Η μεσογειακή φώκια κινδυνεύει από την ΠΟΑΥ Πόρου
27 Απριλίου 2023
Οι φώκιες υπάρχουν εδώ και περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, κατάγονται από την ξηρά και συγγενεύουν με τις αρκούδες! Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus, η «δική» μας φώκια, είναι το πιο σπάνιο από τα 33 είδη που υπάρχουν στον κόσμο. Το 50% του πληθυσμού της ζει και αναπαράγεται στην Ελλάδα. Κάποια άτομα μάλιστα κάνουν την εμφάνισή τους στα νερά του Σαρωνικού, και στον Πόρο συγκεκριμένα. Αυτό σημαίνει ότι η μεσογειακή φώκια κινδυνεύει από την ΠΟΑΥ Πόρου.
Η αξία
H μεσογειακή φώκια είναι σημαντικός κρίκος στην τροφική αλυσίδα, διότι είναι ανώτερος θηρευτής.
Η ύπαρξη ανώτερων θηρευτών στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι πολύ σημαντική για την προστασία και τη σταθερότητα των οικοσυστημάτων. Κατά συνέπεια, η μεσογειακή φώκια θεωρείται δείκτης υγείας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η εξαφάνισή της σημαίνει και την αρχή της υποβάθμισής των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Η κατανομή
Στην Ελλάδα ζει και αναπαράγεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας παγκοσμίως. Υπολογίζεται σε περίπου 400 άτομα. Το είδος εμφανίζεται ακόμα σε πολλές παράκτιες και νησιωτικές περιοχές. Δείχνει προτίμηση σε απομονωμένες, βραχώδεις και δυσπρόσιτες νησίδες ή ακτές.
Το χρονικό διάστημα 2006-2013, η MOm (Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας), μέσω του Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών, κατέγραψε 296 αναφορές εμφάνισης μεσογειακής φώκιας στην περιοχή του Αργοσαρωνικού και των ακτών της Αττικής. Από αυτές, οι 19 αφορούσαν νεογέννητα άτομα. Άρα η μεσογειακή φώκια δεν εμφανίζεται μόνο αλλά και αναπαράγεται σε αυτήν την περιοχή.
Σε ερασιτεχνικό βίντεο έχει καταγραφεί και ένα σπάνιο γεγονός. Η επίσκεψη φώκιας στο λιμάνι του Πόρου τον Φεβρουάριο του 2015.
Οι απειλές
Με πληθυσμό περίπου 800 ατόμων, η μεσογειακή φώκια θεωρείται «κρισίμως κινδυνεύον» είδος και περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το Κέντρο Απογραφής της Πανίδας της Ελλάδας, οι σημαντικότερες απειλές που αντιμετωπίζει η μεσογειακή φώκια είναι:
- Η θνησιμότητα εξαιτίας ηθελημένης θανάτωσης
- Ο πνιγμός εξαιτίας παγίδευσης σε δίχτυα
- Ο κατακερματισμός και η αλλοίωση των βιοτόπων από ανθρώπινες δραστηριότητες (βιομηχανία, υδατοκαλλιέργειες, γεωργία, τουρισμός)
- Η μείωση διαθέσιμης τροφής λόγω υπεραλίευσης
- Η ρύπανση
- Φυσικά γεγονότα
Το μέλλον
Η κακή διαχείριση και οι καταστροφικές πρακτικές οδηγούν σε μειωμένους αριθμούς αλιευμάτων, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους αλιείς όσο και για τις φώκιες. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανταγωνιστική σχέση μεταξύ τους.
Όμως η άποψη που επικρατεί πλέον είναι πως μπορούν να ληφθούν μέτρα προστασίας και για τις δύο πλευρές. Για παράδειγμα, μια πρόταση είναι η δημιουργία δικτύου ανάδοχων νησιών της φώκιας, με ήπιο τουρισμό και κέρδη που θα καλύπτουν αποζημιώσεις για τα δίχτυα.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
Η Καθετή υποστηρίζει την προοπτική μιας αειφόρου οικονομίας, η οποία δεν σπαταλά το «κεφάλαιο» της φυσικής κληρονομιάς μας, αλλά αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας τον «τόκο» της. Έτσι θα αποφύγουμε την υποβάθμιση του οικοσυστήματος, από το οποίο εξαρτόμαστε άμεσα, και θα αναβαθμίσουμε τη ζωή μας. Το μεγάλο θέμα της υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι ο λόγος που η Καθετή είναι ενάντια στην ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον Πόρο, καθώς και η μεσογειακή φώκια κινδυνεύει από την ΠΟΑΥ Πόρου.
Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!
Κεντρική φωτογραφία: Π. Δενδρινός (MOm)