Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

yuren-featured-image

Η εμπειρία ενός Κινέζου ασκούμενου από τον τόπο μας

Ο Γιούρεν Τσου είναι φοιτητής επικοινωνίας στις ΗΠΑ. Φέτος το καλοκαίρι έκανε την πρακτική του εξ αποστάσεως με την Καθετή. Το 2021 η Καθετή ξεκίνησε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, για να προσφέρει δυνατότητα πρακτικής εξ αποστάσεως σε φοιτητές του. Μια συνεργασία που θα συνεχιστεί στο μέλλον και είναι πολύ σημαντική. Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν την τοπική περιοχή και την Ελλάδα μέσω της Καθετής και λειτουργούν ως πρεσβευτές τους στον τόπο των σπουδών τους, αλλά και στον τόπο καταγωγής τους, που μπορεί να είναι οπουδήποτε στον κόσμο. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η εμπειρία ενός Κινέζου ασκούμενου από τον τόπο μας και πώς περιγράφει ο ίδιος την πρώτη του επαφή με την Ελλάδα: 

Το ρομαντικό Αιγαίο Πέλαγος, το θρυλικό έπος του Οδυσσέα, ο μεγαλοπρεπής ναός του Παρθενώνα… Αν μετρούσες στα δάχτυλά σου πράγματα από την Ελλάδα, σίγουρα θα χρειαζόσουν δεκάδες χέρια ακόμα. Η Ελλάδα, όταν σκεφτόμουν αυτά τα χιλιάδες όμορφα νησιά, μου φέρνει στο μυαλό μια αίσθηση ιερότητας και… νόστιμου γιαουρτιού. Εκτός από τις θρυλικές και μυθικές ιστορίες της, είναι μια χώρα μάλλον απόμακρη και άγνωστη για έναν Κινέζο φοιτητή που σπουδάζει στις ΗΠΑ.

Πριν ακόμα παρακολουθήσω το εξ αποστάσεως πρόγραμμα ελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου, δεν είχα ονειρευτεί ποτέ ότι μια μέρα θα είχα την τύχη να βιώσω μια πραγματική «ελληνική ζωή» κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, αν και εξ αποστάσεως, διαδικτυακά. Αλλά όταν εμφανίστηκε στη φοιτητική ζωή μου μια εκπληκτική ευκαιρία ασκούμενου την άρπαξα όσο πιο γερά μπορούσα. Αυτή η ευκαιρία με οδήγησε εδώ, στην οικογένεια της Καθετής. Της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που υποστηρίζει τη βελτίωση του τοπικού περιβάλλοντος και αναδεικνύει τη σημασία του πολιτισμού στη ζωή των κατοίκων της περιοχής μέσα από διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες. Εξερευνώντας τον ιστότοπο της Καθετής, ένιωσα ότι μου παρέχεται μια πολύτιμη ευκαιρία να βελτιώσω τη ζωή των ντόπιων, ειδικά από την οπτική γωνία ενός ξένου φοιτητή. 

Η πρώτη γνωριμία

Ευτυχώς, τελικά επιλέχθηκα από την Καθετή και έλαβα ένα email από τη Φαίη, συνιδρύτρια της Καθετής, καθώς και υπεύθυνη ασκουμένων. Τη στιγμή που έλαβα το email της το μυαλό μου ξαφνικά δέχτηκε κύματα αδρεναλίνης. Ακόμα θυμάμαι το καλόκαρδο πρόσωπο της Φαίης, που εμφανίστηκε μόλις συναντηθήκαμε στο ζουμ. Ειλικρινά, η Φαίη είναι η πρώτη Ελληνίδα που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Η εικόνα της συνέτριψε οποιαδήποτε αφηρημένη άποψη είχα για τους Έλληνες. Στη συνάντηση, πάντα χαμογελούσε και μερικές φόρες γελούσε δυνατά, επίσης ήταν ντυμένη ανεπίσημα, σαν να ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε παρέα… Εν γένει, η προηγούμενη νευρικότητά μου διαλύθηκε καθώς αλληλοεπιδρούσαμε και προχωρούσε η συνάντηση. Είμαι πολύ χαρούμενος που, ευτυχώς, την έχω επικεφαλής και διευθύντρια της πρώτης μου πρακτικής άσκησης. 

Η συνεργασία

Η πρώτη μου εργασία ήταν ο σχολιασμός του ιστότοπου, του ιστολογίου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Καθετής, όπως το YouTube και το Facebook. Καταλαβαίνω ότι η Καθετή θέλει να γνωρίσει την άποψη της νεότερης γενιάς για τα κανάλια. Κανάλια μέσω των οποίων παρουσιάζει και προβάλλει το έργο της. Αυτό μου έδωσε μια ευκαιρία να εκφράσω τις καινοτόμες και μοναδικές σκέψεις μου. Όταν τελικά μοιράστηκα τις ιδέες μου με τη Φαίη, έδειξε έκπληξη σε σχέση με κάποιες από τις ιδέες μου. Αντέδρασε με ικανοποίηση αλλά και αβεβαιότητα. Ωστόσο, εκτίμησα το γεγονός ότι η Φαίη αντιμετώπισε την αμφιβολία άμεσα, πριν προχωρήσουμε στα επόμενα καθήκοντά μου. Αυτό τογεγονός που βελτίωσε σημαντικά την πρόοδο της συνεργασίας μας.

Εκτός από τα βραχυπρόθεσμα και τακτικά καθήκοντα, η Φαίη μού παρουσίασε επίσης και το τελικό μου έργο για τη διάρκεια των δύο μηνών πρακτικής άσκησης. Δηλαδή να γράψω την εμπειρία από την πρακτική μου και να δημιουργήσω ένα βίντεο επισκόπησης του καλοκαιριού στην Καθετή. Από τότε, μετά από κάθε φορά που ολοκλήρωνα τη συνάντησή μου με τη Φαίη, πάντα κατέγραφα τις λεπτομέρειες της συνάντησης και των αναθέσεών μου στο ημερολόγιό μου. 

Τα εργαστήρια του Project Resound

Ο χρόνος περνά γρήγορα. Μετά από εβδομάδες τακτικής εργασίας στην οικογένεια της Καθετής, θα συμμετείχα στα εργαστήρια του Project Resound της Ec(h)o, για να βοηθήσω στην κατασκευή μιας πλατφόρμας για τοπικούς παρόχους τουριστικών εμπειριών στην περιοχή του Πόρου, των Μεθάνων και της Τροιζηνίας. Σε αντίθεση με τα καθήκοντα που μου έδινε η Καθετή, αυτό του Project Resound ήταν ιδιαίτερα συμπυκνωμένο, σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων. Γεγονός που απαιτούσε από τους συμμετέχοντες να παρακολουθούν εντατικές συνεδρίες εργασίας κάθε πρωί. Αυτό ακούγεται πολύ πιεστικό για ένα άτομο που σπουδάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και εργάζεται τη νύχτα. Όμως καθώς μεγάλωνε το πάθος μου για τη δουλειά μου, η πίεση μετατράπηκε σε ενέργεια που μεταφέρθηκε στη δουλειά. 

Νέες δεξιότητες και προκλήσεις

Επίσης έμαθα πολλές δεξιότητες που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις. Αυτό έγινε μέσω πολυάριθμων αλληλεπιδράσεων με τους συναδέλφους μου. Οι συνάδελφοί μου γενικά είχαν ήδη αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο και έχουν κανονικές δουλειές. Και, για μένα, είναι πολύ πιο ώριμοι και έμπειροι στην τηλε-εργασία και τη διαχείριση των επαγγελματικών σχέσεων. Εκτός από τις δεξιότητες που απέκτησα, αντιμετώπισα προκλήσεις που ήταν πολύ έξω από το φάσμα των δεξιοτήτων μου. Για έναν σπουδαστή επικοινωνίας, εργασίες όπως η εκτίμηση του δείκτη ROI (απόδοσης της επένδυσης) μέσα σε λίγες ημέρες φαντάζουν «αδύνατη αποστολή».

Πάλεψα για λίγες ημέρες ερευνώντας τον μηχανισμό υπολογισμού του ROI και τις στρατηγικές διαδικτυακού μάρκετινγκ. Τελικά εξήγαγα τις πληροφορίες που χρειαζόμουν για την τελική παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου. Μπροστά σε δεκάδες θεατές, παρουσίασα με επιτυχία το δικό μου κομμάτι, που νόμιζα ότι δεν θα τελείωνε ποτέ. Μαζί με χειροκροτήματα, «ζήτω» και χαμογελαστά πρόσωπα, το μεγάλο βάρος στην καρδιά μου τελικά έφυγε. Αντικαταστάθηκε από αυτοπεποίθηση και εμπειρία. 

Καθώς πληκτρολογώ στον υπολογιστή, η πρακτική μου πλησιάζει ήδη στο τέλος της. Κατά τη διάρκεια των δύο μηνών της πρακτικής μου, η Καθετή, το Project Resound και εγώ μοιραστήκαμε πολλές αξέχαστες αναμνήσεις, που διαμόρφωσαν την εμπειρία μου ως ασκούμενου και φοιτητή. 

project-resound-featured-image
Προηγουμενο Αρθρο
Εντυπώσεις από τα εργαστήρια του Project Resound
02 Αυγούστου 2021
fires-featured-image
Επομενο Αρθρο
Η στήριξη του τόπου μας στους πυρόπληκτους
01 Σεπτεμβριου 2021

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!

Korfos fish farm
10 Μαΐου 2024

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.