Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

olive tree

Γη της ελιάς

Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι αναγνωρισμένο παγκοσμίως για την αγνότητά του, την εξαιρετική του γεύση και την υψηλή διατροφική αξία του. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Το λάδι είναι σημαντικό γεωργικό προϊόν της περιοχής μας, η οποία έχει παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.  

Η ιστορία

Η καλλιέργεια της ελιάς στην ευρύτερη περιοχή χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, το ελαιόλαδο της Τροιζηνίας συμμετέχει σε διαγωνισμούς και κερδίζει βραβεία και διακρίσεις.

Τον Ιούνιο του 2006, το λάδι Bellesi της εταιρείας «Μαγούλα Ραστώνη Α.Ε.» κρίθηκε ένα από τα πέντε καλύτερα ελαιόλαδα της Γερμανίας, στη γευστική δοκιμή που πραγματοποίησε το περιοδικό «Focus», με τον εξειδικευμένο για τρόφιμα και ποτά γευσιγνώστη Ralf Frenzel. Από το 2007, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Τροιζηνίας είναι προϊόν ΠΟΠ, με ποικιλίες την Κορωνέικη 70% και Μανάκι 30%.  

Οι σημαντικότερες ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται σήμερα στην Τροιζηνία για την παραγωγή λαδιού είναι η Κωρονέικη, η Κοθρέικη-Μανάκι, που είναι και η αρχαιότερη στην περιοχή, ενώ σε μικρότερη έκταση καλλιεργούνται τα Αγουρομάνακο, Μεγαρείτικη, Γλυκομάνακο, Καρυδολιά Τροιζηνίας, Καρυδολιά Σπετσών κ.ά.

Η Κορωνέικη είναι γνωστή για την παραγωγικότητα, τη σπιρτάδα και την πικάντική γεύση της. Το Μανάκι είναι πιο ήπιο και ευχάριστο, κατάλληλο για σαλάτες. 

Οι λοφώδεις, στην πλειονότητά τους, και ευάερες εκτάσεις όπου καλλιεργούνται οι ελιές, και ειδικότερα η ποικιλία Κοθρέικη-Μανάκι, καθώς και οι περιορισμένες βροχοπτώσεις που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλουν ώστε οι προσβολές των δέντρων από ασθένειες να είναι μειωμένες. Ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας και συγκομιδής συμβάλλει επίσης στην πολύ καλή ποιότητα των παραγόμενων ελαιόλαδων (Καλλιέργεια της ελιάς-Ποικιλία Μανάκι-στην περιοχή Αργολίδος και Τροιζηνίας). 

Στην περιοχή μας, που δικαίως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως γη της ελιάς, υπάρχουν πολλά ελαιοτριβεία, φυτωριακές μονάδες και πάρα πολλοί παραγωγοί, και αρκετοί από αυτούς προσφέρουν πλέον συσκευασμένο, επώνυμο ελαιόλαδο. Μια πρώτη έρευνα μας οδήγησε σε κάποιους από αυτούς, που έχουν προχωρήσει στη συσκευασία επώνυμων προϊόντων. 

Φυτώρια Olea

Μια πολύ σημαντική παρουσία στην περιοχή μας είναι τα φυτώρια Olea του Γιώργου Κωστελένου. O Γιώργος Κωστελένος για δεκαετίες συλλέγει πολύτιμο γενετικό υλικό ελιάς από όλο τον ελλαδικό χώρο. Το υλικό στην πλειονότητά του είναι μη επίσημα καταγεγραμμένο. 

Στις εγκαταστάσεις του φυτώριου διατηρούνται αυτή τη στιγμή περίπου 100 ελληνικές ποικιλίες ελαιόδεντρου, πολλές από τις οποίες είναι σπάνιες, και 140 ξένες. Η ενασχόλησή του με την ελιά επεκτείνεται στην έρευνα, τη μελέτη, τη διάδοση και τη διάσωση των ελληνικών ποικιλιών ελιάς.

Έχει γράψει πολλά άρθρα και βιβλία. Τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την ελιά και την ελαιοκαλλιέργεια, και τις δυνατότητες ανάπτυξής της στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η βιβλιοθήκη της φυτωριακής μονάδας. Στη μονάδα βρίσκονται σπάνια βιβλία, ελληνικά και ξένα, για το ελαιόδεντρο και την καλλιέργεια της ελιάς. 

Ελαιοτριβείο Μπουρλόκα

Στο Ελαιοτριβείο Μπουρλόκα, με επικεφαλής τον Αντώνη Μπουρλόκα, παράγεται και εμφιαλώνεται εδώ και χρόνια «Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο» της τοπικής ποικιλίας Μανάκι. 

Our Olive Oil

Το Our Olive Oil είναι προϊόν που προέρχεται από την ποικιλία Μανάκι του αγροκτήματος της οικογένειας Σαμπάνη. Ο Αναστάσιος Σαμπάνης εφαρμόζει ήπια και εκτατική καλλιέργεια, με τη συλλογή του καρπού να γίνεται χειρωνακτικά, με αποτέλεσμα να παράγεται ελαιόλαδο άριστης ποιότητας. 

Το σύνολο της παραγωγής είναι πιστοποιημένο και ανήκει στην κατηγορία «Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο». Μεγάλο μέρος της συγκαταλέγεται στην κατηγορία «Premium».  

Theseus

Το αγνό «Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο» Theseus παράγεται από ελαιόδεντρα που βρίσκονται στη Τροιζήνα και καλλιεργούνται από την οικογένεια Κατσίγκρα. 

Πληροί όλες τις προδιαγραφές ενός υψηλής ποιότητας, 100% φυσικής παραγωγής ελαιόλαδου, χωρίς καθόλου χημικά επιπρόσθετα στοιχεία, και το 2021 απέσπασε το χρυσό βραβείο από τον οργανισμό Greek Taste Beyond Borders, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Tombazis Olive Grove

Το κτήμα Τομπάζη (Tombazis Olive Grove) βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή του Γαλατά Τροιζηνίας. Το κτήμα έχει μεγάλη ιστορία και το ελαιόλαδο που παρήγαγε πήρε χρυσό μετάλλιο στην παγκόσμια έκθεση του Παρισιού το 1900. Ο σημερινός ιδιοκτήτης του Αριστοτέλης Παναγιώταρος καλλιεργεί με οικολογικό τρόπο ελαιόδεντρα της ποικιλίας Κορωνέικη και παράγει υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, που έχει αποσπάσει το χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό ATHENA. 

Η Καθετή πιστεύει πως τα τοπικά προϊόντα αντικατοπτρίζουν τον χαρακτήρα της περιοχής μας, αλλά και των ανθρώπων της. Έχουν τη δύναμη να μας ανοίξουν πολύ περισσότερους δρόμους από αυτούς που μπορούμε να φανταστούμε. Αυτή η γη της ελιάς έχει μεγάλη παράδοση στο ποιοτικό ελαιόλαδο και έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση εδώ και πολλά χρόνια. Η ποιότητα του λαδιού της Τροιζηνίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, μπορεί να οδηγήσει σε νέα μονοπάτια, όπως αυτό του γαστρονομικού τουρισμού και του αγροτοτουρισμού, που περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλαίσιο του αειφόρου τουρισμού

Δικαιώματα κεντρικής φωτογραφίας: Albers Astrid

summer-activities
Προηγουμενο Αρθρο
Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21;
01 Οκτωβριου 2021
Επομενο Αρθρο
Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες»
01 Οκτωβριου 2021

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.