Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

lefkoma athlesis

Λεύκωμα «Athlesis»

Ο αθλητισμός συμβάλλει στην πολύπλευρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητας και στη σωματική υγεία. Είναι ένας κοινωνικός θεσμός ο οποίος αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό μιας κοινωνίας. Το λεύκωμα «Athlesis» αποτελεί φόρο τιμής στην έννοια του αθλητισμού, δοσμένο μέσα από την καλλιτεχνική ματιά των φωτογράφων, όπως και η ομώνυμη έκθεση φωτογραφίας.

Η έκθεση φωτογραφίας «Athlesis»

Τα τελευταία έξι χρόνια και στην αρχή κάθε καλοκαιριού, ο Πόρος δίνει το δικό του ραντεβού με αθλήτριες και αθλητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό στην αθλητική διοργάνωση Porosea. Έχοντας ως αφορμή και έμπνευση την αθλητική διοργάνωση Porosea, η Καθετή διοργάνωσε την καλοκαιρινή έκθεση φωτογραφίας «Athlesis».

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο κτίριο Συγγρού στον Πόρο από τις 26 Μαΐου ως τις 30 Ιουνίου 2022. Είχε ως στόχο να αναδείξει την τοπική αθλητική παράδοση, αλλά και τον αθλητισμό γενικότερα.

Το λεύκωμα «Athlesis»

Το λεύκωμα «Athlesis» είναι ένα έντυπο υψηλής ποιότητας, σε ελληνικά και αγγλικά. Φιλοξενεί στις σελίδες του τα έργα των επτά φωτογράφων που συμμετείχαν στην έκθεση και που έχουν καταγωγή από την περιοχή μας ή συνδέονται με αυτήν. Αποτελεί μια συλλογή από μοναδικά και εντυπωσιακά αθλητικά στιγμιότυπα, αποτυπωμένα μέσα από τον φακό. Επίσης, περιέχει ένα σύντομο βιογραφικό των καλλιτεχνών, καθώς και το σκεπτικό τους σε σχέση με τις συγκεκριμένες φωτογραφίες, ώστε να έρθουμε τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Το λεύκωμα «Athlesis» είναι ένα πολύ όμορφο αναμνηστικό της έκθεσης, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό να προβάλει τη δημιουργικότητα που υπάρχει στην περιοχή μας και τους δεσμούς της με τον αθλητισμό. Ταυτόχρονα, τονίζει τη στενή σχέση άθλησης και πολιτισμού, ενώ παράλληλα ενισχύει την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή μας.

Μπορείτε να το αποκτήσετε στην τιμή των €15, συμβάλλοντας συγχρόνως στο έργο και τις δράσεις της Καθετής. Παραδείγματα τέτοιων δράσεων είναι η έκθεση «Γέφυρες», η θεατρική παράσταση «Πέρασμα», η έκθεση «Athlesis» και πολλές άλλες δράσεις, οι οποίες αναδεικνύουν τον πολιτισμό, την ιστορία και τον πλούτο της περιοχής μας.

Συντελεστές/-έστριες:

Φαίη Ορφανίδου (επιμέλεια έκδοσης, επιμέλεια-διόρθωση κειμένων)

Κατερίνα Τσαμαρδά, Τάσος Ρόδης (μετάφραση- επεξεργασία φωτογραφιών):

Orgcäos Design Studio (σχεδιασμός)

Στην έκθεση συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά οι: Κανατσίδης Μπάμπης, Κατσίβελας Φώτης, Κουβαράς Ανδρέας, Κουβαρά Νιόβη, Μαρώτος Σάββας, Ξάνθης Ευγένιος, Ρόδης Τάσος.

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι στο έργο της Καθετής.

sub
Προηγουμενο Αρθρο
Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο
26 Μαΐου 2022
sokakia-game
Επομενο Αρθρο
Ομάδες νέων από το Βέλγιο στα σοκάκια της Σφαιρίας
25 Ιουλιου 2022

Πρόσφατα Νέα

Korfos fish farm
13 Νοεμβρίου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Απριλίου 2024

Το ντοκιμαντέρ «Poros Stands» κάνει πρεμιέρα φέτος τον Απρίλιο και στοχεύει στην υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

02 Απριλίου 2024

Με τις θάλασσές μας να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές από τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την κλιματική κρίση, ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικός.

28 Φεβρουαρίου 2024

Ο δημιουργός της Γοργόνας του Πόρου, Γιώργος Ξενούλης, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με το άγαλμα που φιλοτέχνησε για το νησί μας.