
Καινοτομίες της Καθετής
Η καινοτομία προϋποθέτει ευελιξία και νέα οπτική, δημιουργεί νέες ευκαιρίες και συμβάλλει στην πρόοδο. Η Καθετή, από την αρχή της λειτουργίας της, έχει εφαρμόσει καινοτόμες ιδέες σε πολλές περιπτώσεις. Οι καινοτομίες της Καθετής πηγάζουν από την αναζήτηση καλύτερων πρακτικών και στοχεύουν στη δημιουργία τέτοιων συνθηκών ώστε οι δράσεις της να ωφελήσουν περισσότερους ανθρώπους.
Θεατρικό εργαστήρι Crash Smallville
Οι καινοτομίες της Καθετής ξεκίνησαν με το θεατρικό εργαστήρι Crash Smallville, που έγινε τον Οκτώβρη του 2018. Το εργαστήρι, σε συνεργασία με τη Brutal Stories και τον Ηλία Αδάμ, στηρίχθηκε στο μοντέλο των «Άτυπων Κοινωνικών Συμβουλίων» και οδήγησε σε μια θεατρική παράσταση-ντοκιμαντέρ.
Τα “Άτυπα Κοινωνικά Συμβούλια” είναι συναντήσεις πολιτών, οι οποίοι μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες αλληλεπιδρούν και εκθέτουν τους προβληματισμούς τους. Αυτά τα βιώματα μεταμορφώθηκαν σε θεατρική παράσταση.

Μέλος του εργαστηρίου εξιστορεί: «Μιλήσαμε για εμάς τους ίδιους, για τις ανησυχίες μας, για ερωτήματα που μας απασχολούν και για γενικότερα θέματα». Και συνεχίζει: «Το υλικό της παράστασης-ντοκιμαντέρ που ετοιμάσαμε προέκυψε πολύ γρήγορα. Έπειτα, ήρθαν οι πρόβες. Το αποτέλεσμα και η συζήτηση που ακολούθησε την παράσταση μας αποζημίωσαν, μιας και είδαμε το ενδιαφέρον του κοινού και την όρεξη των θεατών να μείνουν και να συζητήσουν μαζί μας».
Ειρηνική επίλυση διαφορών με Σχολική Διαμεσολάβηση
Ένα σεμινάριο με θέμα τις αρχές και τεχνικές της διαμεσολάβησης στο σχολείο. Περιλάμβανε εισηγήσεις και βιωματικές, διαδραστικές ασκήσεις.

Έγινε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2019, με εκπαιδεύτριες τη Μαρία Λουΐζα Ανδριακοπούλου και την Ευγενία Σαρίδου, μέλη της εταιρείας «Διάλογος Εταιρεία Διαμεσολάβησης». Το θέμα του ήταν πρωτοπόρο σε πανελλήνιο επίπεδο. Το πρωτόγνωρο στοιχείο του σεμιναρίου ήταν ότι συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές ταυτόχρονα.
Η Μαρία Λουΐζα Ανδριακοπούλου μάς λέει: «Αρχίσαμε να ψάχνουμε αν κάτι τέτοιο υπήρχε ως μοντέλο στη βιβλιογραφία, αν είχε ξαναγίνει, αν ήταν σωστό και αν τελικά είχε πιθανότητες να πετύχει». Και συνεχίζει: «Το αποτέλεσμα μας εξέπληξε. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η πιο ενδιαφέρουσα συνεργασία που έχουμε κάνει. Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία η συμμετοχή ανθρώπων από διαφορετικές γενιές, με πολύ διαφορετικά βιώματα και εμπειρίες. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι φύγαμε από τον Γαλατά γεμάτες θαυμασμό για τους μαθητές μας και ευχαριστίες για την Καθετή, που με την πρωτοπόρα αυτή ιδέα της μας έδωσε τη χαρά να συμμετέχουμε σε κάτι τόσο αναζωογονητικό και νέο».
Το αποτέλεσμα του σεμιναρίου ήταν να γνωρίσει τη Σχολική Διαμεσολάβηση η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα και τελικά αυτή η πρακτική να ριζώσει στο Γυμνάσιο Γαλατά.
Εργαστήρι θεατρικής καταγραφής Πόρου, Τροιζηνίας και Μεθάνων και παράσταση «Πέρασμα»
Η ομάδα του εργαστηρίου, συνδυάζοντας έρευνα και ιστορίες από την περιοχή με την τέχνη του θεάτρου, παρουσίασε το καλοκαίρι του 2021 μια παράσταση βασισμένη σε ένα πρωτοποριακό είδος θεάτρου, το θέατρο-ντοκιμαντέρ. Το εργαστήριο βασίστηκε στη μεθοδολογία του Κώστα Γάκη και στην παράσταση σημαντική, εθελοντική συμβολή είχε η βοηθός σκηνοθέτη Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου.
Στην παράσταση χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά εργαλεία των παραστατικών τεχνών, όπως παντομίμα, θέατρο σκιών, τραγούδι, video art, φωτογραφία και animation.

Αξιοσημείωτη ήταν η ευελιξία που έδειξε η ομάδα ενόψει των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα επιστράτευσε ψηφιακά μέσα, όπως το Zoom, τις ομάδες του Facebook και τα βίντεο, στους αυτοσχεδιασμούς και τις πρόβες.
Άλλη μια από τις καινοτομίες της Καθετής ήταν η χρήση των βίντεο από τις online συναντήσεις στην ίδια την παράσταση. Επίσης, σημαντικό ήταν το ότι η παράσταση είχε υπότιτλους στα αγγλικά.

Έτσι οι καινοτομίες της Καθετής σε αυτήν την περίπτωση έδωσαν τη δυνατότητα οι ερασιτέχνες ηθοποιοί, αλλά και το κοινό των παραστάσεων, να συμμετέχουν σε ένα πρωτοποριακό είδος θεάτρου, μαθαίνοντας συγχρόνως την ιστορία του τόπου τους. Επίσης, δόθηκε η ευκαιρία σε αγγλόφωνες/-ους να παρακολουθήσουν μια παράσταση που αφηγούνταν την ιστορία του τόπου μας.
Το εργαστήρι και οι παραστάσεις έγιναν υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σεμινάριο Δεξιοτήτων Παρουσίασης και Δημόσιου Λόγου
Στις 29 και 30 Ιανουαρίου 2022 έγινε ένα βιωματικό εργαστήριο με εισηγητή τον Μιλτιάδη Φιορέντζη, που οργανώθηκε προσεκτικά ώστε να έχει υβριδικό χαρακτήρα.

Δηλαδή να εξασφαλίζει ταυτόχρονα τόσο τη φυσική παρουσία όσο και την online συμμετοχή. Επιστρατεύτηκαν προτζέκτορας, κάμερα και μικρόφωνα πέτου, ώστε να φέρουμε στον χώρο μέσω Zoom άτομα από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, ακόμα και Βέλγιο.
Ο Μιλτιάδης Φιορέντζης μάς λέει: «Ήρθα αντιμέτωπος με μια σειρά από ενδιαφέροντα ερωτήματα: Πώς μπορώ να συμπεριλάβω στις δυναμικές που αναπτύσσονται μεταξύ μιας ομάδας ανθρώπων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο την παρουσία των διαδικτυακών συμμετοχών; Πώς το άμεσο βλέμμα μου στους παρόντες μπορεί συνδυαστεί με το βλέμμα στην κάμερα; Πώς μπορώ να ελέγξω την επιδραστικότητα των ασκήσεων στα pixel μιας γιγαντοοθόνης; Κατά πόσο είναι εφικτό το δέσιμο μιας ομάδας που χωρίζεται στα δύο; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα ήρθε να απαντήσει μια δεξιότητα που επιστρατεύτηκε από όλους μας στον πιο γόνιμό της βαθμό, η ευελιξία».
Όλα αυτά μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με έμπνευση, φαντασία, ευελιξία και δημιουργικότητα. Οι καινοτομίες της Καθετής οδηγούν προς μια ξεκάθαρη κατεύθυνση, αυτή της αυξημένης σύνδεσης με τους συνεργάτες και τους αποδέκτες των δράσεων της.