kdap troizinia methana

ΚΔΑΠ Τροιζηνίας και Μεθάνων 

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) προάγουν το δικαίωμα των παιδιών στην ανάπαυση και στις δημιουργικές και εποικοδομητικές δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου. Η Καθετή προβάλλει τα ΚΔΑΠ Τροιζηνίας και Μεθάνων διότι είναι σημαντικοί πυλώνες στήριξης της οικογένειας, ειδικά στην επαρχία. Προσφέρουν κατάλληλες και ίσες ευκαιρίες για πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε παιδιά ηλικίας από 5 ως 12 χρονών. 

Σκοποί των ΚΔΑΠ 

Τα ΚΔΑΠ Τροιζηνίας και Μεθάνων προσφέρουν δημιουργική απασχόληση με σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές σε ευχάριστο και φιλόξενο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Φωτ. 1: ΚΔΑΠ Μεθάνων
Φωτ. 2: Καθημερινές δρσστηριότητες στο ΚΔΑΠ Μεθάνων

Παρέχουν ερεθίσματα και κίνητρα στα παιδιά να εξοικειωθούν με μορφές έκφρασης και επικοινωνίας όπως το παιχνίδι, το τραγούδι, τη ζωγραφική, τη μουσική, τον χορό, τον αθλητισμό, τις τέχνες και τη συζήτηση.

Συνεπώς, συμβάλλουν σημαντικά στη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή τους.  Επίσης, ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν τους γονείς για θέματα σύγχρονης παιδαγωγικής και ψυχολογίας, προσφέροντάς τους πληροφόρηση και καθοδήγηση.   

Φωτ. 3: Καθημερινές δρσστηριότητες στο ΚΔΑΠ Μεθάνων

ΚΔΑΠ Μεθάνων 

Φωτ. 4: Καθημερινές δρσστηριότητες στο ΚΔΑΠ Μεθάνων

Το ΚΔΑΠ Μεθάνων είναι νεοσύστατο, ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2021. Απασχολεί τα παιδιά με τις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά ακόμα δεν έχει δράσεις να παρουσιάσει, ειδικά με τους περιορισμούς που προέκυψαν λόγω Covid.

Η Αθανασία Σαχίνη, υπεύθυνη του ΚΔΑΠ μάς λέει: «Είναι πρωτόγνωρη και ταυτόχρονα συναρπαστική εμπειρία. Επειδή πρόκειται για μια ομάδα παιδιών με διαφορετικές προσωπικότητες, η πρόκληση είναι να βρούμε τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού, για να το εντάξουμε στις δραστηριότητες που το ενδιαφέρουν». 

Φωτ. 5: Καθημερινές δρσστηριότητες στο ΚΔΑΠ Μεθάνων

ΚΔΑΠ Τροιζηνίας 

Το ΚΔΑΠ Τροιζηνίας λειτουργεί πάνω από μια δεκαετία και έχει πολλές δράσεις στο ενεργητικό του. Ο υπεύθυνος του ΚΔΑΠ Γιάννης Παπαχατζής δηλώνει: «Ο παιδαγωγός, ως μέλος της ομάδας, είναι στην ουσία ο εμψυχωτής στην όλη διαδικασία, δίνοντας στα ίδια τα παιδιά τα εργαλεία και τις ιδέες προς την κατάκτηση της γνώσης και των κοινωνικών δεξιοτήτων. Όταν εργάζεσαι ως παιδαγωγός σε ΚΔΑΠ, σε οποιαδήποτε ειδικότητα, συνειδητοποιείς ότι το μοντέλο «δάσκαλος-μαθητές», όπως το γνωρίζουμε τόσα χρόνια, μπορεί να εξελιχθεί στην πράξη σε ένα νέο παιδαγωγικό μοντέλο, στηριζόμενο στη δυναμική της ομάδας, στην κατάκτηση της γνώσης μέσα από βιωματικές διαδικασίες».

Δράσεις του ΚΔΑΠ Τροιζηνίας 

Φωτ. 6: Χειροτεχνίες στο ΚΔΑΠ Τροιζηνίας

Μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων του ΚΔΑΠ Τροιζηνίας είναι τα θεματικά εργαστήρια εικαστικών, ζαχαροπλαστικής, άθλησης, μουσικής και θεατρικού παιχνιδιού.

  

Τα παιδιά δημιουργούν, μεταξύ άλλων, λαμπάδες, μαξιλάρια, υφαντά, αποκριάτικες μάσκες, κούκλες χειρός, σκηνικά και κοστούμια θεατρικών παραστάσεων και κατασκευές με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.

Φωτ.7: Χειροτεχνίες στο ΚΔΑΠ Τροιζηνίας
Φωτ. 8: Υπαίθριο ψηφιδωτό

Αξίζει να αναφερθεί η κατασκευή υπαίθριου ψηφιδωτού, «Το καράβι του ΚΔΑΠ», από 100.000 πλαστικά καπάκια. Δεν έχει καταγραφεί πανελλαδικά αντίστοιχη δράση με περισσότερα καπάκια. 

Παράλληλα, τα παιδιά αθλούνται μέσω ευχάριστων παιχνιδιών κίνησης και συντονισμού. Και, φυσικά, δεν τους λείπουν οι εξορμήσεις στη φύση και οι περίπατοι.

Φωτ. 9: Περίπατος του ΚΔΑΠ Τροιζηνίας

Επιπρόσθετα, μαθαίνουν να παίζουν μουσικά όργανα, να τραγουδούν, να γράφουν δικά τους τραγούδια και να δημιουργούν τα δικά τους μουσικά βίντεο. Ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις και εμπνέονται τα δικά τους παιχνίδια ρόλων.

Φωτ. 10: Φύτευση λουλουδιών στον Γαλατά

Επίσης, φυτεύουν λουλούδια στα κοινόχρηστα παρτέρια, στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Γαλατά με τα δικά τους στολίδια και συμμετέχουν σε δραστηριότητες από κοινού με το ΚΔΑΠ Πόρου. 

Η παρουσία τους είναι αισθητή σε καλοκαιρινές, χριστουγεννιάτικες, αποκριάτικες και πασχαλινές εκδηλώσεις, συχνά σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το ΕΕΕΕΚ Γαλατά, τον Σύλλογο Γονέων & Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Ο Άγιος Κήρυκος» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλατά «Οι φίλοι της παράδοσης».

Φωτ. 11: Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

Έχουν λάβει μέρος στο Poros Arts Festival, στα Σαρώνεια και σε ραδιοφωνική εκπομπή του ραδιοφώνου της ΕΡΤ. Ανταποκρινόμενα σε κάλεσμα του οργανισμού «Χαμόγελο του παιδιού», συγκέντρωσαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ως κίνηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς τα παιδιά των προσφύγων.

Φωτ. 12: Συμμετοχή στο πρόγραμμα του WWF «Υιοθέτησε μια παραλία» μαζί με την Καθετή

Συμπληρωματικά με τις δραστηριότητες, παρακολουθούν ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα με θέματα πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνουν επισκέψεις σε μουσεία και ντόπιους επαγγελματίες.  

Ψυχαγωγία, Κοινωνικοποίηση και γνώση

Όπως διαπιστώνουμε, οι δραστηριότητες των ΚΔΑΠ Τροιζηνίας και Μεθάνων πετυχαίνουν έναν τριπλό σκοπό: Ψυχαγωγούν και κοινωνικοποιούν τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν χρήσιμες γνώσεις για τη μετέπειτα πορεία τους ως ενεργών και παραγωγικών μελών της κοινωνίας μας. Αυτός είναι και ο λόγος που η Καθετή συμπεριλαμβάνει τα ΚΔΑΠ Τροιζηνίας και Μεθάνων σε μια σειρά άρθρων που προβάλλουν τη δράση πολιτιστικών φορέων όπως η Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης», ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Άγιος Κήρυκος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα», ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων και η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου

katheti's innovations
Προηγουμενο Αρθρο
Καινοτομίες της Καθετής 
22 Μαρτιου 2022
epal musical theater play
Επομενο Αρθρο
Μουσικοθεατρική παράσταση «Η Μεγάλη Βδομάδα του Χρίστου Νεζερίτη»
21 Απριλιου 2022

Πρόσφατα Νέα

poay
27 Μαρτίου 2023

Η τοπική κοινωνία λέει ξεκάθαρα: «Όχι ιχθυοτροφεία στον Πόρο!».

p.a.w.s.
24 Μαρτίου 2023

Στην περιοχή μας, την προστασία των αδέσποτων ζώων έχει αναλάβει από το 2002 η Φιλοζωική Εταιρεία Πόρου (PAWS).

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

screengs group article
24 Φεβρουαρίου 2023

Η Ομάδα Προβολών συνεχίζει με ταινίες μικρού μήκους, με τις συναντήσεις να πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά.