Ο Μελαχρινός Βελέντζας μάς μιλά

Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τον Μελαχρινό Βελέντζα, μέλος της ομάδας Experimento και έναν από τους πρωταγωνιστές της εναλλακτικής θεατρικής παράστασης  “Lemon”. Η παράσταση ταξίδεψε στον Γαλατά και πραγματοποιήθηκε στο κτήμα Κλάδος στις 18 Μαΐου. Αυτόν τον καιρό, η ομάδα Experimento προετοιμάζει την παράσταση των 20 & 21 Ιουλίου στον Πόρο, καθώς και το διήμερο εργαστήριο «Από την ιδέα στην πράξη».

Ο Μελαχρινός μάς μίλησε όχι μόνο για τη δουλειά του ως πιανίστας και ηθοποιός, αλλά και για την κρίση και για τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν τα όνειρά τους.

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.

Ασχολούμαι με τη μουσική και το θέατρο ως πιανίστας και ηθοποιός. Παράλληλα, τον Απρίλιο του 2018 ίδρυσα την εταιρία έρευνας και παραγωγής Experimento Productions. Στην πραγματικότητα, η ομάδα Experimento δρα ως ένα ανεξάρτητο καλλιτεχνικό δίκτυο με στόχο την ανάδειξη της έρευνας στην παραγωγή θεατρικών παραστάσεων. Επιχειρούμε την ολιστική αντιμετώπιση ενός πολιτιστικού γεγονότος, πιστεύοντας πως ο πολιτισμός είναι το σημείο από το οποίο όλα εκκινούν και στο οποίο όλα καταλήγουν.

 

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;

Επισκεφθήκαμε την περιοχή στο πλαίσιο της έρευνάς μας για τη διεξαγωγή της θεατρικής παράστασης Lemon. Το Lemon ταξιδεύει σε διαφορετικούς προορισμούς, θεατρικές σκηνές και μη αμιγώς θεατρικούς χώρους. Ένας από αυτούς τους προορισμούς ήταν και το κτήμα Κλάδος, στον Γαλατά Τροιζηνίας, που τον Μάιο υποδέχτηκε την παράσταση εντός του χώρου του συσκευαστηρίου. Η φιλία που άνθισε με τους ιδιοκτήτες του κτήματος, Στέλιο και Σπύρο Κλάδο, και η ιδιαίτερη σύνδεση που νιώσαμε με τον τόπο, μας έκαναν να θέλουμε να επιστρέψουμε. Και πράγματι προετοιμάζουμε τώρα την παράσταση των 20 & 21 Ιουλίου που θα πραγματοποιηθεί πάνω στο ferry που συνδέει τον Πόρο με το Γαλατά.

Επίσης, στο πλαίσιο του ερχομού της παράστασης στον Πόρο σε πρωτότυπη συνθήκη, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου διήμερο workshop με τίτλο: “Από την ιδέα στην πράξη”. Θα μοιραστούμε με τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες τη μέχρι τώρα εμπειρία μας στον τομέα της έρευνας και της παραγωγής. Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι να βρεθούν στο επίκεντρο οι αναζητήσεις και οι προβληματισμοί των συμμετεχόντων/-ουσών σε σχέση με τις δικές τους ιδέες και επιθυμίες. Η εργασία θα γίνει μέσα σε ομάδες χρησιμοποιώντας θεατρικές τεχνικές και μουσική.

 

Πώς έχει επηρεάσει η κρίση το έργο και τη ζωή σας και πώς την αντιμετωπίζετε;

Γεννήθηκα το 1983 και είμαι μέλος μιας γενιάς που μεγάλωσε με κάποιες βεβαιότητες και με υποσχέσεις για πράγματα που θα της παρέχονταν. Όταν ήρθε η κρίση αυτές οι βεβαιότητες διαλύθηκαν. Εκεί λοιπόν καλείσαι να αντέξεις την επίδραση των αρνητικών συναισθημάτων που σου προκαλεί αυτή η κατάσταση και να βρεις τη δύναμη να αξιοποιήσεις δημιουργικά αυτή την αβεβαιότητα. Εξάλλου η τέχνη, δομικά, εμπεριέχει το στοιχείο της κρίσης: η τέχνη θέτει διαρκώς σε αμφισβήτηση την πραγματικότητα.
Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας;

Όταν ήμουν μικρός παίζαμε μαζί με τον πατέρα μου το παιχνίδι «Πώς γράφεται αυτή η λέξη;». Από το πώς γράφεται η κάθε λέξη γλιστρούσαμε στο τι σημαίνει και στο τι σημασία της δίνει ο καθένας. Αυτό που θέλω να πω είναι πως η διαρκής απορία στην παιδική μου ηλικία αποτέλεσε καθώς μεγάλωνα σημαντικό εφόδιο. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με την ψυχική μου ανάγκη να εξελίσσονται τα πράγματα μου έχουν φανεί πολύ χρήσιμα στην πορεία μου ως τώρα.

 

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;

Να το κάνει με το δικό του τρόπο. Πάντα όμως σε συνεργασία με άλλους ανθρώπους. Ανάμεσα στην προσωπική επιθυμία-φαντασίωση και τις ανάγκες ενός συνόλου βρίσκεται η μόνη πιθανότητα των πραγμάτων να συμβούν και να σημαίνουν.

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Μελαχρινός Βελέντζας γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Πειραιώς) και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων “Πολιτιστική Διαχείριση” (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και “Marketing, Consumption & Society”, το οποίο παρακολούθησε ως υπότροφος στο Limerick University της Ιρλανδίας. Παρουσίασε τη διπλωματική του εργασία στο Carleton University στην Οττάβα του Καναδά με θέμα “Η λειτουργία της μουσικής στη διαφήμιση”. Έχει εργαστεί σε πολιτιστικούς χώρους δημιουργώντας και αναπτύσσοντας την ταυτότητά τους. Η σχέση του με τη μουσική και το πιάνο ξεκίνησε στην ηλικία των έξι ετών με κλασσικές σπουδές και ανώτερα θεωρητικά που συνεχίστηκαν με μαθήματα jazz αυτοσχεδιασμού και αρμονίας. Στο θέατρο εργάζεται ως ηθοποιός έχοντας παρακολουθήσει σεμινάρια, ενώ από το 2018 έχει ιδρύσει τους Experimento – Καλλιτεχνικό δίκτυο Έρευνας και Παραγωγής. Είναι εισηγητής σεμιναρίων που άπτονται του τομέα της ανεξάρτητης παραγωγής και επικοινωνίας πολιτιστικών δρώμενων.

Προηγουμενο Αρθρο
Άφησα την Αθήνα για τον Πόρο!
21 Μαΐου 2019
Επομενο Αρθρο
Ο Βασίλης Κολοκύθας μάς μιλά
03 Ιουλιου 2019

Πρόσφατα Νέα

poay
27 Μαρτίου 2023

Η τοπική κοινωνία λέει ξεκάθαρα: «Όχι ιχθυοτροφεία στον Πόρο!».

p.a.w.s.
24 Μαρτίου 2023

Στην περιοχή μας, την προστασία των αδέσποτων ζώων έχει αναλάβει από το 2002 η Φιλοζωική Εταιρεία Πόρου (PAWS).

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

screengs group article
24 Φεβρουαρίου 2023

Η Ομάδα Προβολών συνεχίζει με ταινίες μικρού μήκους, με τις συναντήσεις να πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά.