Katheti Summer Arts 2024: μια γιορτή τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς - Katheti

Ντοκιμαντέρ «Το Ιερό του Ποσειδώνα»

Katheti Summer Arts 2024: μια γιορτή τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Καθετή αγκάλιασε για άλλη μια φορά την τέχνη, την πολιτιστική έκφραση και τη δημιουργικότητα με το Katheti Summer Arts 2024. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε ποικιλία εκδηλώσεων παραστατικών και εικαστικών τεχνών, που αναδείκνυαν ταλέντα τόσο από τον Πόρο όσο και από όλη την Ελλάδα. Από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, το Katheti Summer Arts ήταν μια γιορτή τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς, που γέμισε το νησί του Πόρου με μοναδικές εμπειρίες.

Μάιος-Ιούνιος: Δημιουργική αφετηρία

Το Katheti Summer Arts ξεκίνησε στις 25 Μαΐου με την αφήγηση παραμυθιού «Πέτρες που μιλούν και παραμύθια λένε» από την Εύη Γεροκώστα, στην Καθετή. Η έναρξη ήταν μαγική, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε. Ο Ιούνιος ξεκίνησε με την έκθεση φωτογραφιών του Φώτη Μεταξά «Ίσαλος γραμμή» (1-12 Ιουνίου), προσφέροντας μια εντυπωσιακή οπτική γωνία της ναυτικής ζωής των δεκαετιών ’50-’60. Από τις 15 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, η έκθεση κεντήματος και υφαντικής «Νήματα ζωής» με τις Josiane Maisse, Ελένη Παύλου και Μαρία Κουλαρμάνη εντυπωσίασε με τα λεπτομερή και περίτεχνα έργα τους. Στις 21 Ιουνίου, το παιδικό θέατρο «Αισωπομαχίες» από την ομάδα Μικρός Νότος ξεσήκωσε το ανοιχτό θέατρο Συγγρού, γεμίζοντάς το με μουσικές και γέλια! Ο Ιούνιος ολοκληρώθηκε με μια υπέροχη μουσική βραδιά, καθώς το φωνητικό σύνολο της Καθετής παρουσίασε στις 29 Ιουνίου τη συναυλία «Παλιά κι αγαπημένα», που ταξίδεψε το κοινό σε νοσταλγικές μελωδίες.

Ιούλιος: Πολιτιστικές ρίζες

Τον Ιούλιο, η Καθετή φιλοξένησε το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Πόρου με τίτλο «The Topographic Imaginary», σε συνεργασία με το iFocus. Στις 13 Ιουλίου, η Κατερίνα Γκατζόγια με συνοδεία ζωντανής μουσικής παρουσίασε την ιδιαίτερη μουσικοθεατρική παράσταση «Δυο σταγόνες κονιάκ» στο ανοιχτό θέατρο Συγγρού, σε μια αναδρομή στις πιο εμβληματικές μουσικές στιγμές της Ελλάδας. Ο Ιούλιος έκλεισε με τη Γιορτή της Πούντας, όπου με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα» αναβιώσαμε τη γειτονιά των ψαράδων, της ταβέρνας και του ποριώτικου χασάπικου. Ο λαμπρός αυτός εορτασμός της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πούντας, συνοδεύτηκε από τα εγκαίνια των εκθέσεων «Ταβέρνα Σωτήρης» και «Άλλη μια σκέψη μου», δύο εκθέσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορική γειτονιά. 

Αύγουστος: Jazz συμφωνίες και ιστορίες αγάπης

Ο Αύγουστος ξεκίνησε με τη συναυλία «Travelling Jazz», όπου η Νάσια Γκόφα ταξίδεψε το κοινό μέσα από ρυθμούς και μελωδίες της jazz στις 9 Αυγούστου. Από τις 10 έως τις 21 Αυγούστου, η Pamela Jane Rogers παρουσίασε την έκθεση ζωγραφικής «Poros: A Love Story», αποτυπώνοντας την αγάπη της για το νησί. Αποχαιρετίσαμε τα τελευταία αυγουστιάτικα φεγγάρια με την έκθεση «Πανσέληνες Πόλεις» της Μάρας Δημοπούλου.

Σεπτέμβριος: Μνήμες και μελωδίες στη δύση του καλοκαιριού

Το Katheti Summer Arts ολοκληρώθηκε με έναν εντυπωσιακό Σεπτέμβριο. H Καθετή φιλοξένησε την τελευταία του έκθεση για φέτος με τίτλο «Διάλογοι» (6-18 Σεπτεμβρίου), όπου τα έργα της Μάρας Δημοπούλου, της Pamela Jane Rogers και του Γιώργου Κληροδοτάκου συναντήθηκαν σε μια μοναδική καλλιτεχνική συνομιλία.  Στις 7 του μηνός, η πλατεία Αγίου Γεωργίου φιλοξένησε την ελληνική μουσική βραδιά «Παράθυρο στον Σαρωνικό» με τον Ανδρέα Μπουτσικάκη, την Ειρήνη Ζώη και τον Δήμο Κουμαρίδη, προσφέροντας στο κοινό μια νοσταλγική βραδιά με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια. Στις 8 Σεπτεμβρίου, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής επισκέφθηκε τον Πόρο για να συζητήσει τη νέα του ταινία για τον Ιωάννη Καποδίστρια. Η εκδήλωση «Αναζητώντας τον Ιωάννη Καποδίστρια» προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού και έριξε φως στην ιστορική σχέση του νησιού με τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας.

Το καλοκαιρινό πρόγραμμα κορυφώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου, με την ξεχωριστή εκδήλωση για την προστασία των θαλασσών, τη συναυλία «Θάλασσα Μάνα». Η συναυλία αυτή, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου, με ερμηνείες από τον Θοδωρή Βουτσικάκη και την Ελένη Δημοπούλου, γέμισε την Πλατεία Καραμάνου με αγαπημένες μελωδίες και συμβολικές αναφορές στη θάλασσα και την προστασία της. Πριν από τη συναυλία, το κοινό είχε την ευκαιρία να δει το ντοκιμαντέρ «Το Ιερό του Ποσειδώνα», που αποτυπώνει τη σημασία της θάλασσας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

Το Katheti Summer Arts 2024 αποχαιρέτισε το κοινό του με μια δυνατή νότα ευαισθητοποίησης και τέχνης, αφήνοντας ανεξίτηλη την υπογραφή του στο καλλιτεχνικό καλοκαίρι του Πόρου.

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς και τον Δήμο Πόρου για την πολύτιμη υποστήριξή τους αυτό το καλοκαίρι! Η συμβολή τους ενισχύει σημαντικά το έργο μας για την προώθηση της καλλιτεχνικής έκφρασης στην τοπική περιοχή.

Χορηγοί συναυλίας «Θάλασσα Μάνα»: The Rauch Foundation, Argosaronic Environment Foundation, Τίμων Καραμάνος, La Frianderie, Έλενα Μεταξά, ΩΨ Studio Poros, Γιώργος και Έλενα Γιοβά, Live-Bio, Manessi Boutique Hotel Poros, Θ.Βεσσαλά Pastry Shop, Rick Kefford, Hellenic Seaways, Theodora Rooms, Ταβέρνα Όασις, Ξενοδοχείο Θεανώ, 7 Brothers Hotel Poros, Γιάννης Μακρής, Άντζελα Μακρή-Δεκούλου

Μπορείτε και εσείς να προσφέρετε εθελοντική εργασία στην Καθετή. Συμπληρώστε την αίτηση εθελοντισμού και ξεκινήστε αυτό το υπέροχο ταξίδι μαζί μας!

Ως τοπικός/-ή εκπαιδευτικός ή μαθητής/-τρια πληροίτε τις προϋποθέσεις για δωρεάν συνδρομή στην Καθετή!

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Προηγουμενο Αρθρο
Η επικοινωνία ως κινητήρια δύναμη για αλλαγή
04 Νοεμβριου 2024
Επομενο Αρθρο
Χειμώνας στην Καθετή 2024-2025
05 Νοεμβριου 2024

Πρόσφατα Νέα

28 Σεπτεμβρίου 2024

Το ντοκιμαντέρ «Ντοκιμαντέρ «Το Ιερό του Ποσειδώνα»» στοχεύει στην υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

20 Οκτωβρίου 2025

Τα τελευταία τρία χρόνια η Καθετή έχει συγκεντρώσει έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών που αποκαλύπτει τα θεμελιώδη προβλήματα του μοντέλου βιομηχανικής υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Από σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις έως βαθιές αδυναμίες […]

07 Οκτωβρίου 2025

Η Καθετή αναζητά βοηθό προγραμμάτων για πλήρη απασχόληση Η Καθετή είναι ένας μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός και εκπαιδευτικός οργανισμός στον Αργοσαρωνικό, που είναι αφιερωμένος στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση […]

29 Σεπτεμβρίου 2025

Στην αγκαλιά του χειμώνα, η γραφική Πούντα ξαναγίνεται τόπος μάθησης, έμπνευσης και δημιουργίας για όλες τις ηλικίες. Η Καθετή ανοίγει και φέτος τις πόρτες της, προσφέροντας προγράμματα και δράσεις που […]