Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

passage

Η απήχηση της θεατρικής παράστασης «Πέρασμα»

Όταν οι άνθρωποι έρχονται κοντά, προσπαθώντας να πραγματοποιήσουν έναν κοινό στόχο, δημιουργούν μικρά και μεγάλα θαύματα. Κάτι τέτοιο έγινε και με την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Καθετής. Η έρευνα της τοπικής ιστορίας και οι αυτοσχεδιασμοί έφεραν την έμπνευση στην ομάδα και δημιουργήθηκε το «Πέρασμα». Η απήχηση της θεατρικής παράστασης «Πέρασμα» και η επίδρασή της στους θεατές αποτέλεσαν και την ανταμοιβή της προσπάθειας. 

Η θεατρική παράσταση «Πέρασμα» ήταν μια ερασιτεχνική παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντο. Η παράσταση είναι αποτέλεσμα του εργαστηρίου «Θεατρική καταγραφή Πόρου, Τροιζηνίας και Μεθάνων». Παρουσιάστηκε στις 29 Αυγούστου στο Ανοιχτό Θέατρο Καμένης Χώρας στα Μέθανα, στις 30 Αυγούστου στο eco-glamping Odyssey στον Γαλατά και στις 26 Σεπτεμβρίου στο Σινέ Διάνα στον Πόρο.

Φωτ. 1: Η παράσταση στα Μέθανα

Τα μέλη της θεατρικής ομάδας, ντυμένα στα λευκά, με ένα μονόχρωμο φουλάρι σε άλλο χρώμα η καθεμιά και ελάχιστα άλλα σκηνικά αντικείμενα, άφησαν χώρο στην φαντασία μας να φτιάξει την εικόνα που προτιμούσε για την κάθε ιστορία που παρουσίαζαν. 

Η επίδραση στους θεατές

Την παράσταση παρακολούθησαν συνολικά πάνω από 200 θεατές. Ποια ήταν η απήχηση της θεατρικής παράστασης «Πέρασμα» σε αυτό το κοινό; Προκάλεσε συγκίνηση και γέλιο, και απέσπασε πολλά θετικά σχόλια. Μια θεατής, η Εμμανουέλα, μας λέει τις εντυπώσεις της από την παράσταση: «Είχα τη χαρά να βρεθώ στην Καμένη Χώρα των Μεθάνων, στο πέτρινο θεατράκι, σε ένα μέρος από αυτά που ο χρόνος έχει σταματήσει. Μέσα σε αυτό το λιτό αλλά τόσο επιβλητικό τοπίο, παρακολούθησα την εξαιρετική θεατρική παράσταση της Καθετής “Πέρασμα”, μια παράσταση ιδιαίτερη και απαλλαγμένη από σκηνοθετικές ή αφηγηματικές αμετροέπειες. Ένα “Πέρασμα” στην ιστορία, δοσμένο με αγάπη, τρυφερότητα και σεβασμό σε στιγμές και γεγονότα που χαρακτήρισαν τον τόπο αυτό».

Φωτ. 2: Η παράσταση στον Πόρο

Ιστορίες από τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, που συγκεντρώθηκαν και μεταμορφώθηκαν σε θεατρικό έργο. Και όλα αυτά χάρη στο μεράκι της ομάδας, που δούλευε για έναν χρόνο περίπου, κάτω από δύσκολες συνθήκες περιορισμού, λόγω της πανδημίας.

Η Σοφία, που παρακολούθησε την παράσταση στον Πόρο, αναφέρει: «Θα μπορούσαμε να γράφουμε ώρες για αυτήν την παράσταση. Το μόνο που θα πούμε είναι ότι η καταπληκτική ομάδα της Καθετής έχει κάνει απίστευτη δουλειά. Η παράσταση είναι μια αναδρομή στο παρελθόν του τόπου. Μέσα από διάφορες ιστορίες, γελάσαμε, δακρύσαμε. Γίναμε σοφότεροι μετά απ’ όλα αυτά που μας δίδαξε το “Πέρασμα”. Χίλια μπράβο στα κορίτσια, που μας ταξίδεψαν απόψε. Ευχαριστούμε πολύ πολύ». 

Η Καθετή, με αυτό το εγχείρημα, άνοιξε μια πόρτα που δεν θα κλείσει με μία θεατρική παράσταση, αλλά θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Αυτή η πόρτα οδηγεί στη «Θεατρική καταγραφή Πόρου, Τροιζηνίας και Μεθάνων». 

Υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Προηγουμενο Αρθρο
Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες»
01 Οκτωβριου 2021
volunteering
Επομενο Αρθρο
Εθελοντισμός και πρακτική άσκηση στην Καθετή
25 Οκτωβριου 2021

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!

Korfos fish farm
10 Μαΐου 2024

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.