Fay-featured-image

Η Φαίη Ορφανίδου μάς μιλά

Η Φαίη Ορφανίδου, μέλος του Δ.Σ. και διευθύντρια της Καθετής, έχει πρώτο πτυχίο στις Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό και μεταπτυχιακά σε Κοινωνικές Επιστήμες και Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επί 20 χρόνια εργαζόταν ως μεταφράστρια και υποτιτλίστρια από και προς τα αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά και γερμανικά. Έχει επίσης εργαστεί στο πεδίο της κοινωνίας των πολιτών για το WWF Ελλάς και για τη Fair Trade Ελλάς, ως Project Manager. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Ερμηνευτών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Πολιτιστικής Διαχείρισης, Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων, Δημοσίων Σχέσεων, Project Management. Στρατηγικής για Μικρομεσαίες ΜΚΟ και Business Coaching. Θα συμμετέχει ως σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και coach στο νέο πρόγραμμα «Ζωή και Καριέρα» της Καθετής.

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.

Είμαι μέλος του Δ.Σ. και διευθύντρια της Καθετής. Η Καθετή εγκαινιάζει το «Ζωή και Καριέρα», ένα πρόγραμμα επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης, επαγγελματικού προσανατολισμού και απόκτησης δεξιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα προσφέρονται συμβουλευτική καριέρας, συνεδρίες coaching και μια σειρά βίντεο προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Πρόκειται για αξιόλογες υπηρεσίες, στις οποίες δεν θα είχαν απαραίτητα πρόσβαση οι μαθητές και οι επαγγελματίες της περιοχής. Αυτό το πρόγραμμα είναι στο κέντρο της στόχευσης της Καθετής για βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;

Ζω στο Λεμονοδάσος, εργάζομαι στον Γαλατά, οι γονείς μου ζουν στον Πόρο. Η ίδια μεγάλωσα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, αλλά η μητέρα μου είναι από τον Πόρο. Ανήκει στην οικογένεια Βέττα. Πέρασα τη μισή μου ζωή εδώ -Σαββατοκύριακα, διακοπές, αργίες- και από το 2012 προσπαθώ να γίνω μόνιμη κάτοικος. Αρχικά υπήρξα ιδρυτικό μέλος της «Τέχνης στο Παλιό Λιτρίβι», του πολιτιστικού πολυχώρου στην Πούντα, και από το 2017 ίδρυσα με την ξαδέλφη μου Εύα Δουζίνα την Καθετή.

Πώς έχει επηρεάσει η κρίση το έργο και τη ζωή σας και πώς την αντιμετωπίζετε;

Απαντώ αυτή την ερώτηση εν μέσω μιας νέας, ίσως πιο σημαντικής, κρίσης, λόγω του Covid-19. Η απάντηση και στις δύο περιπτώσεις είναι η ίδια. Φυσικά και επηρεάζεται τόσο το εκάστοτε έργο όσο και η ζωή μου γενικότερα από τις κρίσεις. Όμως οι κρίσεις είναι πάντα οι καλύτερες περίοδοι για να έρθει κανείς αντιμέτωπος με τις επιλογές του και να αλλάξει ρότα όπου χρειάζεται. Προσπαθώ πάντα να σκέφτομαι πολύπλευρα, δημιουργικά και ευέλικτα, να «ανακατεύω την τράπουλα», όπως συνηθίζω να λέω. Έτσι έχω αντιμετωπίσει όλες τις κρίσεις στη ζωή μου, είτε προσωπικές είτε συλλογικές.

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας;

Η ευελιξία, που ήδη προανέφερα, η φιλοπεριέργεια και η εργατικότητα ήταν πάντα τα όπλα μου στη ζωή. Επίσης, η πίστη μου στους ανθρώπους, χάρη στην οποία απέκτησα ένα μεγάλο κύκλο φίλων και συνεργατών, τον οποίο συνεχίζω να διευρύνω. Καθαρά πρακτικά, η αγάπη μου για τις ξένες γλώσσες και το ενδιαφέρον μου για ποικίλα γνωστικά πεδία, από τα πιο θεωρητικά ως τα πιο τεχνικά, με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Τέλος, καθοριστική ήταν η διάθεσή μου για προσφορά, που μετουσίωσα σε πράξη μέσω του εθελοντισμού. Είμαι εθελόντρια για διάφορους σκοπούς πάνω από 20 χρόνια τώρα και είναι μια στάση ζωής που δεν θα άλλαζα με τίποτα, γιατί μου έχει δώσει πολύ περισσότερα από όσα έχω προσφέρει εγώ στους άλλους.

Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό ή και στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά;

Κάτι που πάντα ήθελα να αλλάξω στον εαυτό μου -και σε μεγάλο βαθμό το έχω καταφέρει- είναι το εξής: όταν είχα μια ιδέα ενθουσιαζόμουν πολύ, αλλά γρήγορα αυτός ο ενθουσιασμός «ξεφούσκωνε» και έχανα το κίνητρό μου. Έψαχνα «συνοδοιπόρους» για να το υλοποιήσουμε μαζί, με την ελπίδα να με βοηθήσουν αυτοί να διατηρήσω την ορμή μου. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε μέσα μας το κίνητρο για οτιδήποτε κι αν θέλουμε να κάνουμε, είτε στη ζωή είτε στην καριέρα μας. Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι/-ες και, κυρίως να έχουμε την ευθύνη των πράξεών μας. Τον επιτυχιών και των λαθών μας. Είναι μια πορεία ενηλικίωσης, η οποία μόνο σε καλό μπορεί να μας βγει. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι όμορφο και επιθυμητό να μοιραζόμαστε ό,τι κάνουμε.

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;

Θα πω το κοινότυπο ότι δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικά, γιατί, όπως λέω, «Κανείς ποτέ δεν έμαθε από τα λάθη των άλλων, μόνο από τα δικά του». Οπότε, μόνο πράττοντας, σωστά ή λάθος, προχωράς. Ωστόσο, έχω περάσει αρκετά δύσκολα λόγω κάποιων επιπόλαιων επιλογών μου. Το μάθημα που πήρα είναι ότι όταν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση, αυτή δεν πρέπει να ορίζεται από το σημείο από το οποίο θέλεις να φύγεις αλλά από εκείνο στο οποίο θέλεις να πας. Να μη σε καθοδηγεί λοιπόν η ανάγκη για φυγή αλλά κάποιος στόχος που έχεις θέσει.

Αυτό που έχω κάνει πολύ σωστά -και συνεχίζω να το κάνω- είναι να ασχολούμαι πάντα με πράγματα που μου δίνουν κάτι πέρα από πτυχία, προϋπηρεσία ή χρήματα. Ήταν πάντα ασχολίες που με γέμιζαν και με πήγαιναν παραπέρα. Πολύ σημαντικό, επίσης, με έκαναν να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος και καλύτερη επαγγελματίας.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;

Ως coach, απαγορεύεται να δίνω συμβουλές. Είμαι εκεί απλά για να υποστηρίζω τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί μου να πετύχει το καλύτερο που κρύβει μέσα του. Από παιδιά ακόμα, έχουμε όλες τις απαντήσεις. Αυτό που αποκτούμε στην πορεία της ζωής μας είναι καλύτερη κρίση και περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας. Κάτι όμως που θα ήθελα να τονίσω στα άτομα νεαρής ηλικίας είναι ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να φτάσουμε στον επιθυμητό μας προορισμό. Οι απογοητεύσεις είναι μέσα στη ζωή, αλλά πάντα υπάρχουν κι άλλες ευκαιρίες. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να μας κλείσει τον δρόμο, παρά μόνο εμείς οι ίδιοι.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;

Σε επαγγελματικό επίπεδο, να πιστοποιηθώ ως coach από το International Coach Federation. Σε προσωπικό επίπεδο, να βγω από τον κατ’ οίκον περιορισμό λόγω κοροναϊού, όταν τελειώσει με το καλό αυτή η πρωτόγνωρη συνθήκη που ζούμε, ώστε να απολαύσω τον παράδεισο στον οποίο ζω και να ξαναδώ τους ανθρώπους μου! Και βέβαια, να ανοίξει ξανά η «Καθετή» και να ξαναρχίσουν τα μαθήματα ελληνικών και όλα τα άλλα υπέροχα πράγματα που γίνονται στον χώρο μας. Είναι αλήθεια ότι όταν συμβαίνουν τέτοια κοσμοϊστορικά γεγονότα συνειδητοποιεί κανείς ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο τελικά από όσα μας φαίνονταν αυτονόητα μέχρι πριν από λίγο.

Τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε;

Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς, παραμένουμε δημιουργικοί! Θα περάσει κι αυτό!

Online painting workshop katheti
Προηγουμενο Αρθρο
Δωρεάν Online Εργαστήρι Ζωγραφικής
24 Μαρτιου 2020
Life-&-Career-featured-image
Επομενο Αρθρο
Ζωή και Καριέρα
26 Μαρτιου 2020

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.