Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

Events

Εκδηλώσεις

Loading Events
Δραστηριoτητες | Πολιτισμoς

Τεχνο-κάψουλα

10 Νοεμβρίου 22
Καθετή, Πόρος, 18020
Venue website

Organized by Καθετή

Γαλατάς και Μέθανα

10 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 2022

5-6:30 μμ στα Μέθανα
7-8:30 μμ στον Γαλατά.

Καθετή: 2298043825, info@katheti.gr

Δραστηριoτητες | Πολιτισμoς

Τεχνο-κάψουλα

10 Νοεμβρίου 22

Παιδικό εργαστήρι καλλιτεχνικής καταγραφής Τροιζηνίας-Μεθάνων

Πώς θα νιώθατε αν ανακαλύπτατε σε ένα ξεχασμένο μπαούλο ένα γράμμα της γιαγιάς σας που αποκαλύπτει πληροφορίες άγνωστες για εσάς; Αυτό το γράμμα θα μπορούσε κάλλιστα να παίξει τον ρόλο χρονοκάψουλας. Αυτή η ιδέα ώθησε την Καθετή να δημιουργήσει την «Τεχνο-κάψουλα» σε συνεργασία με τα ΚΔΑΠ Τροιζηνίας και Μεθάνων. Η «Τεχνο-κάψουλα» είναι ένα εργαστήρι καλλιτεχνικής καταγραφής της Τροιζηνίας και των Μεθάνων, που απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 12 ετών. Περιλαμβάνει εργαστήρι ζωγραφικής, θεατρική παράσταση και τη δημιουργία ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού. Το εργαστήρι ζωγραφικής θα αρχίσει στις 10 Νοεμβρίου και θα έχει διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων. Θα γίνεται κάθε Πέμπτη 5-6:30 μμ στα Μέθανα και 7-8:30 μμ στον Γαλατά. Η θεατρική παράσταση θα δοθεί τον Φεβρουάριο. Το επιτραπέζιο παιχνίδι θα βασιστεί σε βιβλιογραφική και εθνογραφική έρευνά που ήδη διεξάγουν τα παιδιά για την Τροιζηνία και τα Μέθανα.

Θα παίξουμε για πρώτη φορά, πιλοτικά, το επιτραπέζιο μαζί με εθελοντές μας, την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, στις 2 μ.μ. Η συνάντηση θα γίνει στον χώρο της Καθετής στον Γαλατά, με σκοπό να δοκιμάσουμε το παιχνίδι και να επισημάνουμε πιθανά λάθη, ώστε το επιτραπέζιο να πάρει την τελική του μορφή.

 

Σκοπός του εργαστηρίου

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των παιδιών με διάφορες μορφές τέχνης και η καταγραφή και γνωριμία του τοπικού πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας, μέσω ενός καινοτόμου κράματος καλλιτεχνικών μέσων.

Η «Τεχνο-κάψουλα» θα «αιχμαλωτίσει» δραστηριότητες των παιδιών σε τρεις κατευθύνσεις. Τα παιδιά θα συγκεντρώνουν υλικό για την περιοχή μέσα από συνεντεύξεις και διαφορετικές πηγές. Με την καθοδήγηση ειδικών, θα εμπνέονται από αυτό το υλικό. Θα το μετουσιώνουν σε τέχνη, χρησιμοποιώντας διάφορα καλλιτεχνικά μέσα (θεατρικό αυτοσχεδιασμό και παιχνίδι, τραγούδι, κατασκευή, ζωγραφική κ.ά.). Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

 

Το επιτραπέζιο

Τα παιδιά θα δημιουργήσουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Σε αυτό θα αποτυπώνονται όλες οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει από την έρευνά τους και οι καλλιτεχνικές μέθοδοι στις οποίες μαθήτευσαν. Το παιχνίδι θα κατασκευαστεί σε μικρό αριθμό αντιγράφων. Θα χρησιμοποιηθεί από τα ίδια τα ΚΔΑΠ στο μέλλον, αλλά και θα δανείζεται ως βαλιτσάκι στα σχολεία της περιοχής.

 

Το εργαστήρι ζωγραφικής

Η «Τεχνο-κάψουλα» «παίζει» με τις χρωματιστές χορδές των παιδιών. Το εργαστήρι ζωγραφικής θα γίνει από τη ζωγράφο Μάρα Δημοπούλου. Μέσα από τη δράση αυτή, τα παιδιά θα εξοικειωθούν με την τέχνη της ζωγραφικής. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα έρθουν σε επαφή με διαφορετικές τεχνικές. Έτσι, θα μπορέσουν να διακρίνουν τον τρόπο έκφρασης που τους ταιριάζει. Οι συνεντεύξεις και η έρευνα της τοπικής περιοχής θα αποτελέσουν έμπνευση για τις δημιουργίες των παιδιών.

Η Μάρα Δημοπούλου είναι εικαστικός, απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών και μέλος της ομάδας της Καθετής. Ασχολείται με τη ζωγραφική και τις εγκαταστάσεις. Η δουλειά της χαρακτηρίζεται περισσότερο ως εξπρεσιονιστική. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις από το 2010 μέχρι σήμερα, και είναι μέλος της ομάδας ΕΝ-ΦΛΩ από το 2011. Έχει συντονίσει αρκετές ομαδικές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα.

 

Το θεατρικό έργο

Η «Τεχνο-κάψουλα» στο στάδιο αυτό προωθεί την καλλιέργεια θεατρικής κουλτούρας. Δίνει στα παιδιά εργαλεία για να μπορέσουν να αυτοσχεδιάσουν, να παίξουν, να δημιουργήσουν και να απολαύσουν τη θεατρική διαδικασία και πράξη σε όλα της τα βήματα. Από τη σύλληψη της ιδέας και τον αυτοσχεδιασμό, ως τη συνεργασία πάνω στη σκηνή και τη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία, τη μουσική επένδυση και την ενδυματολογία. Το έργο θα αξιοποιεί κάποιες από τις μορφές τέχνης με τις οποίες θα έχουν έρθει τα παιδιά σε επαφή κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων.

Το εργαστήρι που διοργανώνει η Καθετή σε συνεργασία με τα ΚΔΑΠ Τροιζηνίας και Μεθάνων έχει ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η Καθετή με αυτήν αλλά και παρόμοιες δράσεις, όπως το Εργαστήρι Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών, η παιδική παράσταση «Ο ραφτάκος των λέξεων» και η παρουσίαση του βιβλίου «Τελικά μιλάνε τα βιβλία;» επιδιώκει να υποστηρίξει και να ενισχύσει τη δημιουργική φαντασία των παιδιών.

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι στο έργο της Καθετής!

Υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κατηγορίες

Συνδιοργανωτές

Υποστηρικτές / Χορηγοί: