
Γη της ελιάς
Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι αναγνωρισμένο παγκοσμίως για την αγνότητά του, την εξαιρετική του γεύση και την υψηλή διατροφική αξία του. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Το λάδι είναι σημαντικό γεωργικό προϊόν της περιοχής μας, η οποία έχει παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Η ιστορία

Η καλλιέργεια της ελιάς στην ευρύτερη περιοχή χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, το ελαιόλαδο της Τροιζηνίας συμμετέχει σε διαγωνισμούς και κερδίζει βραβεία και διακρίσεις.
Τον Ιούνιο του 2006, το λάδι Bellesi της εταιρείας «Μαγούλα Ραστώνη Α.Ε.» κρίθηκε ένα από τα πέντε καλύτερα ελαιόλαδα της Γερμανίας, στη γευστική δοκιμή που πραγματοποίησε το περιοδικό «Focus», με τον εξειδικευμένο για τρόφιμα και ποτά γευσιγνώστη Ralf Frenzel. Από το 2007, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Τροιζηνίας είναι προϊόν ΠΟΠ, με ποικιλίες την Κορωνέικη 70% και Μανάκι 30%.
Οι σημαντικότερες ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται σήμερα στην Τροιζηνία για την παραγωγή λαδιού είναι η Κωρονέικη, η Κοθρέικη-Μανάκι, που είναι και η αρχαιότερη στην περιοχή, ενώ σε μικρότερη έκταση καλλιεργούνται τα Αγουρομάνακο, Μεγαρείτικη, Γλυκομάνακο, Καρυδολιά Τροιζηνίας, Καρυδολιά Σπετσών κ.ά.

Η Κορωνέικη είναι γνωστή για την παραγωγικότητα, τη σπιρτάδα και την πικάντική γεύση της. Το Μανάκι είναι πιο ήπιο και ευχάριστο, κατάλληλο για σαλάτες.
Οι λοφώδεις, στην πλειονότητά τους, και ευάερες εκτάσεις όπου καλλιεργούνται οι ελιές, και ειδικότερα η ποικιλία Κοθρέικη-Μανάκι, καθώς και οι περιορισμένες βροχοπτώσεις που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλουν ώστε οι προσβολές των δέντρων από ασθένειες να είναι μειωμένες. Ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας και συγκομιδής συμβάλλει επίσης στην πολύ καλή ποιότητα των παραγόμενων ελαιόλαδων (Καλλιέργεια της ελιάς-Ποικιλία Μανάκι-στην περιοχή Αργολίδος και Τροιζηνίας).

Στην περιοχή μας, που δικαίως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως γη της ελιάς, υπάρχουν πολλά ελαιοτριβεία, φυτωριακές μονάδες και πάρα πολλοί παραγωγοί, και αρκετοί από αυτούς προσφέρουν πλέον συσκευασμένο, επώνυμο ελαιόλαδο. Μια πρώτη έρευνα μας οδήγησε σε κάποιους από αυτούς, που έχουν προχωρήσει στη συσκευασία επώνυμων προϊόντων.
Φυτώρια Olea
Μια πολύ σημαντική παρουσία στην περιοχή μας είναι τα φυτώρια Olea του Γιώργου Κωστελένου. O Γιώργος Κωστελένος για δεκαετίες συλλέγει πολύτιμο γενετικό υλικό ελιάς από όλο τον ελλαδικό χώρο. Το υλικό στην πλειονότητά του είναι μη επίσημα καταγεγραμμένο.
Στις εγκαταστάσεις του φυτώριου διατηρούνται αυτή τη στιγμή περίπου 100 ελληνικές ποικιλίες ελαιόδεντρου, πολλές από τις οποίες είναι σπάνιες, και 140 ξένες. Η ενασχόλησή του με την ελιά επεκτείνεται στην έρευνα, τη μελέτη, τη διάδοση και τη διάσωση των ελληνικών ποικιλιών ελιάς.

Έχει γράψει πολλά άρθρα και βιβλία. Τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την ελιά και την ελαιοκαλλιέργεια, και τις δυνατότητες ανάπτυξής της στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η βιβλιοθήκη της φυτωριακής μονάδας. Στη μονάδα βρίσκονται σπάνια βιβλία, ελληνικά και ξένα, για το ελαιόδεντρο και την καλλιέργεια της ελιάς.
Ελαιοτριβείο Μπουρλόκα

Στο Ελαιοτριβείο Μπουρλόκα, με επικεφαλής τον Αντώνη Μπουρλόκα, παράγεται και εμφιαλώνεται εδώ και χρόνια «Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο» της τοπικής ποικιλίας Μανάκι.
Our Olive Oil
Το Our Olive Oil είναι προϊόν που προέρχεται από την ποικιλία Μανάκι του αγροκτήματος της οικογένειας Σαμπάνη. Ο Αναστάσιος Σαμπάνης εφαρμόζει ήπια και εκτατική καλλιέργεια, με τη συλλογή του καρπού να γίνεται χειρωνακτικά, με αποτέλεσμα να παράγεται ελαιόλαδο άριστης ποιότητας.

Το σύνολο της παραγωγής είναι πιστοποιημένο και ανήκει στην κατηγορία «Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο». Μεγάλο μέρος της συγκαταλέγεται στην κατηγορία «Premium».
Theseus
Το αγνό «Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο» Theseus παράγεται από ελαιόδεντρα που βρίσκονται στη Τροιζήνα και καλλιεργούνται από την οικογένεια Κατσίγκρα.

Πληροί όλες τις προδιαγραφές ενός υψηλής ποιότητας, 100% φυσικής παραγωγής ελαιόλαδου, χωρίς καθόλου χημικά επιπρόσθετα στοιχεία, και το 2021 απέσπασε το χρυσό βραβείο από τον οργανισμό Greek Taste Beyond Borders, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Tombazis Olive Grove
Το κτήμα Τομπάζη (Tombazis Olive Grove) βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή του Γαλατά Τροιζηνίας. Το κτήμα έχει μεγάλη ιστορία και το ελαιόλαδο που παρήγαγε πήρε χρυσό μετάλλιο στην παγκόσμια έκθεση του Παρισιού το 1900. Ο σημερινός ιδιοκτήτης του Αριστοτέλης Παναγιώταρος καλλιεργεί με οικολογικό τρόπο ελαιόδεντρα της ποικιλίας Κορωνέικη και παράγει υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, που έχει αποσπάσει το χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό ATHENA.

Η Καθετή πιστεύει πως τα τοπικά προϊόντα αντικατοπτρίζουν τον χαρακτήρα της περιοχής μας, αλλά και των ανθρώπων της. Έχουν τη δύναμη να μας ανοίξουν πολύ περισσότερους δρόμους από αυτούς που μπορούμε να φανταστούμε. Αυτή η γη της ελιάς έχει μεγάλη παράδοση στο ποιοτικό ελαιόλαδο και έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση εδώ και πολλά χρόνια. Η ποιότητα του λαδιού της Τροιζηνίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, μπορεί να οδηγήσει σε νέα μονοπάτια, όπως αυτό του γαστρονομικού τουρισμού και του αγροτοτουρισμού, που περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλαίσιο του αειφόρου τουρισμού.
Δικαιώματα κεντρικής φωτογραφίας: Albers Astrid