Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Events

Εκδηλώσεις

Φόρτωση Εκδηλώσεις
passage
Πολιτισμoς

Θεατρική παράσταση «Πέρασμα»

25 Σεπτεμβρίου 21

Ανοιχτό Θέατρο Καμένης Χώρας, Μέθανα

Eco-glamping Odyssey, Γαλατάς (είσοδος από την πλευρά της θάλασσας)

Σινέ Διάνα, Πόρος

29 Αυγούστου 2021

30 Αυγούστου 2021

26 Σεπτεμβρίου 2021

8:30μμ

Προαιρετική, ελεύθερη συνεισφορά

Απαραίτητη η κράτηση διότι οι θέσεις είναι περιορισμένες λόγω των μέτρων για την πανδημία. 

Καθετή: 2298043825, info@katheti.gr

Πολιτισμoς

Θεατρική παράσταση «Πέρασμα»

25 Σεπτεμβρίου 21

Μια σχολική νοσηλεύτρια, μια νηπιαγωγός, μια μεταφράστρια με σπουδές στον πολιτισμό, τις κοινωνικές επιστήμες και την εκπαίδευση, μια εργαζόμενη στον φαρμακευτικό τομέα και ερασιτέχνης σχεδιάστρια μόδας, δύο μαμάδες και τρεις νοικοκυρές. Τι θα κάνουν στις 29 Αυγούστου στο Ανοιχτό Θέατρο Καμένης Χώρας στα Μέθανα; Και μετά, τη Δευτέρα 30 Αυγούστου στο eco-glamping Odyssey στον Γαλατά; Και τον Σεπτέμβριο στον Πόρο; Θα παρουσιάσουν την ερασιτεχνική θεατρική παράσταση «Πέρασμα», αποτέλεσμα του εργαστηρίου «Θεατρική Καταγραφή Πόρου & Τροιζηνίας-Μεθάνων». Η Χριστίνα μάς λέει: «Δεν είναι απλά μια παράσταση. Είναι έρευνα, καταγραφή, φαντασία, δημιουργία, δάκρυα, γέλιο, δέσιμο, φιλία, αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια γνώρισα και εκτίμησα από την αρχή το μέρος στο οποίο μεγάλωσα».

Η θεατρική παράσταση «Πέρασμα» είναι μια ερασιτεχνική παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντο. Δημιουργήθηκε μέσα από αυτοσχεδιασμούς από μια τοπική ερασιτεχνική ομάδα, που βασίστηκε στο σεμινάριο «Ύδρα: Μια θεατρική καταγραφή» του σκηνοθέτη, μουσικού, ηθοποιού και δασκάλου του θεάτρου Κώστα Γάκη. Δείτε περισσότερα για τον Κώστα Γάκη στην συνέντευξη που έδωσε, μαζί με τη συνεργάτιδά του Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου, στην Καθετή. Η βοηθός σκηνοθέτη Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου βοήθησε αφιλοκερδώς στη σκηνοθεσία της θεατρικής παράστασης «Πέρασμα».

 

Η προετοιμασία

Η ομάδα ερεύνησε, συγκέντρωσε και κατέγραψε ιστορίες της περιοχής μας από βιβλιογραφικές πηγές και συνεντεύξεις κατοίκων και δημιούργησε από κοινού ένα θεατρικό έργο. Η Μαριάνθη μάς λέει: «Μια εμπειρία ξεχωριστή. Μια βόλτα διαφορετική στα στενά και τις ιστορίες του Πόρου και στις καρδιές ανθρώπων που έγιναν σημαντικοί μέσα από αυτή τη βόλτα».

Επί σχεδόν έναν χρόνο, η ομάδα, μέσα από πολλές ασκήσεις, όπως, για παράδειγμα, ασκήσεις έμπνευσης για δημιουργία μονολόγων και χρονισμού χειρονομιών και λόγου στη θεατρική πράξη, διαμόρφωνε το υλικό που συγκέντρωνε και μελετούσε. Η Ματίνα μάς λέει για την εμπειρία της: «Όλη η προσπάθεια για μένα είναι ένα όμορφο ταξίδι με εισιτήριο διαρκείας. Γνώρισα όμορφους ανθρώπους, νέες πτυχές και δυνατότητες του εαυτού μου, γνώρισα περισσότερο την ιστορία του τόπου μου, έμαθα τεχνικές, έμαθα δημιουργούς. Το κυριότερο είναι πως γνώρισα αληθινούς και εξαιρετικούς ανθρώπους. Μια υπέροχη ομάδα που εύχομαι να συνεχίσει να υπάρχει και να γίνει μεγαλύτερη. Σας ευχαριστώ όλους, έναν έναν!»

 

Η πρόκληση που έγινε ευκαιρία

Και όλα αυτά συνέβησαν σε καθόλου ευνοϊκές συνθήκες περιορισμού και απομόνωσης, λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, τα μέλη της ομάδας είδαν τη δυσκολία ως πρόκληση και τη μετέτρεψαν σε ευκαιρία. Χρησιμοποίησαν ψηφιακά εργαλεία, αρχικά για τις συναντήσεις και τις πρόβες, που τελικά εντάχθηκαν και στο έργο. Η Έλλη μάς λέει για τον χρόνο που πέρασε με την ομάδα: «Ένα πολύ όμορφο και σημαντικό ταξίδι προς την έμπνευση και τη δημιουργικότητα, που ήταν καλά κρυμμένη. Επίσης, η συνύπαρξη με τους συγκεκριμένους ανθρώπους της ομάδας μού προσέφερε φοβερή εξέλιξη στις προσωπικές ανασφάλειες. Το προτείνω ανεπιφύλακτα!» Και η Μάρα προσθέτει: «Είναι πολλά παραπάνω από μια θεατρική ομάδα, είναι παρέα, γέλια, ανησυχίες, παιχνίδι και ενέργεια!»

 

Η πόρτα που άνοιξε

Η Καθετή, στο παρελθόν με το Smallville και τώρα με αυτό το εγχείρημα, άνοιξε μια πόρτα που δεν θα κλείσει με μία θεατρική παράσταση, αλλά θα συνεχίσει να εξελίσσεται με σκοπό την περαιτέρω προαγωγή της θεατρικής κουλτούρας και με σύμμαχο τον χρόνο.

Η Κωνσταντίνα μάς λέει: «Φανταστείτε ότι είστε μπροστά σε μια πόρτα, η οποία έχει πάνω της μια τεράστια κατακόκκινη κορδέλα. Την ανοίγετε και από μέσα βγαίνει ένα ζεστό, χρυσό φως. Όταν το διασχίσετε θα βρείτε θαυμάσιους ανθρώπους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις πόσο δημιουργικός μπορείς να γίνεις, πόση έμπνευση μπορείς να έχεις. Να ψάξεις μαζί τους και να ανακαλύψεις υπέροχες ιστορίες από το παρελθόν. Και τελικά, να τους αποκαλείς φίλους σου, και να το εννοείς, γιατί εκεί που ίσως πιστέψεις ότι πρέπει να τα παρατήσεις και ότι δεν ανήκεις εκεί, θα σου δώσουν τη δύναμη να συνεχίσεις. Αυτή η πόρτα λοιπόν οδηγεί στη Θεατρική καταγραφή Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων».

Η θεατρική καταγραφή της περιοχής μας θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με ιστορίες ανθρώπων, που, με τις πράξεις τους, μικρές και μεγάλες, ζωγραφίζουν στον καμβά της ιστορίας της περιοχής μας. Αν θέλετε να βοηθήσετε προσθέτοντας και την δική σας ιστορία στην αναζήτησή μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Ή, ακόμα καλύτερα, αν θέλετε να συμμετέχετε στην ομάδα, είναι σίγουρο πως θα νιώσετε όπως και η Μαρία, που δηλώνει: «Νιώθω πολύ τυχερή που είμαι σε αυτή την ομάδα, με αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους! Επίσης, νιώθω μεγάλη χαρά που όσο πιο πολλά μαθαίνω για τον τόπο μου τόσο πιο πολύ τον αγαπώ! Σας ευχαριστώ για όλη την εμπειρία!»

 

**Οι θεατές θα εισέρχονται στο Eco-glamping Odyssey, στον Γαλατά, από την δεύτερη είσοδο του κτήματος από τη θάλασσα (κάτω πλευρά). Στον Πόρο θα περιμένει η βάρκα «Τζων Νάκης» που θα αναχωρήσει στις 8:15 από το σημείο που φεύγουν για Ασκέλι. Η μεταφορά θα είναι δωρεάν και με επιστροφή μετά το τέλος της παράστασης.

Παρακαλούμε κάντε κράτηση λόγω περιορισμένων θέσεων.

 

Υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Κατηγορίες

Υποστηρικτές / Χορηγοί: