olive tree

Γη της ελιάς

Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι αναγνωρισμένο παγκοσμίως για την αγνότητά του, την εξαιρετική του γεύση και την υψηλή διατροφική αξία του. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Το λάδι είναι σημαντικό γεωργικό προϊόν της περιοχής μας, η οποία έχει παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.  

Η ιστορία

Η καλλιέργεια της ελιάς στην ευρύτερη περιοχή χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, το ελαιόλαδο της Τροιζηνίας συμμετέχει σε διαγωνισμούς και κερδίζει βραβεία και διακρίσεις.

Τον Ιούνιο του 2006, το λάδι Bellesi της εταιρείας «Μαγούλα Ραστώνη Α.Ε.» κρίθηκε ένα από τα πέντε καλύτερα ελαιόλαδα της Γερμανίας, στη γευστική δοκιμή που πραγματοποίησε το περιοδικό «Focus», με τον εξειδικευμένο για τρόφιμα και ποτά γευσιγνώστη Ralf Frenzel. Από το 2007, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Τροιζηνίας είναι προϊόν ΠΟΠ, με ποικιλίες την Κορωνέικη 70% και Μανάκι 30%.  

Οι σημαντικότερες ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται σήμερα στην Τροιζηνία για την παραγωγή λαδιού είναι η Κωρονέικη, η Κοθρέικη-Μανάκι, που είναι και η αρχαιότερη στην περιοχή, ενώ σε μικρότερη έκταση καλλιεργούνται τα Αγουρομάνακο, Μεγαρείτικη, Γλυκομάνακο, Καρυδολιά Τροιζηνίας, Καρυδολιά Σπετσών κ.ά.

Η Κορωνέικη είναι γνωστή για την παραγωγικότητα, τη σπιρτάδα και την πικάντική γεύση της. Το Μανάκι είναι πιο ήπιο και ευχάριστο, κατάλληλο για σαλάτες. 

Οι λοφώδεις, στην πλειονότητά τους, και ευάερες εκτάσεις όπου καλλιεργούνται οι ελιές, και ειδικότερα η ποικιλία Κοθρέικη-Μανάκι, καθώς και οι περιορισμένες βροχοπτώσεις που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλουν ώστε οι προσβολές των δέντρων από ασθένειες να είναι μειωμένες. Ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας και συγκομιδής συμβάλλει επίσης στην πολύ καλή ποιότητα των παραγόμενων ελαιόλαδων (Καλλιέργεια της ελιάς-Ποικιλία Μανάκι-στην περιοχή Αργολίδος και Τροιζηνίας). 

Στην περιοχή μας, που δικαίως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως γη της ελιάς, υπάρχουν πολλά ελαιοτριβεία, φυτωριακές μονάδες και πάρα πολλοί παραγωγοί, και αρκετοί από αυτούς προσφέρουν πλέον συσκευασμένο, επώνυμο ελαιόλαδο. Μια πρώτη έρευνα μας οδήγησε σε κάποιους από αυτούς, που έχουν προχωρήσει στη συσκευασία επώνυμων προϊόντων. 

Φυτώρια Olea

Μια πολύ σημαντική παρουσία στην περιοχή μας είναι τα φυτώρια Olea του Γιώργου Κωστελένου. O Γιώργος Κωστελένος για δεκαετίες συλλέγει πολύτιμο γενετικό υλικό ελιάς από όλο τον ελλαδικό χώρο. Το υλικό στην πλειονότητά του είναι μη επίσημα καταγεγραμμένο. 

Στις εγκαταστάσεις του φυτώριου διατηρούνται αυτή τη στιγμή περίπου 100 ελληνικές ποικιλίες ελαιόδεντρου, πολλές από τις οποίες είναι σπάνιες, και 140 ξένες. Η ενασχόλησή του με την ελιά επεκτείνεται στην έρευνα, τη μελέτη, τη διάδοση και τη διάσωση των ελληνικών ποικιλιών ελιάς.

Έχει γράψει πολλά άρθρα και βιβλία. Τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την ελιά και την ελαιοκαλλιέργεια, και τις δυνατότητες ανάπτυξής της στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η βιβλιοθήκη της φυτωριακής μονάδας. Στη μονάδα βρίσκονται σπάνια βιβλία, ελληνικά και ξένα, για το ελαιόδεντρο και την καλλιέργεια της ελιάς. 

Ελαιοτριβείο Μπουρλόκα

Στο Ελαιοτριβείο Μπουρλόκα, με επικεφαλής τον Αντώνη Μπουρλόκα, παράγεται και εμφιαλώνεται εδώ και χρόνια «Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο» της τοπικής ποικιλίας Μανάκι. 

Our Olive Oil

Το Our Olive Oil είναι προϊόν που προέρχεται από την ποικιλία Μανάκι του αγροκτήματος της οικογένειας Σαμπάνη. Ο Αναστάσιος Σαμπάνης εφαρμόζει ήπια και εκτατική καλλιέργεια, με τη συλλογή του καρπού να γίνεται χειρωνακτικά, με αποτέλεσμα να παράγεται ελαιόλαδο άριστης ποιότητας. 

Το σύνολο της παραγωγής είναι πιστοποιημένο και ανήκει στην κατηγορία «Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο». Μεγάλο μέρος της συγκαταλέγεται στην κατηγορία «Premium».  

Theseus

Το αγνό «Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο» Theseus παράγεται από ελαιόδεντρα που βρίσκονται στη Τροιζήνα και καλλιεργούνται από την οικογένεια Κατσίγκρα. 

Πληροί όλες τις προδιαγραφές ενός υψηλής ποιότητας, 100% φυσικής παραγωγής ελαιόλαδου, χωρίς καθόλου χημικά επιπρόσθετα στοιχεία, και το 2021 απέσπασε το χρυσό βραβείο από τον οργανισμό Greek Taste Beyond Borders, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Tombazis Olive Grove

Το κτήμα Τομπάζη (Tombazis Olive Grove) βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή του Γαλατά Τροιζηνίας. Το κτήμα έχει μεγάλη ιστορία και το ελαιόλαδο που παρήγαγε πήρε χρυσό μετάλλιο στην παγκόσμια έκθεση του Παρισιού το 1900. Ο σημερινός ιδιοκτήτης του Αριστοτέλης Παναγιώταρος καλλιεργεί με οικολογικό τρόπο ελαιόδεντρα της ποικιλίας Κορωνέικη και παράγει υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, που έχει αποσπάσει το χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό ATHENA. 

Η Καθετή πιστεύει πως τα τοπικά προϊόντα αντικατοπτρίζουν τον χαρακτήρα της περιοχής μας, αλλά και των ανθρώπων της. Έχουν τη δύναμη να μας ανοίξουν πολύ περισσότερους δρόμους από αυτούς που μπορούμε να φανταστούμε. Αυτή η γη της ελιάς έχει μεγάλη παράδοση στο ποιοτικό ελαιόλαδο και έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση εδώ και πολλά χρόνια. Η ποιότητα του λαδιού της Τροιζηνίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, μπορεί να οδηγήσει σε νέα μονοπάτια, όπως αυτό του γαστρονομικού τουρισμού και του αγροτοτουρισμού, που περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλαίσιο του αειφόρου τουρισμού

Δικαιώματα κεντρικής φωτογραφίας: Albers Astrid

summer-activities
Προηγουμενο Αρθρο
Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21;
01 Οκτωβριου 2021
Επομενο Αρθρο
Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες»
01 Οκτωβριου 2021

Πρόσφατα Νέα

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fires-featured-image
01 Σεπτεμβρίου 2021

Η στήριξη του τόπου μας στους πυρόπληκτους έδειξε την ανθρωπιά και την ενσυναίσθηση της μικρής μας κοινωνίας.