Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

The-case-of-D.-featured-image

Η περίπτωση του D.

Η περίπτωση του εξάχρονου D. είναι ένα παράδειγμα της σημαντικής, άμεσης πολλές φορές, ανταμοιβής που σου προσφέρει η εθελοντική εργασία. Ο D. είναι μαθητής της πρώτης δημοτικού με καταγωγή από την Ινδία, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή μας. Μιλάει και καταλαβαίνει ελληνικά σαν να ήταν η μητρική του γλώσσα. Οι γονείς του, με τα χρόνια, εντάσσονται στην τοπική κοινότητα και, με σπαστά ακόμη ελληνικά, προσπαθούν να τον στηρίζουν στη σχολική του ζωή. Η μητέρα του παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών στην Καθετή, έτσι ώστε να αναπτύξει τις γνώσεις της και να είναι σε θέση να στηρίξει τον ίδιο και τον μικρότερο αδελφό του, μαθητή νηπιαγωγείου, στην ακαδημαϊκή τους πορεία.

Από το 2018, η Καθετή προσφέρει στον χώρο της μαθήματα ελληνικών για μετανάστες και παιδιά μεταναστών που χρειάζονται βοήθεια με τη γλώσσα στο πλαίσιο της ομαλής ένταξής τους στην τοπική κοινωνία. Τα μαθήματα συνεχίζονται και όλο και περισσότεροι/-ες μαθητές/-ήτριες διαφόρων επιπέδων και ηλικιών έρχονται στην Καθετή για να γνωρίσουν τη γλώσσα της χώρας στην οποία ζουν. Η διδασκαλία γίνεται εξολοκλήρου από εθελόντριες, με υλικό και καθοδήγηση που τους παρέχει η Καθετή. Είναι ένα έργο που απαιτεί διάθεση προσφοράς, δέσμευση και συνέπεια, αλλά σου δίνει πίσω ικανοποίηση, έμπνευση και χαρά.

Η περίπτωση του D. είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Στο σχολείο, ο D. αντιμετώπιζε δυσκολίες που συνιστούν συχνό φαινόμενο στα δίγλωσσα παιδιά. Συγκεκριμένα, είχε μια μικρή, αλλά σημαντική για την εξέλιξή του και τη συμπόρευσή του με την τάξη του, επιβράδυνση στην εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης. Ενώ γνώριζε τα γράμματα και τους ήχους τους, δυσκολευόταν πολύ να κάνει συνδυασμούς και να σχηματίσει συλλαβές.

Η μητέρα του προσέγγισε την Καθετή ζητώντας βοήθεια και η εκπαιδεύτρια και μέλος της Καθετής Φαίη Ορφανίδου, κάτοχος μεταπτυχιακού σε Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανέλαβε προσωπικά την περίπτωση. Με την καθοριστική εθελοντική συμβολή της λογοθεραπεύτριας Μαρίας Παπαδοπούλου, μέσα από μια σειρά ασκήσεων και ενισχυτικής υποστήριξης, ο D. έδειξε γρήγορα σημαντική βελτίωση, η οποία τόνωσε πολύ και την αυτοπεποίθησή του.

«Και τα κατάφερα!»

Ζητήσαμε από τη μητέρα του και τον D. να μας πουν δυο λόγια για αυτή τους την εμπειρία. Η μητέρα του μας είπε: «Ήρθαμε με τον D. στην Καθετή γιατί είχε πρόβλημα στο διάβασμα. Μιλάει  μια χαρά και καταλαβαίνει μια χαρά. Όταν διαβάζει δεν καταλαβαίνει. Όταν ήρθαμε μπορούσε να γράψει την αλφάβητο αλλά όταν έπρεπε να γράψει μια λέξη γράμμα γράμμα, έδειχνε να μην μπορεί να το καταλάβει. Δεν μπορούσε να καταλάβει ποια γράμματα ήταν μέσα στη λέξη. Η δασκάλα του μου είχε πει ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει την τάξη στο μάθημα καλά. Γι’ αυτό ήρθαμε εδώ. Εγώ δεν μπορώ να τον διαβάσω στο σπίτι.

Όταν ήρθε στην Καθετή, σιγά σιγά, με την κυρία Φαίη, έμαθε δύο δύο γράμματα να τα αναγνωρίζει, να τα λέει και να τα γράφει. Πλέον και στο σπίτι άρχισε να διαβάζει από τις συσκευασίες τι γράφουν πάνω. Πλέον συνδυάζει τα γράμματα και μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που διαβάζει. Αφότου ήρθε στην Καθετή, άρχισε να κατανοεί πιο γρήγορα τα γράμματα στις λέξεις. Απ’ όταν ήρθε στην Καθετή, σκέφτεται και τα καταλαβαίνει πιο γρήγορα. Δεν έχει πλέον πρόβλημα, είναι μια χαρά. Τα παιδιά που είναι από Ινδία, Αλβανία κλπ, τέτοια παιδιά, που δεν καταλαβαίνουν, χρειάζονται μια βοήθεια σαν αυτή που πρόσφερε η Καθετή. Αν δεν καταλαβαίνουν πρέπει να έρχονται εδώ. Εμείς οι γονείς δεν ξέρουμε ελληνικά για να τα βοηθήσουμε. Χρειάζεται μια τέτοια βοήθεια για τα παιδιά μας».

Ας δώσουμε όμως τον λόγο στον ίδιο τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας, τον γλυκύτατο εξάχρονο D. Στο τελευταίο μάθημα που παρακολούθησε μας είπε:

«Ήρθα στην Καθετή και διάβαζα με την κυρία Φαίη. Φτιάξαμε κάτι χαρτάκια που πάνω έγραφα γράμματα  Κ και Α ΚΑ. Και φτιάχναμε λέξεις. Σήμερα, που ήρθα να δούμε πώς τα πάω, γράψαμε λέξεις στον πίνακα και τις κατάφερα όλες. Πέρασα καλά αυτό τον καιρό στην Καθετή. Μου αρέσει εδώ. Όταν ερχόμουν εδώ διάβαζα. Και τα κατάφερα!»

Η περίπτωση του D. μάς δίνει δύναμη και χαρά να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε δύο χρόνια πριν και να γίνουμε καλύτεροι, εξελίσσοντας και τον εαυτό μας μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία.

Προηγουμενο Αρθρο
e-Βιβλιοθήκη
20 Μαρτιου 2020
Online painting workshop katheti
Επομενο Αρθρο
Δωρεάν Online Εργαστήρι Ζωγραφικής
24 Μαρτιου 2020

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!

Korfos fish farm
10 Μαΐου 2024

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.