Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Η Καθετή κάνει Zoom στην Ελένη Σβορώνου

Η Ελένη Σβορώνου είναι ένας πολύπλευρος άνθρωπος με πολυδιάστατη δράση. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής, με ειδίκευση στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Συγγραφέας παιδικού και εφηβικού βιβλίου με πολλές διακρίσεις και υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς. Δύο έργα της απέσπασαν Εύφημο Μνεία (2014-15) από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, ενώ πολλά από τα βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του περιοδικού Διαβάζω. Το βιβλίο της «Σκληρό Καρύδι» απέσπασε τη διάκριση White Raven (ένα από τα 200 καλύτερα παγκοσμίως βιβλία του 2016). Παράλληλα διδάσκει δημιουργική γραφή για μικρούς και μεγάλους και εμψυχώνει παιδαγωγικά εργαστήρια για τη φύση και τον πολιτισμό. Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, «Η Καθετή κάνει Zoom στην Ελένη Σβορώνου»! Συνομιλώντας με τη Φαίη Ορφανίδου, αναφέρεται στην προσωπική της πορεία και εκφράζει απόψεις για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος.

«Ακονίστε τα πνευματικά σας όπλα»

Είναι πολλά αυτά που μπορεί να μας εμποδίσουν και να μας απογοητεύσουν. Ειδικά κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, με τον εγκλεισμό, τις δυσκολίες και την έλλειψη προοπτικής που βιώνουμε. Όμως η Ελένη Σβορώνου μάς προτρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία για ενδοσκόπηση και μάθηση. Όπως λέει, «Η ζωή ξαναβρίσκει τον ρυθμό της. Μετά από μια τέτοια κατάσταση, έχουμε μια έκρηξη δημιουργικότητας και οικονομικής δραστηριότητας. Οπότε ακονίστε τα όπλα σας, τα πνευματικά, για να βγούμε με νέες ιδέες». Εκφράζει την πεποίθηση ότι η αλλαγή ξεκινάει από τον τρόπο με τον οποίο θα θέσουμε τα ερωτήματα για τη ζωή μας, για το πρόβλημά μας, για αυτό που μας εμποδίζει. 

«Χτίστε το αφήγημα της ζωής σας» 

Θεωρεί πως ο άνθρωπος του μέλλοντος θα κληθεί να μαθαίνει συνέχεια. Να έχει πνευματική ευελιξία και τεχνική, από άποψη δεξιοτήτων. Να συνδυάζει την εμπειρία του με τη νέα γνώση. «Και τελικά όλο αυτό δένει καθώς προχωράει η ζωή. Σιγά σιγά χτίζεις το αφήγημα της ζωής σου και αρχίζουν και σου κάνουνε νόημα όλα». Προτείνει να ακολουθούμε τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας και στην πορεία θα δούμε σε τι μονοπάτια μας οδηγεί.  

Στους δρόμους που οδηγούν στην προσωπική μας εξέλιξη συμπεριλαμβάνει και τον εθελοντισμό. Δια βίου εθελόντρια η ίδια και υπεύθυνη για τη διαχείριση της ομάδας των εθελοντών του WWF για χρόνια, έχει συνειδητοποιήσει την αξία του εθελοντισμού ακόμα και ως εκπαιδευτικού εργαλείου. Τονίζει πως οι εθελοντικές δράσεις μάς δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε καινούργια αντικείμενα και να συνειδητοποιήσουμε στην πράξη αν μας ταιριάζουν. «Είναι μια εξαιρετική διαδικασία μάθησης σε ένα δομημένο περιβάλλον με ανθρώπους έμπειρους».

 

Πόρος και Καθετή

«Η Καθετή κάνει Zoom στην Ελένη Σβορώνου», γιατί υπάρχουν πολλά που μας ενώνουν. Έχει επισκεφτεί τον Πόρο στο πλαίσιο προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, για παρουσίαση βιβλίου της στα παιδιά του Πόρου, για ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής σε συνεργασία και με τη Μαρία Αγγελίδου, αλλά και για προσωπικό ταξίδι. Εκδηλώνει την επιθυμία της να ξαναέρθει και σε συνεργασία με την Καθετή να διοργανώσει μια περιπατητική αφήγηση σε σημεία του τόπου που δένουν με κάποια ιστορία. 

Μια δράση σε απόλυτη συμφωνία με τις προσπάθειες της Καθετής για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού αλλά και της λογοτεχνίας μέσω της δανειστικής βιβλιοθήκης. Άλλο ένα κοινό είναι ο εθελοντισμός. Η Καθετή στηρίζεται στον εθελοντισμό και ταυτόχρονα στηρίζει εθελοντικές δράσεις. 

sustainable tourism featured image
Προηγουμενο Αρθρο
Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό
29 Μαρτιου 2021
Επομενο Αρθρο
Παραλίες του Πόρου
27 Απριλιου 2021

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.