Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Konstantina-Christodoulou-featured-image

Η Κωνσταντίνα Χριστοδούλου μάς μιλά

Η εθελόντρια της Καθετής Κωνσταντίνα Χριστοδούλου μάς μιλά για τη ζωή, την εργασία, τη σχέση της με την περιοχή και τον εθελοντισμό. Η Κωνσταντίνα είναι μια σημαντική προσθήκη στην ομάδα της Καθετής εδώ και ένα χρόνο, προσφέροντας μαθήματα ελληνικών και όχι μόνο. Με τη συμβολή της Κωνσταντίνας, όπως και με κάθε εθελοντή μας, γινόμαστε καλύτεροι και μπορούμε να καταφέρνουμε ακόμη περισσότερα.

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.

Όσο ζούσα στην Αθήνα, εργαζόμουν ως γραμματέας και σύμβουλος στον χώρο των ασφαλειών. Δουλειά γραφείου, οχτάωρο, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Αρκετά ενδιαφέρουσα δουλειά, λόγω του ότι συναναστρεφόμουν με πολύ κόσμο, με διαφορετικές ανάγκες ο καθένας, και έπρεπε να προτείνω στον καθένα την πιο συμφέρουσα για αυτόν ασφάλεια, και  πάντα σύμφωνα με την οικονομική του ευχέρεια.

Τώρα που μένω στον Γαλατά, εργάζομαι σε τοπικό τουριστικό κατάλυμα στον τομέα της καθαριότητας. Και αυτό είναι κάτι πραγματικά υπέροχο, για πολλούς λόγους! Αρχικά, βρίσκομαι σε ένα  αρμονικό περιβάλλον και συνεργάζομαι με  αξιόλογους ανθρώπους! Μετά, είναι μια πραγματικά υπεύθυνη θέση, γιατί από τα πρώτα πράγματα που  ενδιαφέρει κάποιον όταν νοικιάζει έναν χώρο για τις διακοπές του, πέρα από τη γεωγραφική θέση και τις παροχές, είναι η καθαριότητα. Και είμαι πολύ χαρούμενη που συμβάλλω στην επιτυχία αυτής της επιχείρησης! Τέλος, νιώθω απίστευτα ελεύθερη με αυτήν την εργασία, γιατί κανείς δεν μου επιβάλλει τις ώρες που θα εργαστώ αλλά και τον τρόπο που θα το κάνω, αφού η σχέση μου με τους ιδιοκτήτες βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στον σεβασμό!

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;

Στην περιοχή βρίσκομαι από τον Δεκέμβριο του 2016.  Είμαι καθαρά ερωτικός μετανάστης! Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να αφήσω την πολύβουη Αθήνα και να εγκατασταθώ στην επαρχία, γιατί αφενός ήμουν πολύ σίγουρη για τον σύντροφό μου και αφετέρου η σκέψη της προοπτικής για ποιοτική ζωή δεν μου γεννούσε κανένα δίλημμα στο αν θα το επιχειρήσω ή όχι!

Η σχέση μου με την περιοχή βασίζεται στον σεβασμό. Τόσο με το μέρος όσο και με τους κατοίκους. Το μέρος στα μάτια μου είναι μικρογραφία του Παράδεισου. Το πάντρεμα της θάλασσας με το βουνό αποτελεί την τέλεια ψυχοθεραπεία για όποιον έχει την τύχη να τα απολαμβάνει κάθε μέρα, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει την άδεια από τη δουλειά του για μερικές μέρες το χρόνο.

Ανάμεσα στους κατοίκους έχω  γνωρίσει πολύ αξιόλογους ανθρώπους και κάθε μέρα διαπιστώνω πως υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου, και νιώθω πραγματικά ευλογημένη που μου δίνουν την ευκαιρία να συμβάλω και εγώ σε αυτό. Την αγαπώ την περιοχή και δείχνει να με αγαπάει και αυτή!

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας;

Σε όλες μου τις δουλειές, αλλά και στην καθημερινότητα μου, αυτό που μου έχει φανεί πραγματικά χρήσιμο είναι ο σεβασμός και η αφύπνιση. Θεωρώ ότι είναι πολύ βασικά συστατικά κάθε επιτυχίας, πέραν των γνώσεων που απαιτεί το κάθε επάγγελμα. Ο σεβασμός απαιτεί να είσαι καλός ακροατής άρα και καλός συνομιλητής. Ακούγοντας τον συνομιλητή σου, μαθαίνεις πολλές φορές έναν νέο τρόπο σκέψης και νέους τρόπους αντιμετώπισης πολλών καταστάσεων. Και συνέχεια έχει η αφύπνιση, γιατί διαπιστώνεις ότι τελικά δεν χρειάζεται να είσαι προσκολλημένος σε συγκεκριμένες ιδέες. Ακούς, συγκρίνεις, τεκμηριώνεις, μαθαίνεις και τελικά διαπιστώνεις πόσες δυνατότητες έχεις σαν άνθρωπος. Όταν λοιπόν καταλάβεις τις δυνατότητές σου θα  αγαπάς τον εαυτό σου κάθε μέρα όλο και πιο πολύ και φυσικά θα τον εμπιστεύεσαι.  Άρα, όποιες και αν είναι οι μαθησιακές γνώσεις σου, αν δεν έχεις καλή σχέση με τον εαυτό σου δεν μπορείς ξεδιπλώσεις τις δεξιότητες και τις ικανότητές σου, έτσι ώστε να αποδώσεις σωστά, σε καμία  δουλειά και σε καμία προσωπική σχέση.

Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό ή και στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά;

Προσπαθώ κάθε μέρα να βελτιώσω την αντίδραση μου σε ό,τι εγώ θεωρώ άδικο. Όταν νιώθω την αδικία είναι το χειρότερό μου συναίσθημα. Όμως καταλαβαίνω ότι είναι πολύ υποκειμενικό και ευτυχώς, επειδή έχω μάθει πρώτα να ακούω τον συνομιλητή μου και μετά να βγάζω συμπεράσματα, μου δίνω χρόνο να σκεφτώ και μετά να αντιδράσω. Κάθε μέρα λοιπόν «δουλεύω» το ρητό:

Μην υπόσχεσαι όταν είσαι χαρούμενος.

Μη μιλάς όταν είσαι θυμωμένος.

Μην αποφασίζεις όταν είσαι απογοητευμένος.

Εννοείται ότι δεν τα καταφέρνω πάντα και αυτό έχει επηρεάσει πολλές σχέσεις μου, είτε επαγγελματικές είτε προσωπικές, αλλά μέσα από τις αποτυχίες έρχονται οι επιτυχίες!

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;

Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικά, γιατί μου αρέσει να μετανιώνω για κάτι που έκανα παρά για κάτι που δεν έκανα. Δεν μου αρέσουν τα απωθημένα και φρόντισα να μην έχω κανένα!

Αυτό που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι έχω κάνει σωστά είναι ότι δεν έχω κλείσει καμία επαγγελματική πόρτα από όπου και αν έφυγα! Δουλεύω από τα 18 μου και έχω ακόμα επαφές με όσους και αν συνεργάστηκα, γιατί φρόντισα να σεβαστώ τις δουλειές που μου προσέφεραν και δεν άφησα ποτέ μου καμία εκκρεμότητα. Το θεωρώ πολύ μεγάλη επιτυχία αυτό.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;

Καμία δουλειά και καμία καριέρα δεν μπορεί να έχει επιτυχία αν δεν τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας. Θα το συμβούλευα να αγαπάει πολύ τον εαυτό του και κάθε μέρα να βελτιώνει τα στοιχεία του χαρακτήρα του που δεν το αφήνουν να κοιμηθεί ήσυχα το βράδυ. Η αγάπη φέρνει αγάπη και το μίσος  φέρνει μίσος. Νόμος.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;

Τα σχέδια μου είναι να συνεχίσω να  κρατάω  την καθημερινότητα μου σε ένα ποιοτικό επίπεδο και όπου και όσο μπορώ να συμβάλλω για το καλό της οικογένειας μου, των φίλων μου και του τόπου μου.

Τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε;

Δώστε περισσότερο χώρο στη ζωή σας για μουσική, για βιβλία, για χρώματα και, αν είναι δυνατόν, βάλτε στο σπίτι σας ένα κατοικίδιο:

  • Η μουσική και τα βιβλία είναι τρόπος απόδρασης. (Όλοι έχουμε ανάγκη έστω και για  πέντε λεπτά μέσα στην ημέρα να μη σκεφτόμαστε τίποτα απολύτως!)
  • Τα χρώματα διώχνουν το συχνό γκρι της διάθεσης. Βάλτε τα στον τοίχο του σπιτιού σας, στα ρούχα σας και στα σεντόνια του κρεβατιού σας. Η διαφορά στην ψυχολογία σας θα σας εκπλήξει!
  • Το κατοικίδιο θα σε κάνει να γελάσεις πολύ περισσότερες φορές την ημέρα από ό,τι συνήθως και θα νιώσεις στο 100% τι σημαίνει ανιδιοτελής αγάπη.

Μιλώντας για ανιδιοτελή αγάπη, δεν θα μπορούσα να μην κάνω αναφορά στον εθελοντισμό.  Κάντε αυτό το υπέροχο δώρο στον εαυτό σας να νιώσει την χαρά της προσφοράς και της συμμετοχής. Αφιερώστε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας να συμμετέχετε στην προσπάθεια να βελτιωθεί η κοινωνία μας. Δημιουργήστε καλύτερες συνθήκες είτε στις ζωές συνανθρώπων μας είτε στο περιβάλλον είτε στα ζώα.

Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζουμε και η ανταμοιβή πολύ περισσότερης αξίας από ό,τι η χρηματική. Μέσα από τον εθελοντισμό, θα έρθετε σε επαφή με  ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας και πολιτισμού, θα αναπτύξετε τις δεξιότητές σας και θα διευρύνετε τους ορίζοντές σας, θα δημιουργήσετε νέες φιλίες, θα ακούσετε πολλά ευχαριστώ και θα εισπράξετε πολλά χαμόγελα, θα νιώσετε τη χαρά της δημιουργίας και, το σημαντικότερο, θα γνωρίσετε πτυχές του εαυτού σας που δεν είχατε ιδέα ότι υπήρχαν!!!  

Δοκιμάστε το έστω και μία φορά στη ζωή σας… μόνο τότε θα καταλάβετε τι εννοώ!!

Προηγουμενο Αρθρο
Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας
30 Σεπτεμβριου 2020
Επομενο Αρθρο
Μαθήματα στην Καθετή
29 Οκτωβριου 2020

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

28 Μαΐου 2024

Φέτος το καλοκαίρι μια πανδαισία φωτογραφικών τοπίων θα πλημυρίσει την Πούντα. Το iFocus.gr σε συνεργασία με την Καθετή διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Πόρου και σας καλεί να λάβετε μέρος. Ο Διαγωνισμός του iFocus.gr ξεκινά την Πέμπτη 9 Μαΐου και λήγει την Κυριακή 1 Ιουλίου στις 23:59.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!