Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

despina-kappi-talks-to-us

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά

Η Δέσποινα Καππή έχει πτυχίο Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία στο ICPS και τις Σπουδές Φύλου στο Umea University της Σουηδίας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με ζητήματα Ψυχολογίας και Φύλου. Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για τα πλεονεκτήματα της ψυχοθεραπείας εκφράζοντας την πεποίθηση πως η πρόσβαση σε μια τέτοια υπηρεσία είναι πολύ σημαντική για την εσωτερική ενδυνάμωση του ατόμου και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της καθημερινότητας. 

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας. 

Είμαι εκπαιδευόμενη ψυχοθεραπεύτρια, στην Προσωποκεντρική Προσέγγιση. Με βάση την προσωπική μου θεραπεία, που είναι απαραίτητη σε αυτό το επάγγελμα, θεωρώ ότι τα βασικά στοιχεία της δουλειάς μου είναι η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός και η μη κριτική. 

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή; 

Είμαι από την Αθήνα, αλλά 10 χρονών μετακόμισα στον Πόρο. Πέρασα όλη μου την προ-εφηβική και εφηβική ηλικία στο νησί. Έφυγα στα 19 μου για σπουδές. Έχω στενούς δεσμούς με την περιοχή ακόμη, καθώς πολλοί δικοί μου άνθρωποι ζουν εδώ. 

Πώς έχουν επηρεαστεί η εργασία και η ζωή σας από την οικονομική κρίση αρχικά και τώρα από την υγειονομική και πώς το αντιμετωπίζετε; 

Δυστυχώς, λόγω την κρίσης, αναγκάζομαι να εργάζομαι ακόμη παράλληλα και στην εστίαση. Ήταν πάντα η εύκολη λύση για τα νεαρότερα άτομα, όμως, λόγω της πανδημίας, περνάει μεγάλη κρίση σαν κλάδος. Ελπίζω να μπορέσω σύντομα να αφιερωθώ σε κάποια δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών μου. 

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας; 

Από γνώσεις, νομίζω ότι ποιο καθοριστικό ρόλο παίζουν, σε όλους τους τομείς της δουλειάς μου, τα εφόδια που παίρνω από την προσωπική μου θεραπεία. Σε σχέση με την προσωπικότητά μου, με βοηθάει αρκετά το ότι δεν τα παρατάω και ότι (προσπαθώ να) έχω ενσυναίσθηση. 

Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό ή και στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά; 

Θα ήθελα πολύ να μάθω να μην παίρνω τα πάντα προσωπικά. Είναι κάτι που δημιουργεί ένα ντόμινο αρνητικότητας σε όλη μου τη μέρα. Είναι ένα από τα βασικά στοιχεία μου που με ενοχλούν και θα ήθελα να βελτιώσω. Επίσης, ορισμένες φορές, δυσκολεύομαι να πάρω πρωτοβουλίες και να κάνω μια καινούργια κίνηση σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο, λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης. 

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας; 

Νομίζω και στις δύο περιπτώσεις είναι ο χρόνος το κοινό σημείο. Από τη μια, νιώθω ότι έχασα πολύτιμο χρόνο με αποτυχία στις πανελλήνιες και κάποιες καθυστερήσεις στο να τελειώσω στις σπουδές μου. Από την άλλη, πιστεύω ότι ο περισσότερος χρόνος που χρειάστηκα για να τελειώσω μου έδωσε πολλές ευκαιρίες για πρακτική στο εξωτερικό, πολύ ενδιαφέρουσες εργασίες και φυσικά, φιλίες. Θα ήθελα σίγουρα να έχω καταφέρει περισσότερα σε αυτή την ηλικία, αλλά, ταυτόχρονα, δεν νομίζω ότι θα άλλαζα κάτι, αν μπορούσα. 

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε; 

Να κάνει πολλή προσωπική θεραπεία και να προσπαθεί να αποβάλει τα κοινωνικά στερεότυπα. Ως προς τις σπουδές, δεν υπάρχουν συμβουλές. Υπάρχουν άπειρα προγράμματα με πολλές προοπτικές, ανάλογα με τα όνειρα του κάθε ατόμου. 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα; 

Θα ήθελα σε σύντομο χρόνο να αποκτήσω το δικό μου γραφείο, για να δέχομαι εκεί τους πελάτες μου. Αργότερα, θα ήθελα σίγουρα να διδάσκω σε κάποιο πανεπιστήμιο, σε τμήμα Σπουδών Φύλου. 

Τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε; 

Είναι καιρός νομίζω να αρχίσει η ψυχική υγεία να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται και η σωματική. Το να ζητάμε βοήθεια είναι πολλές φορές η μόνη λύση, αλλά υπάρχουν πολλά ταμπού γύρω από το θέμα. Ας κανονικοποιήσουμε την αυτοφροντίδα μέσω της θεραπείας και της εξερεύνησης του εαυτού. Θα ήθελα πολύ να συνεισφέρω στο να μειωθεί το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία στην περιοχή, όπως επίσης και να βοηθηθούν οι άνθρωποι που το χρειάζονται. 

oi-filoi-tis-paradosis
Προηγουμενο Αρθρο
Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης»
23 Δεκεμβριου 2021
sillogos poriotissa
Επομενο Αρθρο
Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα»
25 Ιανουαριου 2022

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

28 Μαΐου 2024

Φέτος το καλοκαίρι μια πανδαισία φωτογραφικών τοπίων θα πλημυρίσει την Πούντα. Το iFocus.gr σε συνεργασία με την Καθετή διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Πόρου και σας καλεί να λάβετε μέρος. Ο Διαγωνισμός του iFocus.gr ξεκινά την Πέμπτη 9 Μαΐου και λήγει την Κυριακή 1 Ιουλίου στις 23:59.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!