
Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας στον Πόρο
Οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) αποτελούν ζώνες αποκλειστικής δραστηριοποίησης ιχθυοτροφείων και άλλων ειδών υδατοκαλλιέργειας, οι οποίες καταλαμβάνουν τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις. Η Καθετή, έχοντας ενώσει τις δυνάμεις της με φορείς που προωθούν τον αειφόρο τουρισμό, επέλεξε να προβάλει το θέμα, διότι αυτήν την εποχή μάς ενδιαφέρει όλους και όλες. Οι ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας στον Πόρο βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας έγκρισης.
Τι σημαίνει αυτό για το νησί;
Η τεχνική μελέτη για τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας στον Πόρο προβλέπει τη δέσμευση 2.690 στρεμμάτων στη θάλασσα και 6.000 στη στεριά. Αυτές οι εκτάσεις θα χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ιχθυοτροφείων, ιχθυογεννητικών σταθμών, μονάδων συσκευασίας και μεταποίησης, πλυντηρίων διχτυών, δρόμων, λιμενικών εγκαταστάσεων και άλλων. Ουσιαστικά, οι εταιρείες θα διαχειρίζονται περίπου το ¼ του νησιού.
Ταυτόχρονα, σε αυτήν την περιοχή, που περιλαμβάνει δάσος και παραλίες, αποκλείεται η δυνατότητα ανάπτυξης οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας.
Στόχος της μονάδας είναι να αυξηθεί η παραγωγή σε 8.831 τόνους ετησίως, από 1.147 που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση του περιβάλλοντα χώρου με 14,8 τόνους περιττωμάτων καθημερινά, που ισοδυναμούν με μια πόλη 33.500 κατοίκων, υπολείμματα τροφών, φάρμακα και απόβλητα χερσαίων εγκαταστάσεων1.
Υπάρχουν και άλλες λύσεις
Σίγουρα μια τέτοια μονάδα θα δημιουργήσει κάποιες θέσεις εργασίας. Όμως δεν είναι συμβατή με άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες που υπάρχουν, ή θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, και με άλλες χρήσεις γης. Επιπρόσθετα, υποβαθμίζει τον κομβικό ρόλο του νησιού στον θαλάσσιο τουρισμό και αλλοιώνει γενικότερα τον τουριστικό χαρακτήρα του2.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας στον Πόρο θα μπορούσαν να συνδυαστούν με το μοντέλο του ιχθυοκαλλιεργητικού τουρισμού. Συγκριτικά με αυτό, όμως, ο αειφόρος τουρισμός περιλαμβάνει μεγαλύτερη ποικιλία δράσεων και αφορά περισσότερα είδη επαγγελμάτων. Συνεπώς, δημιουργεί θέσεις εργασίας σε περισσότερους τομείς. Επιπρόσθετα, απευθύνεται σε ευρύτερη ομάδα επισκεπτών.
Με αυτόν τον τρόπο, τα οικονομικά οφέλη μένουν στον τόπο. Ενισχύεται η τοπική ανάπτυξη και διατηρείται ο τοπικός πληθυσμός σε μεγαλύτερο βαθμό.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΕΜΠ «Φιλότης», ο Πόρος συγκαταλέγεται στους τόπους με εξαίρετη φυσική κατάσταση και σημαντικούς τύπους βλάστησης. Έχει χαρακτηρισθεί ως ένα Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Η οικολογική, αισθητική, πολιτιστική και ιστορική αξία του, συνδυασμένες με ένα σφαιρικό σχέδιο δράσης, δίνουν πολύ περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης από ό,τι η εκβιομηχάνισή του.
Γιατί λοιπόν να υποστεί το νησί τέτοια υποβάθμιση, ενώ στην πραγματικότητα και για τις εταιρείες υπάρχει άλλη λύση;
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» επισημαίνει πως οι ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες πρέπει να μεταφερθούν στο ανοιχτό πέλαγος3. Επίσης, η φέρουσα ικανότητα πρέπει να είναι συμβατή με την πραγματική δυνατότητα του κάθε τόπου και να μην υπολογίζεται με κριτήριο τα οικονομικά μοντέλα. Αυτή η προσέγγιση, ως ένα πραγματικά βιώσιμο, περιβαλλοντικά και οικονομικά, μοντέλο ιχθυοκαλλιέργειας, εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε πολλές περιοχές της Ε.Ε.
Ας πούμε όχι!
Όλα αυτά τα στοιχεία οδήγησαν τον Δήμο και πολλούς από τους κάτοικους να εκφράσουν ισχυρά την αντίθεσή τους στις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας στον Πόρο. Αλλά για να αποτραπεί ένα τέτοιο σχέδιο χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας. Και μια υπογραφή ακόμα έχει δύναμη. Το μόνο που χρειάζεται είναι δύο λεπτά από τον χρόνο μας για να υπογράψουμε εδώ.
Έχουμε δικαίωμα στην αυτοδιάθεση!