precious little good mornings

Λιγοστές καλημέρες

Η διδασκαλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Η Καθετή καθιερώνει μια στήλη με άρθρα σχετικά με την εκπαίδευση, με την πένα των ίδιων των εκπαιδευτικών. Η Μαρία Πατεράκη είναι καθηγήτρια Πληροφορικής και υποδιευθύντρια του Γυμνασίου Γαλατά. Μας μιλά για την εμπειρία της από τη διδασκαλία την περίοδο της πανδημίας. Μια διδασκαλία με λιγοστές καλημέρες.

Αν με ρωτήσετε τι θα θυμάμαι από την Covid εποχή την περίοδο της διαδικτυακής διδασκαλίας, θα σας πω για εκείνη τη χρονική περίοδο που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά. Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Αποτέλεσμα του αισθήματος ματαιότητας, υποθέτω. Χρονική περίοδος που δεν ορίζεται και δεν τοποθετείται με ακρίβεια. Καλημέρες που από λιγοστές έγιναν μηδαμινές.

Δεν είχαμε προετοιμαστεί

Αν με ρωτήσετε τι θα θυμάμαι από την Covid εποχή στη δια ζώσης διδασκαλία, μετά τη διαδικτυακή, θα σας πω για όλη τη χρονική περίοδο που οι λιγοστές καλημέρες ήταν απλώς το σημείο εκκίνησης της νέας κανονικότητας μέσα στο σχολείο. Μιας κανονικότητας που δεν είχαμε προβλέψει και για την οποία δεν είχαμε προετοιμαστεί. Παιδιά να εκφράζουν με όλους τους δυνατούς, και συνήθως δύσκολους, τρόπους την αγωνία τους, τη μοναξιά τους, την αβεβαιότητά τους, το τραύμα τους, το αφρόντιστο τραύμα τους. Όλα αυτά που εκφράζουν το πώς βίωσαν το πέρασμα της πανδημίας από την κοινωνία τους, από την κοινότητά τους, από τις οικογένειές τους, από μέσα τους. Αυτή η χρονική περίοδος ορίζεται, η έναρξή της, τουλάχιστον, και είναι η έναρξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Το κλείσιμό της, καθώς και ο τρόπος για να φτάσουμε σε αυτό, παραμένουν άγνωστα.

Τώρα ή κάποτε

Μόνο να δοκιμάσουμε μπορούμε. Και ξέρουμε και τι: Να δίνουμε λίγο παραπάνω χρόνο από τη ζωή μας στο ανθρώπινό μας πρόσωπο όσο βρισκόμαστε στο σχολείο μαζί με τα παιδιά μας. Το ευάλωτο, το φροντιστικό, το δοτικό, το μετριασμένο από τις άμυνες που επιβάλλει ο ρόλος μας. Το πρόσωπο που κάνει όλα τα τρομαγμένα πλάσματα να μαλακώσουν, να ακούσουν, να μιλήσουν και να επιστρέψουν τη φροντίδα σε μας ή και στον κόσμο. Τώρα ή κάποτε.

Η μαρτυρία της Μαρίας Πατεράκη για τον τρόπο που βίωσε την Covid εποχή, αλλά και τη δια ζώσης διδασκαλία που ακολούθησε αμέσως μετά, δεν άφησε ασυγκίνητη την ομάδα της Καθετής. Βιώσαμε τις αμέτρητες δυσκολίες που προέκυψαν. Νιώσαμε πως οι συνθήκες εμποδίζουν και τη δική μας πρόθεση να συμβάλουμε στην προετοιμασία των νέων για τη μελλοντική ζωή τους, είτε αυτό λέγεται μαθήματα ελληνικών, είτε σεμινάρια με στόχο την απόκτηση νέων δεξιοτήτων.

Γι’ αυτό, βγαίνοντας από αυτήν τη δύσκολη περίοδο, θελήσαμε να ενισχύσουμε το έργο των εκπαιδευτικών και την εκπαιδευτική κοινότητα ευρύτερα. Δωρίσαμε τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία. Προσφέραμε δωρεάν κάρτα μέλους σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/-ριες, ώστε να διευκολύνουμε τη συμμετοχή τους στα σεμινάρια και σε όλες τις δραστηριότητές μας.

Ένα τέτοιο σεμινάριο είναι και η ασφάλεια στο διαδίκτυο που προσφέρει διαδικτυακά η ίδια η Μαρία Πατεράκη, πάνω στο αντικείμενο της, στις 26 Οκτωβρίου, στις 6 μ.μ.

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

small-buddies
Προηγουμενο Αρθρο
Το δίκτυο Small Buddies
25 Αυγούστου 2022
calendar 2023
Επομενο Αρθρο
Ημερολόγιο 2023
26 Σεπτεμβριου 2022

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.