Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

Η Εύη Πίνη μάς μιλά

Η Εύη Πίνη είναι αρχαιολόγος και εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ως υπεύθυνη του Γραφείου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρου. Παράλληλα, γράφει παραμύθια και μυθιστορήματα για παιδιά που τους αρέσει η αρχαιολογία και η ιστορία. Είναι υπεύθυνη του εικαστικού εργαστηρίου «Με τον τρόπο του… (όνομα καλλιτέχνη)», που πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Μια εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο», από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.

Είμαι αρχαιολόγος και ασχολούμαι με τη μουσειακή εκπαίδευση. Εργάζομαι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, ως υπεύθυνη του Γραφείου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Αντικείμενό μου είναι ο σχεδιασμός και η παρουσίαση εκπαιδευτικών-επικοινωνιακών δράσεων για σχολικό, νεανικό κοινό, οικογένειες και ενήλικες, στα αρχαιολογικά μουσεία του Πειραιά, της Σαλαμίνας, του Πόρου, της Αίγινας και των Κυθήρων.  Παράλληλα γράφω βιβλία, παραμύθια και μυθιστορήματα για νεανικό κοινό, που σχετίζονται πάντα με την αρχαιολογία και την ιστορία.

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;

Την περιοχή την γνώρισα και την αγάπησα αρχικά ως τουρίστρια. Από το 2013 όμως, που ανέλαβα το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, άρχισα να την επισκέπτομαι και ως εργαζόμενη τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο:  τον Μάιο για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στην πρωτοβάθμια, τον Οκτώβριο για τη δευτεροβάθμια και τον Ιούλιο για τη δράση «Διακοπές στο Μουσείο».

Πώς έχει επηρεάσει η κρίση το έργο και τη ζωή σας και πώς την αντιμετωπίζετε;

Όπως συμβαίνει σε όλους, η κρίση έχει επηρεάσει και την προσωπική και την επαγγελματική ζωή μου, αλλά αντλώ αισιοδοξία και μεγάλη χαρά από την επαφή μου με το νεανικό κοινό και έτσι το αντιμετωπίζω.

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας;

Κατά κύριο λόγο οι γνώσεις που έχω αποκομίσει από τις σπουδές και τις μελέτες μου, καθώς επίσης και η ικανότητα να επικοινωνώ με το κοινό, είτε πρόκειται για νήπια και προνήπια είτε για ενήλικο κοινό.

Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό ή και στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά;

Θα ήθελα να αποκτήσω πολλές νέες γνώσεις και δεξιότητες σε ό,τι αφορά κυρίως τα ψηφιακά μέσα, που είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο για την δουλειά μου στο μουσείο, καθώς επίσης και στην ενάλια αρχαιολογία.

Όσο για την αυτοβελτίωση, θα ήθελα να αντιμετωπίζω  με περισσότερη ψυχραιμία  τις εντάσεις.

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;

Θα έκανα περισσότερες σπουδές και σε άλλους τομείς, π.χ. εικαστικά και θεατρολογία. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά! Κατά τα άλλα, δεν θα άλλαζα καμία από τις επιλογές μου στη σταδιοδρομία μου.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;

Επειδή η επαγγελματική αποκατάσταση των αρχαιολόγων είναι πολύ δύσκολη, ακόμα και για τους επιστήμονες με διδακτορικό και μεταπτυχιακό, θα το συμβούλευα να επιλέξει την αρχαιολογία μόνο αν έχει επιμονή, πείσμα και υπομονή και τη διάθεση να κυνηγήσει το όνειρό του.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;

Για  το άμεσο μέλλον: γράφω ένα βιβλίο και το σενάριο για μια ταινία animation μικρού μήκους. Για αργότερα… ίδωμεν!

Προηγουμενο Αρθρο
Η Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη μάς μιλά
18 Ιουνιου 2020
Επομενο Αρθρο
Τρόποι επικοινωνίας
22 Ιουλιου 2020

Πρόσφατα Νέα

Korfos fish farm
13 Νοεμβρίου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

28 Φεβρουαρίου 2024

Ο δημιουργός της Γοργόνας του Πόρου, Γιώργος Ξενούλης, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με το άγαλμα που φιλοτέχνησε για το νησί μας.  

02 Φεβρουαρίου 2024

Στις 25 Ιανουαρίου στην Καθετή, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΠΑΛ Γαλατά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γιατί λέμε όχι στις ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο»!

01 Δεκεμβρίου 2023

Η Καθετή είναι έτοιμη για μια χρονιά γεμάτη εκδηλώσεις και δραστηριότητες!