Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

Events

Εκδηλώσεις

Loading Events
We "adopt" a local beach
Δραστηριoτητες

«Υιοθετούμε» μια τοπική παραλία

5 Ιουνίου 21

Βαγιωνιά, Πόρος

Αγία Σωτήρα, Γαλατάς

5 Ιουνίου 2021

11:00πμ – 1:00μμ

11 Ιουνίου 2021

11:00πμ – 1:00μμ

Εθελοντική εργασία

Καθετή: 2298043825, info@katheti.gr

Δραστηριoτητες

«Υιοθετούμε» μια τοπική παραλία

5 Ιουνίου 21
Το ξέρετε ότι ένας μέσος άνθρωπος καταπίνει έως και 5 γραμμάρια πλαστικό κάθε εβδομάδα; Αυτό ισοδυναμεί με το βάρος μιας πιστωτικής κάρτας! Τα πλαστικά που καταλήγουν στη φύση περνούν στην τροφική αλυσίδα και γυρίζουν πάλι σε μας. Για να αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο πρέπει να γνωρίσουμε αυτόν τον κύκλο. Ένας τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι μέσω καταγραφής και παρακολούθησης των παράκτιων περιοχών. Γι’ αυτό και «υιοθετούμε» μια τοπική παραλία! Η Καθετή, ως μέλος της κοινοπραξίας Ec(h)o, αναλαμβάνει δράση ώστε παραλίες της περιοχής μας να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του WWF «Υιοθέτησε μια παραλία». Στην περιοχή μας οι παραλίες που υιοθετήθηκαν είναι η Βαγιωνιά στον Πόρο και η Αγία Σωτήρα στον Γαλατά. Και η δράση ξεκινάει στις 5 και 11 Ιουνίου 2021 αντίστοιχα! Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» είναι καινοτόμο και αντιμετωπίστηκε από τους Δήμους Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων πολύ θετικά. Στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά και λειτουργεί στα πλαίσιο της «επιστήμης των πολιτών». Είναι δηλαδή μια δράση με την οποία ενήλικες αλλά και παιδιά έρχονται σε επαφή με την επιστημονική μεθοδολογία.  

Η γνώση είναι δύναμη

«Υιοθετούμε» μια τοπική παραλία και καταγράφουμε τα απορρίμματα με μια πάρα πολύ απλή διαδικασία. Χρειάζεται, ιδανικά, ομάδες των 5-6 ατόμων με ένα άτομο στον συντονισμό. Οι συμμετέχοντες/-ουσες ενημερώνονται τόσο για τη μεθοδολογία όσο και για τους κανόνες ασφάλειας. Η παραλία θα πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση και να είναι εκτεθειμένη στην ανοιχτή θάλασσα. Η παρακολούθηση γίνεται τέσσερις φορές τον χρόνο: Δεκέμβριο ή Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούνιο ή Ιούλιο, Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Τα δεδομένα που συλλέγονται εισάγονται στην ανοιχτή βάση δεδομένων που βρίσκεται στον ιστότοπο του προγράμματος Η γνώση του όγκου, της προέλευσης, της σύστασης και της εποχικότητας των απορριμμάτων που συναντάμε στις παραλίες αποτελεί υπόβαθρο για έρευνα, αλλά και για ενημέρωση των πολιτών και των αρμόδιων κρατικών φορέων. Ταυτόχρονα με την καταγραφή, σκοπός μας είναι να κάνουμε και καθαρισμό των παραλιών, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, όπως το ΚΔΑΠ. Οι συνεργασίες για τον καθαρισμό θα υλοποιηθούν όταν το επιτρέψουν τα μέτρα κατά της πανδημίας.  

Ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά!

Ο υπεύθυνος του WWF για το πρόγραμμα Κωνσταντίνος Τσουκαλάς μάς λέει: «Το πιο σημαντικό πράγμα αυτήν τη στιγμή για την επιτυχία του προγράμματος είναι η συμβολή των εθελοντικών ομάδων σε όλη αυτήν τη διαδικασία. Χωρίς τις ομάδες οι οποίες εμπράκτως πηγαίνουν στις παραλίες δεν θα είχαμε κανένα αποτέλεσμα, γιατί δεν θα μπορούσαμε να απλωθούμε σε όλη την Ελλάδα. Επομένως, είναι πάρα πολύ σημαντικό να ευχαριστήσουμε τις ομάδες που συμμετέχουν και είναι το κλειδί όλου του προγράμματος». «Υιοθετούμε» μια τοπική παραλία ξεκινώντας από τη Βαγιωνιά γιατί βρίσκεται πολύ κοντά στην οριοθετημένη περιοχή για την εγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών βιομηχανικής κλίμακας (ΠΟΑΥ). Εντάχθηκε και η Αγία Σωτήρα διότι στόχος της κοινοπραξίας Ec(h)o είναι η ανάδειξη όλης της περιοχής του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων ως προορισμού αειφόρου τουρισμού. Η θάλασσα και οι ακτές είναι κύρια συστατικά στοιχεία της περιοχής μας και η ρύπανσή τους μας αφορά όλους! Η Καθετή, με τη βοήθεια των εθελοντών/-ριών της, υποστηρίζει έμπρακτα την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. Γι’ αυτό και έκανε το πρώτο βήμα, μαζί με την ομάδα Ec(h)o! Ένα βήμα που όλοι μπορούμε να ενισχύσουμε με τη συμμετοχή μας για να διαφυλάξουμε τον πλούτο της περιοχής!   Δικαιώματα κεντρικής φωτογραφίας: Ήβη Γαβριηλίδη

Κατηγορίες

Συνδιοργανωτές