katheti's innovations

Καινοτομίες της Καθετής 

Η καινοτομία προϋποθέτει ευελιξία και νέα οπτική, δημιουργεί νέες ευκαιρίες και συμβάλλει στην πρόοδο. Η Καθετή, από την αρχή της λειτουργίας της, έχει εφαρμόσει καινοτόμες ιδέες σε πολλές περιπτώσεις. Οι καινοτομίες της Καθετής πηγάζουν από την αναζήτηση καλύτερων πρακτικών και στοχεύουν στη δημιουργία τέτοιων συνθηκών ώστε οι δράσεις της να ωφελήσουν περισσότερους ανθρώπους. 

Θεατρικό εργαστήρι Crash Smallville  

Οι καινοτομίες της Καθετής ξεκίνησαν με το θεατρικό εργαστήρι Crash Smallville, που έγινε τον Οκτώβρη του 2018. Το εργαστήρι, σε συνεργασία με τη Brutal Stories και τον Ηλία Αδάμ, στηρίχθηκε στο μοντέλο των «Άτυπων Κοινωνικών Συμβουλίων» και οδήγησε σε μια θεατρική παράσταση-ντοκιμαντέρ.

Τα “Άτυπα Κοινωνικά Συμβούλια” είναι συναντήσεις πολιτών, οι οποίοι μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες αλληλεπιδρούν και εκθέτουν τους προβληματισμούς τους. Αυτά τα βιώματα μεταμορφώθηκαν σε θεατρική παράσταση. 

Φωτ. 1: Crash-smallville

Μέλος του εργαστηρίου εξιστορεί: «Μιλήσαμε για εμάς τους ίδιους, για τις ανησυχίες μας, για ερωτήματα που μας απασχολούν και για γενικότερα θέματα». Και συνεχίζει: «Το υλικό της παράστασης-ντοκιμαντέρ που ετοιμάσαμε προέκυψε πολύ γρήγορα. Έπειτα, ήρθαν οι πρόβες. Το αποτέλεσμα και η συζήτηση που ακολούθησε την παράσταση μας αποζημίωσαν, μιας και είδαμε το ενδιαφέρον του κοινού και την όρεξη των θεατών να μείνουν και να συζητήσουν μαζί μας». 

Ειρηνική επίλυση διαφορών με Σχολική Διαμεσολάβηση 

Ένα σεμινάριο με θέμα τις αρχές και τεχνικές της διαμεσολάβησης στο σχολείο. Περιλάμβανε εισηγήσεις και βιωματικές, διαδραστικές ασκήσεις.

Peer-mediation_
Φωτ. 2: Σεμινάριο για τη σχολική διαμεσολάβηση

Έγινε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2019, με εκπαιδεύτριες τη Μαρία Λουΐζα Ανδριακοπούλου και την Ευγενία Σαρίδου, μέλη της εταιρείας «Διάλογος Εταιρεία Διαμεσολάβησης». Το θέμα του ήταν πρωτοπόρο σε πανελλήνιο επίπεδο. Το πρωτόγνωρο στοιχείο του σεμιναρίου ήταν ότι συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές ταυτόχρονα.  

Η Μαρία Λουΐζα Ανδριακοπούλου μάς λέει: «Αρχίσαμε να ψάχνουμε αν κάτι τέτοιο υπήρχε ως μοντέλο στη βιβλιογραφία, αν είχε ξαναγίνει, αν ήταν σωστό και αν τελικά είχε πιθανότητες να πετύχει». Και συνεχίζει: «Το αποτέλεσμα μας εξέπληξε. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η πιο ενδιαφέρουσα συνεργασία που έχουμε κάνει. Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία η συμμετοχή ανθρώπων από διαφορετικές γενιές, με πολύ διαφορετικά βιώματα και εμπειρίες. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι φύγαμε από τον Γαλατά γεμάτες θαυμασμό για τους μαθητές μας και ευχαριστίες για την Καθετή, που με την πρωτοπόρα αυτή ιδέα της μας έδωσε τη χαρά να συμμετέχουμε σε κάτι τόσο αναζωογονητικό και νέο».  

Το αποτέλεσμα του σεμιναρίου ήταν να γνωρίσει τη Σχολική Διαμεσολάβηση η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα και τελικά αυτή η πρακτική να ριζώσει στο Γυμνάσιο Γαλατά. 

Εργαστήρι θεατρικής καταγραφής Πόρου, Τροιζηνίας και Μεθάνων και παράσταση «Πέρασμα» 

Η ομάδα του εργαστηρίου, συνδυάζοντας έρευνα και ιστορίες από την περιοχή με την τέχνη του θεάτρου, παρουσίασε το καλοκαίρι του 2021 μια παράσταση βασισμένη σε ένα πρωτοποριακό είδος θεάτρου, το θέατρο-ντοκιμαντέρ. Το εργαστήριο βασίστηκε στη μεθοδολογία του Κώστα Γάκη και στην παράσταση σημαντική, εθελοντική συμβολή είχε η βοηθός σκηνοθέτη Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου.

Στην παράσταση χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά εργαλεία των παραστατικών τεχνών, όπως παντομίμα, θέατρο σκιών, τραγούδι, video art, φωτογραφία και animation. 

Φωτ. 3: Το «Πέρασμα» στον Πόρο

Αξιοσημείωτη ήταν η ευελιξία που έδειξε η ομάδα ενόψει των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Φωτ. 4: Συναντήσεις στο Zoom

Για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα επιστράτευσε ψηφιακά μέσα, όπως το Zoom, τις ομάδες του Facebook και τα βίντεο, στους αυτοσχεδιασμούς και τις πρόβες.

Άλλη μια από τις καινοτομίες της Καθετής ήταν η χρήση των βίντεο από τις online συναντήσεις στην ίδια την παράσταση. Επίσης, σημαντικό ήταν το ότι η παράσταση είχε υπότιτλους στα αγγλικά. 

Φωτ. 5: Έλεγχος εικόνας και ήχου πριν την παράσταση στα Μέθανα

Έτσι οι καινοτομίες της Καθετής σε αυτήν την περίπτωση έδωσαν τη δυνατότητα οι ερασιτέχνες ηθοποιοί, αλλά και το κοινό των παραστάσεων, να συμμετέχουν σε ένα πρωτοποριακό είδος θεάτρου, μαθαίνοντας συγχρόνως την ιστορία του τόπου τους. Επίσης, δόθηκε η ευκαιρία σε αγγλόφωνες/-ους να παρακολουθήσουν μια παράσταση που αφηγούνταν την ιστορία του τόπου μας. 

Το εργαστήρι και οι παραστάσεις έγιναν υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σεμινάριο Δεξιοτήτων Παρουσίασης και Δημόσιου Λόγου 

Στις 29 και 30 Ιανουαρίου 2022 έγινε ένα βιωματικό εργαστήριο με εισηγητή τον Μιλτιάδη Φιορέντζη, που οργανώθηκε προσεκτικά ώστε να έχει υβριδικό χαρακτήρα.

Φωτ. 6: Σεμινάριο Δεξιοτήτων Παρουσίασης και Δημόσιου Λόγου 

Δηλαδή να εξασφαλίζει ταυτόχρονα τόσο τη φυσική παρουσία όσο και την online συμμετοχή. Επιστρατεύτηκαν προτζέκτορας, κάμερα και μικρόφωνα πέτου, ώστε να φέρουμε στον χώρο μέσω Zoom άτομα από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, ακόμα και Βέλγιο. 

Ο Μιλτιάδης Φιορέντζης μάς λέει: «Ήρθα αντιμέτωπος με μια σειρά από ενδιαφέροντα ερωτήματα: Πώς μπορώ να συμπεριλάβω στις δυναμικές που αναπτύσσονται μεταξύ μιας ομάδας ανθρώπων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο την παρουσία των διαδικτυακών συμμετοχών; Πώς το άμεσο βλέμμα μου στους παρόντες μπορεί συνδυαστεί με το βλέμμα στην κάμερα; Πώς μπορώ να ελέγξω την επιδραστικότητα των ασκήσεων στα pixel μιας γιγαντοοθόνης; Κατά πόσο είναι εφικτό το δέσιμο μιας ομάδας που χωρίζεται στα δύο; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα ήρθε να απαντήσει μια δεξιότητα που επιστρατεύτηκε από όλους μας στον πιο γόνιμό της βαθμό, η ευελιξία».  

Όλα αυτά μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με έμπνευση, φαντασία, ευελιξία και δημιουργικότητα. Οι καινοτομίες της Καθετής οδηγούν προς μια ξεκάθαρη κατεύθυνση, αυτή της αυξημένης σύνδεσης με τους συνεργάτες και τους αποδέκτες των δράσεων της. 

sundesmos-troizinioi
Προηγουμενο Αρθρο
Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων 
28 Φεβρουαριου 2022
kdap troizinia methana
Επομενο Αρθρο
ΚΔΑΠ Τροιζηνίας και Μεθάνων 
23 Μαρτιου 2022

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.