Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

kdap troizinia methana

ΚΔΑΠ Τροιζηνίας και Μεθάνων 

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) προάγουν το δικαίωμα των παιδιών στην ανάπαυση και στις δημιουργικές και εποικοδομητικές δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου. Η Καθετή προβάλλει τα ΚΔΑΠ Τροιζηνίας και Μεθάνων διότι είναι σημαντικοί πυλώνες στήριξης της οικογένειας, ειδικά στην επαρχία. Προσφέρουν κατάλληλες και ίσες ευκαιρίες για πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε παιδιά ηλικίας από 5 ως 12 χρονών. 

Σκοποί των ΚΔΑΠ 

Τα ΚΔΑΠ Τροιζηνίας και Μεθάνων προσφέρουν δημιουργική απασχόληση με σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές σε ευχάριστο και φιλόξενο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Φωτ. 1: ΚΔΑΠ Μεθάνων
Φωτ. 2: Καθημερινές δρσστηριότητες στο ΚΔΑΠ Μεθάνων

Παρέχουν ερεθίσματα και κίνητρα στα παιδιά να εξοικειωθούν με μορφές έκφρασης και επικοινωνίας όπως το παιχνίδι, το τραγούδι, τη ζωγραφική, τη μουσική, τον χορό, τον αθλητισμό, τις τέχνες και τη συζήτηση.

Συνεπώς, συμβάλλουν σημαντικά στη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή τους.  Επίσης, ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν τους γονείς για θέματα σύγχρονης παιδαγωγικής και ψυχολογίας, προσφέροντάς τους πληροφόρηση και καθοδήγηση.   

Φωτ. 3: Καθημερινές δρσστηριότητες στο ΚΔΑΠ Μεθάνων

ΚΔΑΠ Μεθάνων 

Φωτ. 4: Καθημερινές δρσστηριότητες στο ΚΔΑΠ Μεθάνων

Το ΚΔΑΠ Μεθάνων είναι νεοσύστατο, ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2021. Απασχολεί τα παιδιά με τις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά ακόμα δεν έχει δράσεις να παρουσιάσει, ειδικά με τους περιορισμούς που προέκυψαν λόγω Covid.

Η Αθανασία Σαχίνη, υπεύθυνη του ΚΔΑΠ μάς λέει: «Είναι πρωτόγνωρη και ταυτόχρονα συναρπαστική εμπειρία. Επειδή πρόκειται για μια ομάδα παιδιών με διαφορετικές προσωπικότητες, η πρόκληση είναι να βρούμε τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού, για να το εντάξουμε στις δραστηριότητες που το ενδιαφέρουν». 

Φωτ. 5: Καθημερινές δρσστηριότητες στο ΚΔΑΠ Μεθάνων

ΚΔΑΠ Τροιζηνίας 

Το ΚΔΑΠ Τροιζηνίας λειτουργεί πάνω από μια δεκαετία και έχει πολλές δράσεις στο ενεργητικό του. Ο υπεύθυνος του ΚΔΑΠ Γιάννης Παπαχατζής δηλώνει: «Ο παιδαγωγός, ως μέλος της ομάδας, είναι στην ουσία ο εμψυχωτής στην όλη διαδικασία, δίνοντας στα ίδια τα παιδιά τα εργαλεία και τις ιδέες προς την κατάκτηση της γνώσης και των κοινωνικών δεξιοτήτων. Όταν εργάζεσαι ως παιδαγωγός σε ΚΔΑΠ, σε οποιαδήποτε ειδικότητα, συνειδητοποιείς ότι το μοντέλο «δάσκαλος-μαθητές», όπως το γνωρίζουμε τόσα χρόνια, μπορεί να εξελιχθεί στην πράξη σε ένα νέο παιδαγωγικό μοντέλο, στηριζόμενο στη δυναμική της ομάδας, στην κατάκτηση της γνώσης μέσα από βιωματικές διαδικασίες».

Δράσεις του ΚΔΑΠ Τροιζηνίας 

Φωτ. 6: Χειροτεχνίες στο ΚΔΑΠ Τροιζηνίας

Μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων του ΚΔΑΠ Τροιζηνίας είναι τα θεματικά εργαστήρια εικαστικών, ζαχαροπλαστικής, άθλησης, μουσικής και θεατρικού παιχνιδιού.

  

Τα παιδιά δημιουργούν, μεταξύ άλλων, λαμπάδες, μαξιλάρια, υφαντά, αποκριάτικες μάσκες, κούκλες χειρός, σκηνικά και κοστούμια θεατρικών παραστάσεων και κατασκευές με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.

Φωτ.7: Χειροτεχνίες στο ΚΔΑΠ Τροιζηνίας
Φωτ. 8: Υπαίθριο ψηφιδωτό

Αξίζει να αναφερθεί η κατασκευή υπαίθριου ψηφιδωτού, «Το καράβι του ΚΔΑΠ», από 100.000 πλαστικά καπάκια. Δεν έχει καταγραφεί πανελλαδικά αντίστοιχη δράση με περισσότερα καπάκια. 

Παράλληλα, τα παιδιά αθλούνται μέσω ευχάριστων παιχνιδιών κίνησης και συντονισμού. Και, φυσικά, δεν τους λείπουν οι εξορμήσεις στη φύση και οι περίπατοι.

Φωτ. 9: Περίπατος του ΚΔΑΠ Τροιζηνίας

Επιπρόσθετα, μαθαίνουν να παίζουν μουσικά όργανα, να τραγουδούν, να γράφουν δικά τους τραγούδια και να δημιουργούν τα δικά τους μουσικά βίντεο. Ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις και εμπνέονται τα δικά τους παιχνίδια ρόλων.

Φωτ. 10: Φύτευση λουλουδιών στον Γαλατά

Επίσης, φυτεύουν λουλούδια στα κοινόχρηστα παρτέρια, στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Γαλατά με τα δικά τους στολίδια και συμμετέχουν σε δραστηριότητες από κοινού με το ΚΔΑΠ Πόρου. 

Η παρουσία τους είναι αισθητή σε καλοκαιρινές, χριστουγεννιάτικες, αποκριάτικες και πασχαλινές εκδηλώσεις, συχνά σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το ΕΕΕΕΚ Γαλατά, τον Σύλλογο Γονέων & Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Ο Άγιος Κήρυκος» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλατά «Οι φίλοι της παράδοσης».

Φωτ. 11: Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

Έχουν λάβει μέρος στο Poros Arts Festival, στα Σαρώνεια και σε ραδιοφωνική εκπομπή του ραδιοφώνου της ΕΡΤ. Ανταποκρινόμενα σε κάλεσμα του οργανισμού «Χαμόγελο του παιδιού», συγκέντρωσαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ως κίνηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς τα παιδιά των προσφύγων.

Φωτ. 12: Συμμετοχή στο πρόγραμμα του WWF «Υιοθέτησε μια παραλία» μαζί με την Καθετή

Συμπληρωματικά με τις δραστηριότητες, παρακολουθούν ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα με θέματα πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνουν επισκέψεις σε μουσεία και ντόπιους επαγγελματίες.  

Ψυχαγωγία, Κοινωνικοποίηση και γνώση

Όπως διαπιστώνουμε, οι δραστηριότητες των ΚΔΑΠ Τροιζηνίας και Μεθάνων πετυχαίνουν έναν τριπλό σκοπό: Ψυχαγωγούν και κοινωνικοποιούν τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν χρήσιμες γνώσεις για τη μετέπειτα πορεία τους ως ενεργών και παραγωγικών μελών της κοινωνίας μας. Αυτός είναι και ο λόγος που η Καθετή συμπεριλαμβάνει τα ΚΔΑΠ Τροιζηνίας και Μεθάνων σε μια σειρά άρθρων που προβάλλουν τη δράση πολιτιστικών φορέων όπως η Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης», ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Άγιος Κήρυκος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα», ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων και η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου

katheti's innovations
Προηγουμενο Αρθρο
Καινοτομίες της Καθετής 
22 Μαρτιου 2022
epal musical theater play
Επομενο Αρθρο
Μουσικοθεατρική παράσταση «Η Μεγάλη Βδομάδα του Χρίστου Νεζερίτη»
21 Απριλιου 2022

Πρόσφατα Νέα

Korfos fish farm
13 Νοεμβρίου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Απριλίου 2024

Το ντοκιμαντέρ «Poros Stands» κάνει πρεμιέρα φέτος τον Απρίλιο και στοχεύει στην υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

02 Απριλίου 2024

Με τις θάλασσές μας να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές από τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την κλιματική κρίση, ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικός.

28 Φεβρουαρίου 2024

Ο δημιουργός της Γοργόνας του Πόρου, Γιώργος Ξενούλης, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με το άγαλμα που φιλοτέχνησε για το νησί μας.