Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

George-Fou-featured-image

Ο Γιώργος Φούφας μάς μιλά

Ο Γιώργος Φούφας μάς μιλά για το εσωτερικό του ταξίδι μέσα στον εαυτό του και τα εξωτερικά του ταξίδια σε τόπους, ανθρώπους και ασχολίες. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός και ολοκλήρωσε σπουδές στη Γεωπονική πριν στραφεί στη φυσική καλλιέργεια και το κουνγκ φου. Συνδύασε αυτούς τους δύο φαινομενικά ανεξάρτητους δρόμους στο κτήμα του κοντά στον Ισθμό. Εκεί καλλιεργεί εφαρμόζοντας φυσικές μεθόδους, διδάσκοντας παράλληλα τους μαθητές του. Από τις 8 Μαρτίου και κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα, θα διδάσκει αυτοάμυνα και στην Καθετή.

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.

Αυτό νομίζω ότι είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, γιατί εμένα η δουλειά μου είναι να μην έχω δουλειά. Δεν δουλεύω, παράγω έργο. Είμαι σε ένα κτήμα που καλλιεργώ για να ζω, να τρέφομαι και να τρέφω και τους ανθρώπους που έρχονται και φιλοξενούνται. Οπότε, αν θεωρήσουμε δουλειά ότι θα πρέπει από κάπου να αμείβομαι γι’ αυτό, αμείβομαι από την τροφή που παράγω. Όταν μου λείπει η τροφή -όταν δεν έχει το κτήμα να παράγει για εμένα- συνήθως  προκύπτει τροφή γιατί φέρνουν και οι μαθητές μου τροφή. Οπότε δεν μπορώ να πω οτι δουλεύω κάπου για να ζήσω, αλλά ότι ζω περισσότερο για να εργάζομαι για κάτι που μου αρέσει. Δεν δουλεύω για να δουλεύω, ουτε ζω για να δουλεύω.

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;

Κατ’ αρχάς, πέρα απ’ το ότι θα γίνουν τα μαθήματα της αυτοάμυνας και της ενίσχυσης και ενδυνάμωσης γυναικών και ανθρώπων που το έχουν πραγματικά ανάγκη, η σχέση μου θα χτιστεί, αν και έχει ήδη ξεκινήσει. Με την περιοχή είχα επαφή πριν χρόνια όταν ερχόμουν για τα βιολογικά προϊόντα σε γεωπόνους. Ερχόμουν και σαν ελεγκτής και σαν βιοκαλλιεργητής αργότερα.

Πώς έχει επηρεάσει η κρίση το έργο και τη ζωή σας και πώς την αντιμετωπίζετε;

Η κρίση για μένα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία. Πέρα απ’ το ότι μου έδωσε την ευκαιρία να αλλάξω γραμμή πλεύσης και να συνδέσω τη φιλοσοφία ζωής που είχα για την αυτάρκεια και τη ζωή μέσα από τη διαδικασία της φυσικής καλλιέργειας και της οικολογικής γεωργίας, η κρίση με ανάγκασε να το πράξω αυτό. Να το κάνω πραγματικότητα. Οπότε από το θεωρητικό και φιλοσοφικό μέρος, πέρασα τα τελευταία χρόνια στην εφαρμογή, στην πράξη. Και πιστεύω ότι ως ένα βαθμό το κατάφερα.

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά;

Η γεωπονική μου γνώση με βοήθησε σ’ ενα βαθμό στο να καταλάβω -χωρίς να λέω ότι τα χρόνια των σπουδών στη Γεωπονική της Αθήνας ήταν άχρηστα- ότι η γνώση είναι πέρα απ’ τα βιβλία. Η γνώση βρίσκεται σ’ αυτό που έζησα. Το βίωμα μέσα στο κτήμα, που είχα όλα αυτά τα χρόνια. Και ήταν μια πρωτόγνωρη φυσική εμπειρία. Ήταν μια διαδρομή προς τα μέσα τελικά. Αυτό που με βοήθησε πάρα πολύ ήταν ένα στοιχείο που με κατηύθυνε προς τα εκεί, ότι από παιδί ήμουν αρκετά εσωστρεφής, και αυτό το εκμεταλλεύτηκα για να κάνω τα «ταξίδια προς τα μέσα» πιο εύκολα. Όχι ότι δεν μ‘ αρέσει η κοινωνικότητα, αλλά μου αρέσει η κοινωνικότητα πια που είναι υγιής, που είναι ισσοροπημένη. Η εσωστρέφειά μου αυτή μού χρησίμευσε πάρα πολύ. Αυτό που άλλοι το θεωρούν ελάττωμα, εγώ το έκανα προτέρημα για να κοιτάξω «προς τα μέσα».

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;

Θα ξεκινήσω από αυτό που δεν έπραξα σωστά. Το όνειρό μου ήταν όλο αυτό που τώρα ζω. Επειδή όμως έκανα το όνειρό μου ζωή και πραγματικότητα, από το όνειρο και τη ζωή και την πραγματικότητα ξέχασα ότι υπάρχουν οι προσωπικές σχέσεις, που χτίζονται, και οι οποίες απαιτούν άλλου είδους θυσίες και προσπάθεια, και αυτό χάθηκε. Εκεί δεν τα πολυκατάφερα. Έκανα οικογένεια, έχω κάνει ένα παιδί. Δεν ζει η γυναίκα μου τώρα, αλλά οι σχέσεις μου γενικά ήταν δύσκολες, γιατί μπροστά σ’ αυτό το οποίο έχτιζα εδώ όλα τα υπόλοιπα υπήρχαν και δεν υπήρχαν. Οπότε δεν ξέρω αν έκανα κάτι σωστά ή λάθος, αλλά σίγουρα υπάρχει ένα έλλειμμα που δεν θα ήθελα να υπάρχει. Σωστό και λάθος δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτως ή άλλως. Το τι έκανα καλά θα φανεί στο τέλος, με το χειροκρότημα.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;

Συνήθως τώρα πια δεν συμβουλεύω. Παλιότερα ήμουν σχεδόν ακτιβιστής. Επειδή ήμουν πολύ δοσμένος στα κοινωνικά, στην κοινωνική αντίδραση και κοινωνική διαδικασία, δηλαδή την εξέλιξη μέσα από την διάδραση των ανθρώπων. Τώρα συνήθως δεν συμβουλεύω, το μόνο που λέω είναι απλά «Βρείτε τη φύση την αληθινή μέσα σας. Κάντε το ταξίδι μέσα και το έξω θα αποκαλυφθεί μαγικά». Οπότε σ’ αυτή τη διαδρομή μπορώ να είμαι συνοδοιπόρος. Να παίξω τον ρόλο του συνοδοιπόρου. Αλλά σε καμία περίπτωση να δείξω έναν δρόμο που έχω διαλέξει εγώ. Γιατί ο δρόμος που έχει διαλέξει ο καθένας είναι τελείως προσωπικός και ατομικός και απλά συναντιόμαστε στο τέρμα του. Στην πορεία συναντιόμαστε ως ενσαρκώσεις, ως καταστάσεις γήινες, αλλά η πραγματική μας ζωή θα συναντηθεί στο τέρμα ή στη μεγάλη αρχή.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;

Τα σχέδιά μου; Είμαι από τους ανθρώπους που δεν κάνουν σχέδια. Τα μόνα σχέδια που κάνω είναι να ζωγραφίζω με το μολύβι σε ένα χαρτί. Δεν κάνω σχέδια ούτε έχω κάποια στο μυαλό μου. Αυτό που ίσως κάποιος μπορεί να πει ότι είναι σχέδιο είναι να παρακολουθώ την εξέλιξη του κτήματος που ζω και να είμαι εναρμονισμένος σε αυτό.

Τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε;

Σχετικά με τα μαθήματα αυτοάμυνας που θα γίνουν στην Καθετή, είναι για μένα πάντα μια ξεχωριστή εμπειρία η επαφή με ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν ένα μέρος από αυτό που γνωρίζω. Σ’ αυτήν την εμπειρία συνήθως αυτός που θεωρητικά είναι δάσκαλος γίνεται μαθητής πολλές φορές. Αυτό είναι που μου αρέσει και πάρα πολύ, αυτό με μικραίνει ηλικιακά.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=amiFGiNlv7c&feature=youtu.be[/embed]
Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης / European Solidarity Corps
Προηγουμενο Αρθρο
Η Καθετή σάς ταξιδεύει στο εξωτερικό
13 Φεβρουαριου 2020
Μένουμε σπίτι - We stay at home
Επομενο Αρθρο
Μένουμε στο σπίτι
13 Μαρτιου 2020

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!

Korfos fish farm
10 Μαΐου 2024

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.