Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

katheti's innovations

Καινοτομίες της Καθετής 

Η καινοτομία προϋποθέτει ευελιξία και νέα οπτική, δημιουργεί νέες ευκαιρίες και συμβάλλει στην πρόοδο. Η Καθετή, από την αρχή της λειτουργίας της, έχει εφαρμόσει καινοτόμες ιδέες σε πολλές περιπτώσεις. Οι καινοτομίες της Καθετής πηγάζουν από την αναζήτηση καλύτερων πρακτικών και στοχεύουν στη δημιουργία τέτοιων συνθηκών ώστε οι δράσεις της να ωφελήσουν περισσότερους ανθρώπους. 

Θεατρικό εργαστήρι Crash Smallville  

Οι καινοτομίες της Καθετής ξεκίνησαν με το θεατρικό εργαστήρι Crash Smallville, που έγινε τον Οκτώβρη του 2018. Το εργαστήρι, σε συνεργασία με τη Brutal Stories και τον Ηλία Αδάμ, στηρίχθηκε στο μοντέλο των «Άτυπων Κοινωνικών Συμβουλίων» και οδήγησε σε μια θεατρική παράσταση-ντοκιμαντέρ.

Τα “Άτυπα Κοινωνικά Συμβούλια” είναι συναντήσεις πολιτών, οι οποίοι μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες αλληλεπιδρούν και εκθέτουν τους προβληματισμούς τους. Αυτά τα βιώματα μεταμορφώθηκαν σε θεατρική παράσταση. 

Φωτ. 1: Crash-smallville

Μέλος του εργαστηρίου εξιστορεί: «Μιλήσαμε για εμάς τους ίδιους, για τις ανησυχίες μας, για ερωτήματα που μας απασχολούν και για γενικότερα θέματα». Και συνεχίζει: «Το υλικό της παράστασης-ντοκιμαντέρ που ετοιμάσαμε προέκυψε πολύ γρήγορα. Έπειτα, ήρθαν οι πρόβες. Το αποτέλεσμα και η συζήτηση που ακολούθησε την παράσταση μας αποζημίωσαν, μιας και είδαμε το ενδιαφέρον του κοινού και την όρεξη των θεατών να μείνουν και να συζητήσουν μαζί μας». 

Ειρηνική επίλυση διαφορών με Σχολική Διαμεσολάβηση 

Ένα σεμινάριο με θέμα τις αρχές και τεχνικές της διαμεσολάβησης στο σχολείο. Περιλάμβανε εισηγήσεις και βιωματικές, διαδραστικές ασκήσεις.

Peer-mediation_
Φωτ. 2: Σεμινάριο για τη σχολική διαμεσολάβηση

Έγινε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2019, με εκπαιδεύτριες τη Μαρία Λουΐζα Ανδριακοπούλου και την Ευγενία Σαρίδου, μέλη της εταιρείας «Διάλογος Εταιρεία Διαμεσολάβησης». Το θέμα του ήταν πρωτοπόρο σε πανελλήνιο επίπεδο. Το πρωτόγνωρο στοιχείο του σεμιναρίου ήταν ότι συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές ταυτόχρονα.  

Η Μαρία Λουΐζα Ανδριακοπούλου μάς λέει: «Αρχίσαμε να ψάχνουμε αν κάτι τέτοιο υπήρχε ως μοντέλο στη βιβλιογραφία, αν είχε ξαναγίνει, αν ήταν σωστό και αν τελικά είχε πιθανότητες να πετύχει». Και συνεχίζει: «Το αποτέλεσμα μας εξέπληξε. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η πιο ενδιαφέρουσα συνεργασία που έχουμε κάνει. Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία η συμμετοχή ανθρώπων από διαφορετικές γενιές, με πολύ διαφορετικά βιώματα και εμπειρίες. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι φύγαμε από τον Γαλατά γεμάτες θαυμασμό για τους μαθητές μας και ευχαριστίες για την Καθετή, που με την πρωτοπόρα αυτή ιδέα της μας έδωσε τη χαρά να συμμετέχουμε σε κάτι τόσο αναζωογονητικό και νέο».  

Το αποτέλεσμα του σεμιναρίου ήταν να γνωρίσει τη Σχολική Διαμεσολάβηση η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα και τελικά αυτή η πρακτική να ριζώσει στο Γυμνάσιο Γαλατά. 

Εργαστήρι θεατρικής καταγραφής Πόρου, Τροιζηνίας και Μεθάνων και παράσταση «Πέρασμα» 

Η ομάδα του εργαστηρίου, συνδυάζοντας έρευνα και ιστορίες από την περιοχή με την τέχνη του θεάτρου, παρουσίασε το καλοκαίρι του 2021 μια παράσταση βασισμένη σε ένα πρωτοποριακό είδος θεάτρου, το θέατρο-ντοκιμαντέρ. Το εργαστήριο βασίστηκε στη μεθοδολογία του Κώστα Γάκη και στην παράσταση σημαντική, εθελοντική συμβολή είχε η βοηθός σκηνοθέτη Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου.

Στην παράσταση χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά εργαλεία των παραστατικών τεχνών, όπως παντομίμα, θέατρο σκιών, τραγούδι, video art, φωτογραφία και animation. 

Φωτ. 3: Το «Πέρασμα» στον Πόρο

Αξιοσημείωτη ήταν η ευελιξία που έδειξε η ομάδα ενόψει των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Φωτ. 4: Συναντήσεις στο Zoom

Για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα επιστράτευσε ψηφιακά μέσα, όπως το Zoom, τις ομάδες του Facebook και τα βίντεο, στους αυτοσχεδιασμούς και τις πρόβες.

Άλλη μια από τις καινοτομίες της Καθετής ήταν η χρήση των βίντεο από τις online συναντήσεις στην ίδια την παράσταση. Επίσης, σημαντικό ήταν το ότι η παράσταση είχε υπότιτλους στα αγγλικά. 

Φωτ. 5: Έλεγχος εικόνας και ήχου πριν την παράσταση στα Μέθανα

Έτσι οι καινοτομίες της Καθετής σε αυτήν την περίπτωση έδωσαν τη δυνατότητα οι ερασιτέχνες ηθοποιοί, αλλά και το κοινό των παραστάσεων, να συμμετέχουν σε ένα πρωτοποριακό είδος θεάτρου, μαθαίνοντας συγχρόνως την ιστορία του τόπου τους. Επίσης, δόθηκε η ευκαιρία σε αγγλόφωνες/-ους να παρακολουθήσουν μια παράσταση που αφηγούνταν την ιστορία του τόπου μας. 

Το εργαστήρι και οι παραστάσεις έγιναν υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σεμινάριο Δεξιοτήτων Παρουσίασης και Δημόσιου Λόγου 

Στις 29 και 30 Ιανουαρίου 2022 έγινε ένα βιωματικό εργαστήριο με εισηγητή τον Μιλτιάδη Φιορέντζη, που οργανώθηκε προσεκτικά ώστε να έχει υβριδικό χαρακτήρα.

Φωτ. 6: Σεμινάριο Δεξιοτήτων Παρουσίασης και Δημόσιου Λόγου 

Δηλαδή να εξασφαλίζει ταυτόχρονα τόσο τη φυσική παρουσία όσο και την online συμμετοχή. Επιστρατεύτηκαν προτζέκτορας, κάμερα και μικρόφωνα πέτου, ώστε να φέρουμε στον χώρο μέσω Zoom άτομα από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, ακόμα και Βέλγιο. 

Ο Μιλτιάδης Φιορέντζης μάς λέει: «Ήρθα αντιμέτωπος με μια σειρά από ενδιαφέροντα ερωτήματα: Πώς μπορώ να συμπεριλάβω στις δυναμικές που αναπτύσσονται μεταξύ μιας ομάδας ανθρώπων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο την παρουσία των διαδικτυακών συμμετοχών; Πώς το άμεσο βλέμμα μου στους παρόντες μπορεί συνδυαστεί με το βλέμμα στην κάμερα; Πώς μπορώ να ελέγξω την επιδραστικότητα των ασκήσεων στα pixel μιας γιγαντοοθόνης; Κατά πόσο είναι εφικτό το δέσιμο μιας ομάδας που χωρίζεται στα δύο; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα ήρθε να απαντήσει μια δεξιότητα που επιστρατεύτηκε από όλους μας στον πιο γόνιμό της βαθμό, η ευελιξία».  

Όλα αυτά μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με έμπνευση, φαντασία, ευελιξία και δημιουργικότητα. Οι καινοτομίες της Καθετής οδηγούν προς μια ξεκάθαρη κατεύθυνση, αυτή της αυξημένης σύνδεσης με τους συνεργάτες και τους αποδέκτες των δράσεων της. 

sundesmos-troizinioi
Προηγουμενο Αρθρο
Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων 
28 Φεβρουαριου 2022
kdap troizinia methana
Επομενο Αρθρο
ΚΔΑΠ Τροιζηνίας και Μεθάνων 
23 Μαρτιου 2022

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!

Korfos fish farm
10 Μαΐου 2024

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.