Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

Events

Εκδηλώσεις

Loading Events
scouts
Δραστηριoτητες

Ομάδες νέων από το Βέλγιο

27 Ιουνίου 22

27 Ιουνίου ως 20 Ιουλίου, 2022

Καθετή: 2298043825, info@katheti.gr

Δραστηριoτητες

Ομάδες νέων από το Βέλγιο

27 Ιουνίου 22
Ως παιδιά διαβάζατε τους «Μικρούς Εξερευνητές» και προσπαθούσατε να μάθετε τους κόμπους; Το ξέρετε ότι ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι ήταν πρόσκοποι; O προσκοπισμός είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο εθελοντικό κίνημα με παιδαγωγικό χαρακτήρα, ανοικτό σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης. Συμβάλλει στην ανάπτυξη των νέων σωματικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά, μέσω της αλληλεκπαίδευσης, με έμφαση στην υπαίθρια ζωή. Τη δική μας ζωή στην ύπαιθρο θα γνωρίσουν φέτος πέντε ομάδες νέων από το Βέλγιο, συνολικά 130-150 πρόσκοποι, 16-25 χρονών. Θα επισκεφτούν διαδοχικά την περιοχή μας από τις 27 Ιουνίου ως τις 20 Ιουλίου και θα προσφέρουν εθελοντική εργασία στον τόπο μας.  

Μια δράση με πολλά οφέλη

Οι ομάδες νέων από το Βέλγιο έρχονται στα Μέθανα από το 2011 και έχουν συμβάλει σημαντικά στη διάνοιξη των μονοπατιών. Φέτος θα κάνουν εθελοντικά διάφορες αγροτικές εργασίες στην περιοχή. Επίσης, θα συμμετέχουν στους καθαρισμούς παραλιών και στη συντήρηση μονοπατιών στα Μέθανα. Τέλος, θα φιλοξενηθούν και θα ξεναγηθούν στον Δενδροκομικό Σταθμό του Γαλατά. Εκτός από το προφανές όφελος της εθελοντικής εργασίας, σημαντική είναι και η αλληλεπίδραση των ομάδων με την τοπική κοινωνία. Από τη μία πλευρά, η κοινότητα θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την ιδέα του προσκοπισμού. Από την άλλη, οι ομάδες θα ζήσουν την περιοχή σε μια ηλικία που οι δεσμοί οι οποίοι αναπτύσσονται διατηρούνται μακροπρόθεσμα και δημιουργούνται ισχυρές γέφυρες.  

Οι συνεργάτες

Η δράση είναι πρωτοβουλία της Βελγίδας Eliane Pauwels, μόνιμης πλέον κατοίκου των Μεθάνων. Η ίδια μάς λέει: «Στο Βέλγιο είναι σύστημα αυτό. Όταν τα παιδιά φτάνουν στην ηλικία των 16-17, ταξιδεύουν στο εξωτερικό, προσφέροντας εθελοντική εργασία. Δουλεύουν όλο τον χρόνο προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χρήματα για αυτό το ταξίδι. Στα Μέθανα οι ομάδες νέων από το Βέλγιο ήταν σαν μια σπίθα που έβαλε εμπρός τα πράγματα. Επίσης, τα παιδιά αυτά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πραγματική Ελλάδα. Προσωπικά, χαίρομαι πάρα πολύ που μπόρεσα να κάνω κάτι για να βοηθήσω τον τόπο». Φέτος η δράση θα γίνει σε συνεργασία με τον Επαγγελματικό Σύλλογο Γαλατά και τον Δενδροκομικό Σταθμό Γαλατά. Σημαντική είναι η σύμπραξη του Δημήτρη Βλάχου και του Επαγγελματικού Συλλόγου Γαλατά, της Κατερίνας Σακελλίου και του Odyssey Glamping, του Ηλία Ρίζου και των Volcanotrails, και βέβαια της Καθετής, με τον Τάσο Ρόδη, ο οποίος θα συμβάλει στην εμψύχωση των ομάδων. Επίσης, η Καθετή θα ξεναγήσει τις ομάδες στα στενά του Πόρου, με τη μορφή παιχνιδιού. Αφού οδηγήσει τα μέλη της κάθε ομάδας σε συγκεκριμένη περιοχή, θα τα αφήσει να «χαθούν» μέσα στα στενά και να βρουν το δρόμο τους προς το προκαθορισμένο σημείο συνάντησης. Αν λοιπόν δείτε μια ομάδα νέων από το Βέλγιο με προσκοπικά ρούχα χαμένη στα στενά του Πόρου, μην ξαφνιαστείτε, απλά βοηθήστε τη να φτάσει στην προορισμό της!  

Ανοίγοντας διαύλους

Oι ομάδες καλύπτουν τα ταξιδιωτικά έξοδά τους, οπότε πρόκειται για μια δράση αυτοχρηματοδοτούμενη, που έχει μόνο οφέλη. Και αυτό, γιατί έρχονται με πολλή θέληση να προσφέρουν και να γνωρίσουν τον τόπο. Η Καθετή υποστηρίζει τη δράση, διότι συμβάλλει στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού στην περιοχή μας. Επιπρόσθετα, η εμπλοκή των ομάδων σε γεωργικές εργασίες τις φέρνει πιο κοντά στον τρόπο ζωής της τοπικής κοινωνίας. Η συντήρηση των μονοπατιών και οι καθαρισμοί στις παραλίες συμβάλλουν στη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου. Έτσι αναπτύσσονται ισχυροί δεσμοί, που έχουν τη δυνατότητα να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου. Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι στο έργο της Καθετής.

Κατηγορίες