καλλιτεχνικής διεύθυνσης
Η Αλίνα Σαπρανίδη, γεννημένη στην Αθήνα το 1987, είναι μουσικός που παίζει πιάνο, ακορντεόν και κιθάρα, με σπουδές κλασικού πιάνου και ιδιαίτερη αγάπη για τη γαλλική βαλς και την gypsy jazz. Από το 2016 είναι ακορντεονίστρια και υπεύθυνη καλλιτεχνικής διεύθυνσης του συγκροτήματος Manouchedrome, ενώ έχει συμμετάσχει σε άλμπουμ και θεατρικές παραστάσεις. Σήμερα ζει στη Γαλλία, συνεργάζεται με την τσιγγάνικη (manouche) κοινότητα, παίζει ρυθμική κιθάρα και ετοιμάζει νέες συνθέσεις για το επόμενο άλμπουμ του συγκροτήματος.)
Αrtur Rendu – κοντραμπασίστας
Ο Artur Rendu είναι κοντραμπασίστας, μπασίστας και περιστασιακά πληκτρονίστας, έχει συμμετάσχει σε σχήματα όπως οι Les Oreilles d’Aman, Samarabalouf, Karpouzi Mon Amour και Tierras Ajenas, ενώ δραστηριοποιείται και ως παίκτης ανατολικών λαούτων και κρουστών σε ελληνικά και κλεζμερικά σχήματα. Από το 2022 διδάσκει Θεωρία και Ανάλυση Μονής Κλίμακας στο Διεθνές Ινστιτούτο Μουσικής του Κόσμου και παραδίδει σεμινάρια σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, συνδυάζοντας την πρακτική ανάλυση με τον αυτοσχεδιασμό και τα στοιχεία από διαφορετικές μουσικές παραδόσεις. Είναι κάτοχος Διπλώματος Παραδοσιακής Μουσικής από το Διεθνές Ινστιτούτο Μουσικής του Κόσμου στην Αυμπάγνη με εξειδίκευση στο ελληνικό ρεπερτόριο, ενώ έχει σπουδάσει jazz και σύγχρονη μουσική στο Aix-en-Provence και το Ωδείο Αβινιόν.
Νάντια Μάντη – Gypsy Jazz τραγουδίστρια
Η Νάντια Μάντη είναι καταξιωμένη τραγουδίστρια με ειδίκευση στην Gypsy Jazz, την κλασική jazz και τη βραζιλιάνικη μουσική, με πάνω από 15 χρόνια παρουσίας. Από το 2007 εργάζεται επαγγελματικά ως μουσικός, εμφανιζόμενη σε φημισμένες μουσικές σκηνές της Αθήνας, όπως ο Σταυρός του Νότου και το Όνομα του Ρόδου. Από το 2017 είναι μέλος του συγκροτήματος Manouchedrome, με το οποίο συμμετέχει σε συναυλίες και φεστιβάλ, αντλώντας έμπνευση από την Edith Piaf και τον Django Reinhardt, αλλά και τη bossa nova, με αυθεντικότητα και τεχνική αρτιότητα στην ερμηνεία της.
Πέρυσι το καλοκαίρι, το Katheti Summer Arts 2024 παρουσίασε μια συναρπαστική ποικιλία εκθέσεων, και πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθεμιά από τις οποίες ήταν μια μοναδική γιορτή της τέχνης, του πολιτισμού και της παράδοσης. Το φετινό πρόγραμμα του Katheti Summer Arts 2025 θα προσφέρει ένα ακόμα πιο πλούσιο συνδυασμό εικαστικών τεχνών, παραστάσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, αφήνοντας μια ανεξίτηλη εντύπωση στους ντόπιους και στους/στις επισκέπτες/-τριες.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους που υποστηρίζουν το Katheti Summer Arts 2025.
Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!
![]()

Κατηγορίες
Πρόσφατα
Δημοτικό Κατάστημα Μεθάνων – Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής
Αμφιθέατρο Γενικού Λυκείου Γαλατά – Φιλαρμονική Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων
Παιδικό εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού
