Η απήχηση της θεατρικής παράστασης «Πέρασμα»
Όταν οι άνθρωποι έρχονται κοντά, προσπαθώντας να πραγματοποιήσουν έναν κοινό στόχο, δημιουργούν μικρά και μεγάλα θαύματα. Κάτι τέτοιο έγινε και με την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Καθετής. Η έρευνα της τοπικής ιστορίας και οι αυτοσχεδιασμοί έφεραν την έμπνευση στην ομάδα και δημιουργήθηκε το «Πέρασμα». Η απήχηση της θεατρικής παράστασης «Πέρασμα» και η επίδρασή της στους θεατές αποτέλεσαν και την ανταμοιβή της προσπάθειας.
Η θεατρική παράσταση «Πέρασμα» ήταν μια ερασιτεχνική παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντο. Η παράσταση είναι αποτέλεσμα του εργαστηρίου «Θεατρική καταγραφή Πόρου, Τροιζηνίας και Μεθάνων». Παρουσιάστηκε στις 29 Αυγούστου στο Ανοιχτό Θέατρο Καμένης Χώρας στα Μέθανα, στις 30 Αυγούστου στο eco-glamping Odyssey στον Γαλατά και στις 26 Σεπτεμβρίου στο Σινέ Διάνα στον Πόρο.
Τα μέλη της θεατρικής ομάδας, ντυμένα στα λευκά, με ένα μονόχρωμο φουλάρι σε άλλο χρώμα η καθεμιά και ελάχιστα άλλα σκηνικά αντικείμενα, άφησαν χώρο στην φαντασία μας να φτιάξει την εικόνα που προτιμούσε για την κάθε ιστορία που παρουσίαζαν.
Η επίδραση στους θεατές
Την παράσταση παρακολούθησαν συνολικά πάνω από 200 θεατές. Ποια ήταν η απήχηση της θεατρικής παράστασης «Πέρασμα» σε αυτό το κοινό; Προκάλεσε συγκίνηση και γέλιο, και απέσπασε πολλά θετικά σχόλια. Μια θεατής, η Εμμανουέλα, μας λέει τις εντυπώσεις της από την παράσταση: «Είχα τη χαρά να βρεθώ στην Καμένη Χώρα των Μεθάνων, στο πέτρινο θεατράκι, σε ένα μέρος από αυτά που ο χρόνος έχει σταματήσει. Μέσα σε αυτό το λιτό αλλά τόσο επιβλητικό τοπίο, παρακολούθησα την εξαιρετική θεατρική παράσταση της Καθετής “Πέρασμα”, μια παράσταση ιδιαίτερη και απαλλαγμένη από σκηνοθετικές ή αφηγηματικές αμετροέπειες. Ένα “Πέρασμα” στην ιστορία, δοσμένο με αγάπη, τρυφερότητα και σεβασμό σε στιγμές και γεγονότα που χαρακτήρισαν τον τόπο αυτό».
Ιστορίες από τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, που συγκεντρώθηκαν και μεταμορφώθηκαν σε θεατρικό έργο. Και όλα αυτά χάρη στο μεράκι της ομάδας, που δούλευε για έναν χρόνο περίπου, κάτω από δύσκολες συνθήκες περιορισμού, λόγω της πανδημίας.
Η Σοφία, που παρακολούθησε την παράσταση στον Πόρο, αναφέρει: «Θα μπορούσαμε να γράφουμε ώρες για αυτήν την παράσταση. Το μόνο που θα πούμε είναι ότι η καταπληκτική ομάδα της Καθετής έχει κάνει απίστευτη δουλειά. Η παράσταση είναι μια αναδρομή στο παρελθόν του τόπου. Μέσα από διάφορες ιστορίες, γελάσαμε, δακρύσαμε. Γίναμε σοφότεροι μετά απ’ όλα αυτά που μας δίδαξε το “Πέρασμα”. Χίλια μπράβο στα κορίτσια, που μας ταξίδεψαν απόψε. Ευχαριστούμε πολύ πολύ».
Η Καθετή, με αυτό το εγχείρημα, άνοιξε μια πόρτα που δεν θα κλείσει με μία θεατρική παράσταση, αλλά θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Αυτή η πόρτα οδηγεί στη «Θεατρική καταγραφή Πόρου, Τροιζηνίας και Μεθάνων».
Υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.