Μένουμε σπίτι - We stay at home

Μένουμε στο σπίτι

Δραστηριότητες για να μην βαρεθούμε

Εδώ και κάποιες μέρες, τα σχολεία όλης της χώρας είναι κλειστά, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τον νέο κοροναϊό Covid-19. Γενικά, όλοι περιορίζουμε τις μετακινήσεις και κρατάμε τους φίλους και τους συγγενείς μας ασφαλείς μένοντας σπίτι. Έτσι επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού, δίνοντας στο σύστημα υγείας περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Παράλληλα, μειώνουμε την πιθανότητα μετάδοσης στους ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Μένουμε στο σπίτι, ενημερωνόμαστε σωστά και ψύχραιμα, και ενημερώνουμε και τα παιδιά μας, ώστε να πάρουν στα σοβαρά τις υποχρεώσεις που έχουμε και συνολικά και ατομικά.

Είναι δύσκολο να πείσουμε τους ανήλικους μας ότι πρέπει να μείνουν μέσα στο σπίτι για δύο εβδομάδες ή και περισσότερο. Τα παιδιά και οι έφηβοι, όπως βέβαια και εμείς, έχουν ανάγκη από κοινωνικοποίηση. Δυστυχώς, λόγω των μέτρων κατά του ιού, μειώνονται οι συναναστροφές με τους συνομήλικούς τους για λίγο διάστημα. Ωστόσο, μπορείτε να φανείτε εφευρετικοί και να κάνετε αυτήν την ολοήμερη συγκατοίκηση στο σπίτι πιο «ανώδυνη». Εδώ συγκεντρώνουμε και ανανεώνουμε συνεχώς link που βρίσκουμε με ιδέες και δραστηριότητες ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό. Στο άρθρο-οδηγό επιβίωσης μέσα στο σπίτι που ακολουθεί επιλέξαμε ενδεικτικά κάποιες από αυτές τις λύσεις, αλλά και κάποιες που σκεφτήκαμε εμείς, για να περάσετε τον χρόνο σας στο σπίτι πιο ευχάριστα, δημιουργικά και εκπαιδευτικά αυτές τις ημέρες. Δραστηριότητες που προσφέρονται για τέτοιες στιγμές και απευθύνονται τόσο σε εσάς όσο και στα παιδιά ή τους εφήβους που έχετε στο σπίτι σας.

Ευκαιρία για διάβασμα

Εκείνα τα βιβλία που είχατε στο ράφι και ποτέ δεν προλαβαίνατε να διαβάσετε; Να η ευκαιρία! Υπάρχουν υπέροχα βιβλία για ενήλικες, εφήβους και παιδιά. Κλασική λογοτεχνία, μυθιστορήματα, αστυνομικά, παραμύθια και πολλά άλλα. Διαλέξτε τι ταιριάζει σε εσάς, καθίστε αναπαυτικά με το παιδί σας και μια κούπα με το ρόφημα της επιλογής σας και απολαύστε αυτό το ταξίδι. Μια ακόμα λύση τώρα που Μένουμε στο σπίτι (για να μην έχετε δικαιολογίες) είναι και τα δωρεάν διαδικτυακά βιβλία, που μπορείτε να βρείτε και να διαβάσετε. Μπείτε εδώ και βρείτε μια μεγάλη συλλογή από σάιτ.

Extra tip: Μια ακόμη ιδέα για πιο δημιουργικά μυαλά και χέρια είναι να παροτρύνετε τα παιδιά σας και τον εαυτό σας να εικονογραφήσετε εκ νέου τα εξώφυλλα των βιβλίων που επιλέξατε αφού τα διαβάσετε. Δημιουργήστε τα δικά σας εξώφυλλα βιβλίων, όπως τα φανταζόσασταν όσο τα διαβάζατε.

Παζλ και επιτραπέζια

Πότε φτιάξατε τελευταία φορά παζλ; Ανοίξτε χώρο στο τραπέζι ή στο πάτωμα, αγοράστε ένα μεγάλο παζλ 500, 1.000 ή και 3.000 κομματιών, για δυνατούς λύτες, και ασχοληθείτε οικογενειακώς με αυτό.

Πολλοί επιστήμονες και ειδικοί έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με τα οφέλη των παζλ. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους αξίζει τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας να ασχοληθείτε με τα παζλ (και εκτός περιορισμού λόγω επιδημίας):

Έχουν κατευναστικές ιδιότητες. Φτιάχνοντας ένα παζλ αναπτύσσετε γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες και βελτιώνετε την οπτική σας αντίληψη. Εκτός από τα προφανή οφέλη για τον εγκέφαλο, τέτοιου είδους παιχνίδια σε κρατάνε σε εγρήγορση για ώρες. Συγκεκριμένα τα παζλ έχουν τη διπλή ιδιότητα να βοηθούν το μυαλό να χαλαρώσει (αποσπώντας το από τις αιτίες άγχους), ενώ παράλληλα ενεργοποιεί πολλές λειτουργίες του εγκεφάλου. Ενισχύουν υπομονή, συγκέντρωση και αυτοπεποίθηση.

Πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν ότι η παρατήρηση και μόνο των κομματιών ενός παζλ και η μελέτη των πιθανών επιλογών επιτρέπει στο μυαλό να χαλαρώσει και να περάσει σε μια ήπια κατάσταση διαλογισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη ηρεμίας και καλύτερης διαχείρισης του άγχους, βοηθώντας στην αύξηση της παραγωγικότητας. Μια από τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν μεγάλοι και παιδιά στη συμπλήρωση παζλ  είναι να διατηρούν στη μνήμη τους τα διαφορετικά κομμάτια που μπορεί να ταιριάζουν. Η διεργασία αυτή ενισχύει τη μνήμη, αλλά βοηθά και τη συγκέντρωση, κάτι που αποτελεί σημαντικό προσόν σε κάθε περίσταση. Τέλος, τα παζλ βοηθούν στην άσκηση και των δύο πλευρών του εγκεφάλου. Το αριστερό ημισφαίριο σκέφτεται λογικά και ακολουθεί μια αλληλουχία, ενώ το δεξί είναι δημιουργικό, διαισθητικό και συναισθηματικό. Όταν συμπληρώνεις ένα παζλ, επιστρατεύεις και τις δύο δυνατότητες, καθώς χρησιμοποιείς και τα δύο ημισφαίρια[i].Ακόμα να σας πείσουμε;

Αν, από την άλλη, δεν έχετε κάποια ελεύθερη επιφάνεια για να δεσμεύσετε μέχρι να ολοκληρωθεί το παζλ, μπορείτε να στραφείτε στα επιτραπέζια. Από τα κλασικά, όπως σκάκι, Φιδάκι, Monopoly, Trivial και Taboo, μέχρι πολύ ευφάνταστα επιτραπέζια παιχνίδια για όλες τις ηλικίες, όπως αυτά που δημιουργεί η ελληνική εταιρεία Κάισσα. Τα επιτραπέζια ακονίζουν το μυαλό, διδάσκουν δεξιότητες και φέρνουν την οικογένεια πιο κοντά!

Ταξιδέψτε εικονικά σε μουσεία

Πλέον υπάρχουν όλο και περισσότερες μουσειακές δομές που προσφέρουν εικονικές περιηγήσεις ή που παρουσιάζουν τις συλλογές τους σε απευθείας σύνδεση. Μουσεία και πινακοθήκες ανά τον κόσμο προσφέρουν ψηφιακές περιηγήσεις στον χώρο τους για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να τα επισκεφτούν από κοντά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για όλους εμάς, που πρέπει να περιοριστούμε στο σπίτι. Σας παραθέτουμε μια λίστα συλλογών που ανακαλύψαμε , με τα link τους, για να περιηγηθείτε ελεύθερα με την οικογένειά σας[ii].

1. Pinacoteca di Brera, Μιλάνο: Πραγματοποιήστε online επίσκεψη από εδώ.

2. Μουσεία του Βατικανού, Ρώμη: Πραγματοποιήστε online επίσκεψη από εδώ.

3. Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα: Πραγματοποιήστε online επίσκεψη από εδώ.

4. Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι: Πραγματοποιήστε online επίσκεψη από εδώ.

5. Μουσείο του Πράντο, Μαδρίτη: Πραγματοποιήστε online επίσκεψη από εδώ.

6. Γκαλερί Uffizi, Φλωρεντία: Πραγματοποιήστε online επίσκεψη από εδώ.

7. Μητροπολιτικό Μουσείο, Νέα Υόρκη: Πραγματοποιήστε οnline επίσκεψη από εδώ.

8. Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο: Πραγματοποιήστε online επίσκεψη από εδώ.

9. Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη: Πραγματοποιήστε online επίσκεψη από εδώ.

10. Εθνική Πινακοθήκη, Ουάσιγκτον: Πραγματοποιήστε online επίσκεψη από εδώ.

Μπορείτε επίσης να κάνετε και εικονικές περιηγήσεις σε μουσεία της Ελλάδας, τα οποία θα βρείτε εδώ.

Τέλος, τα τελευταία χρόνια πολλά μουσεία αλλά και φορείς πολιτισμού έχουν δημιουργήσει διαδικτυακές εφαρμογές και παιχνίδια που φιλοξενούνται στις ιστοσελίδες τους, ούτως ώστε να φέρουν τα παιδιά αλλά και το ενήλικο κοινό κοντά στα εκθέματα και να τους προσφέρουν μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία. Βρείτε εδώ έξι δωρεάν διαδικτυακά παιχνίδια που θα φέρουν πιο κοντά τα παιδιά στον πολιτισμό και τις τέχνες.

Ψηφιοποιημένο θέατρο

Δεν μένουμε μόνο στα μουσεία! Η κατάσταση του περιορισμού στο σπίτι μαζί με τα παιδιά μας απαιτεί ευελιξία και πολλές ιδέες ώστε να μην βαρεθεί κανένας. Το Εθνικό Θέατρο έχει ψηφιοποιήσει πολλές και καλές παιδικές θεατρικές παραστάσεις των προηγούμενων ετών,σκηνοθετημένες από γνωστούς και αγαπημένους καλλιτέχνες, όπως η Κάρμεν Ρουγγέρη, η Μαριάννα Τόλη κ.ά. Μπορούμε να τις απολαύσουμε είτε σε μορφή αρχείου ήχου είτε σε βίντεο. Επισκεφθείτε, λοιπόν, το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου και απολαύστε online την «Ωραία Κοιμωμένη» και τον «Τσάρο με τη μακριά γενειάδα» της Κάρμεν Ρουγγέρη, τον «Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες» της Μαριάννας Τόλη και τον «Δον Κιχώτη» του Σταύρου Τσακίρη.

Extra tip: Παροτρύνετε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν τη δική τους παράσταση, εμπνευσμένα από αυτές που παρακολούθησαν. Βοηθήστε τα να κατασκευάσουν αυτοσχέδια σκηνικά με κουτιά, υφάσματα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Έπειτα, αφήστε τα ελεύθερα να ετοιμάσουν μόνα τους τις παραστάσεις τους και να τις παρουσιάσουν στο λατρεμένο τους κοινό, εσάς!

Τραγούδια και χοροί!

Τώρα που μένουμε στο σπίτι, ας μην παραμελήσουμε τη σωματική μας υγεία. Τώρα που έκλεισαν και τα γυμναστήρια, είναι ευκαιρία να γυμναστείτε σπίτι μαζί με όλη την οικογένεια. Πώς; Αφενός χορεύοντας! Τοποθετήστε έναν καθρέφτη στο σαλόνι σας, φορέστε τις φόρμες και τα αθλητικά σας, βρείτε αγαπημένα κομμάτια όλης της οικογένειας και απολαύστε τα χορεύοντας. Με τον χορό γυμνάζουμε το σώμα μας, κινούμε όλα τα μέρη του, ιδρώνουμε και περνάμε διασκεδαστικό ποιοτικό χρόνο με όλη την οικογένεια. Άλλωστε ο χορός δεν έχει ηλικία. Μην σας αγχώνει αν δεν το έχετε με τον χορό, δεν σας βλέπει κανείς. Αφεθείτε ελεύθεροι και κάντε ό,τι νιώθετε. Το νόημα είναι αφενός να γυμναστείτε και αφετέρου να περάσετε καλά.

Μπορείτε, όπως και με το θέατρο, να δείξετε στα παιδιά βιντεάκια με χορογραφίες και να τα προτρέψετε να φτιάξουν μια δική τους χορογραφία και να σας την παρουσιάσουν. Μπορούν επίσης να κάνουν το ίδιο με ένα γυμναστικό πρόγραμμα αντί για χορό.

Extra tip: Όταν τελειώσετε με τον χορό, εξασκήστε και τις φωνητικές σας χορδές με καραόκε. Στο YouTube θα βρείτε πάρα πολλά τραγούδια, ελληνικά και ξένα, για να τραγουδάτε όλοι για ώρες!

Διαδικτυακά μαθήματα

Πάντα θέλατε να μάθετε μια ξένη γλώσσα και δεν προλαβαίνατε ή δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητές σας; Σας συνάρπαζαν ανέκαθεν η ιστορία, οι επιστήμες, η τέχνη ή κάποιο άλλο γνωστικό αντικείμενο; Να η ευκαιρία! Σίγουρα 14 μέρες δεν είναι αρκετές για να μάθετε μια νέα γλώσσα ή ένα γνωστικό αντικείμενο, όμως είναι μια σημαντική αρχή, ώστε να πάρετε τις βάσεις και να εξελίξετε τις γνώσεις σας σε βάθος χρόνου. Σας προτείνουμε διάφορες διαδικτυακές ευκαιρίες εκμάθησης, τόσο για σας όσο και για τα παιδιά σας. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι λειτουργούν και σαν παιχνίδι, με κίνητρα και επιβραβεύσεις που είναι πολύ πιθανό να κρατήσουν ζωηρό το ενδιαφέρον των παιδιών.

Το Duolingo είναι μια πλατφόρμα ελεύθερης εκμάθησης άνω των 30 γλωσσών, διαθέσιμη στο διαδίκτυο και σε εφαρμογή για smartphone και tablet. Ειδικά για όσους μαθαίνουν ελληνικά υπάρχει και το iLearnGreek. Αντίστοιχα, η Khan Academy είναι μια εκπαιδευτική πλατφόρμα για διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Υπάρχουν ήδη βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους για πιο περιορισμένο αριθμό γνωστικών πεδίων στην ελληνική έκδοση και μπορείτε να βρείτε πολύ περισσότερα στα αγγλικά, χωρίς ωστόσο υπότιτλους, εδώ. Η Khan Academy είναι επίσης διαθέσιμη σε εφαρμογή για tablet και smartphone.

Υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες δωρεάν ελεύθερης ή πολύ οικονομικής εκμάθησης διαφόρων αντικειμένων, σε διαδίκτυο και εφαρμογή για smartphone και tablet. Σε Coursera, OpenCulture και EdX μπορείτε να βρείτε δωρεάν μαθήματα κορυφαίων πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο. Η Udemy, με 100.000 online μαθήματα από 11 ευρώ. Και πολλές άλλες, που μπορείτε να βρείτε γράφοντας free online courses σε κάποιον browser. Μάθετε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε εξασκώντας παράλληλα και τα αγγλικά σας!

Επίσης η Καθετή προσφέρει Δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής σε όποιον ενδιαφέρεται. Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Επιστήμη για όλους

Το ίδρυμα Μποδοσάκη υποστηρίζει τη σειρά μαθημάτων Mathesis, που αφορούν μικρούς και μεγάλους επιστήμονες, με τίτλο «Επιστήμη για όλους: Σειρά πειραμάτων για παιδιά με απλά υλικά». Ένα ταξίδι εξερεύνησης στον υπέροχο κόσμο της φυσικής, με αφετηρία την καθημερινή ζωή και τις υπέροχες εκπλήξεις που κρύβει για εκείνον που πειραματίζεται με τους νόμους της φύσης!

Στο τέλος κάθε μαθήματος, οι ταξιδιώτες-φοιτητές έχουν κατανοήσει μέσα από απλά πειράματα βασικές αρχές της φυσικής. Ακολουθώντας αναλυτικά τα βήματα εκτέλεσης των πειραμάτων, ανακαλύπτουν τους νόμους της φύσης και ξεκινούν ένα ταξίδι εξερεύνησης στον μαγικό κόσμο της επιστήμης. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα πειράματα υπάρχουν σε κάθε σπίτι, ή μπορούν να βρεθούν εύκολα και με μικρό κόστος, και οι βασικές θεματικές ενότητες που μελετώνται είναι: Πειράματα με τον Αέρα, Πειράματα με το Νερό, Πειράματα με το Φως και Πειράματα με τον Ηλεκτρισμό.

Για κάτι πιο… καινοτόμο πάλι, μπορείτε να φτιάξετε με τα παιδιά σας ένα οπτικό παιχνίδι που ήταν δημοφιλές τον 19ο αιώνα, το θαυματρόπιο! Δείτε πώς σε αυτό το βίντεο.

Μένω και μαθαίνω το σπίτι μου

Τέλος, μια δραστηριότητα που θα προτείναμε όχι μόνο για αυτό το διάστημα αλλά και γενικότερα, είναι ένα πρόγραμμα που ονομάζουμε «Μένω και μαθαίνω το σπίτι μου». Μαζί με τους νεαρούς συγκάτοικούς σας, πειραματιστείτε μαγειρεύοντας καινούρια φαγητά. Βάλτε μαζί πλυντήριο, σιδερώστε, σκουπίστε και ξεσκονίστε το σπίτι σας σαν παιχνίδι. Μένουμε στο σπίτι όλοι μαζί και το φροντίζουμε μαζί με τους ανθρώπους του. Έτσι τα παιδιά θα μάθουν να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού, καθώς είναι πιο εύκολες στην χρήση από ένα κοινό τάμπλετ ή κινητό. Με τις δραστηριότητες αυτές, όλα τα μέλη της οικογένειας μαθαίνουν να συμβάλουν ισότιμα στις δουλειές του σπιτιού και αποκτούν δεξιότητες που θα τους φανούν πολύ χρήσιμες στη μελλοντική τους ζωή.

Περισσότερες ιδέες για δραστηριότητες μπορείτε να βρείτε στο άρθρο με τίτλο “Μένουμε σπίτι… υπόθεση αντι-κοροναϊκή!“, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Επίσης, εδώ θα βρείτε 100 δραστηριότητες για παιδιά όλων των ηλικιών που δεν προϋποθέτουν τη χρήση οθονών.

Στη συνέχεια θα βρείτε μια πρόταση καθημερινού προγράμματος που έφτιαξε η NESCA. Μπορείτε φυσικά να την προσαρμόσετε στα δικά σας δεδομένα ή να αποφασίσετε ότι δεν χρειάζεστε καθόλου πρόγραμμα. Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και βάζει τους δικούς της κανόνες!

Αν πάλι δεν είστε καθόλου του προγράμματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω πίνακα και να αφήσετε την τύχη να αποφασίσει! Κόβετε στις διακεκομμένες γραμμές, απλώνετε τα χαρτάκια κλειστά και τα παιδιά διαλέγουν και κάνουν ό,τι λέει το χαρτάκι.

Φυσικά, μπορούμε πάντα να μείνουμε στο σπίτι και να μην κάνουμε τίποτα, απλώς να χαλαρώσουμε από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Σε κάθε περίπτωση, μένουμε στο σπίτι μας όσο περισσότερο μπορούμε και ακολουθούμε τις οδηγίες από τους επίσημους φορείς κατά γράμμα. Φερόμαστε υπεύθυνα και προστατεύουμε εμάς και την οικογένειά μας. Ενημερωνόμαστε σωστά και ενημερώνουμε και τα παιδιά μας. Μένουμε ψύχραιμοι και δεν σταματάμε να είμαστε δημιουργικοί ακόμη και μέσα στο σπίτι.

[i] Πηγή: https://almaradio.gr/eikoniki-episkepsi-se-mouseia/?fbclid=IwAR2A6atHjIAKdifnFitgOA9JBT_PYXwvpLeWOngfkX-4XH98HqVytLOrMJU

[ii] Πηγή: https://steamtoys.gr/index.php?route=journal2/blog/post&journal_blog_post_id=59

George-Fou-featured-image
Προηγουμενο Αρθρο
Ο Γιώργος Φούφας μάς μιλά
19 Φεβρουαριου 2020
Επομενο Αρθρο
e-Βιβλιοθήκη
20 Μαρτιου 2020

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.