Μάρα Δημοπούλου

Η Μάρα Δημοπούλου μάς μιλά

Η Μάρα Δημοπούλου μάς μιλά για το έργο της, τη σχέση της με την περιοχή και τα σχέδιά της για το μέλλον. Η Μάρα είναι εικαστικός, απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών. Ασχολείται με τη ζωγραφική και τις εγκαταστάσεις και πλέον ανήκει στην ομάδα της Καθετής.

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.

Είμαι εικαστικός, ζωγράφος, απόφοιτη της Καλών Τεχνών. Η απόφαση να ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα είναι απ’ τις  πιο συνειδητές επιλογές που έχω κάνει μέχρι σήμερα. Η ζωγραφική είναι ένα επάγγελμα δύσκολο, όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα τόσο ανακουφιστικό που, προσωπικά, σχεδόν δυσκολεύομαι αρκετές φορές να το κατατάξω στα «επαγγέλματα».

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πόρο. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα 8 ετών απουσίας μου από το νησί, επέστρεψα με σκοπό να μείνω πλέον μόνιμα σ’ αυτό το νησί, που αγάπησα τόσο.

Πώς έχει επηρεάσει η κρίση το έργο και τη ζωή σας και πώς την αντιμετωπίζετε;

Η ζωγραφική σαν επάγγελμα είναι αρκετά κορεσμένο και η κρίση με βρήκε όταν ακόμη ήμουν φοιτήτρια στην σχολή. Σίγουρα περιορίστηκαν οι επιλογές ακόμη περισσότερο, μα η δημιουργικότητα δεν είναι κάτι που περιορίζεται. Η κρίση μπορεί να σε κάνει εφευρετικό. Ψάχνοντας τρόπο να ανταπεξέλθεις σ’ ένα επάγγελμα που θεωρείται «πολυτέλεια» στην εποχή της κρίσης, αναγκάζεσαι να δημιουργήσεις μόνος σου καινούργιες συνθήκες. Γίνεσαι πιο ευέλικτος, και αυτό σαφώς έχει αντίκτυπο και στην ζωή σου. Καταπιάνεσαι με πολλά μικρά πράγματα παρόμοια ή και άσχετα μεταξύ τους, γίνεσαι πολυπράγμων. Μετατρέπεσαι και εσύ ο ίδιος μέσα από όλο αυτό.

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας;

Οι γνώσεις σε αυτό το επάγγελμα σε βοηθούν να βάλεις σε μια σειρά αυτά που ένιωθες και ίσως ήδη ήξερες. Ο εμπλουτισμός των γνώσεων και η εμπειρία που έρχεται με τα χρόνια είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για να ζωγραφίσεις. Επίσης, η ανάγκη να μαθαίνω νέα πράγματα και τεχνικές και να τα προσαρμόζω πάνω μου με έχει βοηθήσει αρκετά στην εξέλιξη της δουλειάς μου.

Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό ή και στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά;

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα, που χρήζει βελτίωσης, είναι το στρες μου. Μπορεί να επηρεάσει τη δουλειά μου και την καθημερινότητά μου σε διάφορα επίπεδα. Σε μερικές περιπτώσεις μόνο λειτουργεί υπέρ μου, καθώς αποδίδω αρκετά καλά σε μια δουλειά όντας στρεσαρισμένη, όμως τις περισσότερες φορές λειτουργεί μειονεκτικά πάνω μου, καθώς το έντονο στρες με φέρνει σε μια απραγία. Στην δουλειά μου έχω μάθει πλέον οτι δεν μπορείς να κατακτήσεις τίποτα αμέσως, θέλει χρόνο. Οπότε απλά δουλεύω και βελτιώνομαι.

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;

Χωρίς τις λάθος επιλογές δεν θα είχα φτάσει σήμερα εδώ. Οπότε θα έλεγα με σιγουριά ότι δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικά. Κάνοντας μια ανασκόπηση της ζωής μου το μόνο που ίσως να με συμβούλευα με την σημερινή εμπειρία μου θα ήταν να μπώ στην σχολή της Καλών Τεχνών σε πιο μεγάλη ηλικία ώστε να μπορώ να αντιληφθώ περισσότερο, περισσότερα. Όσο για το τι έχω κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία μου, δεν νιώθω την ανάγκη να «παινευτώ» για κάτι ακόμα, είναι μακρύς ο δρόμος.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;

Χρειαζόμαστε ανθρώπους με όνειρα, δημιουργικότητα και ειλικρίνεια. Γίνε ένας απ’ αυτούς και κάν’ το ταπεινά. Αν κάτι πρέπει να φωνάζει, αυτό είναι το έργο που βγάζεις από μέσα σου, όχι εσύ. Πάλεψέ το, δεν είναι εύκολο αλλά σίγουρα αξίζει. Το να υπηρετείς την τέχνη είναι ένα δώρο που δεν σου χαρίζεται αλλά το κατακτάς, και η διαδρομή είναι τόσο όμορφη που δεν γίνεται να τα παρατήσεις.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;

Πολλά σχέδια και ακόμα περισσότερες ιδέες. Ετοιμάζουμε πράγματα, συνεργασίες και πολλά όμορφα. Ετοιμάζω την ατομική μου έκθεση τον Απρίλιο στην Αθήνα και είμαι πολύ ενθουσιασμένη μ’ αυτό. Με την Καθετή επίσης βρισκόμαστε σε κίνηση για μια ομαδική έκθεση για το καλοκαίρι, με καλλιτέχνες που κατάγονται από την περιοχή ή ζουν εδώ. Δεν θα ήθελα από τώρα να πω πολλά γι’ αυτό, αλλά υποψιάζομαι ότι αυτή η εικαστική συνεργασία θα βγάλει από μέσα μας τον καλύτερό μας εαυτό.

Μιλήστε μας σχετικά με το Εργαστήρι Ζωγραφικής που θα τρέξει στην Καθετή.

Ξεκίνησα να δουλεύω στην ομάδα της Καθετής τον τελευταίο καιρό και η συνεργασία μας είναι εξαιρετική. Αποφασίσαμε να παραχωρήσουμε δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής στον χώρο στην Καθετής στον Γαλατά για ανθρώπους που θα ήθελαν να μάθουν να ζωγραφίζουν ή να εξελίξουν το σχέδιό τους. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Εργαστήρι, ανεξαρτήτως επιπέδου, και ευελπιστώ το ραντεβού μας τις Παρασκευές να καθιερωθεί. Είναι ένα εγχείρημα που ξεκινάμε με πολλή όρεξη και ενθουσιασμό, και η καλή διάθεση είναι το μόνο που ζητάμε από όσους γραφτούν στο Εργαστήρι Ζωγραφικής.

Euroscola 2020
Προηγουμενο Αρθρο
Το ΓΕΛ Πόρου στο Euroscola 2020
23 Ιανουαριου 2020
Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης / European Solidarity Corps
Επομενο Αρθρο
Η Καθετή σάς ταξιδεύει στο εξωτερικό
13 Φεβρουαριου 2020

Πρόσφατα Νέα

21 Δεκεμβριου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβριου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

23 Νοεμβριου 2020

Ο Μιχάλης Δαγκλής μάς μιλά για την συγγραφική του πορεία, την σχέση του με την περιοχή και για πολλά άλλα σε μια συνέντευξη στην Καθετή.