Η Καθετή κάνει Zoom στην Ελένη Σβορώνου

Η Ελένη Σβορώνου είναι ένας πολύπλευρος άνθρωπος με πολυδιάστατη δράση. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής, με ειδίκευση στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Συγγραφέας παιδικού και εφηβικού βιβλίου με πολλές διακρίσεις και υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς. Δύο έργα της απέσπασαν Εύφημο Μνεία (2014-15) από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, ενώ πολλά από τα βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του περιοδικού Διαβάζω. Το βιβλίο της «Σκληρό Καρύδι» απέσπασε τη διάκριση White Raven (ένα από τα 200 καλύτερα παγκοσμίως βιβλία του 2016). Παράλληλα διδάσκει δημιουργική γραφή για μικρούς και μεγάλους και εμψυχώνει παιδαγωγικά εργαστήρια για τη φύση και τον πολιτισμό. Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, «Η Καθετή κάνει Zoom στην Ελένη Σβορώνου»! Συνομιλώντας με τη Φαίη Ορφανίδου, αναφέρεται στην προσωπική της πορεία και εκφράζει απόψεις για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος.

«Ακονίστε τα πνευματικά σας όπλα»

Είναι πολλά αυτά που μπορεί να μας εμποδίσουν και να μας απογοητεύσουν. Ειδικά κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, με τον εγκλεισμό, τις δυσκολίες και την έλλειψη προοπτικής που βιώνουμε. Όμως η Ελένη Σβορώνου μάς προτρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία για ενδοσκόπηση και μάθηση. Όπως λέει, «Η ζωή ξαναβρίσκει τον ρυθμό της. Μετά από μια τέτοια κατάσταση, έχουμε μια έκρηξη δημιουργικότητας και οικονομικής δραστηριότητας. Οπότε ακονίστε τα όπλα σας, τα πνευματικά, για να βγούμε με νέες ιδέες». Εκφράζει την πεποίθηση ότι η αλλαγή ξεκινάει από τον τρόπο με τον οποίο θα θέσουμε τα ερωτήματα για τη ζωή μας, για το πρόβλημά μας, για αυτό που μας εμποδίζει. 

«Χτίστε το αφήγημα της ζωής σας» 

Θεωρεί πως ο άνθρωπος του μέλλοντος θα κληθεί να μαθαίνει συνέχεια. Να έχει πνευματική ευελιξία και τεχνική, από άποψη δεξιοτήτων. Να συνδυάζει την εμπειρία του με τη νέα γνώση. «Και τελικά όλο αυτό δένει καθώς προχωράει η ζωή. Σιγά σιγά χτίζεις το αφήγημα της ζωής σου και αρχίζουν και σου κάνουνε νόημα όλα». Προτείνει να ακολουθούμε τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας και στην πορεία θα δούμε σε τι μονοπάτια μας οδηγεί.  

Στους δρόμους που οδηγούν στην προσωπική μας εξέλιξη συμπεριλαμβάνει και τον εθελοντισμό. Δια βίου εθελόντρια η ίδια και υπεύθυνη για τη διαχείριση της ομάδας των εθελοντών του WWF για χρόνια, έχει συνειδητοποιήσει την αξία του εθελοντισμού ακόμα και ως εκπαιδευτικού εργαλείου. Τονίζει πως οι εθελοντικές δράσεις μάς δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε καινούργια αντικείμενα και να συνειδητοποιήσουμε στην πράξη αν μας ταιριάζουν. «Είναι μια εξαιρετική διαδικασία μάθησης σε ένα δομημένο περιβάλλον με ανθρώπους έμπειρους».

 

Πόρος και Καθετή

«Η Καθετή κάνει Zoom στην Ελένη Σβορώνου», γιατί υπάρχουν πολλά που μας ενώνουν. Έχει επισκεφτεί τον Πόρο στο πλαίσιο προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, για παρουσίαση βιβλίου της στα παιδιά του Πόρου, για ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής σε συνεργασία και με τη Μαρία Αγγελίδου, αλλά και για προσωπικό ταξίδι. Εκδηλώνει την επιθυμία της να ξαναέρθει και σε συνεργασία με την Καθετή να διοργανώσει μια περιπατητική αφήγηση σε σημεία του τόπου που δένουν με κάποια ιστορία. 

Μια δράση σε απόλυτη συμφωνία με τις προσπάθειες της Καθετής για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού αλλά και της λογοτεχνίας μέσω της δανειστικής βιβλιοθήκης. Άλλο ένα κοινό είναι ο εθελοντισμός. Η Καθετή στηρίζεται στον εθελοντισμό και ταυτόχρονα στηρίζει εθελοντικές δράσεις. 

sustainable tourism featured image
Προηγουμενο Αρθρο
Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό
29 Μαρτιου 2021
Επομενο Αρθρο
Παραλίες του Πόρου
27 Απριλιου 2021

Πρόσφατα Νέα

poay
27 Μαρτίου 2023

Η τοπική κοινωνία λέει ξεκάθαρα: «Όχι ιχθυοτροφεία στον Πόρο!».

p.a.w.s.
24 Μαρτίου 2023

Στην περιοχή μας, την προστασία των αδέσποτων ζώων έχει αναλάβει από το 2002 η Φιλοζωική Εταιρεία Πόρου (PAWS).

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

screengs group article
24 Φεβρουαρίου 2023

Η Ομάδα Προβολών συνεχίζει με ταινίες μικρού μήκους, με τις συναντήσεις να πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά.