Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Μάρα Δημοπούλου

Η Μάρα Δημοπούλου μάς μιλά

Η Μάρα Δημοπούλου μάς μιλά για το έργο της, τη σχέση της με την περιοχή και τα σχέδιά της για το μέλλον. Η Μάρα είναι εικαστικός, απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών. Ασχολείται με τη ζωγραφική και τις εγκαταστάσεις και πλέον ανήκει στην ομάδα της Καθετής.

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.

Είμαι εικαστικός, ζωγράφος, απόφοιτη της Καλών Τεχνών. Η απόφαση να ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα είναι απ’ τις  πιο συνειδητές επιλογές που έχω κάνει μέχρι σήμερα. Η ζωγραφική είναι ένα επάγγελμα δύσκολο, όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα τόσο ανακουφιστικό που, προσωπικά, σχεδόν δυσκολεύομαι αρκετές φορές να το κατατάξω στα «επαγγέλματα».

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πόρο. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα 8 ετών απουσίας μου από το νησί, επέστρεψα με σκοπό να μείνω πλέον μόνιμα σ’ αυτό το νησί, που αγάπησα τόσο.

Πώς έχει επηρεάσει η κρίση το έργο και τη ζωή σας και πώς την αντιμετωπίζετε;

Η ζωγραφική σαν επάγγελμα είναι αρκετά κορεσμένο και η κρίση με βρήκε όταν ακόμη ήμουν φοιτήτρια στην σχολή. Σίγουρα περιορίστηκαν οι επιλογές ακόμη περισσότερο, μα η δημιουργικότητα δεν είναι κάτι που περιορίζεται. Η κρίση μπορεί να σε κάνει εφευρετικό. Ψάχνοντας τρόπο να ανταπεξέλθεις σ’ ένα επάγγελμα που θεωρείται «πολυτέλεια» στην εποχή της κρίσης, αναγκάζεσαι να δημιουργήσεις μόνος σου καινούργιες συνθήκες. Γίνεσαι πιο ευέλικτος, και αυτό σαφώς έχει αντίκτυπο και στην ζωή σου. Καταπιάνεσαι με πολλά μικρά πράγματα παρόμοια ή και άσχετα μεταξύ τους, γίνεσαι πολυπράγμων. Μετατρέπεσαι και εσύ ο ίδιος μέσα από όλο αυτό.

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας;

Οι γνώσεις σε αυτό το επάγγελμα σε βοηθούν να βάλεις σε μια σειρά αυτά που ένιωθες και ίσως ήδη ήξερες. Ο εμπλουτισμός των γνώσεων και η εμπειρία που έρχεται με τα χρόνια είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για να ζωγραφίσεις. Επίσης, η ανάγκη να μαθαίνω νέα πράγματα και τεχνικές και να τα προσαρμόζω πάνω μου με έχει βοηθήσει αρκετά στην εξέλιξη της δουλειάς μου.

Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό ή και στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά;

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα, που χρήζει βελτίωσης, είναι το στρες μου. Μπορεί να επηρεάσει τη δουλειά μου και την καθημερινότητά μου σε διάφορα επίπεδα. Σε μερικές περιπτώσεις μόνο λειτουργεί υπέρ μου, καθώς αποδίδω αρκετά καλά σε μια δουλειά όντας στρεσαρισμένη, όμως τις περισσότερες φορές λειτουργεί μειονεκτικά πάνω μου, καθώς το έντονο στρες με φέρνει σε μια απραγία. Στην δουλειά μου έχω μάθει πλέον οτι δεν μπορείς να κατακτήσεις τίποτα αμέσως, θέλει χρόνο. Οπότε απλά δουλεύω και βελτιώνομαι.

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;

Χωρίς τις λάθος επιλογές δεν θα είχα φτάσει σήμερα εδώ. Οπότε θα έλεγα με σιγουριά ότι δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικά. Κάνοντας μια ανασκόπηση της ζωής μου το μόνο που ίσως να με συμβούλευα με την σημερινή εμπειρία μου θα ήταν να μπώ στην σχολή της Καλών Τεχνών σε πιο μεγάλη ηλικία ώστε να μπορώ να αντιληφθώ περισσότερο, περισσότερα. Όσο για το τι έχω κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία μου, δεν νιώθω την ανάγκη να «παινευτώ» για κάτι ακόμα, είναι μακρύς ο δρόμος.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;

Χρειαζόμαστε ανθρώπους με όνειρα, δημιουργικότητα και ειλικρίνεια. Γίνε ένας απ’ αυτούς και κάν’ το ταπεινά. Αν κάτι πρέπει να φωνάζει, αυτό είναι το έργο που βγάζεις από μέσα σου, όχι εσύ. Πάλεψέ το, δεν είναι εύκολο αλλά σίγουρα αξίζει. Το να υπηρετείς την τέχνη είναι ένα δώρο που δεν σου χαρίζεται αλλά το κατακτάς, και η διαδρομή είναι τόσο όμορφη που δεν γίνεται να τα παρατήσεις.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;

Πολλά σχέδια και ακόμα περισσότερες ιδέες. Ετοιμάζουμε πράγματα, συνεργασίες και πολλά όμορφα. Ετοιμάζω την ατομική μου έκθεση τον Απρίλιο στην Αθήνα και είμαι πολύ ενθουσιασμένη μ’ αυτό. Με την Καθετή επίσης βρισκόμαστε σε κίνηση για μια ομαδική έκθεση για το καλοκαίρι, με καλλιτέχνες που κατάγονται από την περιοχή ή ζουν εδώ. Δεν θα ήθελα από τώρα να πω πολλά γι’ αυτό, αλλά υποψιάζομαι ότι αυτή η εικαστική συνεργασία θα βγάλει από μέσα μας τον καλύτερό μας εαυτό.

Μιλήστε μας σχετικά με το Εργαστήρι Ζωγραφικής που θα τρέξει στην Καθετή.

Ξεκίνησα να δουλεύω στην ομάδα της Καθετής τον τελευταίο καιρό και η συνεργασία μας είναι εξαιρετική. Αποφασίσαμε να παραχωρήσουμε δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής στον χώρο στην Καθετής στον Γαλατά για ανθρώπους που θα ήθελαν να μάθουν να ζωγραφίζουν ή να εξελίξουν το σχέδιό τους. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Εργαστήρι, ανεξαρτήτως επιπέδου, και ευελπιστώ το ραντεβού μας τις Παρασκευές να καθιερωθεί. Είναι ένα εγχείρημα που ξεκινάμε με πολλή όρεξη και ενθουσιασμό, και η καλή διάθεση είναι το μόνο που ζητάμε από όσους γραφτούν στο Εργαστήρι Ζωγραφικής.

Euroscola 2020
Προηγουμενο Αρθρο
Το ΓΕΛ Πόρου στο Euroscola 2020
23 Ιανουαριου 2020
Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης / European Solidarity Corps
Επομενο Αρθρο
Η Καθετή σάς ταξιδεύει στο εξωτερικό
13 Φεβρουαριου 2020

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!

Korfos fish farm
10 Μαΐου 2024

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.