
Η Εύη Πίνη μάς μιλά
Η Εύη Πίνη είναι αρχαιολόγος και εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ως υπεύθυνη του Γραφείου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρου. Παράλληλα, γράφει παραμύθια και μυθιστορήματα για παιδιά που τους αρέσει η αρχαιολογία και η ιστορία. Είναι υπεύθυνη του εικαστικού εργαστηρίου «Με τον τρόπο του… (όνομα καλλιτέχνη)», που πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Μια εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο», από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.
Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.
Είμαι αρχαιολόγος και ασχολούμαι με τη μουσειακή εκπαίδευση. Εργάζομαι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, ως υπεύθυνη του Γραφείου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Αντικείμενό μου είναι ο σχεδιασμός και η παρουσίαση εκπαιδευτικών-επικοινωνιακών δράσεων για σχολικό, νεανικό κοινό, οικογένειες και ενήλικες, στα αρχαιολογικά μουσεία του Πειραιά, της Σαλαμίνας, του Πόρου, της Αίγινας και των Κυθήρων. Παράλληλα γράφω βιβλία, παραμύθια και μυθιστορήματα για νεανικό κοινό, που σχετίζονται πάντα με την αρχαιολογία και την ιστορία.
Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;
Την περιοχή την γνώρισα και την αγάπησα αρχικά ως τουρίστρια. Από το 2013 όμως, που ανέλαβα το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, άρχισα να την επισκέπτομαι και ως εργαζόμενη τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο: τον Μάιο για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στην πρωτοβάθμια, τον Οκτώβριο για τη δευτεροβάθμια και τον Ιούλιο για τη δράση «Διακοπές στο Μουσείο».
Πώς έχει επηρεάσει η κρίση το έργο και τη ζωή σας και πώς την αντιμετωπίζετε;
Όπως συμβαίνει σε όλους, η κρίση έχει επηρεάσει και την προσωπική και την επαγγελματική ζωή μου, αλλά αντλώ αισιοδοξία και μεγάλη χαρά από την επαφή μου με το νεανικό κοινό και έτσι το αντιμετωπίζω.
Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας;
Κατά κύριο λόγο οι γνώσεις που έχω αποκομίσει από τις σπουδές και τις μελέτες μου, καθώς επίσης και η ικανότητα να επικοινωνώ με το κοινό, είτε πρόκειται για νήπια και προνήπια είτε για ενήλικο κοινό.
Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό ή και στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά;
Θα ήθελα να αποκτήσω πολλές νέες γνώσεις και δεξιότητες σε ό,τι αφορά κυρίως τα ψηφιακά μέσα, που είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο για την δουλειά μου στο μουσείο, καθώς επίσης και στην ενάλια αρχαιολογία.
Όσο για την αυτοβελτίωση, θα ήθελα να αντιμετωπίζω με περισσότερη ψυχραιμία τις εντάσεις.
Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;
Θα έκανα περισσότερες σπουδές και σε άλλους τομείς, π.χ. εικαστικά και θεατρολογία. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά! Κατά τα άλλα, δεν θα άλλαζα καμία από τις επιλογές μου στη σταδιοδρομία μου.
Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;
Επειδή η επαγγελματική αποκατάσταση των αρχαιολόγων είναι πολύ δύσκολη, ακόμα και για τους επιστήμονες με διδακτορικό και μεταπτυχιακό, θα το συμβούλευα να επιλέξει την αρχαιολογία μόνο αν έχει επιμονή, πείσμα και υπομονή και τη διάθεση να κυνηγήσει το όνειρό του.
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;
Για το άμεσο μέλλον: γράφω ένα βιβλίο και το σενάριο για μια ταινία animation μικρού μήκους. Για αργότερα… ίδωμεν!