yuren-featured-image

Η εμπειρία ενός Κινέζου ασκούμενου από τον τόπο μας

Ο Γιούρεν Τσου είναι φοιτητής επικοινωνίας στις ΗΠΑ. Φέτος το καλοκαίρι έκανε την πρακτική του εξ αποστάσεως με την Καθετή. Το 2021 η Καθετή ξεκίνησε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, για να προσφέρει δυνατότητα πρακτικής εξ αποστάσεως σε φοιτητές του. Μια συνεργασία που θα συνεχιστεί στο μέλλον και είναι πολύ σημαντική. Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν την τοπική περιοχή και την Ελλάδα μέσω της Καθετής και λειτουργούν ως πρεσβευτές τους στον τόπο των σπουδών τους, αλλά και στον τόπο καταγωγής τους, που μπορεί να είναι οπουδήποτε στον κόσμο. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η εμπειρία ενός Κινέζου ασκούμενου από τον τόπο μας και πώς περιγράφει ο ίδιος την πρώτη του επαφή με την Ελλάδα: 

Το ρομαντικό Αιγαίο Πέλαγος, το θρυλικό έπος του Οδυσσέα, ο μεγαλοπρεπής ναός του Παρθενώνα… Αν μετρούσες στα δάχτυλά σου πράγματα από την Ελλάδα, σίγουρα θα χρειαζόσουν δεκάδες χέρια ακόμα. Η Ελλάδα, όταν σκεφτόμουν αυτά τα χιλιάδες όμορφα νησιά, μου φέρνει στο μυαλό μια αίσθηση ιερότητας και… νόστιμου γιαουρτιού. Εκτός από τις θρυλικές και μυθικές ιστορίες της, είναι μια χώρα μάλλον απόμακρη και άγνωστη για έναν Κινέζο φοιτητή που σπουδάζει στις ΗΠΑ.

Πριν ακόμα παρακολουθήσω το εξ αποστάσεως πρόγραμμα ελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου, δεν είχα ονειρευτεί ποτέ ότι μια μέρα θα είχα την τύχη να βιώσω μια πραγματική «ελληνική ζωή» κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, αν και εξ αποστάσεως, διαδικτυακά. Αλλά όταν εμφανίστηκε στη φοιτητική ζωή μου μια εκπληκτική ευκαιρία ασκούμενου την άρπαξα όσο πιο γερά μπορούσα. Αυτή η ευκαιρία με οδήγησε εδώ, στην οικογένεια της Καθετής. Της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που υποστηρίζει τη βελτίωση του τοπικού περιβάλλοντος και αναδεικνύει τη σημασία του πολιτισμού στη ζωή των κατοίκων της περιοχής μέσα από διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες. Εξερευνώντας τον ιστότοπο της Καθετής, ένιωσα ότι μου παρέχεται μια πολύτιμη ευκαιρία να βελτιώσω τη ζωή των ντόπιων, ειδικά από την οπτική γωνία ενός ξένου φοιτητή. 

Η πρώτη γνωριμία

Ευτυχώς, τελικά επιλέχθηκα από την Καθετή και έλαβα ένα email από τη Φαίη, συνιδρύτρια της Καθετής, καθώς και υπεύθυνη ασκουμένων. Τη στιγμή που έλαβα το email της το μυαλό μου ξαφνικά δέχτηκε κύματα αδρεναλίνης. Ακόμα θυμάμαι το καλόκαρδο πρόσωπο της Φαίης, που εμφανίστηκε μόλις συναντηθήκαμε στο ζουμ. Ειλικρινά, η Φαίη είναι η πρώτη Ελληνίδα που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Η εικόνα της συνέτριψε οποιαδήποτε αφηρημένη άποψη είχα για τους Έλληνες. Στη συνάντηση, πάντα χαμογελούσε και μερικές φόρες γελούσε δυνατά, επίσης ήταν ντυμένη ανεπίσημα, σαν να ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε παρέα… Εν γένει, η προηγούμενη νευρικότητά μου διαλύθηκε καθώς αλληλοεπιδρούσαμε και προχωρούσε η συνάντηση. Είμαι πολύ χαρούμενος που, ευτυχώς, την έχω επικεφαλής και διευθύντρια της πρώτης μου πρακτικής άσκησης. 

Η συνεργασία

Η πρώτη μου εργασία ήταν ο σχολιασμός του ιστότοπου, του ιστολογίου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Καθετής, όπως το YouTube και το Facebook. Καταλαβαίνω ότι η Καθετή θέλει να γνωρίσει την άποψη της νεότερης γενιάς για τα κανάλια. Κανάλια μέσω των οποίων παρουσιάζει και προβάλλει το έργο της. Αυτό μου έδωσε μια ευκαιρία να εκφράσω τις καινοτόμες και μοναδικές σκέψεις μου. Όταν τελικά μοιράστηκα τις ιδέες μου με τη Φαίη, έδειξε έκπληξη σε σχέση με κάποιες από τις ιδέες μου. Αντέδρασε με ικανοποίηση αλλά και αβεβαιότητα. Ωστόσο, εκτίμησα το γεγονός ότι η Φαίη αντιμετώπισε την αμφιβολία άμεσα, πριν προχωρήσουμε στα επόμενα καθήκοντά μου. Αυτό τογεγονός που βελτίωσε σημαντικά την πρόοδο της συνεργασίας μας.

Εκτός από τα βραχυπρόθεσμα και τακτικά καθήκοντα, η Φαίη μού παρουσίασε επίσης και το τελικό μου έργο για τη διάρκεια των δύο μηνών πρακτικής άσκησης. Δηλαδή να γράψω την εμπειρία από την πρακτική μου και να δημιουργήσω ένα βίντεο επισκόπησης του καλοκαιριού στην Καθετή. Από τότε, μετά από κάθε φορά που ολοκλήρωνα τη συνάντησή μου με τη Φαίη, πάντα κατέγραφα τις λεπτομέρειες της συνάντησης και των αναθέσεών μου στο ημερολόγιό μου. 

Τα εργαστήρια του Project Resound

Ο χρόνος περνά γρήγορα. Μετά από εβδομάδες τακτικής εργασίας στην οικογένεια της Καθετής, θα συμμετείχα στα εργαστήρια του Project Resound της Ec(h)o, για να βοηθήσω στην κατασκευή μιας πλατφόρμας για τοπικούς παρόχους τουριστικών εμπειριών στην περιοχή του Πόρου, των Μεθάνων και της Τροιζηνίας. Σε αντίθεση με τα καθήκοντα που μου έδινε η Καθετή, αυτό του Project Resound ήταν ιδιαίτερα συμπυκνωμένο, σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων. Γεγονός που απαιτούσε από τους συμμετέχοντες να παρακολουθούν εντατικές συνεδρίες εργασίας κάθε πρωί. Αυτό ακούγεται πολύ πιεστικό για ένα άτομο που σπουδάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και εργάζεται τη νύχτα. Όμως καθώς μεγάλωνε το πάθος μου για τη δουλειά μου, η πίεση μετατράπηκε σε ενέργεια που μεταφέρθηκε στη δουλειά. 

Νέες δεξιότητες και προκλήσεις

Επίσης έμαθα πολλές δεξιότητες που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις. Αυτό έγινε μέσω πολυάριθμων αλληλεπιδράσεων με τους συναδέλφους μου. Οι συνάδελφοί μου γενικά είχαν ήδη αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο και έχουν κανονικές δουλειές. Και, για μένα, είναι πολύ πιο ώριμοι και έμπειροι στην τηλε-εργασία και τη διαχείριση των επαγγελματικών σχέσεων. Εκτός από τις δεξιότητες που απέκτησα, αντιμετώπισα προκλήσεις που ήταν πολύ έξω από το φάσμα των δεξιοτήτων μου. Για έναν σπουδαστή επικοινωνίας, εργασίες όπως η εκτίμηση του δείκτη ROI (απόδοσης της επένδυσης) μέσα σε λίγες ημέρες φαντάζουν «αδύνατη αποστολή».

Πάλεψα για λίγες ημέρες ερευνώντας τον μηχανισμό υπολογισμού του ROI και τις στρατηγικές διαδικτυακού μάρκετινγκ. Τελικά εξήγαγα τις πληροφορίες που χρειαζόμουν για την τελική παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου. Μπροστά σε δεκάδες θεατές, παρουσίασα με επιτυχία το δικό μου κομμάτι, που νόμιζα ότι δεν θα τελείωνε ποτέ. Μαζί με χειροκροτήματα, «ζήτω» και χαμογελαστά πρόσωπα, το μεγάλο βάρος στην καρδιά μου τελικά έφυγε. Αντικαταστάθηκε από αυτοπεποίθηση και εμπειρία. 

Καθώς πληκτρολογώ στον υπολογιστή, η πρακτική μου πλησιάζει ήδη στο τέλος της. Κατά τη διάρκεια των δύο μηνών της πρακτικής μου, η Καθετή, το Project Resound και εγώ μοιραστήκαμε πολλές αξέχαστες αναμνήσεις, που διαμόρφωσαν την εμπειρία μου ως ασκούμενου και φοιτητή. 

winetasting-featured-image
Προηγουμενο Αρθρο
Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας
01 Σεπτεμβριου 2021
fires-featured-image
Επομενο Αρθρο
Η στήριξη του τόπου μας στους πυρόπληκτους
01 Σεπτεμβριου 2021

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.