Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

precious little good mornings

Λιγοστές καλημέρες

Η διδασκαλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Η Καθετή καθιερώνει μια στήλη με άρθρα σχετικά με την εκπαίδευση, με την πένα των ίδιων των εκπαιδευτικών. Η Μαρία Πατεράκη είναι καθηγήτρια Πληροφορικής και υποδιευθύντρια του Γυμνασίου Γαλατά. Μας μιλά για την εμπειρία της από τη διδασκαλία την περίοδο της πανδημίας. Μια διδασκαλία με λιγοστές καλημέρες.

Αν με ρωτήσετε τι θα θυμάμαι από την Covid εποχή την περίοδο της διαδικτυακής διδασκαλίας, θα σας πω για εκείνη τη χρονική περίοδο που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά. Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Αποτέλεσμα του αισθήματος ματαιότητας, υποθέτω. Χρονική περίοδος που δεν ορίζεται και δεν τοποθετείται με ακρίβεια. Καλημέρες που από λιγοστές έγιναν μηδαμινές.

Δεν είχαμε προετοιμαστεί

Αν με ρωτήσετε τι θα θυμάμαι από την Covid εποχή στη δια ζώσης διδασκαλία, μετά τη διαδικτυακή, θα σας πω για όλη τη χρονική περίοδο που οι λιγοστές καλημέρες ήταν απλώς το σημείο εκκίνησης της νέας κανονικότητας μέσα στο σχολείο. Μιας κανονικότητας που δεν είχαμε προβλέψει και για την οποία δεν είχαμε προετοιμαστεί. Παιδιά να εκφράζουν με όλους τους δυνατούς, και συνήθως δύσκολους, τρόπους την αγωνία τους, τη μοναξιά τους, την αβεβαιότητά τους, το τραύμα τους, το αφρόντιστο τραύμα τους. Όλα αυτά που εκφράζουν το πώς βίωσαν το πέρασμα της πανδημίας από την κοινωνία τους, από την κοινότητά τους, από τις οικογένειές τους, από μέσα τους. Αυτή η χρονική περίοδος ορίζεται, η έναρξή της, τουλάχιστον, και είναι η έναρξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Το κλείσιμό της, καθώς και ο τρόπος για να φτάσουμε σε αυτό, παραμένουν άγνωστα.

Τώρα ή κάποτε

Μόνο να δοκιμάσουμε μπορούμε. Και ξέρουμε και τι: Να δίνουμε λίγο παραπάνω χρόνο από τη ζωή μας στο ανθρώπινό μας πρόσωπο όσο βρισκόμαστε στο σχολείο μαζί με τα παιδιά μας. Το ευάλωτο, το φροντιστικό, το δοτικό, το μετριασμένο από τις άμυνες που επιβάλλει ο ρόλος μας. Το πρόσωπο που κάνει όλα τα τρομαγμένα πλάσματα να μαλακώσουν, να ακούσουν, να μιλήσουν και να επιστρέψουν τη φροντίδα σε μας ή και στον κόσμο. Τώρα ή κάποτε.

Η μαρτυρία της Μαρίας Πατεράκη για τον τρόπο που βίωσε την Covid εποχή, αλλά και τη δια ζώσης διδασκαλία που ακολούθησε αμέσως μετά, δεν άφησε ασυγκίνητη την ομάδα της Καθετής. Βιώσαμε τις αμέτρητες δυσκολίες που προέκυψαν. Νιώσαμε πως οι συνθήκες εμποδίζουν και τη δική μας πρόθεση να συμβάλουμε στην προετοιμασία των νέων για τη μελλοντική ζωή τους, είτε αυτό λέγεται μαθήματα ελληνικών, είτε σεμινάρια με στόχο την απόκτηση νέων δεξιοτήτων.

Γι’ αυτό, βγαίνοντας από αυτήν τη δύσκολη περίοδο, θελήσαμε να ενισχύσουμε το έργο των εκπαιδευτικών και την εκπαιδευτική κοινότητα ευρύτερα. Δωρίσαμε τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία. Προσφέραμε δωρεάν κάρτα μέλους σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/-ριες, ώστε να διευκολύνουμε τη συμμετοχή τους στα σεμινάρια και σε όλες τις δραστηριότητές μας.

Ένα τέτοιο σεμινάριο είναι και η ασφάλεια στο διαδίκτυο που προσφέρει διαδικτυακά η ίδια η Μαρία Πατεράκη, πάνω στο αντικείμενο της, στις 26 Οκτωβρίου, στις 6 μ.μ.

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

small-buddies
Προηγουμενο Αρθρο
Το δίκτυο Small Buddies
25 Αυγούστου 2022
calendar 2023
Επομενο Αρθρο
Ημερολόγιο 2023
26 Σεπτεμβριου 2022

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!

Korfos fish farm
10 Μαΐου 2024

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.