Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Events

Εκδηλώσεις

Loading Events
Πολιτισμoς

Προβολή ντοκιμαντέρ «Until the End of the World» και «Poros Stands» στα Μέθανα

5 Ιουνίου 24
Πολιτιστικό Κέντρο Μεθάνων
Venue map link
5 Ιουνίου | 8:30 μμ - 10:00 μμ

Είσοδος ελεύθερη

Πολιτισμoς

Προβολή ντοκιμαντέρ «Until the End of the World» και «Poros Stands» στα Μέθανα

5 Ιουνίου 24

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται παγκοσμίως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και την προώθηση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Φέτος, στο πλαίσιο αυτού του σημαντικού σκοπού, την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 8:30 μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθάνων, ο Σύλλογος «ΧερσόΝησος Μεθάνων – Ενεργοί Πολίτες», το www.volcanotrails.gr και η Καθετή σας προσκαλούν στην προβολή των ντοκιμαντέρ «Until the End of the World» και «Poros Stands». Τα δύο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτουν το σκληρό πρόσωπο της ιχθυοκαλλιέργειας και αποτελούν ένα σημαντικό μέσο για την ενίσχυση των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση της περιοχής από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες. Είσοδος ελεύθερη.

Until the End the End of the World

Το ντοκιμαντέρ «Until the End the End of the World» του Francesco De Augustinis αποτελεί μια παγκόσμια δημοσιογραφική έρευνα για τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες και περιλαμβάνει τον αγώνα του Πόρου ως παράδειγμα της μάχης των μικρών τοπικών κοινοτήτων ενάντια στα καταστροφικά σχέδια των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας. Κοινότητες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, ανεξάρτητα, αγωνίζονται ενάντια στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών. Η ταινία αποκαλύπτει τις συγκρούσεις που προκαλεί αυτή η βιομηχανία σε σχέση με τους διαθέσιμους πόρους. Μια βιομηχανία η οποία αποκομίζει τεράστια κέρδη, ενώ αυτοπροβάλλεται ως πρωταθλήτρια βιωσιμότητας.

Poros Stands

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Τασμανία συνάντησε τον Πόρο, με τον σκηνοθέτη Mike Sampey και την παραγωγό Kirsten Bacon από τη LOWCo AU να επισκέπτονται το νησί μας για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ κατά των ιχθυοκαλλιεργειών. Έχοντας συγκινηθεί από τη μοναδική ομορφιά του νησιού και τη φιλοξενία των ντόπιων, εμπνεύστηκαν από τον αγώνα της κοινότητάς μας ενάντια στις καταστροφικές συνέπειες του σχεδίου ΠOAY. Το ντοκιμαντέρ «Poros Stands» κάνει πρεμιέρα φέτος τον Απρίλιο και στοχεύει στην υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

Παρόμοιο με το ντοκιμαντέρ «The Heart of the Island», που παρουσιάζει τον αγώνα του νησιού Flinders της Τασμανίας να αποτρέψει την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών στις ακτές του, το «Poros Stands» είναι μια συγκινητική ιστορία για τη δύναμη και την αφοσίωση των κατοίκων του Πόρου να προστατεύσουν τον αγαπημένο τους τόπο. Το ντοκιμαντέρ «The Heart of the Island» αποτέλεσε ένα σημαντικό εργαλείο για να πειστεί η αυστραλιανή κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για εκβιομηχάνιση του νησιού Flinders. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνησή μας θα σεβαστεί με τον ίδιο τρόπο τη θέληση των κατοίκων της περιοχής, όπως καταδεικνύεται μέσα από την πληθώρα φωνών που ακούγονται στην ταινία, και θα αναγνωρίσει την περιβαλλοντική ζημιά που ήδη έχει επηρεάσει την περιοχή των ιχθυοκαλλιεργειών.

Ευχαριστούμε όσους και όσες συνέβαλαν στη δημιουργία των ντοκιμαντέρ! Ανυπομονούμε να σας δούμε όλους και όλες στην προβολή!

Η Καθετή στηρίζει έμπρακτα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη. Τον περασμένο Απρίλιο, η Καθετή ήταν συνδιοργανώτρια του «Seas of Change: The Poros Summit on Industrial Fish Farming». Στο παρελθόν, στο πλαίσιο των εθελοντικών καθαρισμών που πραγματοποιούμε κάθε μήνα, έχουμε καθαρίσει σοκάκια και παραλίες της περιοχής με το ΚΔΑΠ Πόρου, το ΚΔΑΠ Τροιζηνίας, το Γενικό Λύκειο Γαλατά και το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Τροιζήνας, ενώ πρόσφατα καθαρίσαμε δύο βορινές παραλίες της περιοχής μας. Καθώς ο Πόρος απειλείται από τα σχέδια για ΠΟΑΥ, την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (8 Ιουνίου) 2023, προβάλαμε το ντοκιμαντέρ του Francesco De Augustinis «Saving Poros» και τον Οκτώβριο διοργανώσαμε την προβολή δύο ντοκιμαντέρ της LOWCo σε Πόρο και ΜέθαναΠαράλληλα, προσφέρουμε για παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γιατί λέμε όχι στις Ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο». Στο κανάλι μας στο YouTube μπορείτε να παρακολουθήσετε υποτιτλισμένα ντοκιμαντέρ για τις ιχθυοκαλλιέργειες από διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ στον ιστότοπο της Καθετής μπορείτε να βρείτε «Πληροφορίες για τις ιχθυοκαλλιέργειες» που αφορούν την Ελλάδα και άλλα παρόμοια μέρη παγκοσμίως.

Μπορείτε και εσείς να προσφέρετε εθελοντική εργασία στην Καθετή. Συμπληρώστε την αίτηση εθελοντισμού και ξεκινήστε αυτό το υπέροχο ταξίδι μαζί μας!

Ως τοπικός/-ή εκπαιδευτικός ή μαθητής/-τρια πληροίτε τις προϋποθέσεις για δωρεάν συνδρομή στην Καθετή!

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Κατηγορίες