Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

monk seal

Η μεσογειακή φώκια κινδυνεύει από την ΠΟΑΥ Πόρου

27 Απριλίου 2023

Οι φώκιες υπάρχουν εδώ και περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, κατάγονται από την ξηρά και συγγενεύουν με τις αρκούδες! Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus, η «δική» μας φώκια, είναι το πιο σπάνιο από τα 33 είδη που υπάρχουν στον κόσμο. Το 50% του πληθυσμού της ζει και αναπαράγεται στην Ελλάδα. Κάποια άτομα μάλιστα κάνουν την εμφάνισή τους στα νερά του Σαρωνικού, και στον Πόρο συγκεκριμένα. Αυτό σημαίνει ότι η μεσογειακή φώκια κινδυνεύει από την ΠΟΑΥ Πόρου.

Η αξία

H μεσογειακή φώκια είναι σημαντικός κρίκος στην τροφική αλυσίδα, διότι είναι ανώτερος θηρευτής.

Η ύπαρξη ανώτερων θηρευτών στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι πολύ σημαντική για την προστασία και τη σταθερότητα των οικοσυστημάτων. Κατά συνέπεια, η μεσογειακή φώκια θεωρείται δείκτης υγείας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η εξαφάνισή της σημαίνει και την αρχή της υποβάθμισής των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η κατανομή

Στην Ελλάδα ζει και αναπαράγεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας παγκοσμίως. Υπολογίζεται σε περίπου 400 άτομα. Το είδος εμφανίζεται ακόμα σε πολλές παράκτιες και νησιωτικές περιοχές. Δείχνει προτίμηση σε απομονωμένες, βραχώδεις και δυσπρόσιτες νησίδες ή ακτές.

Το χρονικό διάστημα 2006-2013, η MOm (Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας), μέσω του Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών, κατέγραψε 296 αναφορές εμφάνισης μεσογειακής φώκιας στην περιοχή του Αργοσαρωνικού και των ακτών της Αττικής. Από αυτές, οι 19 αφορούσαν νεογέννητα άτομα. Άρα η μεσογειακή φώκια δεν εμφανίζεται μόνο αλλά και αναπαράγεται σε αυτήν την περιοχή.

Σε ερασιτεχνικό βίντεο έχει καταγραφεί και ένα σπάνιο γεγονός. Η επίσκεψη φώκιας στο λιμάνι του Πόρου τον Φεβρουάριο του 2015.

Οι απειλές

Με πληθυσμό περίπου 800 ατόμων, η μεσογειακή φώκια θεωρείται «κρισίμως κινδυνεύον» είδος και περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Απογραφής της Πανίδας της Ελλάδας, οι σημαντικότερες απειλές που αντιμετωπίζει η μεσογειακή φώκια είναι:

  • Η θνησιμότητα εξαιτίας ηθελημένης θανάτωσης
  • Ο πνιγμός εξαιτίας παγίδευσης σε δίχτυα
  • Ο κατακερματισμός και η αλλοίωση των βιοτόπων από ανθρώπινες δραστηριότητες (βιομηχανία, υδατοκαλλιέργειες, γεωργία, τουρισμός)
  • Η μείωση διαθέσιμης τροφής λόγω υπεραλίευσης
  • Η ρύπανση
  • Φυσικά γεγονότα

Το μέλλον

Η κακή διαχείριση και οι καταστροφικές πρακτικές οδηγούν σε μειωμένους αριθμούς αλιευμάτων, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους αλιείς όσο και για τις φώκιες. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανταγωνιστική σχέση μεταξύ τους.

Όμως η άποψη που επικρατεί πλέον είναι πως μπορούν να ληφθούν μέτρα προστασίας και για τις δύο πλευρές. Για παράδειγμα, μια πρόταση είναι η δημιουργία δικτύου ανάδοχων νησιών της φώκιας, με ήπιο τουρισμό και κέρδη που θα καλύπτουν αποζημιώσεις για τα δίχτυα.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Η Καθετή υποστηρίζει την προοπτική μιας αειφόρου οικονομίας, η οποία δεν σπαταλά το «κεφάλαιο» της φυσικής κληρονομιάς μας, αλλά αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας τον «τόκο» της. Έτσι θα αποφύγουμε την υποβάθμιση του οικοσυστήματος, από το οποίο εξαρτόμαστε άμεσα, και θα αναβαθμίσουμε τη ζωή μας. Το μεγάλο θέμα της υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι ο λόγος που η Καθετή είναι ενάντια στην ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον Πόρο, καθώς και η μεσογειακή φώκια κινδυνεύει από την ΠΟΑΥ Πόρου.

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Κεντρική φωτογραφία: Π. Δενδρινός (MOm)

winetasting-featured-image
Προηγουμενο Αρθρο
Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας
27 Απριλιου 2023
children's play
Επομενο Αρθρο
«Η ζωή του Θησέα» από τα παιδιά
28 Απριλιου 2023

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

28 Μαΐου 2024

Φέτος το καλοκαίρι μια πανδαισία φωτογραφικών τοπίων θα πλημυρίσει την Πούντα. Το iFocus.gr σε συνεργασία με την Καθετή διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Πόρου και σας καλεί να λάβετε μέρος. Ο Διαγωνισμός του iFocus.gr ξεκινά την Πέμπτη 9 Μαΐου και λήγει την Κυριακή 1 Ιουλίου στις 23:59.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!