Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

kyouka

ΚΙΟΥΚΑ

Ο Πόρος στην μεγάλη οθόνη

Ο Πόρος επιλέχθηκε για άλλη μια φορά ως η κύρια τοποθεσία για τα γυρίσματα μιας ταινίας. Αυτό το φθινόπωρο, ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης Κωστής Χαραμουντάνης και η εταιρεία παραγωγής Heretic γύρισαν σε πολλά σημεία του Πόρου την ελληνική ταινία «ΚΙΟΥΚΑ». Για τρεις εβδομάδες, ξεκινώντας από τις 27 Σεπτεμβρίου, η Καθετή υποστήριξε την παραγωγή τόσο για το κάστινγκ όσο και για τα γυρίσματα.

Το παρελθόν

Κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο, μπορούμε να δούμε τον Πόρο σε μερικές από τις πιο διασκεδαστικές ασπρόμαυρες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ο κόλπος του Νεωρίου ήταν η ειδυλλιακή τοποθεσία όπου ο Δημήτρης Χορν και η εντυπωσιακή Ιβόν Σανσόν έζησαν τον έρωτά τους στην ταινία «Μια ζωή την έχουμε». Όλοι θυμόμαστε την ταινία «Η Αλίκη στο ναυτικό», με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ να περπατούν και να τραγουδούν στο Νεώριο. Ή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα ως επιζώντα καπετάνιο που επιστρέφει σπίτι του στην ταινία «Καπετάν Φάντης Μπαστούνης». Επιπλέον, ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Θανάση Βέγγο, στην ταινία «Τύφλα να ‘χει ο Μάρλον Μπράντο», να πηδάει στη θάλασσα στο λιμάνι του Πόρου επειδή τον κυνηγούσε μια παρέα γυναικών.

Το παρόν

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές. Ένα καλοκαιρινό διάλειμμα, στο οποίο η οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με σκιές από το παρελθόν της. Σε μια από τις συνομιλίες μας, ο νεαρός σκηνοθέτης Κωστής Χαραμουντάνης μάς αποκάλυψε γιατί επέλεξε τον Πόρο για τα γυρίσματα της ταινίας. Είπε: «Ως παιδί, επισκεπτόμουν τον Πόρο σχεδόν κάθε χρόνο, με τους γονείς μου και την αδερφή μου. Ο όρμος του Μεγάλου Νεωρίου ήταν το μέρος όπου αγκυροβολούσαμε το ιστιοπλοϊκό μας, κολυμπούσαμε και ψαρεύαμε. Τρώγαμε στην ταβέρνα «Πέτρος» και κάποιες μέρες παίρναμε το λεωφορείο για να πάμε στο κέντρο του Πόρου και να αγοράσουμε γλυκά στο ζαχαροπλαστείο «Γλύκισμα». Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις, και αυτός είναι ο λόγος που ήθελα να γυρίσω αυτήν την ταινία στον Πόρο».

Η εμπειρία

Τα γυρίσματα έγιναν σε διάφορες τοποθεσίες στον Πόρο, αν και το μεγαλύτερο μέρος του σεναρίου εκτυλίσσόταν σε ένα ιστιοπλοϊκό αγκυροβολημένο στον κόλπο του Μεγάλου Νεωρίου. Το πρόγραμμα των γυρισμάτων ήταν καθημερινό, πολύωρο και απαιτητικό. Όμως ο επαγγελματισμός και η θετική διάθεση όλης της ομάδας οδήγησαν σε ένα πολλά υποσχόμενο αποτέλεσμα. Πολλοί ντόπιοι είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Μετά τη συμμετοχή τους σε κάστινγκ, άτομα από την περιοχή πήραν μέρος στην ταινία, σε διάφορους βοηθητικούς ρόλους. Επιπλέον, επαγγελματίες της περιοχής υποστήριξαν τη δημιουργία της ταινίας. Μερικοί από αυτούς ήταν: η Σοφία Κωνσταντινίδου (ταβέρνα «Πέτρος»), ο Κώστας Σοφιανός (ψαραγορά), ο Βαγγέλης και ο Κώστας Σκαμνάκης (χωματουργικά μηχανήματα), ο Βαγγέλης Βίκος (κατάστημα Vikos marine) και ο Θανάσης Δρούγκας (σουπερμάρκετ). Επιπλέον, η παραγωγή υποστηρίχθηκε από τον Δήμο Πόρου όπου χρειάστηκε.

Τα γυρίσματα της ταινίας «ΚΙΟΥΚΑ» μάς άφησαν υπέροχα συναισθήματα. Είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε με μερικούς καταπληκτικούς και ταλαντούχους ανθρώπους, από τους ηθοποιούς ως το κινηματογραφικό συνεργείο. Ευχαριστούμε τη Δανάη Σπαθάρα (παραγωγό) και τη Διονυσία Δημητρακέλλου (υπεύθυνη Παραγωγής) για τον επαγγελματισμό τους. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στον σκηνοθέτη Κωστή Χαραμουντάνη και ανυπομονούμε για την πρεμιέρα της ταινίας στον Πόρο το επόμενο καλοκαίρι.

Η Καθετή συμμετέχει σε προσπάθειες, αλλά και δημιουργεί ευκαιρίες που ενισχύουν τη δημιουργικότητα της κοινότητάς μας. Τέτοια παραδείγματα είναι το θεατρικό σεμινάριο «Από τις φυλές του κόσμου στη δικιά μας “φυλή”», το εργαστήριο «Θεατρική καταγραφή Πόρου, Τροιζηνίας και Μεθάνων», η παράσταση «Πέρασμα», η εικαστική έκθεση «Γέφυρες» και η έκθεση φωτογραφίας «Athlesis».

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

calendar 2023
Προηγουμενο Αρθρο
Ημερολόγιο 2023
26 Σεπτεμβριου 2022
performing arts
Επομενο Αρθρο
Μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες
02 Δεκεμβριου 2022

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.