Konstantina-Christodoulou-featured-image

Η Κωνσταντίνα Χριστοδούλου μάς μιλά

Η εθελόντρια της Καθετής Κωνσταντίνα Χριστοδούλου μάς μιλά για τη ζωή, την εργασία, τη σχέση της με την περιοχή και τον εθελοντισμό. Η Κωνσταντίνα είναι μια σημαντική προσθήκη στην ομάδα της Καθετής εδώ και ένα χρόνο, προσφέροντας μαθήματα ελληνικών και όχι μόνο. Με τη συμβολή της Κωνσταντίνας, όπως και με κάθε εθελοντή μας, γινόμαστε καλύτεροι και μπορούμε να καταφέρνουμε ακόμη περισσότερα.

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.

Όσο ζούσα στην Αθήνα, εργαζόμουν ως γραμματέας και σύμβουλος στον χώρο των ασφαλειών. Δουλειά γραφείου, οχτάωρο, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Αρκετά ενδιαφέρουσα δουλειά, λόγω του ότι συναναστρεφόμουν με πολύ κόσμο, με διαφορετικές ανάγκες ο καθένας, και έπρεπε να προτείνω στον καθένα την πιο συμφέρουσα για αυτόν ασφάλεια, και  πάντα σύμφωνα με την οικονομική του ευχέρεια.

Τώρα που μένω στον Γαλατά, εργάζομαι σε τοπικό τουριστικό κατάλυμα στον τομέα της καθαριότητας. Και αυτό είναι κάτι πραγματικά υπέροχο, για πολλούς λόγους! Αρχικά, βρίσκομαι σε ένα  αρμονικό περιβάλλον και συνεργάζομαι με  αξιόλογους ανθρώπους! Μετά, είναι μια πραγματικά υπεύθυνη θέση, γιατί από τα πρώτα πράγματα που  ενδιαφέρει κάποιον όταν νοικιάζει έναν χώρο για τις διακοπές του, πέρα από τη γεωγραφική θέση και τις παροχές, είναι η καθαριότητα. Και είμαι πολύ χαρούμενη που συμβάλλω στην επιτυχία αυτής της επιχείρησης! Τέλος, νιώθω απίστευτα ελεύθερη με αυτήν την εργασία, γιατί κανείς δεν μου επιβάλλει τις ώρες που θα εργαστώ αλλά και τον τρόπο που θα το κάνω, αφού η σχέση μου με τους ιδιοκτήτες βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στον σεβασμό!

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;

Στην περιοχή βρίσκομαι από τον Δεκέμβριο του 2016.  Είμαι καθαρά ερωτικός μετανάστης! Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να αφήσω την πολύβουη Αθήνα και να εγκατασταθώ στην επαρχία, γιατί αφενός ήμουν πολύ σίγουρη για τον σύντροφό μου και αφετέρου η σκέψη της προοπτικής για ποιοτική ζωή δεν μου γεννούσε κανένα δίλημμα στο αν θα το επιχειρήσω ή όχι!

Η σχέση μου με την περιοχή βασίζεται στον σεβασμό. Τόσο με το μέρος όσο και με τους κατοίκους. Το μέρος στα μάτια μου είναι μικρογραφία του Παράδεισου. Το πάντρεμα της θάλασσας με το βουνό αποτελεί την τέλεια ψυχοθεραπεία για όποιον έχει την τύχη να τα απολαμβάνει κάθε μέρα, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει την άδεια από τη δουλειά του για μερικές μέρες το χρόνο.

Ανάμεσα στους κατοίκους έχω  γνωρίσει πολύ αξιόλογους ανθρώπους και κάθε μέρα διαπιστώνω πως υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου, και νιώθω πραγματικά ευλογημένη που μου δίνουν την ευκαιρία να συμβάλω και εγώ σε αυτό. Την αγαπώ την περιοχή και δείχνει να με αγαπάει και αυτή!

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας;

Σε όλες μου τις δουλειές, αλλά και στην καθημερινότητα μου, αυτό που μου έχει φανεί πραγματικά χρήσιμο είναι ο σεβασμός και η αφύπνιση. Θεωρώ ότι είναι πολύ βασικά συστατικά κάθε επιτυχίας, πέραν των γνώσεων που απαιτεί το κάθε επάγγελμα. Ο σεβασμός απαιτεί να είσαι καλός ακροατής άρα και καλός συνομιλητής. Ακούγοντας τον συνομιλητή σου, μαθαίνεις πολλές φορές έναν νέο τρόπο σκέψης και νέους τρόπους αντιμετώπισης πολλών καταστάσεων. Και συνέχεια έχει η αφύπνιση, γιατί διαπιστώνεις ότι τελικά δεν χρειάζεται να είσαι προσκολλημένος σε συγκεκριμένες ιδέες. Ακούς, συγκρίνεις, τεκμηριώνεις, μαθαίνεις και τελικά διαπιστώνεις πόσες δυνατότητες έχεις σαν άνθρωπος. Όταν λοιπόν καταλάβεις τις δυνατότητές σου θα  αγαπάς τον εαυτό σου κάθε μέρα όλο και πιο πολύ και φυσικά θα τον εμπιστεύεσαι.  Άρα, όποιες και αν είναι οι μαθησιακές γνώσεις σου, αν δεν έχεις καλή σχέση με τον εαυτό σου δεν μπορείς ξεδιπλώσεις τις δεξιότητες και τις ικανότητές σου, έτσι ώστε να αποδώσεις σωστά, σε καμία  δουλειά και σε καμία προσωπική σχέση.

Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό ή και στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά;

Προσπαθώ κάθε μέρα να βελτιώσω την αντίδραση μου σε ό,τι εγώ θεωρώ άδικο. Όταν νιώθω την αδικία είναι το χειρότερό μου συναίσθημα. Όμως καταλαβαίνω ότι είναι πολύ υποκειμενικό και ευτυχώς, επειδή έχω μάθει πρώτα να ακούω τον συνομιλητή μου και μετά να βγάζω συμπεράσματα, μου δίνω χρόνο να σκεφτώ και μετά να αντιδράσω. Κάθε μέρα λοιπόν «δουλεύω» το ρητό:

Μην υπόσχεσαι όταν είσαι χαρούμενος.

Μη μιλάς όταν είσαι θυμωμένος.

Μην αποφασίζεις όταν είσαι απογοητευμένος.

Εννοείται ότι δεν τα καταφέρνω πάντα και αυτό έχει επηρεάσει πολλές σχέσεις μου, είτε επαγγελματικές είτε προσωπικές, αλλά μέσα από τις αποτυχίες έρχονται οι επιτυχίες!

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;

Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικά, γιατί μου αρέσει να μετανιώνω για κάτι που έκανα παρά για κάτι που δεν έκανα. Δεν μου αρέσουν τα απωθημένα και φρόντισα να μην έχω κανένα!

Αυτό που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι έχω κάνει σωστά είναι ότι δεν έχω κλείσει καμία επαγγελματική πόρτα από όπου και αν έφυγα! Δουλεύω από τα 18 μου και έχω ακόμα επαφές με όσους και αν συνεργάστηκα, γιατί φρόντισα να σεβαστώ τις δουλειές που μου προσέφεραν και δεν άφησα ποτέ μου καμία εκκρεμότητα. Το θεωρώ πολύ μεγάλη επιτυχία αυτό.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;

Καμία δουλειά και καμία καριέρα δεν μπορεί να έχει επιτυχία αν δεν τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας. Θα το συμβούλευα να αγαπάει πολύ τον εαυτό του και κάθε μέρα να βελτιώνει τα στοιχεία του χαρακτήρα του που δεν το αφήνουν να κοιμηθεί ήσυχα το βράδυ. Η αγάπη φέρνει αγάπη και το μίσος  φέρνει μίσος. Νόμος.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;

Τα σχέδια μου είναι να συνεχίσω να  κρατάω  την καθημερινότητα μου σε ένα ποιοτικό επίπεδο και όπου και όσο μπορώ να συμβάλλω για το καλό της οικογένειας μου, των φίλων μου και του τόπου μου.

Τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε;

Δώστε περισσότερο χώρο στη ζωή σας για μουσική, για βιβλία, για χρώματα και, αν είναι δυνατόν, βάλτε στο σπίτι σας ένα κατοικίδιο:

  • Η μουσική και τα βιβλία είναι τρόπος απόδρασης. (Όλοι έχουμε ανάγκη έστω και για  πέντε λεπτά μέσα στην ημέρα να μη σκεφτόμαστε τίποτα απολύτως!)
  • Τα χρώματα διώχνουν το συχνό γκρι της διάθεσης. Βάλτε τα στον τοίχο του σπιτιού σας, στα ρούχα σας και στα σεντόνια του κρεβατιού σας. Η διαφορά στην ψυχολογία σας θα σας εκπλήξει!
  • Το κατοικίδιο θα σε κάνει να γελάσεις πολύ περισσότερες φορές την ημέρα από ό,τι συνήθως και θα νιώσεις στο 100% τι σημαίνει ανιδιοτελής αγάπη.

Μιλώντας για ανιδιοτελή αγάπη, δεν θα μπορούσα να μην κάνω αναφορά στον εθελοντισμό.  Κάντε αυτό το υπέροχο δώρο στον εαυτό σας να νιώσει την χαρά της προσφοράς και της συμμετοχής. Αφιερώστε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας να συμμετέχετε στην προσπάθεια να βελτιωθεί η κοινωνία μας. Δημιουργήστε καλύτερες συνθήκες είτε στις ζωές συνανθρώπων μας είτε στο περιβάλλον είτε στα ζώα.

Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζουμε και η ανταμοιβή πολύ περισσότερης αξίας από ό,τι η χρηματική. Μέσα από τον εθελοντισμό, θα έρθετε σε επαφή με  ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας και πολιτισμού, θα αναπτύξετε τις δεξιότητές σας και θα διευρύνετε τους ορίζοντές σας, θα δημιουργήσετε νέες φιλίες, θα ακούσετε πολλά ευχαριστώ και θα εισπράξετε πολλά χαμόγελα, θα νιώσετε τη χαρά της δημιουργίας και, το σημαντικότερο, θα γνωρίσετε πτυχές του εαυτού σας που δεν είχατε ιδέα ότι υπήρχαν!!!  

Δοκιμάστε το έστω και μία φορά στη ζωή σας… μόνο τότε θα καταλάβετε τι εννοώ!!

Προηγουμενο Αρθρο
Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας
30 Σεπτεμβριου 2020
Επομενο Αρθρο
Μαθήματα στην Καθετή
29 Οκτωβριου 2020

Πρόσφατα Νέα

21 Δεκεμβριου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβριου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

23 Νοεμβριου 2020

Ο Μιχάλης Δαγκλής μάς μιλά για την συγγραφική του πορεία, την σχέση του με την περιοχή και για πολλά άλλα σε μια συνέντευξη στην Καθετή.