despina-kappi-talks-to-us

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά

Η Δέσποινα Καππή έχει πτυχίο Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία στο ICPS και τις Σπουδές Φύλου στο Umea University της Σουηδίας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με ζητήματα Ψυχολογίας και Φύλου. Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για τα πλεονεκτήματα της ψυχοθεραπείας εκφράζοντας την πεποίθηση πως η πρόσβαση σε μια τέτοια υπηρεσία είναι πολύ σημαντική για την εσωτερική ενδυνάμωση του ατόμου και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της καθημερινότητας. 

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας. 

Είμαι εκπαιδευόμενη ψυχοθεραπεύτρια, στην Προσωποκεντρική Προσέγγιση. Με βάση την προσωπική μου θεραπεία, που είναι απαραίτητη σε αυτό το επάγγελμα, θεωρώ ότι τα βασικά στοιχεία της δουλειάς μου είναι η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός και η μη κριτική. 

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή; 

Είμαι από την Αθήνα, αλλά 10 χρονών μετακόμισα στον Πόρο. Πέρασα όλη μου την προ-εφηβική και εφηβική ηλικία στο νησί. Έφυγα στα 19 μου για σπουδές. Έχω στενούς δεσμούς με την περιοχή ακόμη, καθώς πολλοί δικοί μου άνθρωποι ζουν εδώ. 

Πώς έχουν επηρεαστεί η εργασία και η ζωή σας από την οικονομική κρίση αρχικά και τώρα από την υγειονομική και πώς το αντιμετωπίζετε; 

Δυστυχώς, λόγω την κρίσης, αναγκάζομαι να εργάζομαι ακόμη παράλληλα και στην εστίαση. Ήταν πάντα η εύκολη λύση για τα νεαρότερα άτομα, όμως, λόγω της πανδημίας, περνάει μεγάλη κρίση σαν κλάδος. Ελπίζω να μπορέσω σύντομα να αφιερωθώ σε κάποια δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών μου. 

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας; 

Από γνώσεις, νομίζω ότι ποιο καθοριστικό ρόλο παίζουν, σε όλους τους τομείς της δουλειάς μου, τα εφόδια που παίρνω από την προσωπική μου θεραπεία. Σε σχέση με την προσωπικότητά μου, με βοηθάει αρκετά το ότι δεν τα παρατάω και ότι (προσπαθώ να) έχω ενσυναίσθηση. 

Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό ή και στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά; 

Θα ήθελα πολύ να μάθω να μην παίρνω τα πάντα προσωπικά. Είναι κάτι που δημιουργεί ένα ντόμινο αρνητικότητας σε όλη μου τη μέρα. Είναι ένα από τα βασικά στοιχεία μου που με ενοχλούν και θα ήθελα να βελτιώσω. Επίσης, ορισμένες φορές, δυσκολεύομαι να πάρω πρωτοβουλίες και να κάνω μια καινούργια κίνηση σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο, λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης. 

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας; 

Νομίζω και στις δύο περιπτώσεις είναι ο χρόνος το κοινό σημείο. Από τη μια, νιώθω ότι έχασα πολύτιμο χρόνο με αποτυχία στις πανελλήνιες και κάποιες καθυστερήσεις στο να τελειώσω στις σπουδές μου. Από την άλλη, πιστεύω ότι ο περισσότερος χρόνος που χρειάστηκα για να τελειώσω μου έδωσε πολλές ευκαιρίες για πρακτική στο εξωτερικό, πολύ ενδιαφέρουσες εργασίες και φυσικά, φιλίες. Θα ήθελα σίγουρα να έχω καταφέρει περισσότερα σε αυτή την ηλικία, αλλά, ταυτόχρονα, δεν νομίζω ότι θα άλλαζα κάτι, αν μπορούσα. 

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε; 

Να κάνει πολλή προσωπική θεραπεία και να προσπαθεί να αποβάλει τα κοινωνικά στερεότυπα. Ως προς τις σπουδές, δεν υπάρχουν συμβουλές. Υπάρχουν άπειρα προγράμματα με πολλές προοπτικές, ανάλογα με τα όνειρα του κάθε ατόμου. 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα; 

Θα ήθελα σε σύντομο χρόνο να αποκτήσω το δικό μου γραφείο, για να δέχομαι εκεί τους πελάτες μου. Αργότερα, θα ήθελα σίγουρα να διδάσκω σε κάποιο πανεπιστήμιο, σε τμήμα Σπουδών Φύλου. 

Τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε; 

Είναι καιρός νομίζω να αρχίσει η ψυχική υγεία να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται και η σωματική. Το να ζητάμε βοήθεια είναι πολλές φορές η μόνη λύση, αλλά υπάρχουν πολλά ταμπού γύρω από το θέμα. Ας κανονικοποιήσουμε την αυτοφροντίδα μέσω της θεραπείας και της εξερεύνησης του εαυτού. Θα ήθελα πολύ να συνεισφέρω στο να μειωθεί το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία στην περιοχή, όπως επίσης και να βοηθηθούν οι άνθρωποι που το χρειάζονται. 

oi-filoi-tis-paradosis
Προηγουμενο Αρθρο
Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης»
23 Δεκεμβριου 2021
sillogos poriotissa
Επομενο Αρθρο
Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα»
25 Ιανουαριου 2022

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.