George-Fou-featured-image

Ο Γιώργος Φούφας μάς μιλά

Ο Γιώργος Φούφας μάς μιλά για το εσωτερικό του ταξίδι μέσα στον εαυτό του και τα εξωτερικά του ταξίδια σε τόπους, ανθρώπους και ασχολίες. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός και ολοκλήρωσε σπουδές στη Γεωπονική πριν στραφεί στη φυσική καλλιέργεια και το κουνγκ φου. Συνδύασε αυτούς τους δύο φαινομενικά ανεξάρτητους δρόμους στο κτήμα του κοντά στον Ισθμό. Εκεί καλλιεργεί εφαρμόζοντας φυσικές μεθόδους, διδάσκοντας παράλληλα τους μαθητές του. Από τις 8 Μαρτίου και κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα, θα διδάσκει αυτοάμυνα και στην Καθετή.

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.

Αυτό νομίζω ότι είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, γιατί εμένα η δουλειά μου είναι να μην έχω δουλειά. Δεν δουλεύω, παράγω έργο. Είμαι σε ένα κτήμα που καλλιεργώ για να ζω, να τρέφομαι και να τρέφω και τους ανθρώπους που έρχονται και φιλοξενούνται. Οπότε, αν θεωρήσουμε δουλειά ότι θα πρέπει από κάπου να αμείβομαι γι’ αυτό, αμείβομαι από την τροφή που παράγω. Όταν μου λείπει η τροφή -όταν δεν έχει το κτήμα να παράγει για εμένα- συνήθως  προκύπτει τροφή γιατί φέρνουν και οι μαθητές μου τροφή. Οπότε δεν μπορώ να πω οτι δουλεύω κάπου για να ζήσω, αλλά ότι ζω περισσότερο για να εργάζομαι για κάτι που μου αρέσει. Δεν δουλεύω για να δουλεύω, ουτε ζω για να δουλεύω.

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;

Κατ’ αρχάς, πέρα απ’ το ότι θα γίνουν τα μαθήματα της αυτοάμυνας και της ενίσχυσης και ενδυνάμωσης γυναικών και ανθρώπων που το έχουν πραγματικά ανάγκη, η σχέση μου θα χτιστεί, αν και έχει ήδη ξεκινήσει. Με την περιοχή είχα επαφή πριν χρόνια όταν ερχόμουν για τα βιολογικά προϊόντα σε γεωπόνους. Ερχόμουν και σαν ελεγκτής και σαν βιοκαλλιεργητής αργότερα.

Πώς έχει επηρεάσει η κρίση το έργο και τη ζωή σας και πώς την αντιμετωπίζετε;

Η κρίση για μένα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία. Πέρα απ’ το ότι μου έδωσε την ευκαιρία να αλλάξω γραμμή πλεύσης και να συνδέσω τη φιλοσοφία ζωής που είχα για την αυτάρκεια και τη ζωή μέσα από τη διαδικασία της φυσικής καλλιέργειας και της οικολογικής γεωργίας, η κρίση με ανάγκασε να το πράξω αυτό. Να το κάνω πραγματικότητα. Οπότε από το θεωρητικό και φιλοσοφικό μέρος, πέρασα τα τελευταία χρόνια στην εφαρμογή, στην πράξη. Και πιστεύω ότι ως ένα βαθμό το κατάφερα.

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά;

Η γεωπονική μου γνώση με βοήθησε σ’ ενα βαθμό στο να καταλάβω -χωρίς να λέω ότι τα χρόνια των σπουδών στη Γεωπονική της Αθήνας ήταν άχρηστα- ότι η γνώση είναι πέρα απ’ τα βιβλία. Η γνώση βρίσκεται σ’ αυτό που έζησα. Το βίωμα μέσα στο κτήμα, που είχα όλα αυτά τα χρόνια. Και ήταν μια πρωτόγνωρη φυσική εμπειρία. Ήταν μια διαδρομή προς τα μέσα τελικά. Αυτό που με βοήθησε πάρα πολύ ήταν ένα στοιχείο που με κατηύθυνε προς τα εκεί, ότι από παιδί ήμουν αρκετά εσωστρεφής, και αυτό το εκμεταλλεύτηκα για να κάνω τα «ταξίδια προς τα μέσα» πιο εύκολα. Όχι ότι δεν μ‘ αρέσει η κοινωνικότητα, αλλά μου αρέσει η κοινωνικότητα πια που είναι υγιής, που είναι ισσοροπημένη. Η εσωστρέφειά μου αυτή μού χρησίμευσε πάρα πολύ. Αυτό που άλλοι το θεωρούν ελάττωμα, εγώ το έκανα προτέρημα για να κοιτάξω «προς τα μέσα».

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;

Θα ξεκινήσω από αυτό που δεν έπραξα σωστά. Το όνειρό μου ήταν όλο αυτό που τώρα ζω. Επειδή όμως έκανα το όνειρό μου ζωή και πραγματικότητα, από το όνειρο και τη ζωή και την πραγματικότητα ξέχασα ότι υπάρχουν οι προσωπικές σχέσεις, που χτίζονται, και οι οποίες απαιτούν άλλου είδους θυσίες και προσπάθεια, και αυτό χάθηκε. Εκεί δεν τα πολυκατάφερα. Έκανα οικογένεια, έχω κάνει ένα παιδί. Δεν ζει η γυναίκα μου τώρα, αλλά οι σχέσεις μου γενικά ήταν δύσκολες, γιατί μπροστά σ’ αυτό το οποίο έχτιζα εδώ όλα τα υπόλοιπα υπήρχαν και δεν υπήρχαν. Οπότε δεν ξέρω αν έκανα κάτι σωστά ή λάθος, αλλά σίγουρα υπάρχει ένα έλλειμμα που δεν θα ήθελα να υπάρχει. Σωστό και λάθος δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτως ή άλλως. Το τι έκανα καλά θα φανεί στο τέλος, με το χειροκρότημα.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;

Συνήθως τώρα πια δεν συμβουλεύω. Παλιότερα ήμουν σχεδόν ακτιβιστής. Επειδή ήμουν πολύ δοσμένος στα κοινωνικά, στην κοινωνική αντίδραση και κοινωνική διαδικασία, δηλαδή την εξέλιξη μέσα από την διάδραση των ανθρώπων. Τώρα συνήθως δεν συμβουλεύω, το μόνο που λέω είναι απλά «Βρείτε τη φύση την αληθινή μέσα σας. Κάντε το ταξίδι μέσα και το έξω θα αποκαλυφθεί μαγικά». Οπότε σ’ αυτή τη διαδρομή μπορώ να είμαι συνοδοιπόρος. Να παίξω τον ρόλο του συνοδοιπόρου. Αλλά σε καμία περίπτωση να δείξω έναν δρόμο που έχω διαλέξει εγώ. Γιατί ο δρόμος που έχει διαλέξει ο καθένας είναι τελείως προσωπικός και ατομικός και απλά συναντιόμαστε στο τέρμα του. Στην πορεία συναντιόμαστε ως ενσαρκώσεις, ως καταστάσεις γήινες, αλλά η πραγματική μας ζωή θα συναντηθεί στο τέρμα ή στη μεγάλη αρχή.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;

Τα σχέδιά μου; Είμαι από τους ανθρώπους που δεν κάνουν σχέδια. Τα μόνα σχέδια που κάνω είναι να ζωγραφίζω με το μολύβι σε ένα χαρτί. Δεν κάνω σχέδια ούτε έχω κάποια στο μυαλό μου. Αυτό που ίσως κάποιος μπορεί να πει ότι είναι σχέδιο είναι να παρακολουθώ την εξέλιξη του κτήματος που ζω και να είμαι εναρμονισμένος σε αυτό.

Τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε;

Σχετικά με τα μαθήματα αυτοάμυνας που θα γίνουν στην Καθετή, είναι για μένα πάντα μια ξεχωριστή εμπειρία η επαφή με ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν ένα μέρος από αυτό που γνωρίζω. Σ’ αυτήν την εμπειρία συνήθως αυτός που θεωρητικά είναι δάσκαλος γίνεται μαθητής πολλές φορές. Αυτό είναι που μου αρέσει και πάρα πολύ, αυτό με μικραίνει ηλικιακά.

Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης / European Solidarity Corps
Προηγουμενο Αρθρο
Η Καθετή σάς ταξιδεύει στο εξωτερικό
13 Φεβρουαριου 2020
Μένουμε σπίτι - We stay at home
Επομενο Αρθρο
Μένουμε στο σπίτι
13 Μαρτιου 2020

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.