Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

epal musical theater play

Μουσικοθεατρική παράσταση «Η Μεγάλη Βδομάδα του Χρίστου Νεζερίτη»

Από τη θεατρική ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ ΓΑΛΑΤΑ

Το ΕΠΑΛ Γαλατά, για τη σχολική χρονιά 2020-21, ετοίμασε και παρουσιάζει στις 18 Μαΐου τη μουσικοθεατρική παράσταση «Η Μεγάλη Βδομάδα του Χρίστου Νεζερίτη», βασισμένη στο διήγημα του Μ. Καραγάτση «Η Μεγάλη Βδομάδα του Πρεζάκη». Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», και υποστηρίζεται από τον εκπαιδευτικό φορέα ΝΟΗΣΙΣ.

Στον Πειραιά του Μεσοπολέμου

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Η Μεγάλη Βδομάδα του Χρίστου Νεζερίτη» αποτελεί πρωτότυπη διασκευή ενός άγνωστου σχετικά αφηγήματος του Μ. Καραγάτση, που διαδραματίζεται στον Πειραιά του Μεσοπολέμου.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Χρίστος Νεζερίτης, είναι πρώην εργάτης και νυν περιθωριακός τοξικομανής. Ζει τη δική του «Εβδομάδα των Παθών» παράλληλα με το Θείο Δράμα, κάποιο Πάσχα του ’30, κάπου ανάμεσα στο μεγάλο λιμάνι και τις προσφυγικές συνοικίες του Πειραιά.

Η διαφθορά και υποκρισία των αρχών, η πίστη των απλών ανθρώπων, η κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας, η καταλυτική παρουσία της άνοιξης, η κουλτούρα των τεκέδων και των καπηλειών, όπου γεννιέται το ρεμπέτικο τραγούδι, όλα αυτά μαζί και σε αντίστιξη συνθέτουν το σκηνικό της πορείας του ήρωα από το θάνατο στην αναγέννηση, από το τέλμα της εξάρτησης στην ελπίδα μιας νέας, καλύτερης ζωής.

Ένωση δυνάμεων με έναν κοινό στόχο

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Η Μεγάλη Βδομάδα του Χρίστου Νεζερίτη» είναι το προϊόν συνεργασίας εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων και μαθητών απ’ όλους σχεδόν τους τομείς του ΕΠΑΛ Γαλατά. Καθηγητές και μαθητές μοιράστηκαν ιδέες κι εμπειρίες, επεξεργάστηκαν προβλήματα κι έδωσαν λύσεις. Ένωσαν δυνάμεις και ανέπτυξαν δεξιότητες γύρω από έναν κοινό στόχο.

Τέχνη και δημιουργική εμπλοκή

Η συντονίστρια του σχεδίου δράσης και σκηνοθέτρια της παράστασης Ολυμπία Παγουλάτου σημειώνει: «Σε μια περίοδο που η Τέχνη είναι εξόριστη από το Δημόσιο Σχολείο, ενώ η παρουσία της μοιάζει πιο απαραίτητη από ποτέ, εμείς επιλέξαμε αυτόν τον δρόμο για να ανακτήσουμε σιγά σιγά όλα αυτά που χάσαμε στα δύο χρόνια της πανδημίας και της ψηφιακής απομόνωσης: Την αμεσότητα της επικοινωνίας, το ζωντανό βίωμα, την ανθρώπινη επαφή, τη συλλογική εμπειρία. Με όχημα το θέατρο, την τέχνη που περιέχει όλες τις άλλες μορφές τέχνης και συνιστά κατεξοχήν παιδαγωγικό μέσο. Για τη δημιουργική εμπλοκή και συνεργασία του συνόλου σχεδόν των εκπαιδευτικών και μαθητών του ΕΠΑΛ σε αυτό το σχέδιο δράσης νιώθουμε ήδη δικαιωμένοι. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της θεατρικής παράστασης αφήνεται στην κρίση σας και ελπίζουμε να το απολαύσετε!»

Στο πλευρό του πολιτισμού

Η προσπάθεια καθηγητών και μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ ΓΑΛΑΤΑ για την υλοποίηση της μουσικοθεατρικής παράστασης «Η Μεγάλη Βδομάδα του Χρίστου Νεζερίτη» έχει τη στήριξη της Καθετής. Τη στηρίζουμε και την προβάλλουμε, ώστε να μη χάσουν την ευκαιρία να την απολαύσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.

Η Καθετή στηρίζει όλους αυτούς τους ανθρώπους και τις ομάδες που με τη δράση τους ενισχύουν το δίκτυο του πολιτισμού στην περιοχή μας. Τέτοια παραδείγματα είναι η Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων ΑμΕΑ «Άγιος Κήρυκος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα» ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων και η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου.

Κεντρική φωτογραφία: Ολυμπία Παγουλάτου

kdap troizinia methana
Προηγουμενο Αρθρο
ΚΔΑΠ Τροιζηνίας και Μεθάνων 
23 Μαρτιου 2022
smart villages
Επομενο Αρθρο
Τα «έξυπνα χωριά»
21 Απριλιου 2022

Πρόσφατα Νέα

Korfos fish farm
13 Νοεμβρίου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Απριλίου 2024

Το ντοκιμαντέρ «Poros Stands» κάνει πρεμιέρα φέτος τον Απρίλιο και στοχεύει στην υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

02 Απριλίου 2024

Με τις θάλασσές μας να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές από τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την κλιματική κρίση, ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικός.

28 Φεβρουαρίου 2024

Ο δημιουργός της Γοργόνας του Πόρου, Γιώργος Ξενούλης, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με το άγαλμα που φιλοτέχνησε για το νησί μας.