Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας στον Πόρο

Οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) αποτελούν ζώνες αποκλειστικής δραστηριοποίησης ιχθυοτροφείων και άλλων ειδών υδατοκαλλιέργειας, οι οποίες καταλαμβάνουν τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις. Η Καθετή, έχοντας ενώσει τις δυνάμεις της με φορείς που προωθούν τον αειφόρο τουρισμό, επέλεξε να προβάλει το θέμα, διότι αυτήν την εποχή μάς ενδιαφέρει όλους και όλες. Οι ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας στον Πόρο βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας έγκρισης.  

Τι σημαίνει αυτό για το νησί; 

Η τεχνική μελέτη για τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας στον Πόρο προβλέπει τη δέσμευση 2.690 στρεμμάτων στη θάλασσα και 6.000 στη στεριά. Αυτές οι εκτάσεις θα χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ιχθυοτροφείων, ιχθυογεννητικών σταθμών, μονάδων συσκευασίας και μεταποίησης, πλυντηρίων διχτυών, δρόμων, λιμενικών εγκαταστάσεων και άλλων. Ουσιαστικά, οι εταιρείες θα διαχειρίζονται περίπου το ¼ του νησιού.

Ταυτόχρονα, σε αυτήν την περιοχή, που περιλαμβάνει δάσος και παραλίες, αποκλείεται η δυνατότητα ανάπτυξης οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας. 

Στόχος της μονάδας είναι να αυξηθεί η παραγωγή σε 8.831 τόνους ετησίως, από 1.147 που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση του περιβάλλοντα χώρου με 14,8 τόνους περιττωμάτων καθημερινά, που ισοδυναμούν με μια πόλη 33.500 κατοίκων, υπολείμματα τροφών, φάρμακα και απόβλητα χερσαίων εγκαταστάσεων1.

Υπάρχουν και άλλες λύσεις 

Σίγουρα μια τέτοια μονάδα θα δημιουργήσει κάποιες θέσεις εργασίας. Όμως δεν είναι συμβατή με άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες που υπάρχουν, ή θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, και με άλλες χρήσεις γης. Επιπρόσθετα, υποβαθμίζει τον κομβικό ρόλο του νησιού στον θαλάσσιο τουρισμό και αλλοιώνει γενικότερα τον τουριστικό χαρακτήρα του2

Οι ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας στον Πόρο θα μπορούσαν να συνδυαστούν με το μοντέλο του ιχθυοκαλλιεργητικού τουρισμού. Συγκριτικά με αυτό, όμως, ο αειφόρος τουρισμός περιλαμβάνει μεγαλύτερη ποικιλία δράσεων και αφορά περισσότερα είδη επαγγελμάτων. Συνεπώς, δημιουργεί θέσεις εργασίας σε περισσότερους τομείς. Επιπρόσθετα, απευθύνεται σε ευρύτερη ομάδα επισκεπτών.

Με αυτόν τον τρόπο, τα οικονομικά οφέλη μένουν στον τόπο. Ενισχύεται η τοπική ανάπτυξη και διατηρείται ο τοπικός πληθυσμός σε μεγαλύτερο βαθμό. 

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΕΜΠ «Φιλότης», ο Πόρος συγκαταλέγεται στους τόπους με εξαίρετη φυσική κατάσταση και σημαντικούς τύπους βλάστησης. Έχει χαρακτηρισθεί ως ένα Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Η οικολογική, αισθητική, πολιτιστική και ιστορική αξία του, συνδυασμένες με ένα σφαιρικό σχέδιο δράσης, δίνουν πολύ περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης από ό,τι η εκβιομηχάνισή του.

Γιατί λοιπόν να υποστεί το νησί τέτοια υποβάθμιση, ενώ στην πραγματικότητα και για τις εταιρείες υπάρχει άλλη λύση; 

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» επισημαίνει πως οι ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες πρέπει να μεταφερθούν στο ανοιχτό πέλαγος3. Επίσης, η φέρουσα ικανότητα πρέπει να είναι συμβατή με την πραγματική δυνατότητα του κάθε τόπου και να μην υπολογίζεται με κριτήριο τα οικονομικά μοντέλα. Αυτή η προσέγγιση, ως ένα πραγματικά βιώσιμο, περιβαλλοντικά και οικονομικά, μοντέλο ιχθυοκαλλιέργειας, εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε πολλές περιοχές της Ε.Ε. 

Ας πούμε όχι! 

Όλα αυτά τα στοιχεία οδήγησαν τον Δήμο και πολλούς από τους κάτοικους να εκφράσουν ισχυρά την αντίθεσή τους στις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας στον Πόρο. Αλλά για να αποτραπεί ένα τέτοιο σχέδιο χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας. Και μια υπογραφή ακόμα έχει δύναμη. Το μόνο που χρειάζεται είναι δύο λεπτά από τον χρόνο μας για να υπογράψουμε εδώ

Έχουμε δικαίωμα στην αυτοδιάθεση! 

1Πηγή
2Πηγή
3Πηγή

 

Προηγουμενο Αρθρο
Παραλίες του Πόρου
27 Απριλιου 2021
Επομενο Αρθρο
Αλιευτικός τουρισμός
27 Απριλιου 2021

Πρόσφατα Νέα

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

small-buddies
25 Αυγούστου 2022

Το δίκτυο Small Buddies είναι ένα καινοτόμο έργο που δίνει το βήμα σε μικρούς και νέους οργανισμούς να προβάλουν το έργο τους και να δημιουργήσουν διαύλους επικοινωνίας.