Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Gakis-Kosmidou-featured-image

Η Καθετή κάνει Zoom στον Κώστα Γάκη και τη Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου

Ο Κώστας Γάκης είναι μουσικός, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ενώ έχει σπουδάσει και στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό. Συνδυάζοντας όλες τις ιδιότητές του, λειτουργεί και ως εμψυχωτής ομάδων. Μεταξύ άλλων, έχει σκηνοθετήσει τις θεατρικές παραστάσεις «Ιστορία χωρίς Όνομα» και «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό». Η συνεργάτιδά του Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου είναι ηθοποιός, story teller και βοηθός σκηνοθέτη. Η Καθετή κάνει Zoom στον Κώστα Γάκη και τη Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου, δύο καλλιτέχνες πολύπλευρους, που έχουν πολλά να πουν.

Να ζήσουμε στο παλλόμενο παρόν

Το όραμα του Κώστα Γάκη είναι να φτιάξει πλατφόρμες επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων, συλλογής ιστοριών και δημιουργίας γεφυρών. Πιστεύει πως η βασική ιδιότητα που τον έχει βοηθήσει είναι η μουσική. Μας λέει: «Όταν έρχεται η μουσική μέσα στο πλάνο μου όλα αποκτούν τάξη». Και συνεχίζει μιλώντας για τον χρόνο και τους νέους: «Συχνά στη νιότη πάνω αναβάλλουμε, αλλά τώρα είναι ο χρόνος. Είναι η ώρα να βάλεις φωτιά στη ζωή σου, να αρπάξεις τη μέρα».

Να ανθίζουμε λίγο λίγο όλοι μαζί

Η Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου βρίσκει ώθηση στην ανάγκη της να μιλήσει. Μάς λέει: «Θέλω να μεταφέρω ιστορίες που έχουν κάτι να πουν από αυτό που θέλω και εγώ να πω και από αυτό που έχει ανάγκη εκείνη τη στιγμή η κοινότητα να ακούσει». Τη λύση για ότι μας προβληματίζει τη βρίσκει στο «όλοι μαζί». Έτσι ώστε τελικά, όπως δηλώνει: «ανθίζουμε λίγο λίγο όλοι μαζί».

Μέσα μας υπάρχει πράσινο νησί

Ο Κώστας Γάκης συνδέεται με την ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού μέσω του σεμιναρίου «Ύδρα: Μια θεατρική καταγραφή». Με την περιοχή τον συνδέει επίσης η ιδέα του Λεμονοδάσους. Ο ίδιος μάς λέει: «Ακούμε Λεμονοδάσος και σκεφτόμαστε έναν φαντασιακό χώρο με νεράιδες και ξωτικά».

Η συντροφιά των ονειροπόλων

Ο Κώστας Γάκης και η Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου συμμετέχουν στην κολεκτίβα «Άλφα μικρό, μια συντροφιά ονειροπόλων», που στεγάζεται στο ιστορικό θέατρο «Άλφα» του Στέφανου Ληναίου και της Έλλης Φωτίου, και στην ομάδα θεάτρου «Άναμ(μ)α». Το καλοκαίρι, ο Κώστας Γάκης διοργανώνει σεμινάρια στην Ικαρία, με αρχαίο ελληνικό δράμα αλλά και ιστορίες από την Ικαρία. Μαζί έχουν δημιουργήσει τη μουσική παράσταση «Το ταξίδι του Ασίκη». Για την παράσταση «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό», ο Κώστας Γάκης εκφράζει την επιθυμία να τη μεταφέρει κοντά στη φύση, σε μια παραλία, γύρω από μια φωτιά. Ελπίδα της Καθετής είναι να φέρει και στα μέρη μας αυτή την εξαιρετική παράσταση. Ο Κώστας Γάκης, αναφερόμενος στην Καθετή και τη συντροφιά των ονειροπόλων, εκδηλώνει μια επιθυμία: «Να δούμε ποιους τρόπους έχουμε να συμπράξουν οι δύο συντροφιές, γιατί υπάρχουν ενδιαφέροντα πράγματα να κάνουν».

Η σειρά συνεντεύξεων «Η Καθετή κάνει Zoom στον/στην…» μας συνδέει με ανθρώπους που εμπνέουν με τη σκέψη και τη στάση τους. Η Καθετή κάνει Zoom στον Κώστα Γάκη και τη Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου, γιατί είναι δύο καλλιτέχνες που πορεύονται με όραμα, ενσυναίσθηση και νοιάξιμο.

maniatis-featured-image
Προηγουμενο Αρθρο
Ο Γιάννης Μανιάτης μάς μιλά
31 Ιουλιου 2021
chatzopoulios-featured-image
Επομενο Αρθρο
Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη
02 Αυγούστου 2021

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.